5974 - vesmírný koráb - SpacePolice III

Založil JardaL, 21.03.2010, 22:12:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

JardaL

Kategorie: LEGO SYSTEM – řada SpacePolice III
Tato řada se v Čechách oficiálně v maloobchodu neprodává.
Rok vydání: 2009
Počet dílů: 825, ale nepočítal jsem je. :-) Po dostavbě zůstane dobrých 25ks náhradních dílků
Počet figů: 6 (3x SpacePolicisté, 2x SpaceDesperáti, 1x ClassicSpace jako trofej.)
Doporučená cena v DE: cca 94€
Má pořizovací cena: 60€,- (výprodej)

MOTIVACE PRO KOUPI:

Na sérii SPacePoliceIII mne již loni upozornil Mtron během našich příprav na stavbu Mtronní základny pro Roztoky. Nijak mne nicméně tehdy neoslovila. Když jsem však letos v březnu náhodou narazil na výprodej největšího setu z této řady za celkem rozumnou cenu, řekl jsem si, že a) zjistím, kam pokročilo LEGO v této oblasti od doby BlackTronu,  b) mohl bych případně udělat radost Mtronovi, kdyby o set měl zájem,  c) bílé bricky se mi hodí do právě rozpracovaného nového MOCu. d) koupím ho a pak se uvidí.. :-)

Nestudoval jsem nijak příběh celé této řady, předpokládám však, že jednoduše: ve vesmíru se objevila řada desperátů/mutantů/úchyláků, kteří ukradnou, na co přijdou, a úkolem SpacePolicistů je tyto mutanty dostihnout, uvěznit, zneškodnit atp.
Celkem má celá série tuším těchto odporňáků 6 různých, přičemž v uvedeném setu jsou dva z nich.

OBSAH BALENÍ:

Tradičně velká krabice, jak se sluší na největší set ze série, je zhruba z půli zaplněná, a to celkem 6ti očíslovanými sáčky, plus jedním pytlíkem se několika speciálními většími díly, dvěma sešity návodu a jedním aršíkem nálepek. Nutno dodat, že nálepky jsou skvěle vyvedeny v průhledném provedení.

STAVBA

Stavba celého setu mi trvala zhruba 2 hodiny pohodového stavění.
Započíná se tradičně s figy, z nichž stojí za pozornost  bílý fig, představující později sochu jistě významného ClassicSpace představitele, kterou desperáti někde ukradnou a v závěsu za svou pirátskou raketkou ji vlečou vesmírem kamsi do svých doupat.
Okrajově snad ještě zmíním jednoho SpacePolicistu, který má hlavu s dvěma výrazy, kromě usměváčka je tam i druhý škleb, tedy kyseláč.  (asi podle toho, na co zrovna v radaru čumí.. :-) )

Stavba pak pozvolna pokračuje podle očíslovaných sáčků sestavením minirakety desperátů, dále jakéhosi kolového dopravního prostředku policistů, a pak už postupně všech částí celé rakety.

DOJMY ZE STAVBY

Stavba samotná je vcelku klidná záležitost, bez nejmenších nesrovnalostí či chyb v návodu. Návod je tradičně až zbytečně dlouhý, ale to je ostatně výtka již mnoho let zpátky. Neodpustím si nicméně několik negativních komentářů, týkajících se samotných dílků. V zásadě nemám rád, když se do Systemu cpou dílky z Technic. Těch je tady ovšem požehnaně. Dále jsem někdy nepochopil důvody autorů, proč použili barvy, jenž použili. Z toho vychází moje další výtka. Tradičně na mne některé sety poslední doby působí dojmem, že autor sebere dílky, ala co dům dal, a pak z toho zhňácne třeba vesmírnou loď. Tomu dojmu, tedy do jisté míry i jakési autorovy bezradnosti při stylizaci lodi, si všímám i zde.
Po dokončení celé stavby nicméně získáte celkem veliký vesmírný koráb, který sestává ze čtyř hlavních částí – přední menší rakety s velkým modrým kokpitem, zadní velké hlavní části s odklápěcí střechou, pod kterou se skrývá jakýsi velín celé lodi a sklad výbavy policistů (včetně garáže na vozítko) a nakonec dvou jakýchsi samostaných "tryskových?" motorů včetně prostoru pro extra piloty, kteréžto motory lze odejmout a nasadit jen na přední menší raketku. Tím vznikne jen další střední samostatná raketa.
Hlavní raketa je dále vybavená jakýmisi čtyřmi přepravními boxy na desperáty, kde jsou tito po dobu převážení "uskladněni". V rámci hry je ale miniraketka desperátů vybavená vystřelovací střelou. POkud se tato střela trefí do kulatých terčíků každého boxu, dojde k otevření a tedy i uprchnutí desperátů. (popravdě řečeno, neumím si představit, jak dětem vysvětlit, že uniknuvší úchyl ve volném prostoru bude nějak pozvolna plachtit (bez helmy a vůbec...) až se doplachtí k jinému úchylákovi, který ho vezme do svojí miniraketky či co....  No ale čert to vem. Hlavně, že se děti vyblbnou.
Po dostavění jsem mohl konstatovat toto:
-   set působí poměrně impozantně i když mnohem méně než na krabici.
-   Ono jakési kolové vozítko, kterým se po přistání SpacePolicisté pohybují na zemi, je na můj vkus obludně velké a ošklivé. Myslím, že by mnohem více slušela menší kolečka, nemnoho hezkých či užitečných detailů navíc,atp.
-   Zespodu působí loď díky majoritnímu použití technických dílů dosti rozpačitě – určitě by si zasloužila jiné zpracování např. kryté normálními velkými platesy.
-   Modré kokpity jsou moc krásné
-   Naopak mi chybí nějaký kokpit na těch motorech osazených piloty.
-   Líbí se mi zajímavé ztvárnění výfuku "tryskových" motorů, avšak bílé směrové lopatky tam působí poněkud komicky, nemyslíte?.
-   Černé směrovky na střeše hlavní rakety na mne působí stejně tak.
-   Taktéž se mi nelíbí (opakuji se ze shora) v posledních setech poměrně živelné používání TEchnic Panelů všemožných tvarů na ostatních sériích od LEGA. Ale to je můj subjektivní pocit. NEdá se upřít, že to jde v souladu se snahou LEGA eliminovat viditelné plochy s mnoha study (tedy jaksi vyhlazovat design) a zlepšovat tedy vizuální dojem....
-   Ocenil bych více space policistů, alespoň 4. (Ve třech to tam nemůžou zvládnout.. :-))
-   Jako dítěti by se mi jistě moc líbili ti hezcí příšeráci.. :-)


HRATELNOST a VZHLED:

I přes některé ostré výtky, na mne z pohledu hratelnosti set působí výjimečně dobře. (tedy nezkoušel jsem a ani nehodlám set začít rozebírat a zkoušet, co všechno by se dalo postavit, ale jsem přesvědčen, že díky množství rozličných dílů lze uvažovat o obrovském potenciálu stavby kosmických plavidel rozličných tvarů, velikostí a účelů). S postaveným setem se dle mého soudu dítě/děti  zabaví docela dlouho, protože umožňuje několik přestaveb, hru na osvobozování desperátů, dále má řadu možností, jak si hrát s figy pod kokpity atd atd. (úplně před sebou vidím první scénu, kterou bych aranžoval, tj. obsazení lodi desperáty atd ......)
Takže hratelnost jednoznačně dobrá.
I na poličce předtím, než se ztratí pod vrstvou prachu, se bude vyjímat dosti majestátně.

CELKOVÝ VZHLED:

Majestátní, trochu rozpačitý z množství použitých různých barev, které jsou i nejsou na první pohled vidět. Poměrně nedopracovaný spodek rakety. JInak ale slušná variabilita a krásná modrá barva kokpitů..

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ:

Jak už se tradičně objevuje v recenzích, za původní doporučenou cenu bych s koupí nejenže váhal, ale rovnou bych ji odmítl. Za rozumnou cenu se však jedná o rozumnou investici. Pro doporučenou cílovou skupinu dětí 8-14 let je to hračka více než zajímavá, množstvím detailů více než postačující, a určitě jim přinese řadu pěkných chvil nejen při stavbě ale zejména při samotném hraní.

Klady a zápory:
+ majestátnost vesmírného korábu
+ variabilita
+ hezký příšeráci
+ hratelnost
- jeden space policista navíc by se hodil
- hojné používání technic dílů
- příliš veliká a nahodilá škála použitých barev

Celkové hodnocení: 8 z 10)

Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

JardaL

Omluvte kvalitu některých zde prezentovaných fotek. Řada z nich vznikala ještě v noci za umělého osvětlení.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Icewalker

Osobně se mi tento set nijakl zvlášť nelíbí, ačkoli mi připomíná velitelskou loď ze série Exploriens ;)
Ale recenze je dobrá, ačkoli v některých drobnostech mám jiný názor. Třeba na těch "raketkách - motorech" mi kokpit nechybí, vypadají jak z nějakého dystopického svěra. Ale předek mohly mít barevně jednotnější, to jo.

Pomník je taky fajn, jen škoda absence staré helmy (ale to už je omletá písnička)  ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Gibur

Mě se tento set naopak libí,recenze je povedená,avšak barvy jsou dle mého vybrané skvěle.
Bohužel, je jak jsi řekl příliš techniku,takže to na mě působí dojmem že to není ,,bitevní supr-dupr namakaná",ale lehká fregata.Pokud by někdo chtěl začít stavět space city,tak si myslím že je pro něj série Space Police III velice vhodná.
Sám jsi smradlaví Elf!
Poslání Trpaslíka: ,,Naostřit sekeru,rozetnou skřeta,vykutat zlato,žít..."

Vasyk

Tenhle set jsem dostal k vánocům od přítelkyně a moc se mi líbí, postavený je impozantní. Super jsou samostatné "hlídkové čluny".

Togaran

Krásná a obsáhlá recenze :)
Na rozdíl od setu, který se mě nelíbí. Je to samozřejmě subjektivní názor. Souhlasím s autorem ve věci technicu (jak velké pláty, tak zakrytí zpevňující konstrukce). Nelíbí se mi megalomanskost a hrubost celé stavby.
Na druhou stranu oceňuji celou sérii Space Police III, myslím že je velice vydařená, zvláště menší stroje a padouši :)
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

Mtron

Pokračování recenze z jiné strany pohledu.

Včera jsem měl tu možnost si vyzkoušet tento nový set space police od JardyL.
Tak ani nevím co se mi na tom setu líbilo  ;D Po pravdě starší SP I a II jsou 100% lepší než tahle novinka SP III.

negativa:

- přední kokpit a zadní kokpit nelze je vyklápět pouze sundat což je nehratelný. Chudá přístrojová deska a dvě páčky ve velkem kokpitu vypadají .... nic moc.

- kanony přední mají hadicoidní dobíjení, kdežto zadní čtyřčata nikoliv a přitom by jim to slušelo. Barva zelená mi k tomu taky nesedí, raději bych viděl tu krásnou modrou více by to ladilo.

- figové no, helma s visitorem mě dost zklamala, nevím ale SPACE a nemají uzavřené helmy s airtanks ? dost divný. Jak píše JardaL málo figů  4 až 5 policajtů by bylo super.

- stíhačky ??? podle lega  ;D ;D ;D tak větší hnus jsem ještě neviděl, kdyby to zůstalo jako motory asi by udělalo lego líp. Když se odpojí od lodi tak předek vypadá jako uřízlá neotesaná trubka, asi by to nelítalo ani ve vesmíru. Motor je větší než samotná stíhačka.  Tady se raději už nebudu rozepisovat  >:D

- auto je to taky děs a hrůza, když ho chcete naložit do lodi tak je to tak natěsno, že gumami dřete o stěny lodi a když už ho konečně dostanete dovnitř zabrzdí se až o sedačku figa.

- vězeňské přepravní boxy jsou asi nejhorší ze všech třech SP. Vrklají se na lodi a jsou dosti nestabilní.

- spodek lodi připomíná splácaninu zbytku. Je to jako když máte nedostatek kostek a tak co dům dá tam nafrkáte, protože to není vidět jenom když máte sílu loď zvednout. FUJ a 3x fuj.

takže ve finále, i když se mi na obálce a v katalogu set moc líbil bych si ho v žádném případě nekoupil a lego by se mělo vážně zamyslet. Při výběru setů bych raději sáhnul po starším setu SP I nebo II

Je to třetí generace SPACE POLICE a ani od této jsem se nedozvěděli  kdo stál za masakrem a vyhlazováním rodu Mtron.
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz