MIKROstavění a mikroměřítko

Založil Martins, 11.08.2016, 11:08:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Martins

Ahoj, v rámci mikrostavění jsem pochopil, že je velmi důležitá volba měřítka a jeho následné dodržování. Micropolis, který jsme stavěli před časem na Lipno, v tomto ohledu trochu plaval a bylo to na něm znát. Z každého modelu by tedy mělo být zřejmé v jakém měřítku je postaven.

MIKRO a NANO
Za mikroměřítko považuji vše, co je menší než minifig měřítko (1:42) a je větší než 1:1000. Měřítkům menším již říkám nano. Dobrým příkladem nano jsou stavby LEGO Architecture, např. – Empire State Building měří 17,6 cm, což odpovídá měřítku 1:2500. Každá stavba v této řadě má ale své vlastní měřítko.

Dále uvedu tři nejvýznamnější mikroměřítka s jejich hlavními parametry a také jejich použitím v praxi.
Porovnejme si tyto obrázky, které jsem si vypůjčil z článku na brickarchitect.com. Jedná se o stejnou stavbu (Bauhaus Dessau), která je vyhotovena v měříkách 1:150, 1:300 a 1:600.



LARGE - V měřítku 1:150 odpovídá výška patra běžné budovy 6-ti nebo 7-mi platům a kostka 1x1 odpovídá přibližně rozměru 1x1 m. V tomto měřítku LEGO postavilo set Tower Bridge nebo set Mini modulars. Detaily staveb, ale i třeba dopravní prostředky jsou poměrně stavebně pestré a sofistikované. Desetimetrový strom je 7 bricků vysoký.

MEDIUM - V měřítku 1:300 je patro 3 až 4 platy vysoké, kostka 1x1 se blíží rozměru 2,5x2,5 m. Hardegon v tomto měřítku (1:350) postavil celý Český Krumlov. Paráda! LEGO v tomto měřítku vydalo set Eiffel Tower. Detailů zde dramaticky ubývá, ale auto se ještě jako plate 1x2 postaví. Desetimetrový strom má ještě víc než 3 bricky.

SMALL - V měřítku 1:600 je patro již jen 2 platy, kostka 1x1 je 5x5 metrů. Toto měřítko je výhodné pro velké stavby, např. mrakodrapy. Při měřítku 1:650 je pak výška dvou plate rovna přesně 4 metrům, tedy typickému patru budovy. V tomto měřítku jsem postavil svůj Empire State Building, který tak dosahuje výšky skoro 70 cm. Auto už zde nepostavíš, desetimetrový strom už neměří ani 2 bricky. Jen pro zajímavost: Socha svobody měří 46 m a její minifig z CMF je v tomto měřítku ,,reálně" vysoký.

ODCHYLKY
Protože v microstavění je nutné zaokrouhlovat – někdy i na desítky metrů skutečného rozměru – musí nutně docházek k odchylkám od reality. Tyto odchylky se na celku nemusí nijak zvlášť projevit, je důležité dodržovat proporce. Pokud tedy stavíš v měřítku 1:650, můžeš se dopustit odchýlení v měřítku v rozmezí 1:600 – 1:700 a nikdo nic nepozná, ale když místo čtverce postavíš obdélník, bude to průšvih. Další faul může nastat, pokud postavíš vedle sebe dvě známé budovy a ta ve skutečnosti vyšší bude v modelu nižší.

Údaje zde uvedené jsem dal dohromady studiem a zkoušením mikrostavění, řadu cenných informací jsem našel v magazínu BRICKS a rozhodně nic nepovažuji za definitivní a dogmatické. Uvítám oponenturu a doplnění. To be continued...

Foton

Tak tohle téma budu sledovat.
Já jsem považoval za měřítko pro micro města velikost MEDUIM, přesněji rozměr odvozený z "osobní auto je 1x2 s 1x1 nahoře uprostřed".
Nicméně jsem spíše příznivcem měřítek ještě minimálnějších, kde už člověk musí těžit ze znalosti tvarů dílků.
Viz


Five Stud Kingdom by Sean and Steph Mayo, on Flickr
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Martins

#2
Stanovení měřítka podle velikosti auta je chyba, vznikají tím hrozné disproporce. Klidně k tomu Empiru postavím autíčka z plate 1x2 a bude to vypadat skvěle, ale budou to fakticky desetimetrové kadilaky. Bude to jedno, dokud k tomu někdo podle toho nepostaví dům, který bude toto auto považovat za normální osobák a udělá ho proto dvojnásobný.

To nano cos poslal znám a je to moc pěkné. U těchto staveb je měřítko nepodstatné, protože tam nesrovnáváš stavbu s okolím. Pak si můžeš hrát a výsledek bude skvělý.

Martins

V rámci mikrostavění jsem zkusil přestavět své dřívější stavby, které byly v měřítku 1:300 do měřítka 1:600, aby bylo možné jejich využití ve společném mikroprojektu. Je to docela zajímavá zkušenost, kdy člověk již tak omezené detaily musí ještě více ořezat... Ale s výsledkem jsem docela spokojen a projekt dostane další 2 maličké přírůstky.

Hasičárna - volně inspirováno hasičárnou v Praze Modřanech



Nemocnice - fantazie, u malého měřítka jsem pár pater přidal...



hobby

Mně se stavby v mikroměřítku líbí hlavně z toho důvodu, že stavitel zde musí použít k vyjádření zamyšleného záměru zvýšenou míru vtipu a fantazie a na druhou stranu nejsou náročné na materiál, náklady a s tím související čas, jako u běžného stavění. Splňují tak nároky i pro nemajetné lego-fanoušky, nebo pro ty, co nemají čas věnovat hodiny a hodiny velkým stavbám (tím nikoho neškatulkuji ;D)
Tvoje 'stavbičky' jsou povedené, líbí se mi.