Koleje a vlaky

Založil Maci, 20.01.2005, 19:59:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Maci

Mám problémy s vláčky.
A)  Když poskládám trasu z kolejí a výhybek a křižovatek, tak  někdy dochází k situaci, že za křižovatkou vznikne zkrat a vlak tam nejede. Musím pracně přestavovat a protože mám omezený počet kolejí, tak nemám tím pádem až tak moc variant zapojení. Několik málo nápadů na zapojení jsem našla v návodech u výhybek a křižovatek. Chtělo by to program, kam dosadím kolik mám čeho a on mi vyplivne všechny možné trasy. Nevíte zda něco podobného někde existuje?
B) Uvažuji o koupi dalšího motoru. Máte někdo zkušenosti s pohybem dvou vláčků po jedné trase? Mám cca 70 kolejí + výhybky + křižovatka. Není to málo, nebudou se srážet, utáhne to trafo?

otaznik

No já jsem podobný problém vyřešil tak, že křižovatku do trati nezapojím neb to snad v reálu ani neexistuje. Bohužel mám jen jeden motor, takže nemůžu říct, jak je to, když jsou na trati dva. Ale IMHO by to neměl být problém.

Maci

Ale jo, s křižovatkou mi to jezdí, když udělám takovou jako osmičku.  Jenže je to pořád stejný zapojení a taky mi pak zase přebejvají koleje(nebo se nedostávají).

gruzinec

CitaceUvažuji o koupi dalšího motoru. Máte někdo zkušenosti s pohybem dvou vláčků po jedné trase? Mám cca 70 kolejí + výhybky + křižovatka. Není to málo, nebudou se srážet, utáhne to trafo?

Dva i vice motoru na jedne trati funguje bez problemu, zavisi ovsem na delce a vaze vlaku, nekdy ten lehci dohani pomalejsi, napr. Alpsky Express 4661 (tusim ze je to spravne cislo) dohani Santafe se trema vagonkama uplne v pohode...

Pak nastavaji kolizni situace....

Jindroush

Citace od: gruzinec kdy 21.01.2005, 16:18:18
Pak nastavaji kolizni situace....

A je nutno zakoupit nemocnici, sanitku, hasiče a pohřebáky.  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

...nebo tomu alpskýmu expresu naložit nějaký pořádně těžký pasažéry.  ;)

Jindroush

10 Hagridů a jednoho Trolla?  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Maci

Teda word city pohřební služba to by byl dobře morbidní set! ::)

Jindroush

Vzhledem k tomu, že v novým Harry Potterovi[1] bude na 100% hřbitov, tak by se nějaká 'černá sanitka' celkem hodila  8) Kam jsem jen založil svůj minifigový skalpel na pitvy?  ;D

[1]: Jestli si teda tu knížku ještě dobře pamatuju, ale myslím, že to byla dost důležitá scéna.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

CitaceMám problémy s vláčky.
A)  Když poskládám trasu z kolejí a výhybek a křižovatek, tak  někdy dochází k situaci, že za křižovatkou vznikne zkrat a vlak tam nejede. Musím pracně přestavovat a protože mám omezený počet kolejí, tak nemám tím pádem až tak moc variant zapojení. Několik málo nápadů na zapojení jsem našla v návodech u výhybek a křižovatek. Chtělo by to program, kam dosadím kolik mám čeho a on mi vyplivne všechny možné trasy. Nevíte zda něco podobného někde existuje?

Neviem, či poznáš jednoduchý programik od amíkov - TracK Designer v2.0. Dá sa tam presne naplánovať trať - počet koľajníc, výhybiek (pravých aj ľavých) a i... Obsahuje to jednoduchú databázu Lego vecí potrebných pre plánovanie - aj cesty a pod. Vyhodí to aj presné rozmery, čiže sa dá presne naplánovať veľkosť, do ktorej sa potrebuješ vojsť.

Keď robím nejakú trať, tak si ju najprv narhnem a potom ju až realizujem. Ukazuje to aj elektrickú schému a možnú skratovú kolíziu - ktorá vznika v princípe otočením smeru koľajiva - smyčkou.

Uvádzam príklad schémy, ktrorú aj chapci (10 a 12r.) sami poskladali - boli tam 3 nezávislé okruhy, ktoré sa schválne pretínali, aby to bolo zaujímave. Návrh trate - všimnite si dole sumár a rozmery. Dúfam, že mi to pdf pripojí.

Micho

Ešte el.schému:

Mičánek

#11
Citace
TracK Designer v2.0.

Kde si mohu tento prográmek stáhnout?

Jindroush

Gůůůůůůůůůůůůůůůůgllllllllllllllllll  8)

http://www.ngltc.org/train_depot/td20.zip
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

Jindrous bol rýchlejší, ešte mi to aj 2 x spadlo. Ja som si to hneď nepamätal a hľadal som to na stránke http://www.pnltc.org, inak pre vlakárov sú tam pekné fotogalérie.

Takže ono je to na:http://www.ngltc.org/train_depot/, aj s kompletným popisom.

Maci

Už skládám kolejky. Díky moc za rady, jste fakt dobrý.
Ta trať na fotce je super,  máš moc šikovný kluky Micho.
PS.  Jindroush je taky moc šikovnej.

Mičánek

Citace od: Jindroush kdy 21.01.2005, 18:36:23
Gůůůůůůůůůůůůůůůůgllllllllllllllllll  8)
http://www.ngltc.org/train_depot/td20.zip
Ten Googlen mě také napadl, ale předpokládal jsem, že určitě někdo má přesnou adresu. A Jindroush jako vždy nezklamal. Člověče, já tě obdivuji jak máš vždy vše po ruce, když chce někdo něco vědět. Vždyť nemůžeš dělat nic jiného než brouzdat po Internetu. Je vidět, že jsi ten nejpovolanější k vedení tohoto Fóra.
Tak jsem si to stáhnul a funguje to. Jen se ještě musím naučit s tím dělat. Anglicky neumím a tak to bude pokus a omyl. Nechtěl by někdo ten program počeštit.

Jindroush

Ale právě kouzlo internetu je v tom, že ani nemusím vědět, kde to je, ale umím se zeptat pana Googla. Takže to byl cca 4. odkaz.

TrackDesigner je zastaralý a nevyvíjený program.
Ještě existuje TrackDraw, http://www.trackdraw.com a ten byl měl být novější, lepší a hlavně by měl jít snadno počeštit. Vyžaduje mít nainstalovaný .NET framework, což je takový velký download od Microsoftu.

Nejsem vláčkař, takže tomu rozumím jako koza petrželi. Ať to někdo jako Micho vyzkouší, zda je to už použitelné a pak se uvidí.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

Diky Jindrousi za tip. Zrejme to zajtra vo firme stiahnem a vyskúšam, počasie je tu na figu (SVK-KE), lyžovať sa veľmi nedá, takže asi budem doháňať hobby veci. Tu doma mám pripojenie na notbuk cez mobil, takže je to pomalé a graficky na nete (kvoli NettGainu) nič moc.

Umiestnim tu ešte jeden náhľad v pdf nejakej inej trate, ktorú mám v note, tamten mi umiestnilo nad fotom a je ľahko prehliadnuteľný. Keď som to skúsil dať do jpg, zväčšilo mi súbor a kvalita výrazne klesla. Takže pre prípadných záujemcov, čo staručký Track Designer z r.1998 dokáže je tu ukážka ešte raz v pdf:

Micho

CitaceUž skládám kolejky.

Maci, keď niečo pekné urobíte a sa Ti chce, hoď to tu, ako to vyzerá. Aké máš dojmy z toho programíka?

Mimochodom, tu je link na nejaké fota okolo toho - plániky ... http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=69807.

Micho

CitaceB) Uvažuji o koupi dalšího motoru. Máte někdo zkušenosti s pohybem dvou vláčků po jedné trase? Mám cca 70 kolejí + výhybky + křižovatka. Není to málo, nebudou se srážet, utáhne to trafo?

Na tej fotke pár príspevkov hore je aj súprava vytvorená z 3 stavebníc rýchlovlakov 4511 - sú tam zapojené 2 rušne a 3 vagóniky. Decká mi pustili už aj tri súpravy na jednej trati a bavili sa na tom ako sa doháňajú a ktorá je rýchlejšia. Všetko to išlo na jedno trafo. Pre istotu som im to zakázal - max. 2 mašinky naraz.

Samozrejme, že viacero mašiniek v princípe zaťažuje ovládač väčším prúdovým odberom. V princípe sú pripájané paralelne a každý motorček si berie - pokiaľ sú na jednej trati - zhruba rovnaký odber. Teda 3 motorčeky zaťažia trafo 3 násobne viac. Nezabudnime ani na osvetlenie, pokiaľ je nainštalované v rušni, aj to si zoberie svoje. Čím vyššia rýchlosť vlaku, tým vyší prúdový odber. Najvyššiu rýchlosť zvládli naraz na jednom trafe 3 mašinky aj s osvetlením. Určite sa netreba obávať pri takýchto hrátkach o motorčeky - odniesť si to môže jediné trafo. A pokiaľ je viac súprav - tak je dostatok traf. (Ja ich mám momentálne 6 - zo súprav). Mimochodom na Legulke ich myslím majú po 100,-Čk.

Ja som sa spoliehal, keď sa decká s tým hrali, na precíznu konštrukciu LEGO vecí - že v tranformátore určite bude nejaká vratná poistka a keď by prúdový odber presiahol istenú hranicu, tak by to jednoducho vyplo. Po nejakom čase - pár minút, by sa trafo malo vrátiť do prevádzkového režimu. To sa nám zatiaľ nestalo.

Tak boli konštruované trafa k vláčikom TT z bývalej NDR, ktoré som niekedy požíval. Pokiaľ sa dobre pamätám, bola tam bimetálová poistka, ktorá pri preťažení vypla, za pár minút sa ochladila a všetko fungovalo ďalej.

stambi

co říkáte tomuhle?
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=683582
plus pár krát další obrázek...
je to vykuchané http://www.peeron.com/inv/parts/6272 ??
jak to pak funguje ve vláčcích, nemám žádný LEGO-vlak a netuším jak jsou tam řešené výhybky...
povězte, kdo znáte...
štambi

Micho

Priznávam, že rádiovo ovládaný Lego vlak som ešte nevidel. Na základe obrázku, by som povedal (nemá to v sebe batérie), že šťavu si to berie z koľajníc, ktoré sú neustále pod napätím. Tým pádom rádiové ovládanie umožňuje ovládať viacero mašiniek na jednej trati nezávislé od seba bez nejakých prerušení na koľajniciach. Samozrejme, že každá mašinka musí byť vybavená zvlášť prijímačom aj diaľkovým ovládaním na rôznych frekvenciach.

A potom to musí byť celkom dobrá zábava (za určite "dobrý" peniaz).

Popisom diaľkového ovládania výhybiek som videl niekde na stránkách amerických klubov. Keď som mal niekedy vláčiky TT, tam som mal všetko zapojené na ovládanie cez tzv. klávesnice - nejakých 20 výhybiek a iné príslušenstvo. To ale nebolo rádiové ovládanie, ale cez privedené kábliky na elektromagnet výhybky. Elektromagnet dostal impulz a prepol výhybku. Niečo podobné mali riešené američania, čiže nie rádiovo, ale diaľkovo cez kábliky. Bohužiaľ nepoznám komponenty z lega, ktoré na tento účel použili (bolo tam všetko Lego), zrejme lego technik.

Mojím deckám to mechanické ovládanie výhybiek nerobí problém, aj keď niekedy sa treba cez cesty a neviem čo k nim dostať.

Micho

To ovládnie na výhybky je niekde tu - takto mám uloženú v archíve zdrojovú linku.

http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=8755

Micho

Inak to diaľkové ovládanie výhybiek má samozrejme veľký význam pri veľkých plošných stavbách (výstavy), kde nie je dobrý prístup k týmto ovládacím mechanizmom.

Je tam aj veľmi pekná krytá železničná stanica.

http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=100465

Maci

CitaceMaci, keď niečo pekné urobíte a sa Ti chce, hoď to tu, ako to vyzerá. Aké máš dojmy z toho programíka?
Prográmek je moc fajn, ale na tak pěkný tratě jako vy děláte mám moc málo kolejí, nestojí to za foto. Teď momentálně skládám na pokračování nádažní domeček (u nás v pohraničí se mu říká wechtr), ale jak mám málo kostek od jedné barvy tak je samej flek a na fotkách to vypadá divně. Zkouším to zároveň v MLCADu, ale jde mi to jako psovi pastva, kostky místo aby sedaly pěkně na sebe tak lítají v luftě.( Problém ale bude asi v uživatelce). Jinak dík všem za motivaci, už mám objednané další koleje. Další motor si určitě taky koupím, ale až na jaře, teď by mě manžel asi zabil.

Rob

#25
Citace od: Maci kdy 26.01.2005, 21:59:56
Zkouším to zároveň v MLCADu, ale jde mi to jako psovi pastva, kostky místo aby sedaly pěkně na sebe tak lítají v luftě.

Zkuste ukládat kostky pomocí klávesnice - přetáhnout je místo do toho okna kde se skládá model do toho okna s mnoha řádky (vpravo nahoře) a pak kostkou pohybovat pomocí kurzorových šipek a kláves Home a End.

... Jo a taky pomáhá nastavit mřížku na hrubou (to je tuším Panel Režimů, asi čtvrtá ikona zprava nebo tak nějak.)

.. jo a Panel režimů poznáte tak, že vlezete do menu Zobrazit/panely nástrojů/ a budete klikat na "panel režimů" a dívat se kterej mizí  ;)

.. jinak docela pomáhá vytisknout si a přečíst tutoriál

... jo a taky by to mohlo jít myší a po každém usazení kostky myší do okna kliknout na "snap to grid" ikonu - to je panel viditelnosti, druhá zprava.

.. no, vidím, že jsem vás svými dobrými radami téměř umlátil  ;D
Rob

Maci

Dík za rady, na nápad s mřížkou jsem kápla, taky jsem si jí nastavila ještě víc "na hrubo". Za ten nápad s kurzorovými klávesami jsem nepřišla, to je podstatné zjednodušení manipulace. Moc díky :)

Rob

Citace od: Maci kdy 28.01.2005, 10:03:31
Dík za rady, na nápad s mřížkou jsem kápla, taky jsem si jí nastavila ještě víc "na hrubo".

To zrovna moc nedoporučuji, ale uvidíte sama. Jinak se přičiněním těch projevených díků teď mé ego chvěje blahem  :)
Rob

Colonel32

#28
hele,mrknete na tenhle obrazek: http://www.pnltc.org/Gal_PDX_GATS_03/gallery.html?DSCN4172

pry je to v Portlandu, v Oregonu... takze pokud se nepletu, tak to cervenomodre je... tramvaj z CKD

[EDIT] tak pry jsou ze skodovky: http://www.pnltc.org/Gal_PDX_GATS_02/gallery.html?trains2

Micho

Citace od: Colonel32 kdy 07.02.2005, 14:57:44
hele,mrknete na tenhle obrazek: http://www.pnltc.org/Gal_PDX_GATS_03/gallery.html?DSCN4172
pry je to v Portlandu, v Oregonu... takze pokud se nepletu, tak to cervenomodre je... tramvaj z CKD
[EDIT] tak pry jsou ze skodovky: http://www.pnltc.org/Gal_PDX_GATS_02/gallery.html?trains2

Tieto obrázky mám v archíve, posťahoval som všetko z tých ich výstav čo som našiel, ale nenapadlo by ma spájať to s ČKD. Na SVK - KE takéto briky som neregistroval. Zaujímavé. Teraz takéto briky resp. podobné u Vás jazdia resp. jazdili?