LIPNO SOUTĚŽ

Založil grohl, 31.03.2013, 18:13:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

grohl

Zadání:

1) Postavte alternativní model z libovolného LEGO setu, který byl vydán v letech 2012 a 2013.
Na velikosti ani druhu stavebnice nezáleží. Jedna osoba se může zúčastnit vícekrát. Pokud by došlo k tomu, že by se někdo probojoval na stupně vítězů vícekrát, oceněn bude jen za lépe umístěný model.
Hodnocen bude design, stavební techniky, využití nabízených dílů a originalita modelu.

2) Start 1.4. 2013, konec 15.5. 2013 o půlnoci.

3) Odkaz na fotografie modelu včetně krátkého popisu např. funkcí, úskalí při stavbě atp. zašlete do jednoho příspěvku v tomto tématu. Fotografie nenahrávejte zde na fóru, jinak Vás Jindroush prokleje a já diskvalifikuju. K uploadu použijte servery jako např. imageshack, imagebam, rajče atd.

4) Fotografie musí zahrnovat pohled na model nejméně ze dvou různých úhlů, abychom předešli Potěmkinovým vesnicím z LEGA.
Dále fotografii částečně rozebraného modelu, která ukáže jeho střeva.
Jako poslední požaduji obrázek modelu vedle zbývajících dílů ze stavebnice.

5) Hodnotit budu já, aby mi do toho nikdo nekecal a oceněny budou tři nejlepší modely. K předání cen dojde na vernisáži výstavy v Lipno pointu.
Ceny vybral Jan Beyer a věnovala společnost LEGO.

1. místo       9397
2. místo      10230
3. místo      70003

6) Dotazy pište pouze do diskusního tématu http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=41263.msg185652#msg185652

Tomik

#1
Musím uznat, že jsme asi s grohlem naladění na stejnou vlnu, když se mu podařilo vyhlásit soutěž o nejlepší alternativní model v době, kdy jsem zrovna jeden dokončil. Tímto modelem je červený žralok ze setu 9394. Žralok je vybaven tříkolovým podvozkem, jehož zadní náprava pohání mechanizmus, který rozpohybovává ocas a tlamu. Při "jízdě" tedy žralok hýbe ocasem a otevírá tlamu plnou černých zubů (takhle to dopadá, když si pravidelně nečistíme zuby ;D ). Přidáním motorové sady 8293 lze model relativně snadno motorizovat. Potom s ním už nemusíte jezdit po stole, ale stačí jen zapnout spínač a kochat se. Podrobnější popis a diskuzi ke žralokovi najdete v samostatném vlákně v sekci Technic.

VIDEO




Pohled na podvozek


Pohled do žraločích útrob


Žralok vedle zbylých dílků - je jich asi 100.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

peki

#2
Přestože má Horizont expres v názvu CREATOR,


není nikde na krabici nebo v návodu uvedena žádná další alternativní stavba. Pravdou je že stavebnice obsahuje velké množství různorodých malých dílků, i když jejih skladba není tak rozmanitá jako tomu bylo u stavebnice hoby train 10183



Z těchto důvodů bylo pro mne volba setu 10233 pro tuto soutěž, jejímž cílem je postavit alternativní výtvor z továrního setu, zajímavou výzvou.  Musím říci že jsem si soutěžní "úkol" opravdu užil.  Rozdíl při stavění je právě v tom omezení počtem a typem dílků které jsou dopředu k dispozici. Je třeba dělat spoustu kompromisů, přemýšlet jak danou věc v rámci možností vyřešit s danou sadou dílků atd. Připomělo mi to časy z mých začátků s Legem, kdy jsem měl všeho všudy jednu stavebnici.

Stavba alternativního modelu se skládá z těchto částí:
- nákladní dieslová lokomotiva
- vagon s nákladem (závodní člun a kontainer s motorem)
- nádražní zastavka
- nákupní zóna (tarafika a stánek s občerstvením)

Lokomotiva

Rozhodl jsem se pro stavbu takové klasické americké dieslové lokomotivy. Tedy alternativní model který se tvarem zcela liší od původního modelu (horizont expresu)




Zajímavostí u stavby vidím ve využití RC trains weels jako ventilátorů.
Druhou pak ve využití potištěného panelu z horizont expresu, kterému je podřízeno celkové barevné provedení lokomotivy (kombinace černé,bíle a oranžové).

Vzhledem k nepřítomností dílků kterými je možné ztvárnit zábradlí,  je zábradlí po bocích naznačeno pomocí hose, na přední a zadní části lokomotivy pomocí  pistolí a Hinge Train pantograph.


detaily stavby lokomotivy

Vagon s nákladem

V setu jsou celkem 3 magnety, 8 vlakových náprav s kolečky, proto jsem se rozhodl přidat pouze jeden vagon. Nákladem je závodní motorový člun a kontejner obsahující náhradní motor.

U člunu je možné tedy měnit motor, který je připojen pomocí technic pinu. Dále hýbat řídící pákou v pravo.




Zastávka a nákupní zóna


Ostatní dílky jsou použity na dotvoření scénky za vlakovou soupravou. Jednu část tvoří zastřešená zastávka.


Druhou pak malá nákupní zóna se stánkem s občerstvením,  trafikou a místem k sezení. Stánky nemají zadní stěnu (jako tovární stvaby). Stánky jsou v rámci možností vybaveny interiérem. Trafika terminálem nejmenované loterijní společnosti. Stánek s občertvením pak různými pochutinami


Jednotlivé části se dají modulárně kombinovat a propojovat pomocí technic pinů.



Zbylo pár dílků





Pohled na celkový "B model" od peki (foceno na kolejich které nejsou součástí setu, pro dokreslení atmosféry)

   

vyhodil jsem fotky aby to nezdržovalo  ;)

Měch

#3
Už dlouho jsem se chystal postavit B-model ze setu 9398 Crawler, takže mi tahle soutěž skočila přímo do cesty.

U modelu jsem chtěl úplně jiné jízdní vlastnosti než má originál. Ten je pomalý, silný a je stavěný pro přelézání překážek. Můj model má pohon pouze na zadní nápravu a zatáčí jen přední. Je stavěný celkové na vyšší rychlost. Z toho vychází i design, který je inspirovaný americkými závody Baja 1000. Taky jsem potřeboval předlohu, která má opravdu velké kola a velké tlumiče, což tyto auta splňují.

Jak už jsem psal, model má náhon na zadek pomocí 2 L motorů (každý motor na jedno kolo bez diferenciálů - kvůli výkonu). Motory jsou napojeny přímo na kola, takže nevznikají ztráty na převodech. Měl jsem postavenou i zadní nápravu s převody, ale auto bylo tím pádem slabší. 
Přední náprava je odpružena stejně jako zadní, zatáčení Servo motorem. Je natočena jakoby vzhůru (prostřední obrázek), oproti původnímu modelu, což zlepšuje řízení.

Dále bych zmínil přístupnost k Battery boxu, který lze vyjmout opravdu snadno přes "čelní sklo", takže se nemusí otevírat celé auto.

Auto jsem chtěl mít co nejlehčí což se projevilo na počtu zbylých dílů. Tak to dopadne když člověk pořád šetří a šetří, tak mu toho na konci hodně zbude.

Na závěr ještě dodám, že jsem se nesnažil vytvořit něco úplně jiného. Schválně jsem se snažil, pomocí různých detailů, dodržet podobný design jako má předloha. Účelem bylo vytvořit něco, co bych si představil na druhé straně krabice.

Fotky: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=526847 (po zveřejnění)






Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

DarkDrago

#4
Tak já se taky zapojím do soutěže se svým výtvorem. Zvolil jsem si ještěrku s ramenem, jako předělávka 9397.

Chtěl jsem postavit něco, co by se dost odlišovalo od krabicového modelu (typem, velikostí a měřítkem), ale určité odkazy na původní model jsem chtěl. Nakonec to dopadlo tak, že nejvýraznější znak mé ještěrky je rameno, které jsem převzal z původního modelu.

Jak jsem již zmínil, tak ještěrka má rameno, místo nosníku s vidlemi. Na přední nápravě jsou tupláky, aby ještěrka mohla manipulovat s těžkými věcmi, zadní náprava je klasicky zatáčecí.
Původní mechanismus na ovládání ramene jsem rozkuchal, předělal a použil jen polovinu, tak jak se mi hodil. Otáčení kolem osy je pak zajištěno jiným mechanismem, který je ovládán z boku. Zatáčení kol je umístěn nad koly.

Bylo mi doporučeno, abych dodělal pár detailů a dotáhnul některé věci po technické stránce
Nejprve jsem na rameno umístil dva páry světel pro lepší viditelnost v noci, další pak na předek a na zadek červené. Přidal prostřední zpětné zrcátko, třetí pedál a řadící páku. Přemístil jsem battery box za zadní kola jako přídavné závaží (doporučil mi to malý Měch a opravdu to tak vypadá líp).
Taky jsem se snažil trochu zakrýt díru mezi předním blatníkem a dalšími kryty.

zepředu

zezadu

odkrytované

všechno příslušenství

zbylé díly


další detailní fotky jsou k nahlédnutí zde:
http://darkdrago.rajce.idnes.cz/jesterka#
Dračí páni s mocí ohně...

DarkDrago

#5
Vyhecoval  jsem se ještě k druhému modelu. Postavil jsem ho jen tak ze srandy a ne jako výherní kousek, to ovšem neznamená, že se o to nepokusím  :D
Nabízel se mi jako jediný další set Ninjago 30086

Nápad udělat chůdy byl rychle převeden i do reálu, ale dodělat ještě něco ze zbylých dílů mi chvíli zabral (celých 10 minut  ;D ).
Nakonec jsem se celkem rychle dobral k pomocnému zábradlí a držáku na zbraně. Protože jsem využil úplně všechny dílky (35), tak poslední fotka odpadá a taky i ta se střevy. U figurky by to šlo trochu hůř.








Pokusím se vyrovnat velkým setům tím, že udělám větší množství alternativ se zajímavými doplňky pro Ninjago.

Další předělávkou je létající stroj (původně měl být z dílny da Vinciho, ale nepovedl se). Rám obsahuje několik trysek, které dokáží na několik minut zvednout do vzduchu středně těžkého člověka. Pro řízení se používá dvojice ovladačů, které ninja drží v rukách.






Na kladině.






V chrámu větru. Též známém jako Leonardova dílna




Dračí páni s mocí ohně...

Tomik

#6
Po žralokovi bych rád do soutěže přihlásil ještě jedno zvíře. Tentokrát to bude jezevčík postavený z letošního setu 31004. Předem avizuju, že mým cílem nebylo využít všechny dostupné dílky, ale maximální věrnost předloze, kterou mi byl náš nový člen rodiny - jezevčice Jessie. Co se týká funkcí, tak jedna přeci jenom stojí za zmínku - umí, podobně jako můj dřívější čůrající pes, zvednout nohu, když si potřebuje ulevit. Pokud vás jezevčí dostatečně zaujal a máte set 31004 doma, tak si ho můžete poskládat pomocí tohoto návodu. K okomentování modelu můžete použít toto vlákno.




Při čůrání zepředu...


...a zezadu


Vedle zbývajících dílů (je jich asi 60 z necelých 170)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Foton

#7
Vzhledem k tomu, že mám z daných let jen dva sety 9390 Mini Tow Truck a 9398 4x4 Crawler(čerstvě postavený), byla moje volba jasná.
Třetí verze Tribike ze setu 9390.  Umí to jezdit dopředu a dozadu a zatáčet :-)

Je vybavená světlem (vpředu i vzadu), obří nádrží vespod,  "budíky" na řídítkách, dvěma výfuky a lanem s hákem. Buď na pro odtažení kolegy motorkáře nebo na ostré řezání zatáček doprava kolem sloupu a případně také jako zbraň pro případný pouliční  boj (ala Lobo).

Model C



Abych to tu nezahlcoval, tak jen tyhle dvě vnadidla. Další fotky (modely A, B i C) jsou ve fotoalbu na https://plus.google.com/photos/114639699759279631157/albums/5874423157916154321

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

VocucBat

#8
Jelikož vlastním velmi málo setů z let 2012-2013, rozhodl jsem se postavit alternativní model ze setu 30250

Stručný komentář k modelu:
Ewar přišel v boji o svá křídla, a proto hlavní inženýři Orlího kmene sestrojili umělá křídla, která se připevňují přímo k brnění a jsou ovládána řidítky, ty jsou rovněž připevněna k brnění, skrz které jsou s křídly propojena. Na křídlech jsou připojeny přistávací lyžiny, které lze za letu sklopit. Na špičkách křídel jsou sklopná kormidla, která stroj řídí. Ještě je nutno dodat, že kouli CHI inženýři přeměnili na destičku a upevnili Ewarovi pod brnění - proto není vidět.

A nyní již fotky:
Ze předu:

Z boku (omlouvám se za kvalitu fotky, ale fotit neumím):

Ze zadu:


V letu ze předu (ta kolej a ten dílek jsou jen jako podstavec):

V letu ze zadu:


Bez minifiga:


Se zbylými dílky (2):


peter


Veverka Bětka je velkou faninkou animovaných příběhů Rychlé Roty a také má ráda Hvězdné války.

Jednoho dne si veverka řekla, že by si ze svého domečku (41017) mohla zkusit postavit něco jiného, co by jí ostatní zvířátka záviděla. Připravila si plnou misku oříšků, která má moc ráda a pustila se do práce.

Práce jí šla ale hodně pomalu, protože její domeček nebyl moc velký a proto pořád zápasila s nedostatkem stavebního materiálu. Po několika dnech, když už jí zbývala jen prázdná miska od oříšků, se nakonec ke svému vytouženému modelu přeci jen dostala.

Svolala rychle všechna zvířátka z okolí, aby jim ten svůj model mohla ukázat. Než zvířátka přišla, vyskočila si po schůdkách do své nové chlouby a pak už jen poslouchala kýžené uznání od ostatních zvířátek.



Nakonec všem zvířátkům zamávala a frnk a byla pryč ...

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peki

Do zítra středa 15.5  půlnoc ještě můžete přihlašovat soutěžní modely. Nenechávejte to na poslední chvíli. Doufám že se ještě někdo přidá   ;) 

Petronel

Želva
alternativní model ze setu 31004:


Želvička má ve výsledku pěkně zaoblený krunýř, který i přesto celý pevně drží a dílky nejsou jen položené a "narafičené".
Všechny nožky jsou i lehce pohyblivé.







Petronel


Další soutěžní díla (spíše k pobavení, bez velkého očekávání  >:D) vznikly všechny ze setu 41017 - Squirrel's Tree House.
Nenechal jsem se inspirovat Peterem a jeho stavbou, měl jsem je postavené již nějaký týden, jen jsem se nedostal k přefocení a zpracování.  ;D






Nyní bude následovat celkem pět modelů:


1.Veverčin domeček 2.0
se zahrádkou, lehkým oplocením, stromem a mísou na krmení  ;D Zelená plocha drží pevně pohromadě.






Petronel

2.Svatební obřad Veverka + oříšek (narážka na film doba ledová  :D)
co k tomu dodat... Snad jen to, že doufejme, že veverku o svatební noci nepřepadne hlad.  >:D






Petronel

a teď už trochu morbidnější, přitvrdíme.  >:D

3.Na hřbitově
"veverko, odpočívej v pokoji..."  :'(







Petronel

4.V jídelně
taky jste na škole v jídelně měli tu ošklivou kuchařku, která za pultem podávala často "neznámo co"?  ;D








Petronel

5.Potravní řetězec
oříšek <- veverka <- sup  >:D








Systematik

Set 70003 Eris Eagle Interceptor
byl pro potřeby United Space Corporation přestavěn na Supersonic Mail Runner - i když jsou satelitní řešení na Krystu celkem komplexní, přece jen je někdy třeba některé zásilky doručit osobně nebo rychleji než obvykle a proto proběhla tato přestavba.




Jedná se víceméně o předváděcí prototyp, loď je zatím bez řídících systémů.


Zbylo mi cca 100 dílků, které byly využity na prototyp úklidového servoka pro doky na Spojce...


...bohužel pevnost konstrukce nedosahovala hodnot předepsaných USC a tak byl prototyp rozebrán.


(Uoppa bratr Pája styl!)

Ondrej

Ahoj, taky přidávám svoji předělávku setu 4439. Výběr setu byl jednoduchý jelikož z těchto let mám jen pár setů. při pohledu na helikoptéru mě napadlo předělání na letadlo, které dokáže startovat i vertikálně, a to V-22 Osprey.
Problémy při stavbě byly s předěláním čtyřlisté vrtule na trojlistou. Vstup do modelu je zadními výklopnými vraty, do kterých může najet šestikolka. Dílů navíc zbylo 12 + extra parts.













Celá galerie zde http://ondrejnesleha.rajce.idnes.cz/Lego_soutez
   

Tomik

Na poslední chvíli se mi podařilo dodělat ještě jeden alternativní model z loňského setu 9393. Chvíli mi trvalo, než jsem vymyslel, co z tohoto zeleného traktoru poskládat, až nakonec vyhrál vrtulník. Největší výzvou stavby bylo vměstnání zatahovacího podvozku společně s převody mezi oběma rotory do poměrně malé kabiny. Hotový vrtulník tedy nabízí zatahovací tříkolový podvozek a roztáčení obou rotorů pomocí ozubeného kola na boku kabiny. Převod mezi hlavním rotorem a zadní vrtulí je 3:1.


Vrtulník s vysunutým podvozkem...


...se zasunutým podvozkem...


...a zespodu.


Pohled do rozebrané kabiny se zataženým podvozkem.


Zbývajících dílků je asi 100 z celkových 350.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

grohl

Dlouho očekávané vyhlášení výsledků je tady

Vítězem se stal peter a jeho veverka s X-Wingem

Stříbrnou pozici obsadil Tomik a jeho žralok

O bronz se dělí dva modely: Petronelova Veverčina svatba a pekiho vlak. Peki se dobrovolně vzdal výhry ve prospěch Petronela. Je to hrdina  ;D

Ke každému modelu jsem sesmolil krátký popisek, abyste věděli, co mne zaujalo nejvíc.

Žralok - Velmi originální model s vynikající funkčností. Solidní stavební postup a jedinou výtku bych měl k poněkud otevřené horní části trupu a nevýrazným očím.

Vlak- Líbí se mi přestavba na celý play set, který, kromě tématu s původním modelem nemá mnoho společného.

Baja Buggy- Kvalitně a čistě postavený model bohužel sráží jeho přílišná podobnost s originálem.

Ještěrka- Největší výtka asi patří tomu, že z původního modelu bylo zachováno celé rameno. Plus za výměnné náčiní.

Ninjové- Omlouvám se, ale rozhodli jsme se s kolegou ohodnotit modely jako jeden. V tomto případě byl původní set poměrně nešťastně zvolen a vařit z vody se opravdu moc nedá. Na druhou stranu, kladina upřímně pobavila.

Pejsek- Roztomilý, čistě postavený model, který by se po drobných úpravách klidně mohl stát dalším oficiálním alternativním modelem.

Tribike - Poměrně zdařilá předělávka setu, ze kterého se nestaví dvakrát dobře.

Křídla- Tady se toho moc vymyslet nedá, ale líbí se mi sklopné lyže jako podvozek.

Veverčin X-Wing- Můj jasný favorit a důkaz toho, že na velikost setu opravdu nesejde. Praštěné, neotřelé a čistě postavené.

Želva - Komplikovaně sestrojené struktury, které tvoří zajímavý model. Chyběl jen trochu výraznější design a možná více zdůrazněná hlava.

Veverčin domek- Za mě osobně asi nejslabší z veverčích modelů, ale i tak roztomilý výtvor.

Svatební obřad- Výborný nápad a z detailů se mi nejvíce líbí svatební hosté s motýlky.

Na hřbitově- Stavebně to vypadá jako zmatek,ale oceňuji nápad.

V jídelně - Babizna vydávající jídlo mě opravdu vyděsila.

Potravní řetězec- Výtečný nápad a zdařilé zpracování.

Supersonic Mail Runner- Designově zajímavý letoun.

Osprey- Hezký model, s poněkud prázdnou zádí. Trochu bych se bál o pevnost konstrukce vrtulí.

Vrtulník- Kompaktní, funkční, ale mému oku nepříliš lahodící.

Kompletní bodování včetně umístění v přiložené tabulce zde http://uloz.to/xrg9fZKw/sesit1-xls

Je s podivem, jak moc se lišily někdy názory laika od názorů nás "deformovaných".

Děkuji všem soutěžícím za účast. Hodnocení a práce kolem sice zabrala několik hodin, ale doufám, že to stálo za to.

VocucBat

Gratuluji všem výtězům. A jdu přemýšlet o své příští účasti v soutěžích. Ještěže hlavní není vyhrát ale zúčastnit se.
Naštěstí jsem porazil darkdragova ninju. To byl jeden z cílů >:D.

DarkDrago

Já jsem taky celkem spokojený, i když jsem doufal v umístění na druhé straně žebříčku.
Jsem rád vocucbate, že jsi rád, ale musím ti vytknout to, že jsi z 23 dílků využil jen 21, u tak malého setu to přece není takový problém.
No já jsem zase rád, že moje ještěrka bylo o trošičku lepší než závoďák Malého Měcha.
Počítám, že se najde dost lidí, kteří jsou rádi, že nechali za sebou někoho kdo se jim zdál lepší.
Dračí páni s mocí ohně...

VocucBat

Ty dva dílky bych někam sice vmáčkl, ale už by to nebylo tak "pěkné" ;).

peki

Citace od: vocucbat kdy 19.05.2013, 20:16:38
A jdu přemýšlet o své příští účasti v soutěžích. Ještěže hlavní není vyhrát ale zúčastnit se.

Bylo by také fajn přemýšlet i o soutěžích samotných. Na této mne zaujalo že byla pro všechny kdo chtěli. Neeliminovala tématickým zaměřením.

Foton

#25
Já jsem také spokojený. Jak s nápadem soutěže, tak s jejími podmínkami a nakonec i s vítěznými modely.
Už se těším na další.
A gratuluji vítězům!
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Tomik

Také se připojuji k pochvale za organizaci soutěže. Líbilo se mi především téma a hladký průběh celého klání. Hodně mě potom překvapilo, jak dobře si vedly malé modely v čele s Peterovo veverkou - tímto mu gratuluju k prvnímu místu. Do dalších soutěží doufám, že se jich zúčastní více lidí.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr