Nové logo!

Založil Jindroush, 23.01.2018, 14:29:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

VocucBat

Nakonec jsem se jako delší dobu méně aktivní člen rozhoupal k drobné reakci. Když jsem logo viděl poprvé, tak jsem se lekl, že je to nějaká chyba, až pak mi došlo, že se jedná o nové logo. Abych pravdu řekl jeví se mi dost tmavé a uspořádáním "kostek" nikterak neevokuje, že se jedná o lug. Při pozornějším pohledu mne zaujal spíše ten střed a přemýšlel jsem jaká kostka doprostřed pasuje, až pak mi došlo, že se jedná o nelegálně spojené plates. Připomnělo mi to i nějaký větrný mlýn (https://brickset.com/sets/362-1/Windmill). Za mne se mi moc nelíbí, možná kdyby se oddělily linkou study, ale nepřijde mi nějak odporné, text KOSTKY mi přijde docela v pořádku, i když není ničím originální. V minulé diskusi mi přišly některé návrhy hezčí, veselejší a méně ponuré, originální. Toto logo je pro mne hodně smutné a popírá jakousi hravost s legem spojenou.
Tolik můj laický komentář. Časem si na logo nějak zvyknu, ale není to to pravé ořechové.

papluh

#91
K spôsobu výberu sa už viac nebudem vyjadrovať. V najlepšom prípade je to len premrhaná príležitosť spáchať niečo čím sa mohla aktivizovať budúca členská základňa združenia, takto to naopak utĺka snahy niečim prispievať...

Obdobne k tomu čo logo pripomína.

K technickým pripomienkam
1)
"Dál víme, že logo je na stránkách kostky.org jak příliš zmenšené, tak bez volných okrajů, které potřebuje aby vyznělo líp. Ale to je bohužel technické omezení starého webu, s tím neuděláme nic teď rychle. A není to záležitost loga (máme poznamenáno pro nový web, samozřejmě)."
Dané miesto stačí iným logám bežiacim na tomto type fóra a template, tak isto stačilo predošlému. Ak nič iné, ukazuje to znížené univerzálne použitie aktuálneho výberu...

2) Rád by som videl ako má byť nové logo použiteľné na minifiga a zároveň rozoznateľné. Moje Dymo tlačí 300dpi, viac nemá na kvalitu význam, čiernobiela verzia je aspoň na nevyplnených dieloch ako tak čitateľná. Farebná či už domalovaná fixou, perom alebo ceruzkou (keďže Dymo je ČB), je zlá a nerozoznateľná. Perom to bolo ako tak.
Návod na pozeranie obrázku dole = zväčšiť/zmenšiť na veľkosť minifiga o dať na bežnú vzdialenosť, tj cca 40cm. Prihliadnuť na to, že toto je slušne nasvietené.
A ak chcete vidieť ako to bude rozoznateľné v tmavej modrej, stačí sa snažiť prečítať starý modrý nápis Kostky ...

No a nakoniec, príde mi to trocha blbé nedať dôkazy a tvrdiť, že "je to tak lebo my sme povedali" a pritom sa oháňať nejakými profesionálnymi výložkami ...
a aby som v tomto zmysle dodal trocha argumentov, tak pár rokov som strávil preklápaním idealistických grafických návrhov dizajnérov z ich FHD macov do reálneho prostredia televíznych obrazoviek (kde vtedy HD bolo tak 25% a aj to len na Západe), takže si dovolím myslieť že o použiteľnosti grafiky niečo viem... A ďalej to radšej nebudem rozoberať...

Kuba

Chlapi, ja uz pochopil, ze to nema cenu. Najdou vzy protiargument. A setrva se tak dlouho, dokud to vsechny neprestane bavit. Nebo dokud to tu radeji nezamknou.  >:D Je to jako ve volbach na prezidenta, kdy jeden politolog v mediich rekl, zbytecne se hadate na socialnich sitich a podobne, presvedcene stejne nepresvedcite.




yanice

Takových vášní kvůli takovému prdu. Že si radši nejdete hrát.

Drobuliatko

Peki, ale ruku na srdce - uprimne, tebe osobne sa to logo paci? ;)

Clermont

Co tak oslovit nějakou školu kde se učí aranžéři nebo architekti - stačí první ročník a nabídnout jim, ať každý navrhne pár návrhů na naše nové logo a nabídnout jim pro vítěze nějaký Lego set. (věřím že se i komunita klidně složí po "blbé" desetikoruně na ten set za nové logo)
Potom se tady může dát 20, 30 možná i více návrhů od lidí co se na to učí a nechat tady Lug komunitu hlasovat.

PS: Ať to s Vašim stávajícím novým logem nedopadne jak píše Tomáš, že lidi to nebudou ani na triku nosit a raději si udělají nějaké svoje triko s kostičkou lega. A to by byla velká škoda.  :(


peki

Citace od: Pool kdy 29.01.2018, 23:01:13
Přijde mi zbytečné tady o tom dále diskutovat, jednoduše dejte hlasovat

Tohle bude řešit až spolek. Už jsem psal na fóru nejsou žádné nástroje jak vybrat skupinu, mnoho lidí nemá ani vyplnění profil. V případě hlasování to bude v budoucnu nad kompletním manuálem (požadavky na použití/fungování loga) nikoliv jak to říci jednoduše "návrhem obrázku loga".

Citace od: Drobuliatko kdy 30.01.2018, 08:42:13
Peki, ale ruku na srdce - uprimne, tebe osobne sa to logo paci? ;)

Když ti řeknu, že jo  (v porovnání se starým) tak mi stejně nebudeš věřit. V rámci skupiny ve které se logo tvořilo jsem svoje připomínky řekl. Během vývoje se s nimi pracovalo nebo mi byly vysvětleny. Např jsem opustil vlajku (nefunguje černobíle atd.) Věřte tomu nebo ne, když si hrajete s celkovým manuálem tak řada věcí nefunguje.

Tím to je pro mne v tuto chvíli uzavřené a řeším další věci:
- rozjetí nového webu
- správu stávajícího fóra
- zakládání spolku

Vedle toho řeším vyúčtování malého lugbulku, lugbulku a podpory do Ostravy ( bohužel i po tolika letech dělá některým členům zaplatit podle pokynů na jeden pokus, takže posílají platbu na 2 krát)

Diskusi o logu vnímám jako bouři ve sklenici vody. Mnohem zásadnější očekávám nad stanovami spolku i s rizikem toho že se někdo rozhodne, že půjde sám jinou cestou. Nikoho odsud nevyháním. Jen opakovaně opakuji, že:
- jedna věc je "jen" diskusní fórum
- druhá věc je organizace a fungování RLUGu
- třetí věc je legislativa v rámci které musíme fungovat

Kdo tomu chce rozumět a pomoci s tím supr. Chápu že ne každý i když by chtěl tak třeba neovládá momentálně něco z potřebných disciplín. Může pomoci při výstavách/soutěžích LUGU (organizací, účastí MOC)

Pokud se vše podaří, tak se pro řadu uživatelů, zejména těch kteří se neúčastní výstav= nečerpají podporu nic nezmění.

Naopak pro aktivní členy to bude znamenat že se budou přímo podílet na směřování a rozvoji LUGu. Co je na tom špatně?

Zatím to tady "funguje" tak nějak samovolně (díky bohu), ale to opravdu odpovídá situaci před X lety, kdy se členové ani vzájemně neznali a diskuse na téma společná výstava byla něčím téměř nepředstavitelným a nedosažitelným.  Těm co nepamatují tyto archaické časy, bych to přirovnal například k možnosti koupit před vánoci (vlastně i teď  ::)) MF v S&H. Řekl bych že od prosince jsme se posunuli věci se dávají do pohybu.

Momentálně řešíme web, doporučuji tedy upřít vaší pozornost tímto směrem. 




   

milanv

Citace od: Kuba kdy 30.01.2018, 06:58:52
Chlapi, ja uz pochopil, ze to nema cenu. Najdou vzy protiargument. A setrva se tak dlouho, dokud to vsechny neprestane bavit. Nebo dokud to tu radeji nezamknou.  >:D Je to jako ve volbach na prezidenta, kdy jeden politolog v mediich rekl, zbytecne se hadate na socialnich sitich a podobne, presvedcene stejne nepresvedcite.
Ale kuš. Myslel jsem, že jsem to vysvětlil dostatečně, a ty pak přijdeš s takovou podpásovkou. Vždyť je to naopak: my máme nějaké argumenty zcela jasně dané (dokonce byly na začátku ve formě zadání od Jindry a další jsou v našich podrobnějšich poznámkách) a v rámci nich jsme pak až hledali řešení.

Naopak většina těch místních odsuzovatelů si zadání ani nepřečetla a pak klidně hlásá, že ten či onen návrh je "přeci zaručeně lepší, pojďme hlasovat a vy hlasující si zadání taky nečtěte, ať vás zbytečně nerozptyluje". A ignoruje fakt, že ty návrhy zadání vůbec nesplňují. To mě to naopak celé tady přijde naprosto absurdní. A nepřijatelné. Takhle prostě ne. Několikrát jsem to tu zkusil vysvětlit, ale víc dělat nebudu. Musí taky přijít určitá sebereflexe a aktivita i od někoho jiného.
Pán na Žlutém hradě

Luky1987

Opakovaně se tady ze strany pracovní skupiny zmiňuje, jak nejsme profíci a neumíme tedy ocenit rafinovanost a preciznost loga.
U profíků co to viděli opakovně panuje jednoduchá shoda, je to, slušně řečeno, špatné.
A jak je také vícekrát zmiňováno, není to špatné jen technicky, ale i pocitově.
Moje přítelkyně se tvorbou log a grafikou obecně živí, tak do toho mám trošku vhled.

Samozřejmě si všichni nekonečně cení toho, co členové z pracovní skupiny dělají co se týče provozu webu, organizace, srandy s GDPR atd, to v tomto vlákně s názvem Nové logo nikdo nezpochybňuje, ale tohle je vlákno JEN o logu.
Ale když je 90% reakcí na logo vyloženě negativních, tak je asi něco špatně.

Ve vlákně s návrhy byli desítky výtvorů se kterými si dali lidé také dost práce, nechápu v čem byl problém to uzavřít k danému datu, udělat hlasování ze které by vzešli tři návrhy s nejvyšším počtem hlasů a z těch by pracovní skupina vybrala, co by uznala za vhodné.
Jasně, stále by byla část lidí nespokojená, ale dostali by šanci dát hlas, klidně to omezit jen na vystavovate, není třeba anketa, stačil by seznam vystavovatelů a dobrovolník na příjem SZ který by to sečetl a transparentně zveřejnil souhrn, klidně bych to udělal.

Počítám, že každý kdo tam dal návrh, umí s grafikou do nějaké míry pracovat, nebo mu to někdo připravil a byl by logicky ochotný ten námět rozvinout a upravit podle připomínek pracovní skupiny.
Nikdy nebyla černobílá varianta nutná, teď je to pomalu kritická podmínka a nelze bez toho být.
A mimochodem, soupis zadání se ve vlákně modernizace loga kostek objevil až dodatečně poté, co tam ty desítky návrhů padly.
Například Martins tam měl parádní návrhy, které se všem líbili, i černobílé.

To, jak jste s tím nakonec naložili, jen lidi bohužel jen rozdělilo.
A opakuji, píši jen názor na logo, ne na hromadu práce okolo, co pracovní skupina dělá a jsem jim za ni vděčný.

juraj

Môj pocit je, že otočením studov do vnútra sa použila snot technika, ale tie study nie sú výrazné,tým som stratil pocit, že sa pozerám na Lego.

Ivansliz

Citace od: Luky1987 kdy 30.01.2018, 09:46:33
A opakuji, píši jen názor na logo, ne na hromadu práce okolo, co pracovní skupina dělá a jsem jim za ni vděčný.
Ano, k tomu se hlásím také. Práce, kterou tu někteří odvádí, již nelze vyvážit snad ani zlatem. Takže peki a spol. mají u mě nekonečný respekt. Ale to neznamená, že tu všechno nekriticky přijmeme.

milanv: Prosím Vás. Začněte s tou sebereflexí u sebe. Furt se tu chvástáte nějakou odborností a "experimenty". A je tu nemálo odborníků a designerů, kteří Vám to jednoznačně odsoudili (jednoho jsem i citoval - ten výsměch si od něj zasloužíte). Oslovil jsem také nemálo laiků, a všichni se kloní ke starému logu. A neodsuzujte názor laiků tady na foru - každej tu je tak trochu designer s citem, protože ten cit je věc, kterou člověk se stavěním lega v sobě vždy trochu musí mít. 90 % lidí se to nelíbí.
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

hawran

Přátelé, vaše starosti bych chtěl mít... Kdyby mě dneska jeden nejmenovaný člen fóra výslovně neupozornil na to, že je nové logo, tak jsem si toho ani nevšiml (čímž se dodatečně omlouvám všem co na tom participovali... - máte můj neskonalý obdiv za to, co děláte)
A upřímně - jestli je v logu dílek zhora, z boku, zepředu nebo ve 3D je mi víceméně fuk, chodím sem kvůli úplně něčemu jinému...
K.
Bricks Forever!

hawran

Asi jsem jinej (a vím to o sobě, a říkají to o mě i ostatní...) ale mě tohle připomíná termosku...
Jsem špatný já, nebo ten kdo to logo vymyslel? nebo někdo jinej? A je to logo krásný, ošklivý, tragický, nebo... (doplňte si sami...)

Citace od: Pool kdy 29.01.2018, 23:01:13
Přijde mi zbytečné tady o tom dále diskutovat, jednoduše dejte hlasovat a na výběr dejte staré logo, nové logo a třeba nějaké třetí z těch navržených v soutěžním vláknu - třeba viz příloha (myslím je od Milana). A uvidíte jak dopadne hlasování, pokud to nové logo bude na posledním místě, tak asi by všem mělo dojít, že tahle podoba nového loga nebyl krok správným směrem. Nic ve zlém, ale tohle logo mi fakt přijde jako nejhorší volba a pomalu jakékoli jiné navržené v tom soutěžním vláknu, ho určitě v anketě porazí  ;D.
Bricks Forever!

Pool

Citace od: hawran kdy 31.01.2018, 10:24:56
Asi jsem jinej (a vím to o sobě, a říkají to o mě i ostatní...) ale mě tohle připomíná termosku...
Jsem špatný já, nebo ten kdo to logo vymyslel? nebo někdo jinej? A je to logo krásný, ošklivý, tragický, nebo... (doplňte si sami...)

Asi jsi to nepochopil, mým cílem nebylo do ankety vybrat žádné hitové logo. Prostě vzít cokoliv ze soutěžního vlákna, a i když to tady někomu připomíná ruskou vlaku nebo tobě termosku, tak by to v hlasování určitě překonalo ten klikihák. A to byla pointa, že cokoliv by bylo lepší než to aktuální logo. Tohle logo mi opravdu přijde tragické, jak z důvodu podobnosti k dříve mnohokrát zmíněným věcem, tak i z důvodu, že laik mimo fórum v tom první vždy uvidí nějaký ten obrazec, než aby byl schopný rozpoznat, že to jsou Lego kostky do sebe nějak divně narvané.

Ivansliz

#104
hawran: Pokud byste byl opravdu nad věcí, nepotřeboval byste to ani komentovat a neplevil byste diskusi dalšími 2 příspěvky. Ostatně jak řekl peki - je rozhodnuto. Takže se tu spíš nabízí Vaše samolibá sebechvála nadstranickosti: já jsem nad věcí a vy jste ještě nedospěli"...  >:D ;D

Ad k logu - není to zbytečná věc. Logo je naše důležitá vnější nálepka, jakási reklama. Reprezentuje nás navenek. O ČR LEGO komunitě ví lidé i tak strašně málo a to málo co ví za posledních 20 let naší práce, tak spojují se starou dobrou značkou - kostky.org. A tahle dlouho budovaná značka spojená i s původním logem, v podstatě končí - to logo se cpalo na sakra hodně věcí: figové, různé kostky, noviny, plakáty, "plachty", všude možně na netu aj. Se starým logem si nás spojí možná i někteří legaři v zahraničí. ...kdyby to byla aspoň změna k lepšímu... ale není... A taky by mělo vyjadřovat jasně to, co tu děláme - LEGO v ČR - svastika tuto práci neplní. :-\
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

davroman

Citace od: milanv kdy 29.01.2018, 21:51:45
A jestli ses koukal do Martinova PDF, tak přidal pro použití na zahraničních výstavách i variantu s vlaječkou v podtitulku (na straně 3, myslím).

Kde bych prosím našel zmíněné PDF? V příspěvku od Martina v tomto vlákně není. Rád bych viděl všechny varianty nového loga, třeba mě přesvědčí. Díky.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

tazzy

Taky se přidávám s prosbou o PDF

Martins

#107
... syntax error ...

STARHAWK

Martins, dufam ze moj prispevok bol brany len ako pokus o konstruktivnu kritiku daneho vzniknuteho navrhu a nie ako znevazenie celeho tvoriveho procesu, ktory za tymto navrhom stal.

Nie som clenom pracovnej skupiny, tak neviem do akej miery je nutnost noveho zmeneneho loga teraz potrebna vyriesit a ci blokuje nejake ine podstatne procesy -> dufam ze nie.

Do role kedy komunita nakida na niekoho sa viem dobre vzit, takze to chapem. Dufam ze moj prispevok k takemuto pocitu neprispel.

Vidim ze logo je celkom emotivna a nie tak jednoducha zalezitost (btw viem co je dizajn manual kde sa musi logo rozlozit a presne definovat a definovat ako a kde a v akych formach sa bude pouzivat). Takze bude asi potrebne k nemu pristupovat trochu citlivejsie predsalen.

Par zaujimavych napadov a dobrej konstruktivnej kritiky tu urcite padlo takze by som na ne uplne nezabudal ak sa to vymaze.

Martins

Díky za tvá slova, ale o tom to není, já tady nechci rozebírat příspěvky a někam se vracet. Napsal jsem svůj názor, vyzval jsem nás všechny k nějakému stylu komunikace a měl prosbu ohledně loga. Uvidíme, co z toho se povede... :-)

Hardegon

Konstruktivní kritika je jedna věc, dalo se s tim v budoucnu dál pracovat. Ale ta kopa hnoje, co se tu kolem toho objevila je hodně ostudná. Od spousty kostkařů bych to ani nečekal.

Já Martinovi děkuju za tu práci. Hlavně jsem rád, že tu s náma dál má chuť zůstat a stavět.

Kuba

Myslím, že ,,kopa hnoje" ,,nepěkné komentáře" ,,a jiné" tu nevyhrotilo ani logo samotné (pokud pomineme věcnou kritiku (chybějící linka, případně záměna s puzzle či křížem), jako to, jak bylo prosazeno. Chápu Martine, že ti je líto, že se logo nesetkalo s kladným ohlasem. Mě by to bylo taky líto, být na tvém místě. Ale vezměte v potaz další Afoly, co přišli s nějakým návrhem/y, taky si s tím dali práci. Asi jim je to taky líto, že téma se zamklo a bez jediného slova ,,a bez upřesněného zadání, jak se ve vlákně slíbilo" se tu po roce objevilo nové logo (jejich práce tak šla taky vniveč). To se pak dalo čekat, že to strhne vlnu kontroverze... Navíc, jestli se nepletu, prvotně se zamýšlelo logo ne za každou cenu změnit, ale modrnizovat. Proto se asi mnoho návrhu drželo z počátku bricku a barev vlajky, a ne něčeho úplně nového.

Každopádně si to Martine napsal pěkně. Poklona za všechnu tvou práci pro kostky. A spousty toho, co jsi napsal ve tvém příspěvku, je pravda. Měli bychom všichni ale brát s rezervou, to co tu kdo napíše. Protože jak říkáš, ne každý by to pak svému kolegovi kostkaři dokázal říct i do očí. Spíš by to každý řekl jinak, citlivěji a konstruktivněji. Není nad osobní komunikaci...

Stejně tak se mělo postupovat s prosazením nového loga. Možná si z toho můžeme vzít ponaučení a příště obdobné kroky prvně prezentovat na nějaké společné akci (jako byly večery na Lipně). Mnoho hlav by vychladlo ještě ten večer, pokud by se vše věcně vysvětlilo (a hlavně by to bylo v okruhu opravdu aktivních kostkařů a stavitelů, a před půblikem lego-kolegů bychom mezi sebou zajisté vulgárně či nevhodně nevystupovali). Takhle jste logo předhodili lvům... To se pak snese nejprve vlna kritiky a až poté přijde obhajoba, jenže vlna už se dá velice špatně zastavit.

Ivansliz

Jen malý dodatek, protože to z mých nevybíravých příspěvků nevyplývá jasně: NOVÉ LOGO TOLERUJI a nehodlám dělat nějaké jiné obstrukce, když rozhodlo vedení. Chápu, že komunita jako tato potřebuje zlepšit kde co - hlavně organizaci. V rámci organizace budete muset dělat autoritativní rozhodnutí. Jen bych se na vašem místě 2x zamyslel nad tím, kde je a kde NENÍ třeba autoritativní rozhodnutí dělat. Protože právě u loga to byl nesmysl a jediné co mě štve je Váš přístup - ne logo samotné, které se s tím přístupem bohužel veze, které jsem ale schválně satirizoval a někdo to pak nerozchodil...  ::) U tvorby nového fóra, nových webových stránek (minimálně po technické stránce) či "stanov společnosti", bude jistá diktatura na místě. 8)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Hardegon

Citace od: Ivansliz kdy 15.02.2018, 16:44:37
A jestli se někdo hroutí z pitomosti, jako je odmítnutí nového loga komunitou, tak by měl dostat ten někdo čočku ještě větší - takže kritiky tu bylo zjevně málo! (...)

Tohle je ta kupa hnoje... Stavět umíš, ale co v tomhle vláknu předvádíš, je pro mě nepochopitelný. Kupa hnoje.

peki

Citace od: Ivansliz kdy 15.02.2018, 16:44:37

A jestli se někdo hroutí z pitomosti, jako je odmítnutí nového loga komunitou, tak by měl dostat ten někdo čočku ještě větší ...

Hele jestli tady dostane někdo čočku tak to budeš ty. Ber to jako varování.. Chápu že se ti  (stejně jako několika dalším) logo nelíbí. To se snad dá říci i normálně.



MLT


Jen tady chci upozornit na jednu věc.....

Pokaždé když najedu na titulní stranu kostek, tak mi tam vždy naskočí LOGO STARÉ a až po přeskočí na další stranu je tam logo aktuální.

A to se opakuje pokaždé, když najedu na kostky.

Nemáte tam někde nějakou chybičku ????

Stimpi

aktualizuj tu stránku, drzí se to mozna v mezipameti

beru zpět, to je myslím zatím v pořádku

Robbed

"Trocha konstruktivní kritiky"

- přidal bych pár pixelů okraje nad i pod logem, takhle je příliš zmáčknutý
- posunul bych text trošku výš a přidal popisný text (který je tam dle mého názoru nutný)
- přidal bych slovenskou vlajku

Futurion

Pro každého s aspoň trochou grafického cítění musí být pohled na nové logo bolestný. Stranou zpracování a kvality obecně je nejhorší, a už to tu zaznělo mnohokrát, naprosté odcizení od podstaty věci, kterou má znázorňovat. Lego bych si s tímto logem nikdy nespojil a to se odvažuji říct, že mám poměrně dobrou fantazii.

Chairudo

#119
Narazil jsem o víkendu na nový nápad a tady to je:

Vlajka ze 3 kostek nebo plates a dvou slopes. Nejsem grafik, tak to samozřejmě potřebuje doladit, ale pro představu je to dostačující.
- jednoduché a reprezentstivní
- všechny barvy vlajek
- dá se použít do MOC jako vlajka
- tvarově znázorňuje K pro Kostky.

Doufám, že se po té masivní vlně konstruktivní i destruktivní kritiky ještě něco změní a budeme mít nějaké snesitelné logo.
Jetli se ani tento návrh nelíbí pokusím se časem vycedit další.
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr