(Vlastní) Hurvínek (použito modifikovaných dílů)

Založil hobby, 24.06.2010, 18:30:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hobby

Asi se většina pamatuje na motoráček, zvaný Hurvínek. Tady je jeho legová podoba. Jak jistě správně tušíte, nejvíc práce dalo vymyslet kónické zúžení skříně, což je jeho hlavní charakteristika. Abych to docílil, musel jsem u pár platliček lehce zbrousit růžek, pro vychýlení do potřebné polohy. Pokud to někdo považuje za zničení dílů (Otazník), tak ano, zničil jsem několil dílků nicotné hodnoty.
Jedna verze (lepší) je nepojízdná, druhá verze (horší) je motorizovaná, kterouž jsem tudíž musel zkrátit o 4 study.

PS: Byl bych zvědav na jiné řešení někoho z vlakařů. Peki tenhle můj (nehotový) viděl, třeba udělá variantu ;).

Jonas

Pěkný model - samozřejmě v rámci možností. Na lokálce se bude dobře vyjímat.
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Citace od: hobby kdy 24.06.2010, 18:30:40
Abych to docílil, musel jsem u pár platliček lehce zbrousit růžek, pro vychýlení do potřebné polohy. Pokud to někdo považuje za zničení dílů (Otazník), tak ano, zničil jsem několil dílků nicotné hodnoty.

Samozřejmě nejde o cenu upravovaných dílů, ale o princip.

Colonel32

Ty dish 2x2 na čelech jsou úplně mimo měřítko a světla mají být bílá, nikoli žlutá. Zkrácená i nezkrácená verze jsou v pohodě, ale samozřejmě není možné je zapojit současně do jednoho vlaku. Vlastně bych navrhoval udělat nezkrácenou pojízdnou lokomotivu na bázi nových train motorů s osičkami, a udělat jen jednu hnanou nápravu (stejně jako má skutečný M131.1) a napájení z kolejí udělat pomocí mirkovo frézovaných kovových koleček a připájení pár drátků.

Matošo

Citace od: Colonel32 kdy 24.06.2010, 23:44:47
světla mají být bílá, nikoli žlutá.

Ale ta světla jsou bílá, koukni na poslední fotku. Na té jedné to na červeném pozadí vypadá jako žlutá.

Jinak delší verze se mi líbí víc. Ale ono to s těmi 9V motory jde těžko trefit do měřítka...

hobby

Citace od: Colonel32 kdy 24.06.2010, 23:44:47
Ty dish 2x2 na čelech jsou úplně mimo měřítko...
Ano, vím. Ale zatím nevím nic lepšího.

Citace od: Matošo kdy 25.06.2010, 00:53:33
Ale ta světla jsou bílá, koukni na poslední fotku. Na té jedné to na červeném pozadí vypadá jako žlutá.
Jinak delší verze se mi líbí víc. Ale ono to s těmi 9V motory jde těžko trefit do měřítka...
;D ta světla na jednom čele delšího vozu jsou opravdu žlutá, to je pravda.
Ano, delší verze je hezčí a věrohodnější, ovšem za cenu nemotorizace.

peki

Citace od: hobby kdy 24.06.2010, 18:30:40
Jedna verze (lepší) je nepojízdná, druhá verze (horší) je motorizovaná, kterouž jsem tudíž musel zkrátit o 4 study.

Ten "nepojízdný" se  mi opravdu líbí více.  Je otázkou kdo opravdu ve skutečnosti (když mašinka jezdí po kolejích) počítá kolečka. Možná by se dalo udělat něco podobného s klasickým 9V motorem a přebytečné kolečko schovat.

peter

Citace od: hobby kdy 24.06.2010, 18:30:40musel jsem u pár platliček lehce zbrousit růžek, pro vychýlení do potřebné polohy.

Jak na tu zrůdnost koukám, tak těch upravených dílů je tam víc. Každopádně bych byl rád, kdyby jsi svá témata v názvu doplnil tak jak to má i Mirek u svého kolejiště a sice "(POZOR použito modifikací LEGO dílů)".
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

hobby

#8
Jistě, na tvoje slovíčka jako zrůdnost, stupidita, hnus jsem si už zvyknul. To umí od stolu napsat každej chytrej. Osobně bych si nedovolil cokoliv takto označit. Zkus také někdy vidět na tom něco pozitivního, nebo mlč, nebo se na to nedívej. Asi je na světě plno důležitějších věcí, než pár upilovaných platliček 1x4 a tile 1x2 (pokud ti na tom záleží, spočítej si je sám) :P.

mirek

Hobby, moc pěkný a modelově vystižený "Hurvajs".

Hobby, tvé upravené kostičky mne neděsí a neiritují jako některé kostkaře. Ne z toho důvodu,
            že tuto techniku občas použiji, ale proto, co jsem viděl v kladenské modelárně Lega.
            Proti nim jsme břídilové. Oni "řežou hlava, nehlava" a jde to světa jako poutače na LEGO.
            Nekritizuji je, jen konstatuji.


Mareken

#10
Citace od: Colonel32 kdy 24.06.2010, 23:44:47
Ty dish 2x2 na čelech jsou úplně mimo měřítko...

Ahoj, podle mě by se tam mohl použít . Jinak u těch madel si myslím, že by tam ani nemusely být, jsou dost titěrný vzhledem k velikosti modelu.
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

ass

Musím se zastat petera, protože řezání dílů za účelem vzniku dílů již existujících je opravdu strašný. Druhá věc je, že když už zničíš nějaké díly, tak bych očekával, že ten model bude dokonalý. Tady ovšem asi nastala nějaká chyba.

Jindroush

Téma jsem změnil, od příště žádám všechny amatérské chirurgy, lakýrníky a lepiče, ať to předem oznamují v názvu tématu. A všech žádám o zklidnění.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Vlada

Přátelé, samá radost toto vlákno pročítat ::). Namísto rozboru a úvah nad použitými stavebními technikami, jen vzájemné hádky a osočování se. Téma hobby započal celkem slibně, prezentoval svůj MOC, mimo jiné i za účelem možného jiného návrhu, pomocí kterého by se předešlo, v současné době již modifikované verze "Hurvínka".

Citace od: peter kdy 25.06.2010, 11:09:01Jak na tu zrůdnost koukám, tak těch upravených dílů je tam víc. Každopádně bych byl rád, kdyby jsi svá témata v názvu doplnil tak jak to má i Mirek u svého kolejiště a sice "(POZOR použito modifikací LEGO dílů)".

Peter, nic proti Tobě, ale připadá mi krajně nevhodné se takto ve Tvém věku o jiných dílech vyjadřovat. Volíš moc silná slova, osobní názor se dá podle mně vyjádřit slušněji a decentněji a ne hned vyřknout ortel ve stylu "tento MOC je zrůdnost". Díval jsem se na Tvou BS galerii a spíše bych jí svou prezentací děl zařadil mezi průměrnou, určitě se řadíš zde na fóru mezi zdařilé stavitelé, ale zdaleka nejsí tak dobrý, aby jsi mohl ostatní díla takto hanit. Kdyby jsi byl takový stavitel, jako je třeba Kris Kelvin z polského klubu LUGPol, tak nenamítnu možná ani slovo, ale Tobě bych doporučil, než něco veřejně napíšeš, tak si po sobě raději ještě příspěvek důsledně přečist  :-\.

S hobbyho příspěvky se někdy také neztotožňuji, párkrát na mou prezentaci také reagoval v negativním smyslu, ale než abych rozpoutal případné flame, tak jsem dále v diskusi už nepokračoval. Jednoduše nemám potřebu někoho přesvědčovat o svém názoru, když vím, že shoda na obou stranách není možná.

Je pravdou, že hobby mohl toto téma důrazně označit, že se jedná o prezentaci stavby s modifikovanými díly, neučinil tak, možná zapoměl či si jen neuvědomil, že by bylo dobré téma takto označit. Stačilo ho upozornit SZ a byl by možná klid. Sám takovéto modifikace už neschvaluji (dříve jsem u běžných dílů také takto činil), poněvadž z mého pohledu Lego už dnes nabízí tak širokou škálu dílů, že netřeba díly dále nikterak upravovat. Vše je jen o fantazii a o správné volbě potřebných dílů. Konec konců, hobby se pro tuto koncepci svobodně rozhodl, tak je potřeba takto i na prezentaci nahlížet. Jinak si ale myslím, že slušný, byť i negativní, názor by měl být protistranou ctěn a ten vulgární ze strany admina mazán.

AdamKo

Je ohromně zajímavé sledovat, jak právě ta nejmenší drážní vozidla pokaždé vyvolají tak plodnou a květnatou výměnu názorů :P

Neodpustím si komentář mojí paní profesorky třídní z gymplu: "No poslyšte, jsme spolu docela dlouho, takže už znáte ten můj názor - nejde mi o to, jak kdo umí matematiku, ale o takovéto SLUŠNÉ VYCHOVÁNÍ, přece. (A Honzíčku, ukliďte si kolem toho koše.)"

hobby: Tvůj dvojmodel mi dodal impulz k přemýšlení a stavbě ...Původně jsem se hurvínkovským tématem chtěl zabývat až někdy v budoucnu, ale asi se o nějakou M 131 také pokusím :)
Co se samotného modelu týče, tak je jednoduchý, inspirativní , víc se mi líbí nemotorová verze.
Jak jsi psal, hlavní myšlenkou bylo směrem k čelům zkosit skříně. Nápad to je dobrý, provedení v rámci možností slušné. Mně se vzniklý předek moc nezamlouvá, a tak jsem vytvořil svůj.

Řešil jsem základní otázku: Dělat také zkosené bočnice na úkor úzkého předku, nebo udělat lepší předek na úkor ,,krabicoidnosti" modelu? Vyhrála druhá možnost, už jenom proto, že jsem při stavbě tramvaje T3 bočnice také nijak nekosil, i když bych správně měl.
Co se mi na tvém modelu nelíbí, jsou uřezaná madla. Jinak s ničím dalším IDEOVÝ PROBLÉM NEMÁM.
Co mi nepřijde jako moc vhodné, a proto to ve svém modelu řeším jinak, jsou hranaté nárazníky a zbytečně velký talíř kolem horního světla, je to ale stále tvůj model.

Když dva dělají totéž, není to totéž.  Předhazuji do ringu svůj 1. pokus o Hurvínka – bočnici neberte moc vážně, šlo mi pouze o její délku a napojení na čelo, kterým pokaždé začínám, proto na ní nejsou žádné detaily.

Podvozek jsem zatím neřešil, ale za pokus by stálo vyzkoušet nové Trains Power Functions. Můj nápad se od Colonelova liší tím, že by byl (nejspíš) v přípojném vozu schovaný batery box / akumulátor, na střeše by holt musel být chtě nechtě přijímač signálu. Naopak se shodujeme v pohonu 1 A, tedy motor bude pohánět jednu nápravu a druhá bude volná, kabel z motoru ke zdroji by šel z poháněného vozu do vlečného.
Je otázkou, jaké chodové vlastnosti by takováto souprava měla – jestli by to vůbec jezdilo, nebo jestli by to kvůli nedostatečné adhézi prokluzovalo i na rovince, jestli 1 poháněná náprava bude dělat v zatáčkách a hlavně na výhybce paseku, jestli je výhodnější řadit soupravu 1 A + 1 1 nebo A 1 + 1 1 nebo  1 1 + A 1... ???

Strašně rád bych k těmto otázkám znal odpovědi, ale zatím nemám ani jeden komponent PF a v blízké době se koupi nechystám.  Proto se ptám, JESTLI SE TOHOTO VÝZKUMU ZHOSTÍ NĚKDO JINÝ? :)

Colonel32

a co udělat 7mi studový trup uprostřed, a zúžení na těch 6 studů ke krajům?

AdamKo

Citace od: Colonel32 kdy 25.06.2010, 23:53:36
a co udělat 7mi studový trup uprostřed, a zúžení na těch 6 studů ke krajům?

Hranatost by to vyřešilo. Já osobně bych ale u sebe v kolejišti viděl nerad 7studového Hurvajze a vedle 6studový zbytek a lá Eso, Bardota (který by měl být o něco větší)...

hobby

#17
Protože jsme již mimo konfrontační téma, vracím se zpět do diskuze:
To oboustranné kónické zúžení skříně považuji za nutné, jinak to bohužel pro mne není Hurvínek. To je jeho charakteristika a otázkou je, jak to nejlépe udělat. Zúžení ze 6 ti na 4 study (tedy o 2 study) na to by snad byly i šikmé platle, ale to je moc a vypadalo to blbě. Takže zúžení skříně o jeden stud - a je tu najednou problém! Je jedno, jestli ze sedmi na šest (navrhoval Peki), nebo ze šesti na pět, jak jsem udělal já.
No, pokud se do toho pustíš, jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne. Pokud dokážeš zakamuflovat a ošvindlovat i ten kónus, že tam jako nebude a přesto půjde o Hurvínka, tak o to lépe. Konečně, je to jen hledání kompromisů, zkratek a zjednodušení, včetně potlačení/zdůraznění pár detailů.
PS:
Jinak pánové nezapomínejte, že i já jsem při stavbě prošel vlastním vývojem, sice rychlým, několikahodinovým, ale byl to vývoj s hledáním, rozebíráním, zkoušením a opětovným rozebíráním atd. Však to znáte!

linhi

A co nějaká snot - například to udělat ze slope či z tile ?

hobby

#19
Však ten kónus je hlavně snotová technika + tile. To jen střecha se komplikuje.

AdamKo

Opomenu posledních 6 příspěvků, takže zpět k samotné stavbě:

Citace od: hobby kdy 26.06.2010, 08:24:06Však ten kónus je hlavně snotová technika + tile. To jen střecha se komplikuje.

Pánové, v jednoduchosti je síla... Co takhle zamaskovat 0,5 studu na každé straně netradičně pomocí dveří? (Ono se vůbec na dveře u trains tak nějak dlouho zapomíná, mě nevyjímaje...)
Myslím, že šikmé dveře jsou u M 131 nejsou od věci.

Citace od: Colonel32 kdy 25.06.2010, 23:53:36
a co udělat 7mi studový trup uprostřed, a zúžení na těch 6 studů ke krajům?

I když jsem se tomu dříve bránil, posílám sem fotky modelu, který je právě 7 studů široký (zatím mi na kolejích nestojí). Jak se předtím zmínil hobby, je úplně jedno, jestli se bude zúžovat ze 7 na 6 nebo z 6 na 5 studů. Já jsem měl hotové 6studové čelo, tak jsem jej hned použil.

I v tomto případě platí něco za něco: Použití dveří sice vyřeší zúžení a dokonce přibude i funkčnost, nezůstane tu ale místo na okno strojvůdce na pravé straně u obou čel. U velkého Hurvínka je uspořádání následující (bráno zleva): DVEŘE (s oknem) – (ZÁCHODOVÉ)OKNO – OKNO – OKNO – OKNO – OKNO – OKNO – DVEŘE (s oknem) – OKNO STROJVŮDCE.

Střechu už se mi kamuflovat nechtělo, zatím ještě nevím jak.

Co ten kónus?

peki

Trochu jsem to tu pročistil:
- osobní invektivy (pokud je to tedy nutné  :o ) SZ
- diskuse jak postavit lepšího Hurvínka zde. Oceňuji Adamkovu snahu.  Tak nějak by to mělo vypadat ukázat že to jde jinak, prostě inspirovat
- pokud se potřebuje někdo ideově dále střetávat  jestli řezat nebo neřezat tak prosím sem