Pozvánka: Hobby výstava ve Velkých Přílepech (u roztok u Prahy)

Založil milanv, 23.03.2016, 11:12:53

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Letos budu opět propagovat stavění z lega a konkrétně Kostky.org na Hobby výstavě ve Velkých Přílepech. Jak už její název napovídá, sejdeme se tam s tvořivými lidmi z mnoha oblastí - více na plakátě. Můžete přijet s dětmi - a kdo se nestydí za svou tvořivost, tak i bez nich :)

Loni jsem vystavoval svou část domu z projektu Sousedé, komiks a hlavně kuličkodráhu. Mělo to velký úspěch, ale na dětech jsem jasně viděl, že by nejraději pomáhaly kuličkodráhu stavět než na ní jen koukat. Nechal jsem je alespoň, co to šlo, si s tím různě hrát. A na letošek jsem připravil dvě LEGO dílničky. Jedna bude stejná jako na otevírání brněnské výstavy (stavění podle tajného obrázku àla Creationary) a druhá bude zaměřená na LEGO Technic - stavění jdnoduchých strojů bez návodu. Podle fotek a vlastní fantazie.

Zvažoval jsem i že by stavěli nějaké mikromoduly do kuličkodráhy, ale to se nedá v takovém krátkém čase s nimi stihnout. To holt mají výhodu kluci od 444martin...

Po výstavě dám krátký report, jak se to povedlo. Kdo chce vidět víc, ať si zadá do své navigace Velké Přílepy :)
Pán na Žlutém hradě

papluh

čo tak miesto vlastnej kuličkodráhy skúsiť otestovať na deťoch to nové bludisko ?
http://jkbrickworks.com/21305-lego-ideas-maze/
http://jkbrickworks.com/maze/

Myslím, že by to spĺňalo tú možnosť si postaviť vlastnú dráhu a zároveň by to nebolo zložité na čas a diely.


milanv

To je naprosto perfektní nápad, díky! Teď už jen abych to stihnul do výstavy, je strašně málo času. Ještěže JK dává od všeho videa, to by mělo jít o to rychleji.
Pán na Žlutém hradě

papluh

Myslím, že na toto nieje návod kvôli tomu, že je to Ideas set. Ale  vnútri je to dosť prázdne, takže z roznych recenzí čo sú na nete sa to dá pekne odsledovať.

milanv

Slíbený raport po akci aneb "Jak se nám tam vedlo".

Akce jako celek se vydařila velmi. Počasí vyhrožovalo a vyhrožovalo, ale déšť se nakonec nespustil, takže i venkovní část mohla v klidu proběhnout: automobilové veterány a dílna kováře. Moje holky teda svorně stvořily skobu místo hřebíku, ale byly nadšené.

LEGO dílničky patřily mezi velmi oblíbené části výstavy, spolu právě s kovářem a dětskou vláčkodráhou (mně neznámého výrobce: ve stylu dřevěných kolejí, ale z modrého plastu). Letos přišly děti spíš mladší, většinou tak do osmi let, takže Creationary dílnička byla v permanentním obležení. A oblíbená, což mě potěšilo nejvíc: když už tam dítě přišlo, tak jeho nejčastější otázka byla: "A můžu to tu zkusit víckrát?".
Samozřejmě šlo o to, aby to vůbec zkusit přišly, konkurence byla letos obrovská. Výstava se postupně za roky mění v čím dál víc interaktivní a letos už tam bylo tolik dílen, že bylo i dost rodičů, co mi řekli: "Pardon, ale už musíme domů, všechno nestíháme." To je prostě život. O to lepší dojem si odnášejí z výstavy jako celku.

Nezmínil jsem se zatím o Technicové dílně. Ta byla poměrně dlouho prázdná. Jen dospělí si přišli prohlédnout tu japonskou knihu. Bylo to právě tím, že letos přišly hlavně menší děti. Ale postupně se osmělili rodiče a pustili děti i na Technic část. A nadšení každého dítěte, když si to postaví opravdu samo a bez návodu (jen pode obrázku) a ono "se mu to začne točit", to bylo! Zatímco na Creationary poslušně své výtvory rozebíraly, tady nebylo debat. Zaplatí cokoli (z peněženek rodičů), aby si mohly svůj výtvor vzít domů. Ještěže jsem celý rok sháněl pro ně kostky v různých akcích... Speciální kapitolu tvořili dospělí. Přidáním Technic části se mi podařilo oslovit i je - (táty i mámy!), takže často byli nadšení nejdřív oni a teprve pak "přitáhli" své dítě :)

Myšlenka stavění Technic strojů tedy slavila obrovský úspěch. A to jak stavění přímo podle té knihy, tak podle mnou připravených obrázků jednoduchých modelů. S překvapením jsem totiž zjistil, že složitější modely v té japonské knížce nefungují tak dobře, jak bych chtěl. A takto jsem to mohl i uzpůsobit na výběr kostek, co jsem měl ve větším množství. Jen je škoda, že letos nedorazili na výstavu místní "náctiletí", pro které jsem to plánoval primárně. Až později jsem se dozvěděl, že velká část z nich měla sportovní soustředění...

Zároveň jsem samozřejmě propagoval Kostky.org - jak fórum i naše výstavy. Rodiče si rádi poznamenávali výstavy (Lipno, Praha) a ptali se, o všechno v takovém klubu děláme. Pobavila mě jejich představa, co všechno nám zadarmo dává firma LEGO a jak si výstavama vyděláváme. Ale to už je takový klasický kolorit.
Pán na Žlutém hradě