(podle předlohy) Löwenstein

Založil Jonas, 14.04.2019, 14:22:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Asi jste také zaznamenali crowfundingovou akci, kterou pořádá Bricklink a která v tyto dny končí.

Z prezentovaných modelů mě nejvíc zaujal hrad Löwenstein od Raziela Reguluse. Je to stavba, která skutečně působí jako středověký (a středoevropský) hrad, se vším, co k takovému hradu patří, od vstupní bašty a předhradí s hospodářským zázemím, přes malý hradní palác, až po hlavní věž, sloužící nejen k rozhledu ale také jako místo poslední defenzívy. A k tomu řada hezkých a hlavně funkčních detailů jako padací brána, zvedací most, stáj pro koně, jídelna, kuchyně, vězení, studna, tajná chodba, prevét, atd.

Čím déle jsem se na obrázky díval, tím více mě lákalo hrad si postavit. Také proto, že řada zajímavých stavebních technik nebyla z obrázků zřejmá, a tak mě přímo svrběly ruce, abych si to vyzkoušel a použitý trik buď objevil nebo alespoň nějak vhodně nahradil. Donutilo mě to naučit se program studio. io, který se ukázal jako skutečně mocný nástroj (hlavně kvůli přímému napojení na databázi Bricklinku). Takže během vývoje jsem vždy věděl, jaké kostky jsou na BL dostupné a za kolik, či jak se dají případně nahradit.

Crowfundingová cena je 199 USD, což by ještě šlo, ale dovoz do EU by znamenal ještě další poplatky. Byl jsem proto zvědav, za kolik budu schopný to postavit sám, přičemž jsem doufal, že většinou budu stavět ze zásob. Nakonec jsem potřeboval dokoupit asi čtvrtinu dílů (např. LBG gotické oblouky, některé nové SNOTové prvky), a i tato čvrtina mě vyšla na cca 2000 Kč. Takže zpětně už cenu považuju na velmi realistickou.

Hrad vypadá skutečně úžasně. Ve srovnání s hradovou produkcí TLG působí asi tak, jako třeba Green Grocer vůči běžným domkům Creatoru. Je perfektně promyšlen, jak po stránce historické tak i stavební. Hrad působí velice přirozeně, už proto že má poměrně složitý půdorys a já smekám před autorem, jak si poradil s docela složitou geometrií.

Já jsem se snažil stavět primárně podle obrázků, ale někde jsem přece jen zvolil trochu odlišnou cestu. Asi nejvíc jsem změnil povrch věže, a to jak kvúli dostupným dílkům, tak i kvůli tomu, že jsem preferoval přece jen trochu kompaktnější (i když stále ne úplně pravidelné) zdivo. Hodně práce mě stálo také vybudování terénu a podzemí, kde jsem hodně improvizoval s využitím Technic dílů (kvůli robustnosti stavby).

Výsledek vypadá nějak takto:








Stavění však nekončí. Autor zveřejnil druhou část hradu, která je co do nápadů a použité geometrie ještě větší výzvou. Mám už ji téměř postavenou a musím říct, že krčma (červená stavba) nebo kaple (a zejména její barevná vitráž) jsou skutečně perly. Plán na tuto druhou část bude prý v prodeji někdy v květnu, kdy už bych měl mít svou verzi snad hotovou, ale jsem připraven zaplatit autorovi příslušný poplatek, protože jeho dílo je skutečně výjimečné a inspirující.

Jonas - Můj Brickshelf

linhi

Vypadá opravdu dobře,hlavně tedy druha polovina mě okouzlila,jen dotaz budou k prodeji i jen samotné návody na první i druhou cast?

Jonas

Citace od: linhi kdy 14.04.2019, 17:19:59
Vypadá opravdu dobře,hlavně tedy druha polovina mě okouzlila,jen dotaz budou k prodeji i jen samotné návody na první i druhou cast?

Na druhou část bude dostupný právě jen návod - prý na Rebrickable, s tím, že kostky si každý koupí sám. Návod na hlavní část je součástí dodávky
a je otázka, jestli bude Bricklink chtít prodávat návod samotný. Už teď je jasné, že limitovaná série 2500 ks se brzy (během zítřka?) vyprodá. Sám bych rád získal návod, abych si porovnal autorovo řešení s mým.
Jonas - Můj Brickshelf

Matthes_CS

Moc jsem na ten bricklink projekt nekoukal, ale na fb mi skáče reklama a uvádějí tam poštovné zadarmo.

Jinak to vypadá moc pěkně, musím pořádně prohlédnout jak předlohu, tak tento.

davroman

Ano, ještě dva dny se sety dají objednat s poštovným zdarma, platí se jen lokální poplatky = clo.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Tomik

Na The Brothers Brick je recenze tohoto hradu a jsou tam i fotky z průběhu stavby, takže můžeš porovnat své řešení s originálem... Zde je odkaz:

https://www.brothers-brick.com/2019/04/22/lego-lowenstein-castle-from-bricklinks-afol-designer-program-review/
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Jonas

Díky za odkaz. Je to zajímavé počtení s mnoha obrázky.

Zdá se, že jsem většinu stavebních technik a triků odhadl správně. Tam, kde se z vnějšího pohledu nejvíc odlišuju (textura hlavní věže, schodišťová vížka), to byl můj záměr.

Co mě nejvíc překvapilo, je stavba kopce. Já jsem vevnitř použil hodně technicových dílů, ale kam se hrabu na autora, ten jich použil několikanásobně víc a některé hodně zvláštní, např. technic brick frame a další. Je to ale pochopitelné, stejně jako použití mnoha panelů - a to nejen BURPy a MURPy, ale i řadu válcových panelů - a to proto, že pro projekty platil horní limit 2000 dílů. Autor tedy často musel volit mezi stavbou z klasických kostek (těch by ale bylo třeba 5x i 10x více) nebo jedním speciálním dílem, který uvnitř kopce splnil tentýž účel. Z tohoto pohledu mě pak ale překvapilo, že při stavbě paláce používal jako dočasnou výpomocnou konstrukci nejméně 16 červených kostek, pro které pak ve vlastní stavbě nemá žádné využití. Stejně tak mě překvapila složitá a na díly náročná konstrukce na ukotvení paláce v terénu. Mně palác dobře drží, aniž bych takovou pomocnou konstrukci musel použít.

Jinak jsem stále přesvědčen, že se jedná o skvělý projekt od velmi talentovaného stavitele a navíc opravdového znalce historie (prý teď odevzdává bakalářskou práci z historie). Není náhodou, že jeho projekt se jako jediný vyprodal už během první fáze.

Já už teď čekám na pár posledních kostek, abych definitivně dokončil druhou část hradu. Pošlu pak zase pár obrázků.
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Dokončil jsem i druhou část hradu, pro kterou se mi podařilo najít 3 autorovy obrázky. Bylo to velké experimentování a stavění metodou pokus-omyl, zejména co se týká krčmy. Největším oříškem ale bylo spojení dvou velkých ploch (s délkou větší než 32 studů), které byly vzájemně pootočeny o 45 stupňů.  (Spojení obdélníkových baseplates s přeponovou stranou těchto trojúheníkových dílů.

S hradem jsem si hrál více než měsíc a byl to pro mě příjemný relax od každodenní práce. Pár obrázků:





A tady jsou všechny dílčí moduly
Jonas - Můj Brickshelf

richchie

velmi pekny hrad, po pravde som aj uvazoval ze si ho na BL objednam ale nakoniec som to zavrhol. je mozne v pripade zaujmu poslat zoznam kociek a nejaky ten navod? velmi rad by som si ho casom tiez postavil.

Jonas

Citace od: richchie kdy 29.04.2019, 08:30:46
velmi pekny hrad, po pravde som aj uvazoval ze si ho na BL objednam ale nakoniec som to zavrhol. je mozne v pripade zaujmu poslat zoznam kociek a nejaky ten navod? velmi rad by som si ho casom tiez postavil.

Bohužel návod ani seznam kostek nemám. Ve stud.io jsem si sice zkoušel různé varianty výstavby některých modulů, ale nikdy jsem to nedotáhl do konce. Navíc, stavbu jsem v konečné fázi vždy přizpůsoboval kostkám, které jsem měl doma.

I kdybych ale návod měl, tak v tomto případě bych ho určitě nerozšiřoval. Bylo by to nefér vůči autorovi, který se chystá prodávat návod sám. Počítám s tím, že si od něj návod koupím jako výraz uznání, že jsem se mohl jeho obrázky inspirovat.
Jonas - Můj Brickshelf

peki

Pěkná práce (i když to není "vlastní tvorba"), zajímavé čtení. Vždy mne u tebe fascinuje to zaujetí a precizní dotažení věci do konce.  8)