LEGO a životní styl

Založil Villa Legina, 03.10.2017, 08:11:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

skywalker007

Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
Zaujimava tema....akurat by som ju dal do off topic ako "tema o platoch"
1. Co sa tyka mojho statusu roboty by som chcel opisat moju situaciu: byvam v Novych Zamkoch a robim pre korejsku firmu co vyraba televizory. Zamestnavatel povie, ze ked sa mi nepaci, mozem ist. Ale byvam s rodinou vo svojom dome a mam šesťročnú dcérku preto nechcem chodit na tyzdnovky prip. odist na mesiac od rodiny ...potom si musim platit dalsie ubytovanie na mieste roboty+jedlo+cesta do/z roboty domov...ked si to scitam tak sa to velmi neoplati...preto ked zijete napr.v Prahe, Blave tak tíško dakujte za to bohu!
2. Dat za plastovu hracku (hocijako sa na to pozerate, vzdy je to LEN hracka z plastu!) 800€ a viac je chore! A ked som este pracoval priamo vo vyrobe na plastove zadne kryty na TV, tak mam aku-taku predstavu o nakladoch na plastovu vyrobu. A preto si myslim, ze dat 800€ za to je nenormalne predrazeny set...ale na druhej strane ked vidim, ako sa tu chvalite, ze ste mali stastie, ze ste ho zohnali len za 800€...tak si myslim, ze TLG ho malo zacat predavat za 1500€ a URCITE by sa aj tak predalo, lebo je plno takych co nepozeraju realnu hodnotu ale len to, ze je to "must have set" a maju klapky na ociach!
3. Ked je TLG take lojalne voci svojim zakaznikom, tak verim tomu, ze by to vedeli predavat s vysokym ziskom aj za 400€ ale ked oni su nakloneni voci zakaznikom len ked ich doja! Ved ked uz nic ine, tak ako je mozne, ze Lepin dokaze ten isty set (aj ked si to nechcete pripustit ale aj kvalita je porovnatelna!) s postovnym z Ciny vyrobit a predavat za nejakych 150€? A nepiste tu tie keci hodne zaslepenych fanatikov lega, ze vela stal vyvoj a platy dizajnerov a logistika...to vobec nevysvetluje tu premrstenu cenu! Ale ako som pisal, ked su "zaryti" fanusikovia lega schopni dat nehorazne peniaze, tak preco by to nemali robit aj ked to vyzerá tak, ze pri cenotvorbe kaslu na fanusikov...hlavne su zisky
4. Co sa tyka Lepinu, tak som si kupil od nich par setov co TLG nema v ponuke (napr.Votrelca, Lamborghini) lebo nemam cas zhanat navody, kupovat diely od styridsiatich (a viac) predajcov cez BL...takto si to objednam a mam to doma za necely mesiac za desatinu ceny a bez problemov s krasnym navodom, nalepkami a kvalitou porovnatelnou s Legom. Viem, ze sa toto zle cita Lego maniakom ale bohuzial je velmi blizko cas, kedy si budete musiet pripustit, ze TLG zaspalo dobu!

Mně tedy cena přijde úplně OK k počtu dílů. Bereš v úvahu jen cenu plastu,ale oni ještě musejí dělat spoustu forem,které jsou přesné a proto drahé k tomu platit dizajnéry,marketing atd. Lepin si vybere jen sety které se dobře prodávají a ty pak obšlehne a prodává s minimem nákladů. A hlavně proč něco prodávat za 400 EUR,když to můžeš prodat za 800 EUR,úplně bez problémů,vem si to ze svého pohledu budeš mít něco doma a jen proto aby jsi byl loajální vůči ostatním,tak to prodáš za půlku,to je úplná blbost ne.

Strider

#31
Supermachina žije ve svém světě a nějaká internetová debata na tom nemůže nic změnit. Přeju mu, ať je jeho dcera úspěšná návrhářka a ať jí nikdo nikdy žádný návrh neukrade.

supermachina

#32
Citace od: Darthstrider kdy 06.10.2017, 00:26:14
Supermachina žije ve svém světě a nějaká internetová debata na tom nemůže nic změnit. Přeju mu, ať je jeho dcera úspěšná návrhářka a ať jí nikdo nikdy žádný návrh neukrade.
Ja zijem vo svojom svete?

skywalker007

Citace od: supermachina kdy 06.10.2017, 05:22:40
Citace od: Darthstrider kdy 06.10.2017, 00:26:14
Supermachina žije ve svém světě a nějaká internetová debata na tom nemůže nic změnit. Přeju mu, ať je jeho dcera úspěšná návrhářka a ať jí nikdo nikdy žádný návrh neukrade.
Ja zijem vo svojom svete?

MiP

Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
2. Dat za plastovu hracku (hocijako sa na to pozerate, vzdy je to LEN hracka z plastu!) 800€ a viac je chore!

Toto je stále jen úhel pohledu. MF nikdy nebyl určen pro masový prodej. Ano, je spousta těch, kteří jej chtějí, ale nepatří do skupiny, pro kterou byl určen. Lambo Aventador stojí 10.000.000CZK, je to "choré" nebo ne? Letenka v business třídě stojí 5x tolik co economy třída, je to špatně? Cena je vždy na takové výši, jakou je zákazník ochoten zaplatit. Ty jsi ochoten pracovat ve fabrice za 600E měsíčně. Bylo to Tvé rozhodnutí, nikdo Tě do toho nenutil. Musíš se oprostit od subjektivního posuzování věcí a podívat se na to objektivně, to je celé. Vždy budou existovat bohatí a chudí, drahé a levné věci.
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

Villa Legina

Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
... byvam s rodinou vo svojom dome a mam šesťročnú dcérku preto nechcem chodit na tyzdnovky prip. odist na mesiac od rodiny ...potom si musim platit dalsie ubytovanie na mieste roboty+jedlo+cesta do/z roboty domov...ked si to scitam tak sa to velmi neoplati...preto ked zijete napr.v Prahe, Blave tak tíško dakujte za to bohu!

Bývaš vo svojom dome a to si na tom omnoho lepšie než milióny ľudí na Západe, ktorí síce majú niekoľkonásobne vyšší plat ako Ty, ale sú v konečnom dôsledku chudobní, lebo nevlastnia nič iba spotrebúvajú- jazdia na leasovaných autách, bývajú v drahých nájomných bytoch (kde pomaly už ani nie je rozdiel vo výške nájmu bytu obecného, družstevného alebo súkromného)  aby udržali svoju sociálnu a spoločenskú pozíciu vynakladajú všetky svoje prostriedky na oblečenie, stravu, cestovanie, musia využívať drahé služby a konzumovať nie lacnú "kultúru". Sú v neustálom kolotoči naháňania sa, v strese, s dlžobami na krku.

Slováci a Češi si stále neuvedomujú akí sú vlastne bohatí v tom, že veľká väčšina má v osobnom vlastníctve byt, či rodinný dom a nemajú zväčša veľké dlžoby. To ich síce robí aj menej mobilnými (neochota cestovať za prácou) na rozdiel ľudí na Západe, ale na túto dlhoročnú politiku socialistických vlád na Západe, ktoré ľudí nemotivovali zabezpečovať si vlastné bývanie ale investovať prostriedky výlučne do konzumu, začínajú milióny ľudí doplácať. Boli naučení, že automaticky je k dispozícii nájomný byt, ktorý si môžu dovoliť. Situácia sa hrotí, lebo mestá sa preľudňujú a ceny pozemkov a nehnuteľností explodujú, nájmy stúpajú.

Ľudia sú z toho šokovaní, to je masový jav, potom inklinujú voliť ľavicové strany, ktoré sľubujú že sa o nich štát postará, to je úplne bežná agenda ako sa živí nenávisť proti "boháčom" a teda automaticky aj tým, ktorí vlastnia nehnuteľnosti - lebo takí sú automaticky považovaní za bohatých. Túto rétoriku preberajú dokonca i klasické konzervatívne strany (ktoré to už majú len v názve ale obsahovo sú identické s ľavičiarmi), lebo vidia, že tým uspejú.

Slováka alebo Čecha, ktorý sa vie štandardne o seba sám postarať nenamotajú politické strany na sľuby typu "dáme Ti bývanie, dáme Tvojmu dieťaťu celodennú škôlku, školu, dáme to a to...našinec tomu nenaletí, prípadne je skeptický a poučený z čias socializmu sa oprávnene pýta: a čo za to, akej svojej slobody sa musím za toto vzdať? Akú ideológiu budete v tej škole do môjho dieťata hustiť? Aké práva mám v štátnom nájomnom byte? Ak napr. umrie manžel/ka môžu ma prinútiť pre nadmernosť ísť do menšieho bytu? (Áno). Alebo pragmaticky: Kto to všetko nakoniec zaplatí?  Slovák a Čech je radšej keď si peniaze môže zarobiť sám (čiže štát vytvorí dobré prostredie na podnikanie, prácu etc.) a o týchto veciach bývania, školy pre dieťa a iné potreby si zaplatí sám a vyberie si sám. Na rozdiel od toho "Západniar" sa nechá na tieto sľuby namotať, najradšej by sa nechal štátom obslúžiť "all inclusive", ani ho nenapadne, že za touto agendou by mohlo byť niečo, čo ho v konečnom dôsledku pripraví o vlastnú slobodu, že tento vývin speje k totalitárnym praktikám, k otroctvu. Keď bola dcéra menšia, prišla domov zo školy akási nesvoja a vyliezlo z nej, že učiteľka deti učila, že bohatstvo a peniaze sú zlo. Ža bohatí ľudia by sa mali hanbiť za to, že sú bohatí, a že kto má peniaze, mal by ich pravidelne špendovať rôznym NGO organizáciám a charitám. Dieťa sa cítilo vinné a pýtalo sa ma, či aj my sme bohatí, keď máme čo jesť a máme kde bývať, alebo ako sa to posudzuje. Čiže človek musí neustále striehnuť aby dieťaťu škola nepokazila detstvo alebo charakter. Stretávam mladých ľudí, ktorí sú tak strašne spracovaní touto západnou socialistickou agendou, tie reči sa nedajú počúvať, tak niečo naivné, s vážnosťou Ti budú hovoriť, že "peniaze" sú najväčšie zlo, že štát by mal prerozdeľovať každému podľa jeho potrieb...no vlasy dupkom mi stávajú. Alebo môžem sa pokúsiť o seriózny rozhovor na tému ekonomika, hospodárstvo, ktorý dopadne takto:  angličanka, 40 r. kamarátka, suseda si povzdychne a myslí to úplne vážne - "och prečo jednoducho štát nevytlačí viacej peňazí, a nerozdá ľuďom, aby si mohli všetci nakúpiť čo potrebujú?" 
Takýchto zdeformovaných myslí sú plné západné univerzity a ešte najneškodnejší sú bobos, lebo tí aspoň nezávidia, ale chráň boh aby si sa stretol s takým dobrým vykvaseným proletárom (akých dnes ani v Čechách ani na SK nenájdete), ten by ihneď nastolil červený režim. Keď povieš, že ale veď historický príklad ZSSR, ČSSR, to nič - to je niečo iné - to je OSTBLOCK pre nich (dodnes) terra incognita, to bolo SOVIET režim všetko. Oni sú predsa SOCIALISTI, oni sú predsa na VYŠŠEJ MORÁLNEJ ÚROVNI ako ľudia z ostblocku, oni chcú len "spravodlivosť" a dostupnosť všetkého (konzumu) pre všetkých! 

Ďalej späť SK, neviem čo na tej Bratislave všetci vidia, je to dnes už len jedna žumpa, bývala som tam od narodenia 35 rokov ale keď tam prídem dnes, nie je to moje mesto. Takže ja by som Ťa chcela Supermachina povzbudiť, že sa mi to páči aký máš vzťah k rodine, mne by sa tiež nepáčilo, keby môj muž prišiel len raz za 2 týždne domov. Vraj paliatívny personál čo sa stará o zomierajúcich, permanentne počúva len o tom, že pacienti lamentujú že načo toľko pracovali, načo sa toľko naháňali, ľutujú že nestrávili viac času s rodinou a s vlastnými koníčkami. Nech žije Lego ;D   

ThomasMorta

Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
2. (...) A ked som este pracoval priamo vo vyrobe na plastove zadne kryty na TV, tak mam aku-taku predstavu o nakladoch na plastovu vyrobu.

Ok, máš představu, kolik stojí vyrobení kusu stavebnice plastostřikem. Ale máš představu, kolik hodin strávili designéři nad návrhem stavebnice, jiní designéři nad návrhem návodu, kolik stojí výzkum v oblasti ekologických plastů, kolik nových forem musí LEGO nechat vyrobit ročně, než najdou konečnou podobu, která odpovídá jejich požadavkům na kvalitu atd.? Protože přesně to jsou ty položky, které LEPIN nemusí platit a světe div se, ono to tvoří docela vysoké náklady...
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

Villa Legina

Citace od: Darthstrider kdy 06.10.2017, 00:26:14
Supermachina žije ve svém světě a nějaká internetová debata na tom nemůže nic změnit. Přeju mu, ať je jeho dcera úspěšná návrhářka a ať jí nikdo nikdy žádný návrh neukrade.

To je od Teba veľmi zlomyseľné...ale nedá sa na Teba hnevať, neuvedomil si si, že je to nevkusné, ťahať do toho deti (jeho dcerku) a prostredníctvom toho apelovať na morálku... Ale viem ako si to myslel. A možno si mal na mysli úspešnú návrhárku trebárs v móde. Úspešní módni návrhári sa vzájomne vykrádajú v ideách a nič si z toho nerobia, pokiaľ si zachovajú vlastný štýl, dokážu koexistovať vedľa seba. Okrem toho je táto oblasť tak globalizovaná, vlastnícky prepletená, že možno ani nevedia, že takmer všetci pracujú nakoniec pre toho istého majiteľa. Návrhárov angažujú ich veľké značky-módne domy haute couture, časť kolekcie vytvoria nositeľnú pre bohatú klientelu, zvyšok sa vybláznia na nenositeľných modeloch ale to im robí meno a image. A potom reťazce ako napríklad ZARA, tie najlepšie, v módnych časopisoch najpreferovanejšie modely od luxusných značiek rozpárajú, okopírujú strihy, použijú lacnejšiu látku, lacnejšie doplnky, lacnejšie a hlavne nekvalitnejšie dajú pošiť, nie je to žiadny hodnotný kúsok ale módna handra a nosia to masy pod spomenutou značkou ZARA.

A tiež to ustojí - lebo tieto dve klientely nikdy nesiahnu po produktoch určených tým druhým. Problémom sú len skutočné plagiáty kde je značka sfalšovaná, kde sa predáva plagiát a tvári sa, že je originál. Znižuje to hodnotu originálu (pretože kvantita znižuje hodnotu luxusného artiklu, nehovoriac  obstarávacej cene), čiže môže to odradiť luxusnú klientelu, ktorí práve prostredníctvom tejto značky prezentujú svoj status - a keď to nosia masy, prestíž klesá. Príkladom sú ROLEXy, Louis Vuitton kabelky, ktorým to naozaj škodí. Čiže situácia s Legom a Lepin je práve taká ako tá situácia s LV kabelkami.

Nemusí ísť vždy o plagiát, podobný efekt spôsobila i značka Burberry v UK. Mladí Briti (výraz na to je Chav) z najspodnejších sociálnych vrstiev  sa chceli aspoň vynímať oblečením a preto sa obliekali do takých kúskov, z ktorých je zreteľne hneď jasné o aké značky ide. A značka Burberry je ihneď rozpoznateľná svojim typickým vzorom, športové odevy zasa veľké nápisy Umbro atď...Čiže dnes tí chudobnejší ak kupujú značkové veci, tak s veľkými nápismi značiek a fajnovejšia klientela volí decentnejšie, diskrétnejšie nenápadnejšie prevedenie. Nik nechce predsa vyzerať ako Chav (iba Chav samotný hehe).

Čiže je tu i ten faktor, AFOLa môže hnevať to (bez ohľadu na právnu problematiku plagiátorstva), že jeho originálny exkluzívny lego produkt - teda chránený model - za 800 eur, má aj svoju podradnejšiu, síce nelegálnu, ale dostupnú, a zjavne akceptovanú podobu. On vie, že má originál a ten druhý že má plagiát, ale hnevá to z dôvodu, že to narúša dokonalosť exkluzivity - neviem sa lepšie vyjadriť, ale dúfam, že mi rozumiete. 

Mr. Cube

Ohledně té předraženosti - vychází to na nějakých 2,64 Kč na kostičku. Když pominu nějaká kritéria poměru cena/dílek pro AFOly, tak kolik z náhodně oslovených lidí by bylo ochotných dát necelé 3 koruny za nějakou kostičku? Určitě hodně. Akorát tady je těch kostiček holt trošku více na jednom místě - celkem 7 541 ks.  :D  A je jasné, že jen tak z fleku už tolik náhodných lidí, co by si to koupili, člověk nesežene. Klasická hračka to ale určitě není. To označení Ultimate Collector Series tam není jen tak. To je prostě pro "blázny do Lega a blázny do SW" a pro průsečík těch dvou skupin. Nikdo nikoho nenutí, aby si to koupil. Jestli to někomu přijde jako moc - OK. Jestli to někomu přijde jako nezbytnost do jeho SW sbírky - OK. To už je na každém, každý má jiné touhy, zájmy a v neposlední řadě finanční možnosti.

Villa Legina

Citace od: ThomasMorta kdy 06.10.2017, 10:56:57
Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
2. (...) A ked som este pracoval priamo vo vyrobe na plastove zadne kryty na TV, tak mam aku-taku predstavu o nakladoch na plastovu vyrobu.

Ok, máš představu, kolik stojí vyrobení kusu stavebnice plastostřikem. Ale máš představu, kolik hodin strávili designéři nad návrhem stavebnice, jiní designéři nad návrhem návodu, kolik stojí výzkum v oblasti ekologických plastů, kolik nových forem musí LEGO nechat vyrobit ročně, než najdou konečnou podobu, která odpovídá jejich požadavkům na kvalitu atd.? Protože přesně to jsou ty položky, které LEPIN nemusí platit a světe div se, ono to tvoří docela vysoké náklady...

No, ja by som to tak nepreceňovala. Dizajnér dostáva plat, netreba mu platiť žiadne autorské práva (každý kto má skúsenosť s tvorivým zamestnaním vie, že zamestnávateľ si tieto veci ošetrí v pracovnej zmluve).
Čo sa týka výskumu v oblasti ekologických plastov - hádam je každému jasné, kam a z akých dôvodov to smeruje, je to obyčajná fraška, nedokážu zabezpečiť farebnú stálosť, kvalitu, kvalita ide neustále smerom dole, takže tie ich výskumy sú akurát tak....no nič, to by bola ďalšia téma. Ale ok, keď je pre nich väčšia priorita robiť PR, marketing, než uspokojiť náročného zákazníka nielen sľubovanou ale i reálnou kvalitou...tak potom ok. Ale že sa nájdu ľudia, ktorí všetkým tým PR a reklamným ťahom veria, ma naozaj udivuje.

To, že Lepin funguje je vina iba Lega, ktoré zaspalo dobu. Chová sa ako nemotorný ťažkopádny megapodnik so socialistickým plánovaním a nedokáže primerane reagovať, mysleli si, že dokážu svoje monopolné postavenie využívať do aleluja. Majú šťastie že majú takých verných a devótnych zákazníkov ale najmä stále to dodnes výnimočné postavenie. Mali by sa ale pomaly pozobúdzať. Dôvody ktoré motivovali Supermachina kúpiť si Lepin sú racionálne a pochopiteľné samozrejme, ak budeme ignorovať právnu problematiku plagiátorstva. Lenže, my od tohto človeka, konečného zákazníka príklad v Nových Zámkoch, budeme chcieť aby ON bol ten, kto toto rieši a zaujme postoj? Čo mu za to TLC dá, že sa zachová tak uvedomelo? Zľavu? Veď môžu byť i ľudia, ktorí vôbec netušia že kupujú plagiát. Akože netvárte sa tu ako svätí čo v živote nič nevyparatili.   

Ano, je možné že v tomto prípade som zaujatá, pretože skutočne nevidím dôvod prečo by som mala dávať 800 eur za niečo čo vyzerá ako kanálový poklop, ktorý mám na očiach každý deň keď vychádzam z domu a to mi úplne na estetický zážitok stačí.

Mr. Cube

Citace od: Villa Legina kdy 06.10.2017, 11:49:15
Ano, je možné že v tomto prípade som zaujatá, pretože skutočne nevidím dôvod prečo by som mala dávať 800 eur za niečo čo vyzerá ako kanálový poklop, ktorý mám na očiach každý deň keď vychádzam z domu a to mi úplne na estetický zážitok stačí.

  Máš stejný názor jako Luke :D

ThomasMorta

Citace od: Villa Legina kdy 06.10.2017, 11:49:15
No, ja by som to tak nepreceňovala. Dizajnér dostáva plat, netreba mu platiť žiadne autorské práva (každý kto má skúsenosť s tvorivým zamestnaním vie, že zamestnávateľ si tieto veci ošetrí v pracovnej zmluve).

Ano, designeři berou plat a na ten plat si LEGO musí někde vydělat... Hm, co třeba rozpočítáním nákladů do ceny stavebnic? To je vážně tak těžké pochopit, že hlavní příjmy LEGA jsou z prodeje stavebnic a z nich musí utáhnout všechny náklady, včetně svých zaměstnanců?
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

ThomasMorta

Ale když chceme zkusit nějak objektivně srovnat, jestli LEGO zaspalo dobu: Pojďme se podívat, jak na tom jsou jeho největší konkurenti ve stejné oblasti: MEGA (dřívě MEGA BLOKS) od Mattelu, pojďme zkusit srovnat ceny ještě s LASER PEGS, COBI. To jsou podle mě výrobci, kteří drží kvalitu kostek dostatečně vysoko (ano, v minulosti na tom byly podstatně hůř, ale pojďme srovnávat současný stav) a v současnosti dodržují všechna pravidla legální výroby.

Upřímně v tuhle chvíli nemám cenové srovnání, jenom odhaduji, že nebudou výrazně levnější než LEGO. Ale chtělo by to udělat seriózní cenové srovnání. Pokud by se ukázalo, že i oni jsou na tom s cenou podobně, pak nutně vyvstává otázka, proč nejdou s cenou dolů, když by jim to dalo cennou konkurenční výhodu.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

supermachina

Citace od: ThomasMorta kdy 06.10.2017, 10:56:57
Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
2. (...) A ked som este pracoval priamo vo vyrobe na plastove zadne kryty na TV, tak mam aku-taku predstavu o nakladoch na plastovu vyrobu.

Ok, máš představu, kolik stojí vyrobení kusu stavebnice plastostřikem. Ale máš představu, kolik hodin strávili designéři nad návrhem stavebnice, jiní designéři nad návrhem návodu, kolik stojí výzkum v oblasti ekologických plastů, kolik nových forem musí LEGO nechat vyrobit ročně, než najdou konečnou podobu, která odpovídá jejich požadavkům na kvalitu atd.? Protože přesně to jsou ty položky, které LEPIN nemusí platit a světe div se, ono to tvoří docela vysoké náklady...

V dnesnej dobe pocitacov si myslim, ze navrh formy nie je az taky tazky...daju sa udaje do pocitaca a on navrhne rozmerovo formu...a tak isto aj LEPIN musel navrhnut samotne formy ... tie nevedel ukradnut od LEGA...Ti co navrhuju samotne modely su borci..a myslim si, ze oni si naozaj zasluzia plat...a verim tomu, ze aj na navody existuje Software

Villa Legina

#44
Citace od: ThomasMorta kdy 06.10.2017, 12:03:55
Citace od: Villa Legina kdy 06.10.2017, 11:49:15
No, ja by som to tak nepreceňovala. Dizajnér dostáva plat, netreba mu platiť žiadne autorské práva (každý kto má skúsenosť s tvorivým zamestnaním vie, že zamestnávateľ si tieto veci ošetrí v pracovnej zmluve).

Ano, designeři berou plat a na ten plat si LEGO musí někde vydělat... Hm, co třeba rozpočítáním nákladů do ceny stavebnic? To je vážně tak těžké pochopit, že hlavní příjmy LEGA jsou z prodeje stavebnic a z nich musí utáhnout všechny náklady, včetně svých zaměstnanců?

Nie samotní zamestnanci ako takí, ale podľa mňa budú asi najproblematickejšou položkou všetky možné odvody, dane všetkého možného druhu, ktoré sú nehorázne a ktoré sa musia platiť, my ako zákazníci pri kúpe produktu tiež platíme nezanedbateľnú DPH. A ako štáty s týmito daňami narábajú, čo s nimi financujú, to je niekedy tá pravá tragikomédia.

Neviem aké dane platí Lepin, ale v komunistickej Číne to je po tejto stránke asi menej "socialistické" ako na Západe, či? ;D

ThomasMorta

Citace od: supermachina kdy 06.10.2017, 12:15:28
V dnesnej dobe pocitacov si myslim, ze navrh formy nie je az taky tazky...daju sa udaje do pocitaca a on navrhne rozmerovo formu...a tak isto aj LEPIN musel navrhnut samotne formy ... tie nevedel ukradnut od LEGA...Ti co navrhuju samotne modely su borci..a myslim si, ze oni si naozaj zasluzia plat...a verim tomu, ze aj na navody existuje Software

V dnešní době počítačů... Říká Ti něco exponenciální náročnost úlohy? Pevnost a pružnost různých obskurních tvarů je stále efektivnější navrhnout odhadem a potom testovat, než se pokoušet spočítat optimální tvar.
Ti návrháři návodů tam nejsou od toho, aby poskládali obrázky, ale proto, aby zajistili srozumitelnost pro děti v cílové skupině - a pokud jsi někdy pracoval s děcky, tak víš, že jejich prostorová představivost ještě nění tak rozvinutá a některé kroky by pro ně byly nesrozumitelné. Ostatně Grohl v jednom rozhovoru popisoval, jak funguje komunikace mesi návrhářem stavebnice a lidmi od návodů.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

Villa Legina

Citace od: ThomasMorta kdy 06.10.2017, 12:23:08
Citace od: supermachina kdy 06.10.2017, 12:15:28
V dnesnej dobe pocitacov si myslim, ze navrh formy nie je az taky tazky...
... Říká Ti něco exponenciální náročnost úlohy? Pevnost a pružnost různých obskurních tvarů je stále efektivnější navrhnout odhadem a potom testovat, než se pokoušet spočítat optimální tvar.
....

A to má byť akože argument, na to aby za prťavého minifiga v sáčku dnes pýtali už 4 EURá???? Keď napr. Playmobil dokáže analogický produkt (analogický kvalitou, objemom) predávať stále za 1.99 EUR? A ešte to je "väčšie množstvo" plastu. Apropo Playmobil, videli ste aký krásny a pestrý sortiment vyvinuli v poslednom čase? Historic egypt vojaci...., Dragons, City, City life, Family Fun, hrady, víly, aj licencované Ghostbusters, piráti, dinosaury, proste všetky možné témy a ako krásne a pre deti príťažlivo spracované. Skutočne profesionálny dizajn a neotŕčajú sa so svojimi dizajnérmi kade tade, vyrábajú a predávajú.

Minule som Muelleri v Brucku v hračkárskom oddelení len žasla, ako krásne sa to v regáloch vyníma, aké je to lákavé. A Lego sety popri tom? Ako chudobní dogabaní príbuzní. Ninjago príšerné vehikle ako zmes zvratkov sa tie farby hemžili. V hračkárstve v Gänserndorfe dlhoročná majiteľka mi hovorila posledne (dám sa sem tam do reči): "no tento rok sa Lego nepredávalo bohvieako" hovorí: "ľudia, deti chcú reálne, skutočné veci  a v súčasnosti je to len samá fantasy, to ľudí neoslovuje, vraj v USA áno, ale tu nie."   

mesje

Citace od: skywalker007 kdy 05.10.2017, 20:37:41
Lepin si vybere jen sety které se dobře prodávají a ty pak obšlehne a prodává s minimem nákladů.

to je trochu nelogicky dovod... co brani TLG, aby si tiez vybralo sety, ktore sa dobre predavaju? Neni prave toto pointa kazdeho vyrobcu  - vyrabat veci, co sa dobre predavaju? Co nuti TLG vychrlit kazdy rok kvanta odpadu ako nexo, ninjago atd.? A potom im nestacia vyrobne kapacity na naozaj vychytene veci ako Saturn ci Falcon. Iste, niekto povie, ze core business pre TLG su sety pre decka a tam robia najvacsie zisky - ok, ale je tam zaroven kopu odpadu (to su vsetky tie leziaky, co idu do 50% zliav), a zaroven asi by si to vybral aj Lepin, keby to lepsie vynasalo ako AFOL sety. Lepin asi zistil, ze AFOL komunita znacne narastla, a ze sa viac vyplati zamerat sa na exkluziv stavebnice pre menej zakaznikov, ako na masovu vyrobu odpadu pre decka. Ked dam bokom zlodejiny a porusovanie prav, z hladiska flexibilty mi pride znacne modernejsi, ako TLG. Pri TLG mam pocit, ze sa furt  nieco neda - neda sa distribuovat do vsetkych krajin, neda sa pokryt vysoky dopyt po falconovi, neda zvysit vyroba, neda sa hento a toto... a potom si precitam clanok, ze staci dojst s vykresmi do ciny, a o 2 dni sa to vyraba.


Citace od: ThomasMorta kdy 06.10.2017, 10:56:57
Ok, máš představu, kolik stojí vyrobení kusu stavebnice plastostřikem. Ale máš představu, kolik hodin strávili designéři nad návrhem stavebnice, jiní designéři nad návrhem návodu, kolik stojí výzkum v oblasti ekologických plastů, kolik nových forem musí LEGO nechat vyrobit ročně, než najdou konečnou podobu, která odpovídá jejich požadavkům na kvalitu atd.? Protože přesně to jsou ty položky, které LEPIN nemusí platit a světe div se, ono to tvoří docela vysoké náklady...

cena designera sa rozlozi na taky velky pocet stavebnic, ze v prepocte na kus to vyjde mozno 1 euro. to je prakticky zanedbatelna polozka.
ekologicke plasty - plasty uz maju vyvinute davno, je ich problem, ze vymyslaju nejake nove, rozkladatelne...
nove formy - to musi vyrabat aj Lepin. Ako tu niekto uz hlasil, kvalitou sa to blizi k legu. A zas sa netvarme, ze lego je nejaka super kvalita, ako na pristrojoch do raketoplanu - ved idu dole vodou, farebne nestale, pukanie kociek, atd. Ked vysypem kocky akoze jednej farby na kopu a kazda ma iny odtien, a to ide o set za 200e, tak si pomyslim, ze len zaslepeny fanatik moze bluznit nieco o super kvalite lega vyzadujucej neviem aku galakticku vyrobu...
Ja vidim denne tisice vyrobkov, kde zasnem nad ich nizkou cenou vzhladom na to co ponukaju, mnohe napchate elektronikou, a jedine, kde vsetci placu, ake to ma narocnu vyrobu, je lego. Sorry to neberem.


otaznik

Citace od: supermachina kdy 05.10.2017, 20:23:30
3. Ked je TLG take lojalne voci svojim zakaznikom, tak verim tomu, ze by to vedeli predavat s vysokym ziskom aj za 400€ ale ked oni su nakloneni voci zakaznikom len ked ich doja! Ved ked uz nic ine, tak ako je mozne, ze Lepin dokaze ten isty set (aj ked si to nechcete pripustit ale aj kvalita je porovnatelna!) s postovnym z Ciny vyrobit a predavat za nejakych 150€? A nepiste tu tie keci hodne zaslepenych fanatikov lega, ze vela stal vyvoj a platy dizajnerov a logistika...to vobec nevysvetluje tu premrstenu cenu! Ale ako som pisal, ked su "zaryti" fanusikovia lega schopni dat nehorazne peniaze, tak preco by to nemali robit aj ked to vyzerá tak, ze pri cenotvorbe kaslu na fanusikov...hlavne su zisky
Podle mě platí tak 15-25% z ceny StarWars věcí za licenci do Disney.
Nový Falcon je drahý set, ne že ne, ale proboha proč by ho prodávali za 400 EUR, když i za 800 EUR jim zákazníci trhají ruce? Ty bys to na jejich místě udělal? Jestli na tom mají 10 EUR nebo 700 EUR je jejich věc, na zákazníkovi pak je, zda si to koupí nebo ne.

Villa Legina

Citace od: otaznik kdy 06.10.2017, 15:36:23
Nový Falcon je drahý set, ne že ne, ale proboha proč by ho prodávali za 400 EUR, když i za 800 EUR jim zákazníci trhají ruce? Ty bys to na jejich místě udělal? Jestli na tom mají 10 EUR nebo 700 EUR je jejich věc, na zákazníkovi pak je, zda si to koupí nebo ne.

Tak môže uvažovať výrobca, ktorý nemá konkurenciu. Ale v konkurenčnom prostredí sú aj iné faktory, ktoré určujú cenu (diskutabilné je, či platí výrok, že Lego má konkurenciu).
Nehovoriac o nedobrej povesti, ktorú si môže taký výrobca v budúcnosti premrštenými cenami vykoledovať, keď mimo iného proklamovaná kvalita a exkluzívnosť bude ešte markantnejšie pokrivkávať za realitou. A ten proces sa možno pomaly deje.

Samozrejme, že cenu stanovili nie podľa výpočtov nákladov a želaného zisku, ale cenu stanovili podľa prieskumu, odhadu, za akú cenu to je ochotný zákazník kúpiť. To je taká novodobá stratégia medzičasom mnohých veľkých firiem. A toto im z toho vyšlo.  A tým si zisk zmaximalizovali. Tak to je v poriadku. Nemôžu sa ale čudovať z dlhodobého hľadiska, keď im zákazníci prídu na kobylku, a produkty začnú zrazu "nevysvetliteľne" odmietať, ignorovať. Vznikne "blbá nálada" alebo ako to nazvať, môžu PR robiť čo chcú. Veď aj sa to deje- opakujem - možno. EU a USA im stagnuje. Jasné, že príčiny sú tiež komplexnejšie, ale toto tuším bude jedna zložka problému.

A je zaujímavé, že sa vždy tak rečnícky pýtame:  "Ty bys to na jejich místě udělal?" Lenže to sa tak nedá porovnávať. TLC to je organizmus sám o sebe, tam tie rozhodovacie procesy, to nie je na jednotlivcovi, to je jedna veľká mašinéria....

supermachina

#50
Cele je to o tom, ze Lego bol dlhe desatrocia monopol bez konkurencie a generacie vyrastali na ich stavebniciach...ale ludia sa zacinaju menit, deti uz maju na vyber ako aj rodicia. Zakaznici zacinaju skusat aj ine znacky a zistuju, ze to iste len bez potlace Lego v tej istej kvalite mozu mat za zlomok ceny...a vysledok? Pomaly si zacinaju cinania odlamovat z kolaca ktory bol cely v moci TLG. Je zaujimave, ze youtube je plny tym, preco si nemame kupovat cinske nahrady...ale ziadne video o nekvalite a predrazenosti lega...mne to velmi pripomina ako keby TLG platilo ludom aby spinili cinanov hociakym sposobom ale nemaju samoreflexiu aby sa pozreli na seba, kde robia chyby...podla hesla: najlepsia obrana je utok. Aky mate pocit, ked dietatu kupite drahe Lego vo velkej krabici a ked ju otvorite tak je tam len par sacikov?

otaznik

Citace od: supermachina kdy 07.10.2017, 09:01:00
Cele je to o tom, ze Lego bol dlhe desatrocia monopol bez konkurencie a generacie vyrastali na ich stavebniciach...ale ludia sa zacinaju menit, deti uz maju na vyber ako aj rodicia. Zakaznici zacinaju skusat aj ine znacky a zistuju, ze to iste len bez potlace Lego v tej istej kvalite mozu mat za zlomok ceny...a vysledok? Pomaly si zacinaju cinania odlamovat z kolaca ktory bol cely v moci TLG. Je zaujimave, ze youtube je plny tym, preco si nemame kupovat cinske nahrady...ale ziadne video o nekvalite a predrazenosti lega...mne to velmi pripomina ako keby TLG platilo ludom aby spinili cinanov hociakym sposobom ale nemaju samoreflexiu aby sa pozreli na seba, kde robia chyby...podla hesla: najlepsia obrana je utok. Aky mate pocit, ked dietatu kupite drahe Lego vo velkej krabici a ked ju otvorite tak je tam len par sacikov?
Pokud chceš mít čisté svědomí a nekupovat nelegální kopie, tak zase na výběr tolik není a, podle mne, LEGO je stále nejlepší.
I ty krabice zmenšili.  :)
Neříkám, že se mi všechno, co TLC dělá, líbí (ať už mám na mysli sety samotné nebo chování společnosti). Nicméně pořád je to mezi ostatními stavebnicemi jasná volba.
BTW: pokud je to pro tebe předražené, tak to nekupuj - stejně to dělám i já.

Valentin Dobrotivý

LEGO bylo vždycky drahé....i za bolševika. Vždycky také mělo konkurenci. A je jednou z několika hračkářských firem, které přežily řadu problematických období...
LEGO má z Číňanů docela slušný vítr, znají jejich sílu, dokonce to byl jeden z důvodů, proč letos kromě obchodníků nepouštěli nikoho do stánku v Norimberku.
Také se mi nelíbí vše, co LEGO dělá, ale ani zdaleka si nemyslím, že jsou to oslové, kterým ujíždí vlak.

Strider

Je tu nějak ticho po pěšině.

supermachina

Citace od: Darthstrider kdy 12.10.2017, 23:20:08
Je tu nějak ticho po pěšině.

To vies, vsetci si zijeme v tom nasom uzavretom svete... >:D

Villa Legina

Čo vravíte na toto? Chlapík síce strašne rozvláčne rozpráva a často sa opakuje, ale myslím si, že pointu celkom vystihol.  https://www.youtube.com/watch?v=mFMaNLwn8yo