Stavba krajiny so železnicou

Založil Cavelon, 18.05.2009, 18:06:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hana129

Vypadá to moc hezky a je vidět už velký kus práce. To občasné bouraní, je třeba, ať dílo projde pořádnou zátěžovou zkouškou  ;).
Snad se  po odpočinku, pak stane z velkého burače  velký pomocný  stavitel a pomůže to uvést do původního stavu.

Vasyk

WOW !! Už se těším až to uvidím naživo.

otaznik

Ten terén z LEGA vypadá naprosto skvěle (kam se na to hrabe "modelová železnice").

Micho

Cavelon na železnici tvrdo pracuje. Má hotových skoro polovicu modulov z 38. 8)  Nedočkavo čaká na dodávku krabíc, do ktorých moduly zabalí a ktoré spomínam práve tu. Hotové moduly mu zahlcujú byt, takže si výroba krabíc musí pohnúť, aby tatranci mali kde bývať.  ;D

Toľko informácia na základe nášho vzájomného telefonátu. Predpokladám najneskorší môj príchod do Tanskej Lomnici aj s krabicami do 2 týždňov. Dovtedy musí Cavelon vydržať. Potom spravíme aj nejaké ďalšie foto.  ;)

Micho

Citace od: Micho kdy 30.09.2009, 00:04:16
... Nedočkavo čaká na dodávku krabíc, do ktorých moduly zabalí a ktoré spomínam práve tu. Hotové moduly mu zahlcujú byt, takže si výroba krabíc musí pohnúť, aby tatranci mali kde bývať.  ;D
...

Dnes má výrobca krabíc veľmi príjemne prekvapil. Polovicu krabíc mám už v aute a polovicu v našom sklade. Krabice spĺňajú požadované parametre. Trvalo im to 4 pracovné dni, rátal som s 2 týždňami. Cavelon sa tomu veľmi potešil.  :D

Micho

Aspoň písomne, Cavelon ani poriadne nesleduje fórum aby stihol dokončiť koľajište. Stojí na tom časovo dobre. Dokončuje posledné moduly z 38. Museli sme ešte 2 x dopĺňať zásoby materiálu na stavbu, s niečím nám pomohol matny z jeho http://www.bricklink.com/store.asp?p=svk, s niečím www.legacik.sk, niečo aj z iných BL.

Záver: Ideme podľa plánu, prvý stavebný víkend sa bude koľajište kompletizovať a oživovať v priestoroch múzea banskej Štiavnice. Doprava zabezpečená.  8)

Micho

Ešte tu mám požiadavku od Cavelona na stavbu hradu resp. nejakej dominanty do koľajišťa na plošine o veľkosti zhruba 64 x 32 studov, prípadne 48 x 48 studov. Nie je potrebný detailne spracovaný hrad, jedná sa skôr o vhodne spracovanú siluetu hradu / zámku, ktorý bude takou menšou dominantou koľajišťa. Stavba bude umiestnená vpravo v zadnej časti koľajišťa. Najbližšia vzdialenosť pozorovateľov bude cez 2,0 m.  Schematický obrázok je tu: Schéma koľajišťa

Nedávno bola zverejnená stavba, ktorá by myslím bola vhodnou inšpiráciou pre takúto stavbu -  (Vlastní) Hrad

Micho

Citace od: Micho kdy 03.11.2009, 09:02:07
Ešte tu mám požiadavku od Cavelona na stavbu hradu resp. nejakej dominanty do koľajišťa na plošine o veľkosti zhruba 64 x 32 studov, prípadne 48 x 48 studov. ...

Takže hrad zabezpečený, spravil ho Luky 007 s mojou menšou pomocou. Verím, že vhodne zapadne do koľajišťa.  ;)

Micho

#38
Ešte tu mám pár záberov zo začiatku októbra, na ktoré som pozabudol. Vtedy bola nahrubo hotová predná časť koľajišťa (teda polovica).

Je tu záber celku, po rozložení to prechádzalo z jednej izby cez chodbu do druhej. Plus pridávam aj nejaké detailnejšie zábery. Zatiaľ to je také ešte holé ...  ;)

Micho

...

Shi-So

Tebe musi zena milovat ;D
Jinak je to parada, tesim se, az tam budou i stromky a dalsi detaily

mirek

Bude mi velkou ctí, když moje vagonky budou na tomto krásném kolejišti i jenom stát.

peter

#42
Citace od: mirek kdy 20.11.2009, 09:04:14Bude mi velkou ctí, když moje vagonky budou na tomto krásném kolejišti i jenom stát.

To si myslím!

Osobně doufám a velmi bych se přimlouval aby toto velmi čisté Lego kolejiště, nebylo poznamenáno jinými velkými viditelnými modelářskými úpravami a technikami. Toto kolejiště je totiž velmi zdárným přikladem toho, jak LEGO vypadá ve své čisté a neposkvrněné kráse. Opravdu bravurní práce!

Zároveň si dovolím vznést jedno velké přání. Velmi rád bych uvítal a ocenil, kdyby i kolejiště v Roztokách si z tohoto modelu vzalo opravdu velké ponaučení a též se co možná nejvíce oprostilo od modelářských a nelego excesů, viz. minulé výstavy. Pokud jsou nutné pro vylepšení vlastního dojmu, např. LED osvětlení, tak prosím o co možná nejšetrnější přístup a též maximální "skování". Již mnohokrát jsem nejen já, ale i jiní upozorňoval, že nejsme spolek modelářů, ale AFOLů. Pod tímto pojmem si proto předstvuji bandu lidí, která je příznivcem především této stavebnice. Výstavy jsou skoro jedinou možnou příležitostí, kdy se náš klub může na venek presentovat a tak široké veřejnosti představit. Proto ať na LEGO výstavě je vidět LEGO a nemusíme tak slýchávat postřehy návštěvníků (dětí), že to a to by si rády doma také zkusili sestavit, ale nemohou jelikož bez úprav to je nemožné apod. ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peki

Pěkná práce. Jak dlouho to stavíš? Co s tím potom po výstavě uděláš?
- schováš (kam) ?
- rozebereš (není to škoda) ?

Kolik ti tam bude jezdit vlaků?
Jaká je finální plocha v M2
Zatím jsem neviděl fotku el. ovládání  :o

Citace od: peter kdy 20.11.2009, 09:32:01
Zároveň si dovolím vznést jedno velké přání. Velmi rád bych uvítal a ocenil, kdyby i kolejiště v Roztokách si z tohoto modelu vzalo opravdu velké ponaučení a též se co možná nejvíce oprostilo od modelářských a nelego excesů, viz. minulé výstavy.

Bohužel tě zklamu, kolejiště v Roztokách je už naplánované a bude se stavět opět jiným způsobem (nejsou lidi ani materiál). Asi mi to opravdu nedochází, ale nevidím nic fascinujícího na stavbě stoupací rampy dlouhé 3 m, když to mohu vyřešit nesrovnatelně rychleji jiným způsobem a následně zamaskovat. Ale slibuji že tohoto znesvěcení se dopustím naposledy. Rád předám štafetu někomu jinému.

Citace od: peter kdy 20.11.2009, 09:32:01
Proto ať na LEGO výstavě je vidět LEGO a nemusíme tak slýchávat postřehy návštěvníků (dětí), že to a to by si rády doma také zkusili sestavit, ale nemohou jelikož bez úprav to je nemožné apod. ;)

Kolik takových rozhovorů jsi proboha slyšel  ??? Troufnu si říci že jak ve Svitavách tak Brně jsem byl jedním z nejčastějších návštěvníků z fóra a u vlakových stolů jsem slyšel něco úplně jiného.

Každopádně konstruktivní připomínky spojené s příslibem pomoci (já postavím to a to) rád uvítám v tématu kolejiště v Roztokách



Micho

Hlavný staviteľ je Cavelon, ja mu pomáham s materiálom a riešim podporné veci, hlavná ťarcha stavby je na ňom. Pomáha mu v tom celá rodinka.  8) 8) 8)

Obdivujem jeho nasadenie a rýchlosť, toleranciu jeho manželky. Momentálne je vo veľkom časovom tlaku, keď sme boli spolu tento týždeň utorok, tak sa vyjadril, že takéto koľajište chce viacej času. Odhad, asi tak 1 rok. Od prípravy plánu koľajišťa, po zabezpečenie materiálu a až samotnú stavbu. Samozrejme, že teraz sme vyriešili veľa vecí a získavame množstvo skúsenosti, ktoré tvorbu prípadného ďalšieho koľajišťa len urýchlia a zjednodušia. To sme však ešte len v prvej časti cesty, dôležité je oživenie a samotná 2 mesačná výdrž v prevádzke na výstave. 

Veľký problém je absencia vhodných priestorov na stavbu. Mať tak rodinný domček a v ňom voľnú garáž, to by bolo super. Alebo taký priestor, aký má mirek na povale ... To by bola paráda.  ;)

Citace od: peki kdy 20.11.2009, 10:20:22
Pěkná práce. Jak dlouho to stavíš? Co s tím potom po výstavě uděláš?
- schováš (kam) ?
- rozebereš (není to škoda) ?

Kolik ti tam bude jezdit vlaků?
Jaká je finální plocha v M2
Zatím jsem neviděl fotku el. ovládání  :o

Čo viem to odpoviem, zvyšok musí Cavelon. To budete musieť trochu počkať.  ;)

Koľajište sa skladá z 38 modulov zložených v 2 radoch po 19 modulov o veľkosti 2x3 baseplate (51,2 x 76,8 cm). Teda dľžka je 970 cm, hľbka 153 cm. Pri rozmeroch 9,7x1,5 m to činí zhruba 14,5m2.

Či s tým po výstave spravíme, to sme ešte nevyriešili. Na to máme času dosť.  ;)

Cavelon

Len stručne, lebo čas je nekompromisný.

Citace od: peki kdy 20.11.2009, 10:20:22
Pěkná práce. Jak dlouho to stavíš? Co s tím potom po výstavě uděláš?
- schováš (kam) ?
- rozebereš (není to škoda) ?

Kolik ti tam bude jezdit vlaků?
Jaká je finální plocha v M2
Zatím jsem neviděl fotku el. ovládání  :o


Myslím, že som s praktickou stavbou začal na prelome augusta a septembra.
Čo s tým potom? Neviem a ani ma to teraz netrápi, teším sa neskôr na tieto starosti. ;D
Vlakov by tam podľa mojej predstavy mohlo jazdiť 10-15 (hrubý odhad, budem to riešiť v najbližších dňoch, či hodinách).
Finálna plocha, lepšie povedané pôdorys by mal byť cca 234000 studov štvorcových, čo je cca 15 m2.
Elektronické ovládanie práve vyvýjam, takže fotky ešte neexistujú. Keď to bude funkčné, tak sem potom hodím nejaké obrázky.

otaznik

Chlapi, to je nádherná práce, ten LEGO terén, naprosto úžasné, nenahraditelné.

Micho

Aby som ucelil thread, tak dopĺňam link na stavbu koľajišťa v priestoroch Starého zámku. Jednalo sa o položenie modulov v priebehu stavebného víkendu. Oživenie chodu vláčikov nás čaká o týždeň. Veľká časť príspevokov je venovaná položeniu koľajišťa na mieste určenia.

Banská Štiavnica / 2. stavebný víkend: 21.11. + 22.11.2009

Micho

#48
Dám informácie ku koľajisku sem na to najsprávnejšie mesto. Rekapitulácia: Keďže oživenie koľajiska sa hlavne z časových dôvodov nepodarilo k vernisáži, tak bol zvolený náhradný termín - a to dnešný deň 14.12.

Aktuálne informácie o sprevádzkovaní koľajiska: Cavelon tam dnes je so svojou polovičkou od rána 9-tej hodiny. Je tam ešte stále aj teraz, ja som v KE. Spojazdnených je zhruba 4-5 súprav jazdiacich naraz. ;)

Naráža na problémy nielen s ovládaním ale hodne s problémami mechanického razu na výhybkách. Teplota na Starom zámku je veľmi nízka, pohybuje sa do 10 stupňov. Tuhnú výhybky, ak vláčik ide zo smeru, ktorý nie je prepnutý, tak jazýček na výhybke by mal umožniť prejdeniu vlaku - mal by pružiť. V tomto prípade pri týchto teplotách sa neuvoľňuje a prekvapujúco sa vlaky aj vykoľajujú práve na týchto neprepnutých výhybkách. Preto sú volené iné náhradné trasy.  ::)

Je to zaujímavé zistenie, ktoré musíme pre budúcnosť brať do úvahy. Sú tu aj ďalšie mechanické problémy, viacej možno uvedie Cavelon. Svitavy a Brno mali teplotné optimálnejšie podmienky, takže aj pre iných pozor na tieto problémy. :(

Je tu tým vyššie riziko problémov s funkčnosťou koľajiska. Dúfam, že to bude držať a že z rána nebudeme mať pravidelne zamrnuté trate. Vo štvrtok tam budem aj ja, takže som zvedavý, či to vydrží ... ;) Budem to musieť konzultovať s múzeom.

mirek

#49
Pro mechanické problémy s výhybkami doporučuji vyzkoušet následující řešení.
Použijte INDULONU, namažte (lehce, tedy malým množstvím) kluzné části jazýčku.
S indulonou mám dobré zkušenosti. Používám ji jako mazadlo na převody do 9V motorků.
Když to nepomůže,... výhybky budou alespoň vonět.  ;D

Cavelon

Ako povedali na Markíze, tak sa aj stalo. :)
Vlaky opustili stanicu a koľajište je od dnešného dňa spojazdnené. Jazdí na ňom 5 vláčikov a sekvencia trvá asi 6 minút. Po dvojminútovej pauze je ju možné tlačidlom znovu spustiť.

Pre mňa to znamená, že po takmer polroku budem mať konečne čas aj na iné veci a jednou z nich bude aj to, že sem umiestnim podrobný popis celej stavby. Postupne sem budem dopĺňať informácie a skúsenosti, ktoré som nadobudol, takže všetko sa dozviete. ;)