Kostky.org

Obecné => CAD => Téma založeno: STARHAWK kdy 11.01.2019, 21:57:33

Název: Studio vs LDD pre zaciatocnika
Přispěvatel: STARHAWK kdy 11.01.2019, 21:57:33
Chcel by som skusit spravit v Lego CAD maensi model a potom skusat rozne farebne variacie, potom eventualne vytvorit navod a zoznam kociek. S Lego CAD programami som este nerobil poriadne, nainstaloval som LDD neskor aj Studio.
Studio uz ma ver 2.0 takze po case ktore odporucate skor pre moj horeuvedeny ucel s ohladom na to ze som zaciatocnik ?

Studio v prvej verzii mi islo dost spatne, je to uz stabilne ?
Název: Re:Studio vs LDD pre zaciatocnika
Přispěvatel: LukaMull kdy 11.01.2019, 22:46:15
Já osobně používám studio. Verze 2.0 má navíc funkce pro tvorbu návodů které ti (pokud plánuješ dělat návod) hodně usnadní život. LDD už jsem dlouho nepoužíval ale vím že byl problém s dostupností nejnověvjších dílů. Studio má v tomhle skvělou podporu takže v knohovně najdeš i nové díly a zarověň ti automaticky ukáže zda jsou v dané barvě dostupné. Za mě je studio mnohem dál než LDD a dnes mi LDD přijde jako krok krok zpět.  :)
Název: Re:Studio vs LDD pre zaciatocnika
Přispěvatel: Tomik kdy 12.01.2019, 14:03:07
Z uvedených dvou programů mám zkušenosti pouze s LDD a to mi přijde ideální na první polovinu tvého cíle. Snadno se v něm totiž staví a změny barev tam můžeš udělat pro celý model jen s pomocí pár kliků - jdou tam vybrat naráz všechny kostky dané barvy a tu potom změnit na jinou. Návod v něm ale neuděláš. Nicméně by mělo jít otevřít soubor z LDD ve Stud.io a pak si můžeš udělat návod v něm.
Název: Re:Studio vs LDD pre zaciatocnika
Přispěvatel: Robbed kdy 12.01.2019, 15:50:05
Citace od: Tomik kdy 12.01.2019, 14:03:07
Snadno se v něm totiž staví a změny barev tam můžeš udělat pro celý model jen s pomocí pár kliků - jdou tam vybrat naráz všechny kostky dané barvy a tu potom změnit na jinou.

Tohle můžeš i ve studiu.  ;) Navíc okamžitě vidíš aktuální ceny na BL, tím pádem i to, jestli kostka v dané barvě existuje. Stejně tak exportovat part list buď do CSV formátu, nebo přímo jako wanted list do BL.

Za mě - studio naprosto převálcovalo ostatní Lego CADs především co se jednoduchosti a rychlosti stavění týče. V základu už je podle mě velmi stabilní. Instruction maker vyšel ve verzi 2, takže tam pořád jsou nějaké mouchy. Nicméně já už v něm jeden obsáhný  (https://www.flickr.com/photos/thire5/32639140528/in/dateposted-public/)návod dělal a je to možná i jednodušší a rychlejší, než LPub3D.

Jediné co mi zatím chybí, je generátor ohebných prvků (hadice, řetězy, kabely...). Ale to jsem vyřešil vygenerováním v jiným software (MLcad/LDcad) a pak importoval do studia jako "Custom part". Stud.io totiž používá stejnou LDraw paletu dílků, takže lze importovat jakýkoliv LDraw dílek, nicméně takto importovanému dílku bude chybět informace o "snapping", takže nepůjdou automaticky přichytnout, je tedy potřeba posunout je ručně na danou pozici. Ale pracují na tom, takže snad brzo bude velmi jednoduše možné i tohle.

U studia jsou každý měsíc aktualizace, naopak vývoj LDD se zastavil před dvěma lety a Lego neplánuje pokračovat.
Název: Re:Studio vs LDD pre zaciatocnika
Přispěvatel: otaznik kdy 12.01.2019, 18:52:29
Používám jak MLCAD, tak Stud.io, některé věci mi totiž vyhovují více v MLCAD.