Společný projekt - Modulové kolejiště

Založil Matthes_CS, 30.11.2018, 11:39:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Matthes_CS

Citace od: Chairudo kdy 29.11.2018, 16:30:52
Pánové to interaktivní kolejiště je skvělý nápad, dáte hlavy dohromady a vytvoříte společný projekt?

Jako příklad můžu dát třeba tuto jezdící plochu z Nizozemska kde stavitelé, ale i návštěvníci jezdily s tahači a jinými auty.
Nejde tam o estetiku, ale o funkčnost, takže navrhnout plochu, tratě, třeba i s mosty, položit tam nádraží a jiné budovy, lesy, louky........ a vznikne super atrakce. Yoshimaka má tunel, nemocnici a další, Ivanku_kamarade má taky vhodné stavby a určitě se najde více lidí, co by se mohli jakkoli do projektu zapojit, pro děti to bude zaručeně trhák.

Další příklad, ale už obrovský krok dál, je Dánský LUG v Kodani kde každoročně dělají společný projekt masivního modulárního kolejiště kde připraví několik víceúrovňových tratí, kolem kolejí naskládají své MOCY, volné plochy doplní zelenou přírodou a mají moooc pěknou obří scénku. - Tam si s tím teda nikdo nehraje, ale můžeme si vzít nějakou inspiraci  :)

Já jsem měl na mysli spíše takové, jako dělají železniční modeláři (http://www.nadrazislivenec.cz/clanky/co-je-modulove-kolejiste.html nebo http://www.kzm-praha.cz/krouzek/moduly.htm), prostě dlouhé nudle modulů, kde jsou obestavěné jen blízké okolí kolejí, na konci jsou většinou větší nádraží, kde se lokomotivy můžou odpřáhnout a objet vlak, aby mohli zase jet dopředu nebo smyčky. Modeláři to pak většinou dělají tak, že jeden má na starosti jedno nádraží, kde přehazuje vyhýbky a dává pokyny strojvedoucím, jestli mu tam můžou přijet nebo že můžou odjet. A pak strojvedoucí řídí jednu svoji lokomotivu, za kterou chodí po kolejišti. A čím víc nádraží po cestě, tím více se jich může jezdit najednou, můžou se vyhýbat na nich.

A takhle to udělat i z Lega, vlaky by byly přes to nové PU ovládání, ještě ho nemám, ale může jich pak jezdit neomezeně (narozdíl od PF)? Případně nějaké SBricky nebo takové alternativy. A pak by se ovladač půjčoval dětem, aby jezdili třeba z jednoho konce na druhý a někdo by chodil s nimi a hlídal. A u každého nádraží by někdo seděl. Případně by na nějakém větším nádraží mohly být posunovací lokomotivy na řazení vagónů. Či nějaké další interaktivní prvky.

Nevýhodou je, že by to asi zabíralo dost místa, takže do Olomouce a té velké haly by se to vešlo, ale jestli by to našlo uplatnění i jinde, případně v menším formátu. Takže byl by zájem o to i na dalších výstavách?

A hlavně, byl by zájem to dělat? Našli by se lidi co by stavěli moduly a vlaky? Muselo by se domluvit velikost modulů, rozměry, jak napojovat, jestli by byly nějaké návěstidla? Jeslti valky budou osmi nebo šesti study.

Případně by se to dalo pojat jinak, nějaké návrhy?

peter

#1
Já přesně nad touto myšlenkou už nějakou dobu uvažuji. První, resp. druhou vlaštovkou je moje železniční stanice. Celé to je stavěno na půdorysu velkých baseplates, ale to asi neni podstatné. Podstatné je, že pod každou kolejí mám technic brick 1x8, pomocí kterých jednotlivé moduly spojuji dohromady. Jelikož si to zatím dělám jen pro sebe, tak moc neřeším systém návaznosti. Každopádně i nad tím jsem přibližně uvažoval a mám pár vzorů základních dělících linií, které je dobré dodržet, aby na sebe mohli jednotlivé moduly navazovat.

Díky PF systému, ať už starému či novému nebo dalším alternativám jako např. S-brick vůbec neřeším elektrické propojení jednotlivých modulů. Proto návěstidla mám jen jako estetický doplněk a fungují jako v reálu, tzn. dokud výpravčí stanice nepovolí odjezd, tak i když na semaforu svítí zelená s vlakem se dál nejede.

Takže asi tak ve zkratce s jakou myšlenkou si už pár let doma hraji.

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

fanda

#2
Už o tom přemýšlím dlouho, jen mi je divné, že to ještě nikdo z těch 7,5 miliard lidí nerealizoval.

Možná je důvodem příliš velké měřítko Lega, podobně jako se myslím ještě nestaví modulové kolejiště velikosti 0.

Protože i kdyby se našlo 10 šílenců, co by si postavili jeden modul, který by se vešel do evropského auta (nezapomeňme, že ani Američani, co mají větší auta, to zatím nezvládli), možná by se vešly i 3 nad sebou, tak to je 30 modulů, ale s o dost kratším zobrazením skutečnosti, než je u H0.

Pak asi největší problém by byly obloukové moduly - hradaři by asi mohli vyprávět  >:D

Obloukové koleje by se dělaly z rovných starým známým principem. Normální oblouky by se používaly jen na výhybkách, případně nádražích a vlečkách.

Do 7-8 studů bych osobně šel, do 6 studů ne.

Ale znovu, proč už to na světě nefrčí?

Matthes_CS

Peter:
Tohle by bylo jednoduché na udělání, jen 1 brick pod kolejema, ale nevýhodou by bylo nemožnost dělání třeba údolí pod kolejema, přes které by vedl most. (Napadl mě další interaktivní prvek a to zvedací most :D ), ale někde to řeší tak, že pod takovými moduly je nižší podstavec/stůl, takže můžou mít údolí a ostatní jsou nízké.

Fandedolega:
Nenapadlo mě to hledat, teď jsem to zkusil a nenašel sem ani nikde diskuzi o tom, takže možná to opravdu nikoho nenapadlo, asi chtějí vždycky takové to normální kolejiště. Můžeme být první :D
Obloukové moduly nemusíme mít, můžeme mít rovné kolejiště a na konci buď tu smyšku, nebo jen přesunovat lokomotivy, nebo třeba točnu :D ta by určitě měla úspěch. Ale oblouky dělat ze zatáček mi nepřijde jako problém.

Možná důvodem, proč to nikdo nedělá, je složitá organizace a pak ta logistika, to by byl asi problém, ale to je asi u všeho většího. A taky to bude náročné na lidi.

peter

#4
Toto je samozřejmě pravda a proto vůbec neuvažuji o přestavbě nějakého reálného úseku, ale obecně fiktivní LEGO krajiny. Co se velikosti týká, tak nádraží mám připravené až pro 8-mi studové vlaky, protže sám šestistud nerad používám >:D

Naopak i to je možné, jelikož každý modul by měl být položen na svém menším stolku/rámu s nohy a proto, kdyby se trať měla vést nad hlubokým údolím, nebo jen někde výše v terénu, stačí mít na onom modulu menší nohy a výšku následně dohánět LEGO krajinou. Naopak, kdyby se každý modul musel stavět v nějaké výšce, žralo by to spousty materiálu, který ale raději využiji jinde než jen pro zvednutí terénu ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

fanda

Mým vozidlům nevadí ty prudké legové zatáčky, ale navrhuju používat pro oblouky pouze rovné koleje, kvůli VZHLEDU.

Údolí, řeky apod. nejsou problém, každý si musí ohlídat jen vnější rozměry modulu (a styčné plochy mezi moduly), kterých je omezený počet, minimálně však 2 - rovný a obloukový. Osobně si neumím představit modulové kolejiště složené pouze z rovných modulů.

Doporučuju nastudovat principy modulových kolejišť.

networ

#6
FYI: http://www.abellon.net/MILS/ nebo http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards (níže ve stránce, mají promyšlenou i kabeláž

Já si tak chystám krajinu. Mám udělané 4 bloky, které se dají kombinovat, předělávat apod. Pokud zachová člověk správně mezery, jde zkombinovat baseplate 32x32 i se 48x48. Sice jedu podle jiného konceptu (viz. obrázky), ale fakt není nad to si pak krajinu kombinovat, jak se komu chce nebo podle situace.

(obrázky zdroj: https://amodularlife.wordpress.com/2010/06/12/modular-standards-for-lego-city-buildings/)
Učím se stavět ...

MiHo

#7
V podstatě kolejiště stavím z modulů už několik let. Nejedná se však o velké moduly o nichž píše fandadolega, ale o moduly velikosti 48x48 studů, některé moduly jen 32x32studů, ale lze je kombinovat. Moduly spojuji jen spojením kolejí, což je dostačené. O jeden brick zvýšený peterův modul dokáži též navázat přechodovým modulem vystoupáním o 1 brick. Funkční návěstidla bych za hranice modulů jednoho majitele neřešil.
Podstatná je rozteč kolejí u více kolejového modulu. Zvolil jsem osovou vzdálenost 16 studů, což vyhovuje křížovým i klasickým výhybkám.
Modul 32x32: 4 study okraj, pak je 8 studů kolej, 8 studů mezera, 8 studů druhá kolej, 4 study okraj
Modul 48x48: 4 study okraj, pak je 8 studů kolej, 8 studů mezera, 8 studů druhá kolej. Případně je-li modul se třemi kolejemi (např. na  nádraží) pak zas 8 studů mezera, 8 studů třetí kolej a 4 study okraj. Až bude čas, dám nějaké schematické obrázky
U jednokolejných tratí bych šel do schématu 4 study okraj, aby se to dalo kombinovat.
Ostatně na Kidstfest stavěl  fandadolega už 4 moduly k mým. Tehdy byla sice jiná osová vzdálenost kvůli mostům, ale i to se fandovi podařilo vyřešit.
Pokud někdo máte nebo postavíte oblouky z rovných kolejí, nejsem proti.
S 8 stud vlaky nemám problém, jezdí mi tam 8 stud cisterny 10016.
Do vlastních stolů bych nešel.
Navrhoval bych začít tím, že pošlete půdorysná schémata co kdo máte za hotové či rozestavěné moduly a určitě se zúčastníte Olomouce. Případně, co ještě můžete postavit. Pak bych to skombinoval do návrhu velkého layoutu.
Je také nutno myslet na to, že podél kolejiště musí být zábrany pro diváky, což modeláři neřeší, protože co jsem osobně viděl, tak tam veřejnost nepouštějí, jen známé.
Já mám momentálně toto (monorailů, domků a silnic si nevšímejte), v první řadě jde o moduly s kolejemi:


Chairudo

Citace od: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 11:39:06
Já jsem měl na mysli spíše takové, prostě dlouhé nudle modulů, kde jsou obestavěné jen blízké okolí kolejí, na konci jsou většinou větší nádraží, kde se lokomotivy můžou odpřáhnout a objet vlak, aby mohli zase jet dopředu nebo smyčky. Modeláři to pak většinou dělají tak, že jeden má na starosti jedno nádraží, kde přehazuje vyhýbky a dává pokyny strojvedoucím, jestli mu tam můžou přijet nebo že můžou odjet.

Rozumím, ale připadá mi to na ježdění pro děti příliš komplikované. S vláčky si budou chtít jezdit děti ve věku 4-104 let a né všichni budou chtít, nebo budou schopni poslouchat instrukce kdy můžou a kdy nemůžou popojíždět.
To mi přijde jako zábava pro dospělé nadšence, já jako dítě chci frčet po dráze s nadějí, že po cestě něco srazím  >:D Samozřejmě se to dá zkombinovat i pro náročnější návštěvníky.

Taky jestli to dobře chápu to znamená neustálou koordinaci všech stavitelů?
Nebylo by lepší několik na sobě nezávislých, třeba místy protínajících se tratí, které budou hlídat 2-3 lidi a mít větší volnost?

Ty propracované moduly vypadají parádně, ale jak sám říkáš možná důvodem, proč to nikdo nedělá, je složitá organizace logistika + náročné na lidi a taky cenově, což se odrazí v počtu modulů a zapojených lidí.

Otázka tedy jaký bude účel toho kolejiště. Jestli vytvořit něco propracovaného jako má miho, nebo jednoduchou variantu kde se může zapojit co nejvíce lidí a děti si můžou co nejvíce vyhrát.  ;)
Do toho bych mohl přispět i já  :D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

MiHo

#9
Ale na mém kolejišti si také mohou hrát děti. Problémem je omezení maximální rychlosti vlaků, což nový systém power up neřeší. Dlouhé oblouky fandydolega to snad řeší, že vlaky ani v maximální rychlosti nevypadnou. To nám určitě fanda napíše. Dalším problémem je množství návštěvníků.
Udělal jsem tři monoraily na power system, protože tam se na rychlost vykolejit nedá a k nim tři trati, aby nemohlo dojít ke srážce a trochu to vypadalo, že ke srážce dojít může (výhybkový labyrint). Brně však byly takové davy a málo místa okolo kolejiště, že jsem půjčování ovladačů zarazil, protože se děti s dálkovými prodírali davy a byly strkanice a nebylo to k tomu.

Na Brickrepublic, byly samostatné okruhy různého stupně propracovanosti. Čim více okruhů tím více dětí si může hrát současně (a stejně se na všechny řada na víkendovce nedostane). Na Kidsfestu se jednotliví stavitelé koordinovali do jednoho kolejiště.

Matthes_CS

Charuido:
To s těmi dětmi je asi největší problém, ale to je na každém kolejišti. Že nemůžou dělat co chtějí, minimálně tu rychlost hlídat, ale to by šlo vyřešit, že by se udělal okruh, který by byl napojený na zbytek a tam by si mohly nezávazně kroužit :D

Neustálá koordinace by nebyla potřeba, každý by si stavěl co chtěl, i rozměry modulů jsou jedno, jen aby se dali spojovat, takže nějaké jednotné kraje těch modulů nebo alespoň koleje ve stejných místech a výšce. A ty stoly by mohly být problém. Pak si může každý postavit co chce, někdo nádraží, někdo může mít kolejiště jako miho, ale kdyby se sešli, tak by to šlo poskládat dohromady.

Výhodu právě vidím, že když má někdo kolejiště, tak tam má většinou okruh a jedno nebo dvě ndáraží, takže můžou jezdit najednou jedno nebo dvě děti podle počtu kolejí, ale tady mezi každou dvojicí nádraží s více koleji může jet jeden nebo dva vlaky, podle počtu kolejí na trati. Jen je tam to poslouchání pravidel.

Fandadolega:
Myslím, že vzhled bych zatím neřešil, vůbec né zatáček, protože u lega jsou prostě zvyklí na tyhle poloměry. To pak můžeme vylepšit později.

Na většině výstav modelových kolejišt, co jsem byl, tak neměli moc prostory na velké modulové kolejiště, takže ho měli třeba po jedné straně haly, nebo dokonce na chodbě školy a většinou to byla dlouhé nudle, někde zlomená do elka, kde na koncích byly smyčky nebo nádraží, kde se otáčely lokomotivy, takže to nebyl okruh jako na klasickém kolejišti a z jedné strany stáli návštěvníci a z druhé chodila a seděla obsluha kolejiště. Teď jsem byl například na výstavě v Jičíně a tam měl modulové kolejiště zubačky Tanvald-Kořenov, což byla skoro rovinka a tři nádraží. A pak tam měli Trutnováci kolejiště a to už mělo na jednom konci oblouk, ale to bylo spíš, aby schovali nedodělané nádraží. Takže na těchto kolejištích jezdí vlaky z jednoho konce na druhý, kde jsou většinou velká nádraží.

Chairudo

Citace od: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 19:12:43
Výhodu právě vidím, že když má někdo kolejiště, tak tam má většinou okruh a jedno nebo dvě ndáraží, takže můžou jezdit najednou jedno nebo dvě děti podle počtu kolejí, ale tady mezi každou dvojicí nádraží s více koleji může jet jeden nebo dva vlaky, podle počtu kolejí na trati. Jen je tam to poslouchání pravidel.

Jestli tomu správně rozumím, tak by pak šlo o spojení menších kolejišť od jednotlivých lidí + kdo kolejiště nemá poskládají něco dohromady z jednotlivých dílů a třeba ještě okruh kolem toho všeho?
Asi tomu pořád vůbec nerozumím  ;D
Netuším kdo co má, tak se nechám překvapit jak to kluci vymyslíte.
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

MiHo

#12
Citace od: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
Jestli tomu správně rozumím, tak by pak šlo o spojení menších kolejišť od jednotlivých lidí + kdo kolejiště nemá poskládají něco dohromady z jednotlivých dílů ...
Za mne ano

Citace od: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
... a třeba ještě okruh kolem toho všeho?
To myslím není dobrý nápad.

Jak už jsem psal ve vlákně "SVĚT KOSTEK OLOMOUC podzim 2019 jak dál?" já plánoval pro Olomouc 2019 toto:



Jsou to tři okruhy železniční + tramvaj tam a zpátky + 3 okruhy monorailové. Může to řídit tedy 7 dětí zároveň, ale je to personálně a psychicky náročné.
Přičemž dolní část je hotova. Horní s letištěm mám v plánu začít stavět v březnu po Ostravě, tak tam mohu do března udělat ještě výraznější změny.
Případně tedy prosím ostatní, aby navrhli jak, kde a čím chtějí navázat.

Matthes_CS

Takže teď by to tedy chtělo nasat, kdo by se chtěl připojit, a jestli něco má už postaveného a podle toho by jsme teda začli nějak plánovat, jak to spojit.

Chairudo

Citace od: miho kdy 01.12.2018, 13:16:04
Citace od: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
Jestli tomu správně rozumím, tak by pak šlo o spojení menších kolejišť od jednotlivých lidí + kdo kolejiště nemá poskládají něco dohromady z jednotlivých dílů ...
Za mne ano
Citace od: Matthes_CS kdy 01.12.2018, 17:50:53
Takže teď by to tedy chtělo nasat, kdo by se chtěl připojit, a jestli něco má už postaveného a podle toho by jsme teda začli nějak plánovat, jak to spojit.

Super ;D

Moc toho nemám, ale můžu přispět 20 rovnými kolejemi, 100 zatáček a 1 modrou mašinkou.
Dále můžu na 10 zelených baseplate 32 postavit terén - krajinky, případně vodu s koupáním, mám hodně modrých  :)

Pro představu sem dávám plánek s rozměry haly a rychlý náčrt jedné z variant, jak to může být.
Celé kolejiště bude obehnané zábranami jako si pořídil miho, ve vzdálenosti jakou si určíte.
taky ho místo na stoly můžeme dát třeba jen na 30-40cm zvýšený podstavec, lepší pohled pro děti a vyřešilo by se tím shánění většiny stolů. Zjistím kolik má škola těchto lavic,  potom by už jen stačilo dát přes ně desky  :D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

MiHo

#15
Citace od: Chairudo kdy 01.12.2018, 18:15:39
taky ho místo na stoly můžeme dát třeba jen na 30-40cm zvýšený podstavec, lepší pohled pro děti a vyřešilo by se tím shánění většiny stolů.

V této výšce je to sice skvělé pro děti, ale velmi náročné na stavění a záda. Tj. v této výšce postavím tak 2,5 x 2,5 m kolejiště za den. Takže za mne by bylo podstatně menší.

K plánku. Potřebuji, aby ke stanovišti strojvedoucích mohli děti návštěvníků, pokud to mají ovládat.
V podstatě mi na na tom plánku uzavíráš hlavní pohledovou hranu. Takto je to lepší:


peki

#16
Citace od: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 19:12:43
Charuido:
To s těmi dětmi je asi největší problém, ale to je na každém kolejišti. Že nemůžou dělat co chtějí, minimálně tu rychlost hlídat, ale to by šlo vyřešit, že by se udělal okruh, který by byl napojený na zbytek a tam by si mohly nezávazně kroužit :D

Tak jsem se konečně dostal k tomuto tématu. Začnu od Lesa, respektive od Brna:

V Brně byla 2 kolejiště:

- MIHO velké
- Clermont/Vočko malé 2 m jeden okruh, dětí sami řídí 1 vlak.

V hlasování modelů, pak vyhrálo kolejiště Clermont/Vočko druhé skončilo kolejiště MIHO.


Co z toho plyne. Vláčky se líbí je to sázka na jistotu. Tím neříkám že ostatní věci nejsou pěkné. Zvláště když se hýbají, blikají. V ideálním případě je ale nutné aby si na to děti/rodiče opravdu mohli sáhnout.

Modulové kolejiště (moje zkušenosti)
1) základem musí být nějaký návrh, který bude mít hlavu a patu. Jinak nic nevnikne
2) je potřeba vzít v úvahu prostory které na vystavě lega jsou k dispozici
3) účastnil jsem se skládání několika společných projektů, které svojí velikostí nedosahovali zdaleka velikosti kolejiště, ale objem krabic byl přesto obrovský. Je to potom komplikované i na dopravu/uskladnění.
4) je dobré mit navržen modul tak aby byl "univerzální" bylo ho možné vystavit samostatně. Např. Domy, tunely atd.
5) vzít v úvahu časový limit na instalaci a deinstalaci

Co by mohlo být řešením:
A) Rozšiřovat kolejiště MIHO o další samostatná kolejiště. Tak to bylo řešeno např. v Brick republic.

B) Tvořit jednoduché interaktivní kolejiště, kde budou vlaky řídit (respektive ovládat) děti. Toto kolejiště bude jednoduché. Zohlední se účel = řízení vlaků dětmi. Nebude potřeba:
- komplikovaný terén
- velké množství detailních staveb

Základem mohou být pro začátek 2 okruhy (vnitřní/vnější) pokud bude místo doplnil bych na okruh 2 páry výhybek, které umožní střídání vlaku na okruhu.   Garantuji vám že to bude pro děti pecka, než budovat další velké kolejiště obří kolejiště. To tam už bude mít přeci MIHO. Moduly bych tedy vytvářel opět do vlastní městské infrastruktury na úrovní baseplate 32x32 která je kompatibilní se silnicí 32x32.

Dá se potom podle přiděleného prostoru rozdělit na tyto operativní dodávky:

1) koleje (plastové)
2) stavby (kompatibilní i s továrními sety, creator domky a moduláry)
3) vlaky ( pro tyto účely doporučuji hlavně tovární sety, jednoduše se opraví po havárii)
4) ostatní tunely,skály
5) Silnice, autíčka

Doporučuji šířku města na 3 x baseplate 32x32. To umožní naznačení silnic a základů města s nádražím

ogar49

Peki, taky si myslím, že na kolejiště ovládané dětmi není potřeba nějaká přehnaná "dekorace". Děti chtějí vidět nejlépe po celou dobu svůj ovládaný vlak (tedy nejlépe na zemi umístit nebo by dítě muselo být vyvýšeno na stupínku). Jen dva okruhy :) Kanály jsou 4, tedy 4 okruhy, nebo 2 stanoviště po 2 okruzích :)

Doma stavíme pokaždé jiné tratě, naposledy viz foto, jen rychlovka bez hasičů, policajtů, ...

60050+60051+60052+60098+vyhýbky a koleje navíc

MiHo

#18
Citace od: peki kdy 04.12.2018, 12:57:12

V hlasování modelů, pak vyhrálo kolejiště Clermont/Vočko druhé skončilo kolejiště MIHO.


V hlasování modelů v Brně kolejiště Clermont/Vočko zvítězilo velkým podvodem, kdy po skončení regulérní soutěže, kdy diváci hlasovali pro dva samostatné modely se dvěma různými startovními čísly byly výsledky za tato dvě samostatná čísla sečteny. Do celkového pořadí šli s tímto součtem.
V Brně jsem proti tomuto podvodu nijak neprotestoval, protože to bylo ostatně jedno. To jsem však netušil, že tento podvodný výsledek bude nyní používán jako argument!!

Clermont

Je mi strašně líto jestli někteří to tak vidí i když chápu že to tímhle lehce zavání - nebylo to prvoplánované.

Projekt společného kolejiště Clermont + Vočko vzniklo 17.10. mou zprávou Vočkovi (dohledal jsem korespondenci) , jestli by nechtěl spojit síly se mnou a postavit společně kolejiště. Po něm jsem potřeboval vlakové soupravy a ještě jsme se domluvili na nádraží a autech, já postavím zbytek.
Měli jsme na to 2 týdny a něco aby jsme to stihli.
Oba jsme jako doplnění kolejiště to doplnili o to co jsme měli - já chemičku s kolejemi a vlakem, Vočko své nádherné vlaky.
Od začátku to bylo bráno jako společný projekt.

Velká chyba a za to jsem se už v Brně omluvil, že jsme jeli v sobotu do Vídně a tím pádem jsme nebyli u začátku výstavy kde teprve vznikaly cedulky s čísly. Hned po příjezdu v sobotu odpoledne jsem na to upozorňoval že to nebyly dva projekty, ale nechalo se to tak, už se s tím moc dělat nedalo.
Ano bylo to nešťastné a mohlo to zkreslit výsledky.

Označování vystavovaných věcí by teoreticky mohlo být více propracovanější ze strany vystavovatelů - dopředu nahlášené projekty od zůčastněných a dopředu přidělené čísla s vytisknutým seznamem. Takhle na rychlo se psaly čísla i v OL a zapomnělo se na Jezevce který z toho byl taky zklamán.

Nemění to ale nic na tom, že společné projekty jako Friends, Microměsto apod budou i nadále vznikat a vždy by to mělo mít jedno číslo ať za tím stojí dva nebo 20 lidí.


peki

Citace od: ogar49 kdy 04.12.2018, 20:18:51
- Peki, taky si myslím, že na kolejiště ovládané dětmi není potřeba nějaká přehnaná "dekorace".
- Kanály jsou 4, tedy 4 okruhy, nebo 2 stanoviště po 2 okruzích :)

Počet okruhů se dá operativně před výstavou domluvit. Při kombinaci starého nového (případně i 9V) je možností mnohem více.


Citace od: miho kdy 04.12.2018, 20:47:13

V hlasování modelů v Brně kolejiště Clermont/Vočko zvítězilo velkým podvodem, kdy po skončení regulérní soutěže, kdy diváci hlasovali pro dva samostatné modely se dvěma různými startovními čísly byly výsledky za tato dvě samostatná čísla sečteny. Do celkového pořadí šli s tímto součtem.
V Brně jsem proti tomuto podvodu nijak neprotestoval, protože to bylo ostatně jedno. To jsem však netušil, že tento podvodný výsledek bude nyní používán jako argument!!


Milane pokud ti vadil průběh hlasování/výsledek tak jsi to měl řešit v Brně. Já to beru jako POMOCNÝ argument pro (diskusi která je o něčem jiném):

- děti/návštěvníci mají zájem o vlaky
- kromě klasického= promakaného kolejiště (kde se návštěvníci dívají) je tu tu další možnost, děti si samy pouštějí vlaky.

Obě kolejiště budou logicky vypadat jinak včetně nároku na prostor. Viz potvrzeni od Ogar.

Polemizuji tady s budováním "modulového" kolejiště , tak jak to dělají modelový vláčkaři. Protože mi to příde neefektivní:
- mám dlouhou dobu (v podstatě na furt) uložený materiál v modulu/modulech které sami o sobě moc smyslu nedávají
- nemáme stěhováky (kromě Vasyka) na převoz a skladování
- máme toho na vystavovaní mnoho, nevystavujeme jenom vlaky
- na výstavách je skoro pokaždé miho , který má sám velké kolejiště (s propracovaným systémem logistiky rozborky a sborky).  Určitě bude prostor na domluvu se k němu s něčím na podobné úrovni přidat.

Tím samozřejmě nezakazuji nikomu dalšímu stavět kolejiště  ;) Pokud se tu najde dostatek zájemců budu se na výsledek těšit.

Jezevec

#21
Citace od: miho kdy 04.12.2018, 20:47:13
V hlasování modelů v Brně kolejiště Clermont/Vočko zvítězilo velkým podvodem, kdy po skončení regulérní soutěže, kdy diváci hlasovali pro dva samostatné modely se dvěma různými startovními čísly byly výsledky za tato dvě samostatná čísla sečteny. Do celkového pořadí šli s tímto součtem.
V Brně jsem proti tomuto podvodu nijak neprotestoval, protože to bylo ostatně jedno. To jsem však netušil, že tento podvodný výsledek bude nyní používán jako argument!!

Citace od: Clermont kdy 04.12.2018, 21:12:29
Označování vystavovaných věcí by teoreticky mohlo být více propracovanější ze strany vystavovatelů - dopředu nahlášené projekty od zůčastněných a dopředu přidělené čísla s vytisknutým seznamem. Takhle na rychlo se psaly čísla i v OL a zapomnělo se na Jezevce který z toho byl taky zklamán.

Tohle bych zrovna jako nějaký velký podvod zcela upřímně nebral. Peki to určitě zmínil v tom smyslu, že obě kolejiště (Miho i C+V) se dětem prostě líbila. Jediná chyba je v tom celém to, že modely mohly (měly) být pod jedním číslem už od začátku akce. Ale to bych přičetl na vrub spíš časovému presu a organizační náročnosti, kdy se takové detaily mohou lehce opomenout. Jak bylo řečeno, na mě se třeba v Olomouci prvotně zapomnělo úplně. Ale jen jsem na to upozornil do budoucna, žádné poškození mojí osoby v hlasování jsem v tom určitě neviděl. Takže z této situace v Brně bych bral ponaučení jen v tom smyslu, aby se čísla rozdělovala pečlivěji předem. Pak to nikdo nebude moct zpětně vnímat jako nějakou křivdu. Ale snad se zase tak nestalo, ne? Pokud vím, tak by se pořadí stejně zásadně nezměnilo. Navíc jde nám v první řadě o pořadí? Nemyslím si. :)
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

Matthes_CS

Tak už jsem si našel čas si to tu přečíst.
Je pravda, že pokud si děti mohou s mašinkama jezdit, tak jim je zbytek jedno. Zatím jsem měl svoje kolejiště na nábřeží paromilů a v Pardubicích. Na nábřeží to opravdu byly jen koleje a k tomu jsem měl dvě auta, do Pardubic jsem ještě postavil městečko z většinou továrních setů 90. let.

Takže by to šlo udělat, že by se udělalo pár okruhů, propojených vyhýbkami, já bych tam měl posunovací kolejiště, případně by někdo udělal další. A děti by si jezdili, přehazovali a přepojovali, jak by chtěli, jen by tam někdo hlídal, aby nevykolejovali, neneráželi do sebe a nechávali prostor ostatním. A někdo na opravu strojů.

Takže by to chtělo hlavně nějaké lokomotivy a vagóny, které něco vydrží a asi by nejlepší bylo ovládání nové, nebo Sbrick, aby toho mohlo být co nejvíce a nehádalo se to s Technicem. Já mám pouze 9V, to bych mohl mít uzavřený ten okruh na posunování a další lokomotivy by museli další.

Ale nějaké ozdoby na kolejiště by se hodili, třeba nádraží s nástupištěmi, aby měli u čeho zastavovat. A třeba tunel (co by se dal dobře otevřív, aby se dalo vyprošťovat) nebo nějaký most (nemusel by být vyvýšený) nebo přejezdy, co by se třeba sami zavíraly nebo by je děti mohli taky ovládat.

Matthes_CS

Ještě jsem si vzpomněl, než jsem měl lego vlaky, tak jsme měli takový vlak s modrými kolejemi, co je dnes u mašinky tomáše a tam byl vagónek na klády a sám se naložil a vyložil, když projel kolem správné stanice. Něco takového by se mohlo udělat, nebo i ručně ovládaný jeřáb a nějaké vagóny navíc, že by si děti vykládaly a zatím další jezdily s jinými vagóny.

Clermont

Koukám Matthes že si bereš kolejiště pod sebe  ;D

samy405

Pokud můžu troškou do mlýnku :)

určitě bych pro menší kolejiště a klidně u sebe aby to vypadalo jako jedno velké ... Nedokážu si představit uhlídat obrovské kolejiště poskládané z menších částí a všechno na sebe pasovat, to už je vidět na jiných společných projektech že ne vždy se povede přesně napojit.
Další věc co říká Peki - převoz, čas na sestavení a rozložení
dále za mě - každý stavitel v tom má svojí myšlenku a třeba já mám vyhybky ovládané pneumaticky abych nebyl a neovlivňoval druhé ... koleje 9V - zase abych nebyl a neovlivňoval ostatní. Již nekolikrát jsem měl v Ostravě.
jsem pro veliké kolejiště sestavené z menších kolejišť.
Ruku na srdce kdo z vláčkařu si klidně odejde od svého kolejiště ? (já třeba ne - vím jak co funguje a opravy jsou pro mě na chvilku)
:)

Matthes_CS

Takže myšlenku společného modulového kolejiště bych odložil na neurčito a zkusil tedy udělat společnou Trains Hernu.

Na začátek "jen" koleje na stole. Malé okruhy s nádražím a propojené kolejí nebo velkých okruhem dokola? Dávalo by se to dokupy podle toho kolik se toho na výstavě sejde, aby nebyly prázdné okruhy nebo vlaky bez kolejí a taky podle prostor. A zkusit tedy nějaké interaktivní prvky. Stavby asi jen nádraží, nakládací rampy nebo něco takového.

Zapojil by se do tohoto někdo? Nějaké nápady jak kolejiště dětem oživit?

MiHo

Stačí-li jen koleje na stole, tak to je fajn, nebudu muset s sebou vozit plnou dodávku "krámů", domy, skály a s další spoustu zbytečných krabic. To se mohlo říci hned, že pořadateli stačí takováto kvalita.

Clermont

Jsou stavby kde se mi líbí spojení více lidí ve velký projekt - Friends, Brixity, 100 let apod.
U vláčků to mám jinak a tam se mi líbí, že každý si to kolejiště nějak postaví a má nějakou úroveň a každý BP vypadá stejně - rukopis stavitele.
Možná že se hodně mýlím, ale pokud se to začne skládat z více lidí, pak mi to přijde takové průměrné a tím nechci říct že škaredé, ale když to dělá jeden člověk, je to takové osobitější. - snad někdo pochopí jak to myslím.
Proto se mi líbí kolejiště od Miha, stejně tak moje malé i kdybych ho postavil jen z 16ti zatáček, ale stavěl bych ho sám.

Chairudo

Citace od: miho kdy 07.01.2019, 23:09:54Stačí-li jen koleje na stole, tak to je fajn...

Tuším že tak to Matthes_CS nemyslí ;)
Myslím že říká ti co chtějí stavět kolejiště ať vytvoří plán trati a další lidi se můžou přidat a pomoci doplnit prostředí kolem.
Nebude to tak krásné jako to tvoje, ale málo kdo má čas a finance na vytvoření takového skvostu jako ty :)

Třeba se nám podaří vytvořit nějaký takový společný projekt. Za měsíc v Kodani načerpám další inspiraci.
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr