(zakázka) (společný projekt) LEGO rypadla ve vysoké dostupnosti

Založil milanv, 29.11.2017, 15:54:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Ve firmě za mnou a Jirkou Boháčem přišli z obchodního oddělení, že by na SAP forum (obchodní setkání firem, partnerů a velkých zákazníků SAP) potřebovali prezentaci našeho produktu pomocí LEGO. Shodou okolností to bylo krátce po tom, co jsme s Jirkou dokončili MJ Brick, tak jsme hned dali dohromady nápady. A tak vznikla "LEGO rypadla ve vysoké dostupnosti" aneb "LEGO rypadla ovládaná s odolností proti výpadku serveru".

Dopadlo to výborně - projekt určený původně na jednu akci už prezentoval naší firmu na akcích osmi, všude byl středem pozornosti a obchoďáci jsou také nadšení - žádné obrázky a letáčky nepřitáhnou zákazníky jako možnost pohrát si s legem! Navíc na té první (SAP forum) mělo hodně firem prezentaci udělanou nějak s využitím LEGO, ale jedině my jsme ji měli takhle interaktivní - ostatní podcenili možnost angažovat členy kostky.org, a to dělalo rozdíl :D :D


Jak to celé funguje a o čem to je?

Přidali jsme motory jak na otáčení kabiny tak na zvedání ramene - a Raspberry Pi na jejich ovládání. Na toto RPi se ale nepřipojujeme přímo, ale další RPi (tentokrát dvě) pracují jako web server poskytující tu ovládací aplikaci. To jsou ta dvě RPi v bílém "racku" postaveném mimochodem ze zbylých dílů stavebnice.

A proč je to celé dvojmo? To souvisí s předmětem předvádění: spojení mezi RPi v rypadlech a RPi v racku je pokaždé jiné. Oranžové rypadlo je připojené klasicky, tj. na IP adresu jednoho z RPi v racku. Naopak modré je připojené na virtuální IP adresu obsluhovanou SUSE Linux High Availability systémem, který zajistí, že v případě výpadku jednoho stroje automaticky začne poskytovat danou službu další ze skupiny. Což vidíte demonstrované na videu: spodní RPi odstřihneme od ethernetu a tím obě rypadla ztratí spojení. Jenže modré ho za chviličku znovu naváže, protože ten automat clusteru zjistil "odpadnutí" spodního serveru a nastartoval tu službu na horním. To je zobrazené i pomocí LED, které blikají podle toho, které rypadlo je připojené ke kterému serveru.



Co je na tom dalšího zajímavého pro kostky.org?

Celé řešení je maximálně přenosné, nepotřebuje nic víc než elektřinu a nepřipojuje se do veřejného internetu. Takže i na našich výstavách můžeme na stejném principu mít vlastní aplikace. Návštěvníci se pak připojí chytrým telefonem na místní wifi, zadají adresu (nebo přečtou z našeho QR kódu) a už se můžou zapojit do naší hry.
Pán na Žlutém hradě

Martins

Tak tomu říkám Prezentace s velkým P. Ta rypadla jsou impozantní, takže tu funkčnost pěkně podtrhují. Chápu, proč to vzbudilo takový zájem. Trochu mi tam uniká ta úloha vašeho SUSE, ale to mi někdy vysvětlíš, tady je to o kostkách a tohle je výborný výsledek! Gratuluji

Foton

Rozumím 90% popisu a HODNĚ se mi to líbí.
Je to takové diitální interaktivní GBC, jenom místo "jak dostat kuličku z bodu A do bodu B složitě" to demonstruje "náš systém umí reagovat/přžít na výpadek serveru/části sítě". Taky složitě, ale hravě.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.