(Vlastní) Horská pevnost

Založil SobCZ, 25.11.2018, 01:14:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

SobCZ

Ahojte,

tak jsem se odhodlal a po cca 2 letech jsem dokončil a nafotil svůj první MOC. A protože jsem od mala fanoušek hlavně castle theme, tak to nemohlo být nic jiného, než nějaký hrad.

Jelikož se jedná o první kousek, tak klasicky začínal rozložením starých castle setů a snahou vytvořit něco pořádnýho. Asi jste to tak měl každý, ale z té haldy hradů jsem s vypětím všech sil postavil tak 5% celého projektu. Takže pak přišly nekonečné objednávky přes bricklink a postupné dostavování. Z původního projektu, co jsem měl v hlavě (a ukázal se samozřejmě jako nereálný), zůstala víceméně jen hradba. Za hradbou toho mělo být mnohem víc, ale jednoduše mi došlo místo na stole :).

Samotná pevnost je stavěná hodně strohým stylem, bez kudrlinek, šikmých ploch apod. Jednoduše na to nemám dostatečné estetické cítění a ani dost zkušeností, ale druhý MOC už zkusím trochu zakulatit. Celá stavba je téměř 100% lego, jen v katapultu je gumička (díky tomu je ale katapult funkční) a nit v balistě. Funkční je ještě závora, jeřáb atp. U balisty jsem bohužel nenašel způsob, jak ho rozhýbat, tak je to jen na oko. Celé to má ještě jedno specifikum, a to, že vše je podřízeno opravdové funkčnosti, vnitřky věží mají schodiště, všude se dá dostat, za každými dveřmi něco je...i proto na to padlo tolik tématických kostiček a trvalo mi to tak dlouho. Dohromady napočítáte 170 minifigů, minifigy jsou moje slabost. Většina z nich má unikátní hlavu, nemělo by tam být moc dvojčat :). Kvůli manipulaci je pevnost rozložitelná na 3 kusy, což je patrné z bočního pohledu.

Nástin příběhu:
V království proběhne rebelie a samozvaný král dračího erbu přepadne družinu právoplatného krále. Král vyvázne pouze s jednotkou osobní stráže a podaří se mu uniknout až do horské hraniční tvrze, kde má svěřenou správu jeho bratranec. Je posláno pro pomoc, ale udrží se posádka pevnosti dostatečně dlouho proti smíšené armádě vzbouřených rodů a žoldáků nebo král padne?

Přidávám první fotky, časem jich snad přidám víc. Přijde mi, že to na tom vůbec nevyniká, ale to má asi každý. Budu rád za jakýkoliv feedback!

Odkaz na flickr:
https://www.flickr.com/photos/143734001@N03/45984476642/in/dateposted-public/
jsem ještě noob ;)

Chairudo

#1
Na první MOC super, líbí se mi že sis pohrál se spustou detailů a všude se něco děje.
Jediné co bych tomu vytkl je jednolitost vnější zdi, kterou doporučím rozbít třeba masonry kostkami, nebo modified bricky s vystupujícími tile jako nerovné kameny.
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

hobby

Zaujalo mě to, rád jsem si to prohlédl. I při jednoduchosti formy to máš promyšlené a domyšlené a je vidět, že tě stavba bavila. Relaxace je hlavním smyslem lega  8)

SobCZ

Citace od: Chairudo kdy 25.11.2018, 09:01:02
Na první MOC super, líbí se mi že sis pohrál se spustou detailů a všude se něco děje.
Jediné co bych tomu vytkl je jednolitost vnější zdi, kterou doporučím rozbít třeba masonry kostkami, nebo modified bricky s vystupujícími tile jako nerovné kameny.

Jsem si toho vědom a zkoušel jsem to rozbít alespoň starými LG kostkami, které jsem semtam vložil mezi LBG. Nevím, jak je to vidět na těch fotkách..

Citace od: hobby kdy 25.11.2018, 09:07:43
Zaujalo mě to, rád jsem si to prohlédl. I při jednoduchosti formy to máš promyšlené a domyšlené a je vidět, že tě stavba bavila. Relaxace je hlavním smyslem lega  8)

Jojo, večery po práci... akorát mě z toho vždycky bolej záda :)
jsem ještě noob ;)

Kuba

Opravdu pekna prace na prvotinu. Vysoke zdi tomu davaji grady nedobytne stavby. Domluv se s Hardegonem a prihlas to do castle souteze, kterou tu nedavno vyhlasil (tedy pokud se tak jiz nestalo :) ).

Ryxe

Na první stavbu je to pěkné. Líbí se mi hlavně levá strana pevnosti, kde se prolíná skála s hradbou a dále pokračování k věži se schodištěm. Trochu mi to připomnělo hrad Trosky. Místnosti v podzemí jsou super, jen škoda toho černého okolo, to mě trochu ruší. Máš tam docela dost pěkných detailů. Terén je sice zatím trochu "nahrubo" ale třeba ten zakrslý stromek, rostoucí z hradby je fajn. Jinak jak už bylo zmíněno, ty zdi by chtěly trochu rozbít jinou barvou. Takhle je to na hradní stavení moc čisté a jednolité. Já bych třeba dal před bránu figů méně, vím, že to má být obléhání, takže by to mělo nějak takto vypadat, ale přijde mi, že takhle právě ty figové moc nevyniknou. Pár pěkných unikátních postav vždy model zvednou o kus výš.
Jinak, jak jsem psal na začátku, je to pěkná prvotina a určitě bych ji přihlásil do soutěže.  ;)

richchie

na to ze sa jedna o prve dielo je to podla mna super. trocha mi to pripomina moje zaciatky, najskôr som pouzival na steny hradu panely, potom kocky (bez rozbitia) tak ako teraz ty. ako bolo spomenute, jedine co by om zmenil by boli hradby, aby boli viac rozbite. Ciernu nahradit napr DBG a ako poslednu vec by som upravil tie skaly co su po bokoch, takto mi prijde ich napojenie na hradby take vselijake, do buducna mozno lepsie ak hradby posunies o brick, mozno dva dnu, aby sa skaly mohli pomocou slope kociek pekne napojit a vypadat autentickejsie. tolko k mojim postrehom, nic to vsak nemeni na tom ze na to ze je to prve dielo je to fakt super, dokonca si dovolim povedat ze postupnym dalsim stavanim by z teba mohol byt super stavitel hradov :-) Parada, len tak dalej :-)

SobCZ

#7
Děkuju za pozitivní feedback.

Přidávám ještě důkaz, že je vše 100% funkční i uvnitř :) vež s katapultem je totiž rozložitelná a schody vedou až dolu. To si "nedovedete" představit, jaká byla pakárna, když mi do prostředního patra propadla kostička a já ji 10 minut lovil oknem pomocí vyrobenýho háku...

Jo a k těm černým kostkám kolem dokola... ideální to neni, ale začal jsem to z důvodu nedostatku DBG kostiček a přebytku černejch.. a pak už bylo pozdě to nějak měnit. Navíc i tak ty DBG nakonec vyšly tip ťop.

jsem ještě noob ;)