(vlastní)(společný projekt) Tradiční český pohyblivý betlém

Založil milanv, 18.10.2017, 08:45:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Tradiční český mechanický betlém, kompletně z LEGO

Rád bych vám všem, kdo jste nebyli v Olomouci na výstavě, představil výsledek cca půlročního snažení naší "projektové skupiny": MilanV, matka, Petronel a HD. Chtěl jsem vzdát hold krásné české tradici betlémů a postavit z lega takový, který by se k této tradici hlásil. Tedy klasickou kompozici, pohyblivé figury a jiné mechanismy, celek v podobném duchu jako např. betlémy dřevěné vyřezávané.

Našel jsem tedy tři statečné kostkaře, kteří se mnou šli do projektu společně a nelekli se toho, že nebudeme mít každý nějaký svůj vlastní modul (jako v Sousedech nebo Filmech), ale navzájem si "polezeme do zelí" a budeme si části těch modulů stavět vzájemně podle své specializace. Jen tak bylo možné dosáhnout zamýšleného efektu - čímž se mi splnil můj cca 30 let starý dětský sen - zkombinovat LEGO Technic a "klasické LEGO" tak, aby Technic poskytl všechny své úžasné funkce, ale vidět byl jen "svět panáčků". A to vše čistě legovými prostředky, bez vrtání a řezání kostek apod.

Díky spojení umu všech zúčastněných se dílo zdařilo - a nejen to; naučili jsme se i naprosto nový druh spolupráce na společném projektu, umožňující stavět modely úplně jiného druhu. A vy se můžete podívat na výsledek naší práce na tomto videu - zatím tom klasickém, prezentačním. Speciálně pro kostkaře zkusím připravit ještě krátké druhé s pohledem do zákulisí, ale to je ještě ve výrobě.


Český mechanický betlém - video
, autor Milan Vančura, Petr Budina, Dita Radová a Martin Horčík

Závěrem bych chtěl poděkovat. Samozřejmě svým "třem statečným" jako prvním - na začátku to vypadalo naprosto šíleně už jen z důvodu, že většinu komunikace budeme mít jen přes internet. Hačislavovi za pěkné fotky, Petronelovi za materiál pro video, Izabelle a Chairudovi za podporu na olomoucké výstavě, Tomikovi za společné dotažení konstrukce na ohebného minifiga a pak ještě dalším lidem, o kterých vám povím příště - trocha tajemna nikdy neškodí...

Update: Popis technické části betléma s fotkou a videem najdete v Technic sekci.
Pán na Žlutém hradě

janopr

To je fakt pecka! Tolik parádních detailů. Už se těším na pohled do zákulisí, zajímalo by mě, kolik těch pohyblivých prvků (resp. jejich technické řešení) bylo inspirováno GBC  :)
Taky jsem zvědavý, jakým způsobem jste stavěli ty moduly a jak jste si "lezli do zelí", pokud to teda není nějaké tajné know how.

A který z vás ukořistí toto dílo na Vánoce?  ;D

Kuba

Nej. Prekvapko Olomoucke vystavy. Moc je muj vitez.

Budoucnost staveni z lega, prirozene rozpohybovat minifigy. Staticke stavby sice stale zaujmou, ale na vikendovkach si vsimam, ze lide a deti stoji v uplnem uzasu, kdyz se neco hybe ci blika na necem co by na prvni pohled ani nevypadalo ze se da rozpohybovat. No asi taky budu muset pomalu nastudovat technic a zopakovat si el. proud z fyziky :)  :D tedy pokud mi to lenost nekdy dovoli  >:D


Jeste jednou poklona

Igorus

Už jak jsi se prořeknutím zmínil, co máte připravené do Olomouce, tak jsem věděl, že to bude parádní model. A realita je ještě lepší (aniž bych to viděl reálně ;D ).

Těším se na ten pohled do zákulisí  ;)


HD

Jej, vyměkl... To bylo slibů, jak tato stavba oživí sekci Technic a nakonec je (pro mě schovaná, zcela zákeřně) v sekci Town...  >:D

Díky (i touto cestou), že jsem mohl pomoci, tento projekt za to opravdu (i zezadu) stojí.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

STARHAWK

Parada, niektore tie pohyby su uplne super ako tie tancujuce postavy. Nazivo to musi vizerat dobre, niekedy to snad uvidim.
Jedine co mi tam trochu chyba je take viac typickejsie pre betlehem - striedajuce sa postavy do domceka jezulatka. Aby tam bolo akoby sa striedali a chodili a prinasali mu dary (svokor ma tak spraveny drevenny betlehem).

Hacislav

Betlém je naprostá pecka. Pěkně do detailu propracované.
Těšil jsem se na něj už od chvíle vašeho brainstorming v Butovicích.
Moje nejoblíbenější pohyblivá část je skotačící ovce, ta mě rozsekala když se náhle pohla protože od ní jsem to nečekal.
Jen škoda, že jsem se nakonec v Olomouci betlému fotograficky věnoval mnohem méně než jsem chtěl.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Foton

Pro mě to bylo také to nejlepší co jsem na výstavě viděl. A navrch výsledek spolupráce! Smekám všech 5 klobouků co mám na hlavě.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

matka

Jsem ráda, že jsem se mohla do společného vánočního díla zapojit, že jsme ho dotáhli do konce a že hlavně, že se líbí.
Musím touto cestou poděkovat všem zúčastněným, bylo to fajn. Hlavně ale velké díky šéfovi Milanovi, na kterém ležela veškerá zodpovědnost, zařizování a koordinování, a který neváhal do celého projektu vložit obrovské množství umu, energie a času.
Paní na Žlutém hradě

otaznik

Vypadá to parádně. A jak už to padlo, pohyblivý model ty statické hravě překonává.

Hana129

Přesně tak, obdivuji tu piplačku jak stavební, tak hlavně to rozhýbání - opravdu paráda.

Pool


milanv

Díky všem (a za nás všechny čtyři)! Jsem rád, že se dílo líbí!

HD: Martine, nemusíš se bát, na technickou část jsem nezapomněl, popis, fotku a video "z pozadí" najdete všichni v Technic sekci.
Pán na Žlutém hradě

linhi

Nějaké video?? Prosím  >:D  Aha,už jsem našel,je to pecka!!!!!!!!!!

Jonas

Už fotky vypadly slibně, ale teprve když jsem našel video, tak jsem si vychutnal všechny ty pohyblivé části.
Jinak je vidět, že stavění GBC se stalo vynikající školou kinematiky.
Jonas - Můj Brickshelf

Martins

Fantastické dílo - jak je u tebe zvykem - s velkým důrazem na každý detail. Musím to vidět, bude to někde vystaveno?

milanv

Ještě jednou díky! Abych taky zodpověděl vaše otázky:

Citace od: janopr kdy 18.10.2017, 09:01:08
Taky jsem zvědavý, jakým způsobem jste stavěli ty moduly a jak jste si "lezli do zelí", pokud to teda není nějaké tajné know how.
To byl samozřejmě zážitek sám o sobě. Já mám s tím zkušenosti z práce, protože i můj nejbližší pracovní tým je rozprostřený přes všechny 4 zemské polokoule (tedy východní i západní a severní i jižní). Ale že se nám to povede i na kostkách, to byla samozřejmě na začátku velká výzva. A kvůli tomu jsem to musel dělat jen v malé uzavřené skupině, na tak složitou organizaci třeba ve 30 lidech jako na Filmech jsem si netroufl.

Takže ne že by to bylo tajné know-how, ale nedovedu to stručně popsat ve formě manuálu pro dalšího vedoucího projektu :) Klíčová byla ochota a odvaha všech zúčastněných jít do projektu, kde budeme na začátku mít vše jen na papíře a virtuálně si představovat, jak se co kde potká. A to teda musím říct, že všichni tři mí spolumušketýři byli úžasní, opravdu klobouk dolů.

Jako zajímavost můžu uvést, že na úplném začátku jsme si betlém modelovali z plastelíny, abychom s Ditou vůbec nějak viděli trojrozměrné vazby. Což mi připomíná: doufám, že jste si nevšimli jedné zvláštnosti, že se nám ji povedlo zamaskovat. Náš betlém má být ve stejném stylu jako jiné betlémy. Ale měli jsme od začátku jednu potíž se zadáním: na tuhle velikost betléma máme 3-4x menší figury než je běžné. Takže i "geometrie terénu" musí být vymyšlená tak, aby to maskovala. Abychom neměli z betlému placku a přitom aby tam nebyly postavy jen na žebřících a schodech. A i na to jsme měli ty diskuse nad plastelínou a papíry...

Citace od: janopr kdy 18.10.2017, 09:01:08
A který z vás ukořistí toto dílo na Vánoce?  ;D

Ideálně nějaká betlémářská výstava, čímž odpovídám i na další vaše otázky. Bohužel moje dva tipy mají háčky: jeden by chtěl vystavit betlém bez jakékoliv ochrany a pojištění a na druhé výstavě jsme se skvěle domluvili, ale až na příští rok. Takže kdybyste měl někdo tip na rozumného vystavovatele a výstavu, kam to mám i šanci dojíždět případně opravit/poladit, tak budu rád!
Pán na Žlutém hradě

mirek

Ve výkladu berounského muzea byl mými LEGO kamarády instalován LEGO pohyblivý betlém,
Stačí zvenku podržet tlačítko na pravé straně výkladu a některé minifigurky se pohybují..










milanv

Paráda. Mirku, díky za pomoc, domlouvání a podporu. S tebou je vždycky všechno v pohodě a v klídku...

@dědek: to já se spíš bál, aby lidi tlačítko vůbec hledali, aby nekoukali jen na tichý temný betlém. Ale na obě naše otázky je stejná Mirkova odpověď: tohle tlačítko má už v Berouně mnohaletou tradici, všichni to tam znají - a nikdo zatím nerozbil :)
Pán na Žlutém hradě

Chairudo

Tak to je nádhera, doufám, že se nám stejně dobře podaří udělat i strašidelný dům.

Představ si, že jsem si to pořádně prohlédl až teď z videa, na výstavě jsem si nato se vším tím běháním neudělal ani minutku.
Video uloženo ;D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr