RECENZE - 42056 - Porsche 911 GT3 RS - 1.část - úvod

Založil hawran, 01.06.2016, 12:04:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hawran

RECENZE setu 42056 - Porsche 911 GT3 RS - 1.část - úvod

ÚVOD

1. června 2016 je důležitý den pro všechny příznivce značek LEGO a Porsche. Na pultech je konečně k dispozici dlouho očekávaný set 42056. Už z informací "uniklých" na začátku roku bylo jasné, že tenhle model najde své místo ve sbírce těch, kterým učarovala rychlá kola ze Stuttgartu se vzpínajícím se hřebcem ve znaku.
Dlouho jsme nevěděli, zda barevné schéma modelu nebude pouze černobílé, ale nakonec se designéři TLG rozhodli pro divokou oranžovou zcela v souladu s řadou GT3 RS. Barva použitá u řady GT3 RS se jmenuje "lava orange".
Otázkou do poslední chvíle před rozbalením ale zůstává, co všechno model obsahuje a umí.
Od prvního okamžiku, kdy jsem se o devětsetjedenáctce dověděl, mi bylo jasné, že set budu mít. Za každou cenu. Z obrázků na internetu je patrné, že model bude velmi dobrý, a tak se pojďme podívat, jaký je doopravdy.
Designérem modelu je Andy Woodman, senior designer skupiny Technic v TLG a myslím si, že celý tým, podílející se na vývoji modelu, odvedl skvělou práci.


INFORMACE O SETU

Číslo: 42056
Název: Porsche 911 GT3 RS
Téma: Technic
Vydáno: 06/2016
Počet dílků: 2704 (dle informací na internetu)
Celková hmotnost: 5030 g
Hmotnost modelu: 2425 g
Hmotnost návodu: 1350 g
Hmotnost krabice: 690 g
Rozměry krabice: 470 x 373 x 150 mm
Rozměry modelu: 565 x 250 x 165 mm
Katalogová cena: 8999 CZK
Cena za dílek: cca 3,32 CZK za dílek

DISCLAIMER

Tato recenze neslouží k podpoře prodeje setu 42056. Jejím účelem je, tento set popsat. Takže vše co je v recenzi napsáno vyjadřuje moje pocity a nemůže být nijak spojováno se společností LEGO.

KRABICE

Asi jsem se těšil až příliš - moje očekávání totiž předčilo skutečnost - krabice je sice veliká, pěkně plná a těžká, ale zřejmě kvůli zkušenostem z minulosti jsem u takto velkého modelu čekal krabici větší. To je ovšem jen první dojem, který se rychle rozplyne, když si krabici poprvé "pochováte". Velmi příjemné je sametově matné provedení povrchu a celý design boxu, který se rozhodně vymyká standardnímu vzhledu krabic série Technic. Sluší se napsat, že design je minimalistický, bez jakýchkoli zbytečností a už ze vzhledu krabice vyzařuje jakási výjimečnost. Jde o největší LEGO Technic set, který byl kdy vydán, rozměry boxu ale rozhodně největší nejsou.
Na kratších stranách krabice je boční pohled na model (zprava i zleva), na obou delších stranách je pohled zezadu. Na jedné z delších stran je kromě toho zobrazen v měřítku 1:1 i disk kola, což není u LEGO setů nic výjimečného. Mimochodem - jedná se o disky exkluzivně dodané pouze do tohoto setu.





Horní stranu krabice zdobí perspektivní pohled na vůz. Na spodní straně krabice je pohled na model shora doplněný o detaily interiéru, nápravy, motoru a sedačky. Nechybí ani standardní bezpečnostní upozornění na malé části a informace o původu dílů. EAN modelu je 5702015594028, item# je 6137064

Na bocích ani na horní straně krabice nechybí logo Porsche a série GT3 RS. I toto je u "brandovaných" modelů dnes již víceméně standardní věc.
A samozřejmě nechybí logo série LEGO Technic a informace o doporučeném věku (16+). Víc nic... Žádná informace o přítomnosti PF elementů, počtu dílků a podobně, která by mohla rušit dojem ze sportovního vozu.

VNITŘEK KRABICE

Jakmile skalpel přeruší čtyři přelepky zajišťující krabici proti otevření a odklopíte víko, okamžitě si uvědomíte, s čím máte tu čest. Tenhle model je nejen největší Technic, ale doposud i nejluxusnější LEGO set, který jsem měl kdy v ruce. Něco, co je mimo vše, s čím jsem se doposud setkal. Mám obavu, že napsat objektivní recenzi na tohohle krasavce bude nejpříjemnější ale zároveň i nejsložitější výzva, před kterou jsem kdy byl v souvislosti s LEGO sety postaven...



Čekají nás černé, očíslované krabice, kde zdánlivě chybí box číslo 1. Jednička se totiž schovává pod tlustým návodem s oranžovou přední stranou. Oproti zvyklostem není návod vyztužen kartonem (není k tomu důvod) a aršík se samolepkami o rozměrech 137 x 105 mm je uložen pod návodem. Jestliže jsem napsal, že vzhled krabice je minimalistický, o přední straně návodu to platí dvojnásob – není tam nic, na co jsme u LEGO instrukcí zvyklí. Jen logo Porsche na oranžovém podkladu.



Nechci prozradit úplně vše, ale až odklopíte víko, podívejte se na jeho vnitřní stranu.


Každý z černých vnitřních boxů má na sobě fotografii některé části výsledného modelu. Samostatnou krabici pak mají disky a pneumatiky.







OBSAH BALENÍ

-   návod
-   samolepkový aršík
-   krabice číslované 1 - 4
-   samostatný nečíslovaný box s disky a pneumatikami

NÁVOD

Návod má rozměry 273 x 205 mm, jeho tloušťka je celých 25mm. Návod má totiž více než 570 stran. Není sešívaný, ale je to lepená brožura. Něco tak obsáhlého tu ještě nikdy před tím nebylo.


Letmé prolistování návodem napoví, že kvalita tisku je nekompromisní. Zejména z dřívějška známá podobnost černé a tmavě šedé barvy je zde beze zbytku vyřešena. Černá je prostě černá a oba odstíny šedé jdou jednoznačně a přesně identifikovat. Jediné, s čím jsem měl občas trošku potíž, byla správná identifikace dílů Axle pin 3L v provedení 2L axle a 1L axle. Ty jsou sice jeden tmavě šedý a druhý černý, ale v návodu mají znázorněny i hrany, což občas mate. Spíše než tisku to přikládám rychlosti stavění, únavě a umělému osvětlení.
Samotné kroky stavby jsou tím, čím jsme u LEGO setů zvyklí. U každého kroku je seznam dílků, jejich počet, a případně rozdělení některých kroků do dalších podkroků.
Další neobvyklou zvláštností je členění stavby modelu do celků odpovídajících výrobním krokům skutečného vozu i s krátkým popisem toho, co bude v dalších krocích následovat.
A navíc - jako bonus - je na začátku a na konci návodu povídání o vozech Porsche a o tom, jak tento LEGO model vznikal. Jistě, i s tím jsme se již setkali (například u některých modelů série UCS Star Wars), nicméně v takovém rozsahu a u "běžného vozidla" to, myslím, ještě nikdy nebylo.
Nebudu prozrazovat zcela vše, aby budoucí majitelé mohli trávit také "své" slastné okamžiky při prvním otevření krabice i návodu, přesně tak, jak jsem to prožíval já. Holky mají svou červenou knihovnu, my kluci jí od teď máme také – jenže oranžovou!

Stavitele čeká 856 kroků k modelu devětsetjedenáctky v měřítku 1:8
Žádný model "B", jak jsme tomu u Technic série zvyklí, se nekoná.

VNITŘNÍ BOXY

Černá a oranžová jsou všude. Nejsou tu žádné igelitové pytlíky. Disky i pneu s rozměrem 81.6 x 44 jsou usazené v perfektně padnoucí krabici s výřezy na míru. Nikde se nic nepřesýpá, vzájemně si nepřekáží, nepadá, nemuchlá se.

Známé průhledné sáčky jsou až uvnitř jednotlivých černých krabic. Je to kombinace sáčků očíslovaných novým i starým vzhledem číslování, ale i sáčků bez číslování. Po otevření vnitřních boxů jsem pochopil, proč je celá krabice nad očekávání malá - vnitřní boxy jsou opravdu "nacpané" dílky. Boxy jsou kompaktní, celý vnitřní prostor krabice je beze zbytku vyplněn.

KRABICE 1
Celkem 11 sáčků, z toho jeden nečíslovaný. Ten obsahuje zcela nové oranžové díly na blatníky, dva z těchto panelů mají potisk. Dále tento sáček obsahuje "ohebné díly".



KRABICE 2
Celkem 9 číslovaných sáčků


KRABICE 3
Celkem 4 očíslované sáčky. Už na první pohled se změnilo barevné složení dílků a převládá oranžová barva.


KRABICE 4
Stejně jako předchozí krabice - celkem 4 očíslované sáčky, velká většina dílků oranžové barvy.


Na první pohled je zřejmé, že tento set obsahuje spoustu zcela nových dílků nebo dílků v nových, nebo v dosud nevydaných barvách. Ať už jsou to výše zmíněné panely, nebo třeba Technix axles v barvě reddish-brown.
Nových dílů je mnoho a není předmětem této recenze je všechny vyhledat a pojmenovat, na některé z nich se soustředíme v dalším odstavci.

Celkem tedy stavitele čeká 28 sáčků rozdělených do čtyř krabic. A každá krabice odpovídá jedné stavební fázi skutečného auta.

NOVÉ DÍLY

Myslím si, že tento set si zaslouží alespoň v krátkosti zmínit, jaké neobvyklé dílky obsahuje.
Pneumatiky a disky
Zcela nové černé disky jsou pro tento set exkluzivní. Pneumatiky s rozměrem 81.6 x 44 již LEGO vydalo, ovšem tyto jsou nízkoprofilové nesoucí označení ZR.


Nové panely
Oranžové panely na blatníky mají rozměry 15 x 5 a dávají tušit rozměry modelu.
Dále model obsahuje 5+5 panelů 21 a 22, 4+4 panely 1 a 2, 2+2panely 3 a 4, 2+2 panely 13 a 14, 1+1 panel 17 a 18, 8x zaoblený panel 7x3, 4x zaoblený panel 11x3 a mimo jiné 10 prohnutých panelů 11x3 - to vše v oranžové barvě. Ostatní sortiment panelů, s dovolením, v tuto chvíli vynechám.


Ohebné dílky
Model obsahuje velké množství oranžových Soft Axles v různých délkách. Jsou použity například na znázornění A-sloupků a hran oken nebo typických linií vozu Porsche. Soft axles a jejich použití je stavitelům série Technic dobře známé, ovšem tento model jich obsahuje opravdu "hodně". 7x oranžová soft axle 19L, 5x oranžová soft axle 11L


Nové osičky v nových barvách
Neobvyklé jsou žluté osičky 5L a 11L ve žluté barvě (16 a 1 kus) a osičky se stopkou 5L Dark Tan a 3L reddish-brown (17 a 18 kusů).


Gravírovaná registrační značka
Každý model obsahuje "cedulku" s unikátním kódem. S tímto kódem je svázán obsah na webových stránkách


PDK převodovka a její ovládání
Model má PDK převodovku (dvouspojková převodovka Porsche Doppelkupplung) s ovládáním pádly pod volantem, které je typické pro sportovní vozy. Technické provedení tohoto ústrojí mimo jiné zajišťují některé i dílky.


SEZNAM DÍLŮ

Seznam dílů v závěru návodu není příliš dlouhý, překvapivě jsou to pouhé dvě stránky. Je zde znázorněno 228 unikátních položek, celkem 2704 dílků.
Nejpočetnějším dílkem tohoto modelu - bez překvapení - je černý Technic pin with friction 2L - celkem je jich zde 516.
Po stavbě modelu zbyde celkem 31 dílků. Model je tedy ve skutečnosti složen nikoli z 2704 dílů ale ,,pouze" z 2673 dílů.

Pokračování - 2.část - stavba zde: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=49868.0
Bricks Forever!