(Vlastní) Alternativní model ze setu 42082

Založil petsild, 02.03.2019, 10:40:09

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

petsild

Číslo setu: 42082
Název setu: Terénní jeřáb (Rough Terrain Crane)
Počet dílů: 4057
Rok vydání: 2018

petsild

#1
Bobcat

Rozměry:
Délka – 415 mm
Výška – 215 mm
Šířka – 223 mm

2x motor L
2x motor XL
Sbrick
Battery box 9V

Hmotnost: - 1893 g
Počet dílků - neznámá

Při stavbě originál jeřábu mě počet dílků a mechanické písty vnukl nápad postavit alternativní model v podobě Bobcat vozítka. Odmala mě tenhle univerzální stavební dříč fascinuje a tak jsem neváhal a začal tvořit.
Stavbu jsem od začátku rozdělil na tři části, první krok navržení zvedacích ramen a klopného mechanismu lopaty. Druhý krok postavit podvozek s motorovou částí a poslední krok nástavba kabiny s navržením samotné lopaty.
Od začátku jsem přemýšlel jestli udělat ovládací mechanismus s multifunkční převodovkou ovládanou jedním motorem ala set model A, nebo dodržet princip smykového zatáčení pomocí plné motorizace všech funkcí přes Sbrick.
Konstrukce vozítka postupně rostla a rostla až nabyla i do hmotnosti. Při volbě motorizace mi nezbývalo než na pohon kol zvolit dva motory velikosti XL, které jsem při začátku stavby neměl ani jeden kus.
To se mi hned po vybalení z pytlíku a vložení motoru na cílené místo, vrátilo v podobě kompletní přestavby podvozku.
Jako by to nestačilo, při testování zvedacích převodovek jsem zjistil, že motor L je s nějakým defektem od výroby, planetová převodovka způsobovala divné vibrace a hluk.
Sice se mi povedlo vadný motor přes LEGO servis úspěšně vyreklamovat, ale mělo to za následek stavbu o několik dní posunout.
Po malé pouze jsem pokračoval, jednotlivé rozpracované části spojil do sebe a taky provizorně funkce odzkoušel.
Naštěstí nový motor přišel od Lega docela rychle a ten s defektem jsem slíbil poslat na výzkum do zkušebny, pro zlepšení kvality produktu a tak jsem znovu čekal na objednanou motorizaci.
Při testování mechanizmu jsem v dobrém úmyslu použil ozubené kolo clutch gear. Naprázdno šlo zvedat ramena bez problému, za to při vložení lehčí zátěže kolo ihned v převodovce začalo prokluzovat.
Aby se ramena mohla funkčně zdvihat, musel jsem clutch gear vyměnit za obyčejné 24 zubé kolo.

Nyní je model konečně funkční a je ve fázi dalšího testování. Bobcat si určitě zaslouží nějakou tu úpravu. Snad se vám můj drobek bude líbit.































Tomik

Pěkný alternativní model a hádám, že i zábavný na hraní. Líbí se mi hlavně, kolik jsi tam dostal detailů - otevírací přední okno / dveře se stěračem mluví za vše. Nechceš ještě postavit čistokrevnou variantu bez přidaných PF dílů a Sbricku? Stačilo by tam ponechat jen ten jeden originální motor, doplnit převodovky pro přepínání funkcí a doplnit HoG zatáčení. ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

petsild

Moc :D děkuji za pochvalu, s Bobcatem si vyhraju více než s jeřábem. Nejlepší bylo mít oba současně, ale co se dá dělat no.
Tvou variantu s jedním motorem jsem při stavbě zvažoval, ale jak model nabral na hmotnosti. Tak mi pohon všech kol začal dělat starosti. Co tím myslíš doplnit HoG zatáčení?
Takové výrazy jsou pro mě zatím neznámé. Ještě když jsem prvně vložil obrázky, pozdě všiml špatně vystředěných zadních světel, ale naštěstí si nikdo, tak okaté vady nevšiml, nyní jsem to napravil.

milanv

Odpovím za Tomika: HoG: "Hand of God" je mecanické zatáčení takovým tím kolečkem na střeše
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: petsild kdy 04.03.2019, 15:08:48
Tvou variantu s jedním motorem jsem při stavbě zvažoval, ale jak model nabral na hmotnosti. Tak mi pohon všech kol začal dělat starosti. Co tím myslíš doplnit HoG zatáčení?
Takové výrazy jsou pro mě zatím neznámé.
HoG je zkratka pro anglické spojení "Hand of God", česky boží ruka. Když jsem to zmiňoval, tak jsem měl na mysli model bez motorizovaného pojezdu s ozubeným kolem na střeše, které bude manuálně ovládat zatáčení. Pokud vím, tak stejně je to řešené u originálního modelu jeřábu.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

petsild


HD

Model se mi líbí, trošku mi dojem kazí malá přední lžíce/radlice, ale to je jen detail. :) Líbí se mi způsob uložení XL motorů převod na kola. Dobrá práce, jen tak dál. :)

Pokud bude "clutch" kolo na nejrychleji se otáčející ose v mechanismu, tak Ti i něco uzvedne. Otázkou je ale, kolik převodů/místa máš ještě k dispozici.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

petsild

Zvětšit lžíci bude maličkost :) děkuji za doporučenou úpravu, jak na potvoru nemám detail převodovek.

petsild

Zvětšil jsem celkově :) lžíci, která modelu sedne lépe a přitom mi vyšla parádně i fixace bočnic.
Kvůli další hmotnosti a velkému smykovému tření 4x4 kol, jsem raději přidal poměr zubů na pojezd.








HD

Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns