(vlastne) Obliehanie mesta Tharbad

Založil richchie, 02.02.2017, 09:21:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Parsey

Obléhací stroje jsou fajn nápad  8)

A moc se mi líbí ta skála, připomíná mi to základní desku ze setu 6273

richchie

Citace od: Parsek79 kdy 17.09.2018, 15:13:45
Obléhací stroje jsou fajn nápad  8)

A moc se mi líbí ta skála, připomíná mi to základní desku ze setu 6273


hej aj mna to napadlo ked som to videl na fotkachze hups, vsak ja som vlastne len urobil vacsiu zakladnu dosku ako bola kedysi v castle setoch :D

richchie

#32
dalsi update (stare foto som zmazal, aby nezaberalo miesto)

dokoncene mestske hradby, strechy na domy v dedine (s nimi nie som uplne spokojny, mozno casom prerobim, kazdy dom sa da odobrat cize nebude problem zmenit cely dom , staci iba zachovat podorys)
dokoncene skaly pod hradom, postupne zacnem s budovanim hradnych murov (len keby bolo viac casu na to....)

co sa tyka terenu, ten je na 90% dokonceny, este musim objednat dark tan plate 1x2 a trosku to zafarbit, tie velke hnede plochy...

Jezevec

Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

richchie

vdaka tomu ze som na PN som zas trosku pokrocil, hrad uz ma prve poschodie, ostava teraz uz len vyvysovat a dorobit veze. chcel by som aby sa jednotlive casti dali odnimat aby bol pristup k interieru, pokracovanie vystavby ale vidim az na dalsej PN (a kedze musíme z niecoho aj zit tak dufam ze to nebude tak skoro, no kazdopadne myslim ze tento megaprojekt ktory mam v hlave uz cca 4 roky sa mi buduci rok konecne podari dokoncit, uz pomaly vidno koniec tunela :D
Fotky sem dam asi az v pondelok, blbne mi doma net, tak az v praci potom :D

richchie

#35
slubene foto, dalsi pokrok v stavani vidim asi az na dalsiu PN, uvidim, ako budem na tom s casom, no uz sa to konecne zacina rysovat, tak mozno sa mi podari sem tam nieco mensie postavit, dalsie fotky sem dam potom ale az ked bude vyraznejsi pokrok...

Ryxe

Ač preferujeme každý odlišný vizuální styl, musím říci, že mi tvůj hrad přijde fajn. Když se na něj tak koukám, je to takový nostalgický návrat do doby, kdy tahle sekce žila a většina z nás stavěla podobným stylem tomu Tvému. Stavba je sice hodně pravidelná ale s některými detaily sis pěkně vyhrál ;).

Kuba

Taky se mi to líbí, sice, jak tu padlo, je to trochu  moc hranaté, ale jako celek  to působí dobře. Až budeš mít cely hrad hotový a před hrad umístíš armádu skřetů, jak už tu bylo na jedné fotce, bude to impozantní a určitě by jsi to pak měl vzít na nějakou výstavu (víkendovku).  ;)

richchie

dakujem za pozitivne ohlasy. Som si vedomy toho ze hrad je az moc pravidelny (myslim podorys). bohuzial som limitovany tym ze sa deli na 2 casti (cela diorama je dokopy delena az na 12 casti : 2 casti hrad, 2 casti dedina, 2 casti mestske hradby, 2 casti potok a teren pred hradbami a 4 casti utociaca armada).  Povodne som chcel dat aj nejaku gulatu vezu resp. podorys urobit sikmo no gulatu vezu som zavrhol z dovodu ze chcem aby sa dali jednotlive casti odnimat a dostat do interieru (pre lepsiu hratelnost) a sikmy podorys som musel zavrhnut uz zo spomynaneho dovodu rozdelenia hradu na 2 casti...
taktiez som si vedomy ze technika stavania môjho hradu je z kategorie starsich, resp. uz sa to blizi az ku clasic castle a ze hrady staane podobnou technikou tu boli prezentovane uz par rokov dozadu, no mne osobne sa tento styl zapacil asi najviac (po pravde hrad stavany technikou ako robi najnovsie diela napr. Ryxe by som mozno ani nevedel urobit).
kazdopadne ked bude cela diorama hotova urcite pouvazujem nad ponuknutim na nejaku vystavu, len s transportom bude asi problem trosku vzhladom na pocest casti ale tak to uz by som nejak doriesil. kazdopadne ked dokoncim toto moje najvacsie dielo splnim si tym detsky sen :-)

richchie

#39
mensi pokrok, ostava dorobit na hrade  strechu nad kralovskou komnatou, strechu nad vchodom, tri veze  a je hotovo.. len trosku sa mi to zkomplikovalo kvôli mechanizmu na ovládanie padacich mrezi (je to vidno na lavo od vstupnej brany, nejak to musim premysliet ako to urobit aby to vypadalo k svetu). Problem totiz je ze sa vacsinu casti snazim robit odnimatelnych aby sa dalo dostat do interierov (fotky odnimatelnych casti sem dam az potom ked bude dielo cele hotove) a teda som musel uchytenie mechanizmu na ovládanie padacich mrezi dat inde ako som povodne planoval...

Chikos

Nejsem žádný profi stavitel, tak že můj názor nebude mít asi takovou váhu, ale mě vůbec nevadí, že je tvůj hrad pravidelný a nikde není ani přece psáno, jak musí vypadat, tak že na to, jaký prostor si pro něho měl vyčleněný mi přijde, že si se s tím vypořádal dobře. Celkově to vypadá velmi dobře, tak že se těším na výsledek ;)

richchie

dakujem, ono ako som uz tu pisal , povodnu myslienku dat tam uhly a gulate veze som musel zavrhnut kvôli tomu ze cely hrad je deleny na 2 casti (kvôli umiestneniu do roldoru) a ked som chcel este aj interiery robit a mat ako tak velky podorys , musel som sa uchylit k "hranatym tvarom aby som co najviac vyuzil obmedzeny priestor co mam

Ryxe

Řekl bych, že z Tvých zde prezentovaných MOCů je tento asi nejpovedenější. Je vidět, že se zlepšuješ a nabíráš zkušenosti. Jak budeš řešit střechy? Pomocí slopes nebo plates?

richchie

Citace od: Ryxe kdy 28.01.2019, 20:15:31
Řekl bych, že z Tvých zde prezentovaných MOCů je tento asi nejpovedenější. Je vidět, že se zlepšuješ a nabíráš zkušenosti. Jak budeš řešit střechy? Pomocí slopes nebo plates?

dakujem za pochvalu, snazim sa, snad raz dam aj tie gulate veze a nejake tie uhly(mam v plane mensi hradpre falconov s rozlohou 48x48 tak asi tam to raz urobim) co sa tyka striech tak kedze mam slopes doma kopu tak asi z nich. skusim ale nejake zaoblenie. strechy budu na tych castiach co su modre plus minimalne na jednej vezi, mozno aj na dvoch, uvidim ako to bude lepsie vypadat

Kuba

Je to dobré. Už jen střechy a věž a je prakticky hotovo.  ;)

richchie

strechy uz su hotove, ostava urobit uz len 3 veze... trosku sa mi spomalila stavba kvôli nedostatku casu a taktiez som skusal ako urobit vsetko tak aby bolo odnimatelne a hrad bol tedaco najviac hratelny. snad do mesiaca dam aj tie veze a potom sem hodim foto. ptom uz len dorobit hospodarsku budovu v ramci dediny a prerobit most pri vstupnej brane cez rieku (mam ho no fotkysom este nedaval, nie som s nim spokojny totiz). tak ale snad do konca aprila (dubna) to vsetko postiham , i ked ako tak pozeram na ostatne prihlasene diela asi budem len do poctu ale nevadi, sutazit s takymi menami ake su prihlasene je samo o sebe pocta :-)

richchie

#46
pomaly ale isto finisujem.... jedna fotka aktuálneho stavu, ospravedlnujem sa za kvalitu, fotene v noci

celkovo bude pristupne :
- vlavo vzadu veza - pristup do kuchyne co je na prizemi
- vzadu stredna cast , pristup dole do trónnej saly a na poschodi doizby krala s kralovnou
- domcek so strechou nad vstupnou branou odnimatelny, aby sa dalo dostat do vstupnej casti medzi branou a padacími mrezami (a taktiez aby sa dalo dostat k ovladaniu padacich mrezi)
- vpravo vzadu hlavna veza zo zadu otvaracia aby bol pristup ku schodom z trónnej saly na poschodie
- vpravu vzado hlavna veza pristup ku princezninej komnate (odnimatelny vrch veze v tej urovni ako je to teraz postavene)

celkovo je interier hradu robeny tak aby v ramci hratelnosti sa dalo skoro vsade dostat ci uz z pohladu minifiga alebo osoby ktora sa s hradom bude hrat (zatial nepristupne su 2 veze ale tam zvyzujem urobit vrch odnimatelny... uvidim este)

EDIT : starsie fotky zmazane

richchie

tak pomaly ale isto finisujem, ostavaju doladit detaily na hrade (studna, teren na nadvori, dat tile na hradby kde je posadka, pokusim sa doladit aj interiery, nejake su ale len hruby nacrt.... v dedine treba dokoncit kravin - i ked sa pohravam s myslienkou ci nebudu mat chudatka kravicky len ohradu, skusim ako by to vypadalo so strechou no obavam sa aby to nebilo moc do oci kedze je to hned pri svahu co ide ku vchodu do hradu...)
davam sem zatial jednu promo fotku, ked dokoncim detaily dam sem fotiek viac (ako som slubil aj fotky casti ktore su odnimatelne aby sa dalo dostat do interieru) a taktiez pridam utociacu armadu.
Cize zatial len jedna promo fotka :-)

STARHAWK

Tento projekt sa mi paci. To vzdy ked chces pokrocit musis to z roldoru vybrat poroit a potom zase dat spet ?
Tie foto interieru a jeho dostupnosti ma zaujimaju, na tie sa tesim.

Chikos

Pěkná práce, na interiery jsem také zvědavý  :)

Petronel

Skvělá práce Richchie!
Neplánuješ se se svým MOCem pořádně pochlubit na nějaké výstavě?
Ať to lidé vidí naživo?
Třeba v květnu v Olomouci nebo v červnu v Plzni?

richchie

velmi rad by som svoj  projekt zapojil do nejakej sutaze, najblizsiu dobu ale vôbec neviem zarucit ako na tom budem s volnym casom, prioritne musíme doriesit zdravie dcerky. Co ale mozem slubit je ze tento projekt tak skoro nerozoberiem cize do buducna by som bol velmi rad ak by sa na nejakej vystave objavil (len vôbec nemam skusenosti ako prebieha taka organizacia a logistika a materialno technicke zabezpecenie atd atd. to by som ale riesil az ked to bude aktualne) kazdopadne dakujem za ponuku a zaroven som rad ze sa moje dielo paci :-) Planujem k nemu aj urcity pribeh (nejaky nacrt uz je v popise na Flickr)

matka

Sleduji tvou práci na hradu od začátku a musím říct, že výsledek je skvělý!
Paní na Žlutém hradě

Ryxe

Ano, diorama vypadá pěkně. Popravdě musím říci, že výsledek trochu předčil mé původní očekávání. Je to taková romantická středověká idylka  ;) Dobrá práce.

richchie

#54
Dioramu som konecne dokoncil, zatial 1 fotka, viac fotiek ako aj samotny pribeh sa pokusim v priebehu dna

Chairudo

Krása, už tomu chybí jen Gandalf a detailnější fotky, ideálně prozkoumat na výstavě  :)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

richchie

#56
Mojim cielom bolo vytvorit pribeh, ktory by zapadal co najviac do dejin stredozeme a v ktorom by som mohol vyuzit vsetky moje LEGO diela, ci uz sa jedna o diela s castle tematikou alebo s tematikou Hobbit/ LOTR.

Historia mesta Tharbad (zdroj : LOTR wiki)

Mesto tharbad bolo zalozene  v roku 1098 Druheho veku numenorskymi kolonizatormi. Po zaniku Numenoru a vzniku Kralovstiev Arnor a Gondor patrilo mesto pod spravu arnoru. Bolo vyznamnym obchodnym centrom a  v case existencie Arnorskeho kralovstva bolo po Fornoste (hlavne mesto arnoru) druhym najvacsim mestom kralovstva Arnor. Ked sa v roku 861 tretieho veku rozpadlo kralovstvo Arnor na 3 mensie kralovstva – Arthedain, Rhudaur a Cardolan, Tharbad bol sucastou Cardolanu.   V roku 1300 vzniklo na severe kralovstvo Angmar, ktoremu vladol cernoknazny kral z Angmaru (neskor sa ukazalo ze  cernoknazny kral z angmaru bol najsilnejsi z nazgulov – prstencovych priznakov) Ako prve dobil Angmar kralovstvo Rhudaur v roku 1356.   V roku 1409 Angmar znicil aj Cardolan, mesto Tharbad vsak odolalo.  Tharbad sa po zaniku Cardolanu stal samostatnym mestskym statom na cele ktoreho stal vrchny guverner  V meste vsak bola z dovodu ochrany zriadena posadka gondorskej armady. V dosledku velkeho moru v roku 1636 vsak gondor mesto opusta. Po zniceni Fornostu v roku 1974  a definitivnom zaniku kralovstva Arnor (resp. posledneho z nastupnych kralovstiev -  Arthedainu) , ostalo mesto tharbad poslednym velkym mestom numenorcanov na severe.
V dielach J.R. Tolkiena po roku 1974, t.j. zaniku Arnoru, resp. jeho posledného nastupnickeho kralovstva - Arthedainu  mesto tharbad postupne upada az ho v roku 2912 znici velka povoden.

V mojom fiktívnom pribehu tharbad po zaniku Arnoru neupada, naopak posilnuje svoju moc a kolonizuje okolie a dosahuje vrchol moci. V dosledku nastupcu spravcov na celo gondoru v roku 2050 dochadza k ochladzovaniu vztahov s gondorom (Tharbad neuznaval pravo spravcov na gondorsky tron), ktore mali za následok pokles obchodu medzi tharbadom a gondorom. Po tom co v roku 2509 vzniklo kralovstvo Rohan dochadza k migracii divokých ludi (Dunland) smerom k oblastiam pod kontrolou tharbadu (vyhnanie divokých ludi rohanom bolo spomenute aj vo filmovom prevedeni -dve veze). Nasledovali dlhorocne boje a postupny pokles moci Tharbadu. V roku 2912 tretieho velku cast mesta nici  povoden, co malo za následok dodatocne oslabenie mesta.

Pocas vojny o prsten (3018 -3019 tretieho veku) podnika Sauron utok na mesto Tharbad (armada skretov z gundabadu) s cielom porazit posledne slobodne ludske mesto na zapad od mlznych hor. Skreti sa mali nasledne spojit so Sarumanom zo zelezneho pasu a pomoct pri porazke rohanu. V mojej fikcii vsak mestu na pomoc prisiel odiel rohanskych jazdcov vedenych theodredom (synom krala Theodena), spolu s rohanom prisli na pomoc aj elfovia ako aj gondorska posadka z dol amrothu vedena Imrahilom. 
Po porazke skretov pri tharbade  Bol saruman nuteny zautocit na rohan bez slubenej pomoci z gundabadu (prva bitka na rieke zeliz len par dni po bitke o tharbad, vid prilozene PDF, samotna bitka na rieke zeliz uz nie je moja fikcia ale vychadza z reálnych udalosti tak ako ich opisuje J.R. tolkien).  Porazka gundabadu pri tharbade sa  neskor  spolu s uzdravenim theodena gandalfom bielym ukazalo ako klucove pri porazke Sarumana v bitke o helmov zlab a zachraneni rohanu, ktory tak mohol prist na pomoc gondoru a zvratit tak priebeh najvacsej bitky - bitky na pelenorskych poliach (obliehanie Minas tirith)


Pre tych, ktori by mali zaujem prikladam v prilohe PDF kde som zachytil detailnu historiu stredozeme od zaciatku druhého veku az po porazku saurona v roku 3019 tretieho veku a definitívneho znizenia prstena. V tomto dokumente taktiez detailnejsie rozpisujem casovy sled udalsoti vojny o prsten do ktorej som zakomponoval aj moju fikciu tykajucu sa bitky o tharbad.
Prikladam taktiez mapu tharbadu a okolia, do ktorej som doplnil niektore fiktivne lokacie ako napr. tharbadske kolonie Argos a Darean, ktore su predmetom mojich dalsich LEGO (castle) výtvorov.

link na full size mapu stredozeme : http://soileiragusgonta.com/wp-content/uploads/2018/04/full-size-map-of-middle-earth-12-download-large-major-tourist-attractions-maps.jpg

richchie

#57
Obliehanie mesta Tharbad armadou skretov z gundabadu  (16.02.3019  - 20.02.3019 tretieho veku pocas vojny o prsten)

richchie

#58
a slubene interiéry, casom ich plánujem vylepsit

richchie

Tak doplnil som aj samotny pribeh spolu s fotkami celého diela, prilozil som aj mapu mesta a okolia ako aj historiu stredozeme v PDF, ktoru som tvoril na zaklade informacii co som nasiel na nete a do ktorej som zakomponoval aj moju fikciu.
Fotky celého diela su uz aj na Flickr, tymto mozem prehlasit, ze som po takmer 4 rokoch odkedy som zacal premyslat o tom ze postavim dioramu tohto rozsahu (2 metre krat meter) konecne hotovy. Samotna stavba trvala cca 2 roky (z dovodu financii ako aj casu, ktorého pri 2 malých detoch nie je nikdy dost).

Fotky nie su idealne, ale tak fotenie mi nikdy moc neslo. Predmetne dielo ako som tu uz spominal je rozlozitelne na 12 casti (4 z toho su utociaca armada), cize ak by bol zaujem, nebranim sa dane dielo ponuknut na nejaku vystavu. Kedze som co sa tyka vystav uplny novacik, ked to bude aktualne asi budem potrebovat poradit od skusenejsich co sa tyka logistiky, prepravy atd.

dielo je prezentovane aj na eurobricks : https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/171004-siege-of-tharbad/
(snad to nie je v rozpore s pravidlami sutaze, na samotnej stranke som uviedol ze dielo je sucastou castle sutaze na tomto fore)

verim ze sa Vam moje dielo bude pacit :-)