(Vlastní) Motorový vůz

Založil Jonas, 09.10.2006, 21:34:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Pokusil jsem se o stavbu vlastního motorového vozu inspirovaného řadou 842.

Zatím je to jen první verze z kostek, které se nalezly doma.



Jonas - Můj Brickshelf

betakaroten

Tohle je spíš 843 ;) (842 má světla nad sebou)

Dobře jsi vystihl designovou ubohost originálu (přezdívka "rakev" hovoří za vše ::) )

otaznik

Taky jsi pěkně vystihl starou šedou a DarkStone na kolejích.

peter

Je to pěkné a celkem se to hodí k novým vlakům, které jdou též cestou dvou studových oken a neotevíracích dveří. Jediné co bych tomu vytkl jsou ty SNOTově uchycené krajní červené panely 1x2. Bohužel k vůli čelním kouřovým sklům jsou nuceny být "vylomené" ven přes jejich horní hranu, což mi trošku vadí. Toto místo by tedy chtělo ještě přepracovat a udělat jinak aby se tento problém odstranil.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jonas

#4
Citace od: peter kdy 10.10.2006, 07:32:31
Je to pěkné a celkem se to hodí k novým vlakům, které jdou též cestou dvou studových oken a neotevíracích dveří.

Děkuji Peterovi za jeho (jako vždy) věcné a podnětné připomínky.

Trend dvoustudových oken a dveří jsem jednoznačně přivítal a přijal za svůj, neboť umožňuje vlaky OPTICKY prodloužit a udělat je tak realističtějšími. Naopak předchozí styl tvorby vlaků se čtyřstudovými okny a dveřmi (http://img.lugnet.com/ld/4181.gif) vedl na FAKTICKY i OPTICKY legračně krátké vagóny. Uvedený typ dveří navíc působí velmi anachronicky zejména u modelů modernějších souprav, kde bývají dveře tak hladce zapuštěné v plášti vozidla, že s ním prakticky splývají. Většinou jsou poznatelné jen kvůli odlišné barvě, která má pomoci v orientaci nastupujícím pasažérům.
K této problematice jsem se záměrně vyjádřil trošku obsáhleji, protože i v minulosti se zde na Kostkách vedly diskuse, zda neexistence otevíracích dveří u nových vlaků vyráběných Legem je plus nebo mínus. Jako by si nikdo nevšimnul, že designéři Lega nakonec vynechali dveře i u takových propracovaných modelů lokomotiv, jako jsou Super Chief nebo Burlington, aniž by to vyvolalo větší pohoršení Trains fandů.
Mimochodem - otevírací dveře vymizely i z menších modelů aut v CITY. Ještě v 80. a 90. letech nebylo auto myslitelné bez otevíracích dvířek typu 3822 (http://img.lugnet.com/ld/3822.gif). Dnešní modely boční dveře prakticky neznají, zato se nemohou obejít bez výrazných blatníků (viz sanitka a spol.) Je to jen malá ukázka změny trendů v designérství Lega.

Citace od: peter kdy 10.10.2006, 07:32:31
Jediné co bych tomu vytkl jsou ty SNOTově uchycené krajní červené panely 1x2. Bohužel k vůli čelním kouřovým sklům jsou nuceny být "vylomené" ven přes jejich horní hranu, což mi trošku vadí. Toto místo by tedy chtělo ještě přepracovat a udělat jinak aby se tento problém odstranil.
Zde jsem se hodně trápil, jak navrhnout čelní stěnu se třemi okny, přičemž obě krajní měla být výrazně jiná než střední, jako u vzoru - viz třeba zde http://www.kvatra-foto.goo.cz/ - a přitom zachovat šířku 6 studů. Mě osobně navržené řešení nepřipadá tak špatné, mírné vyosení bočnice by snad nemělo vadit. Snad jen, že ta jedna konkrétní bočnice na fotce je vyosena trochu asymetricky, což je pouze chyba pečlivosti při stavbě, kterou odhalila až fotografie. Další jsou zde -
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=209428
Přesto bych přivítal nápady na alternativní řešení tohoto _problému_. Jen připomínám, že jde skutečně o první verzi z kostek, které byly k dispozi.   
Jonas - Můj Brickshelf

hobby

Opravdu se mi ten vůz moc líbí, coč neznamená, že by ještě nešel vylepšit a zdokonalit tvarově i barevě. To ví nejlépe samotný autor. Sám vím, že svoje kreace několikrát postavím i rozeberu, vyměním třeba kostičky a doplním jinými, které mezitím seženu. A to i po letech! Rád bych viděl celou soupravu. Kdybych měl "materiál", tak se do toho pustím, tak jsi mně tím vozem nadchnul.
Pokud jde o dvířka, nemohu říci, že jsem je u dnešních vláčků a autíček lehce oželel. I přes zmiňovaný a pravdivý fakt, že komplikují tvarové řešení a proporce, přece jenom jde v prvé řadě o hračku a tam funkční dvířka mají svoji nezastupitelnou roli. V daném měřítku 6-ti studů bude v každém případě podoba s reálným vzorem více či méně podařenou uměleckou zkratkou. 8)


Jonas

Během vánočních svátků jsem konečně našel trochu času, abych vylepšil a rozšířil svůj model motorového vlaku vycházejícího z řady 842/843.







Více - zde.
Jonas - Můj Brickshelf

hobby

Ano, moc hezký vůz - nyní i s vagonem; škoda, že tu není ten původní obrázek pro porovnání, co všechno jsi na tom vylepšil. Ještě kdyby žlutá barva šla nahradit úzkoprofilovou pískovou (tan), pak by to bylo ještě hezčí a reálné. Třeba v další etapě ;).