Podpora ekoterorizmu firmou LEGO

Založil MiHo, 01.12.2018, 16:05:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MiHo

https://youtu.be/de7abvmPBD4

Proč leze LEGO těm zeleným ekoteroristům do zadku?
Snaží se snad LEGO vychovat z našich dětí ekologické aktivistky?
Bude snad příště Mia zakládat neomarxistickou stranu ?
Vyhýbají se válečným a vojenským tématikám, vyhýbají se církevním tematikám a zde podporují ideologické rozdělení společnosti.
To mne pěkně nazdvihlo.
Jako by nestačila jejich změna výchozích surovin na výrobu stavebnic, kterou zaplatíme my zákazníci Lega.
Máte - li k tomu nějaký názor, tak jsem k tomuto tématu založil Facebookovou skupinu
https://www.facebook.com/groups/257033408325913/
kdyby náhodou toto téma k ideologii podporované Legem zde bylo považováno za téma politické.



Brickuška

To by pokrytecká Mia měla v současné době přestat existovat, když je z toho zlého ropného plastu 8) (a rozhodně ji do krámu nedováží pánové na kole)
Lega v domě se mění na Brickušku ;) e-shop a kamenná prodejna na adrese Bolevecká 114, Praha 15, přidejte si nás na Facebooku, ať nezmeškáte žádné informace, soutěže či akce!

Matthes_CS

To je tím, že to ve světě teď frčí, a chtějí se ukázat v dobrém, po tom co udělali to video, jak je lego svět zaplavován ropou, nevím, jaký to mělo skutečný dopad.

Ale sázet květiny do schránky nebo do chodníku mi nepřijde jako dobrý nápad. Třeba u nás, kdyby se začalo sázet do schránek, tak než by si toho česká pošta všimla, tak už by s tním nemohli nic dělat, protože by tam byl deštný prales :D

Faire

To chce brát s nadhledem, ne doslovně :) Pochybuju, že si Lego představuje ekologii tak, že se zasadí květiny do schránky, ani děti to tak nepochopí (jsou celkem schopné oddělovat fikční realitu od světa). Vezmou si z toho, že je fajn zasadit kytičky, a já se klidně přiznám, že s tím nemám problém :).

MiHo

#4
Zřejmě s tím nemáš osobní zkušenost. Začalo to u mých dětí ekologickou výchovou na základní škole, kdy nám na pokyn eko učitelky třídili doma tajně odpad stylem, že házely nevymyté kelímky od jogurtů do skříně a skončilo to teď nedostatkem bytů v Praze, chybějícími okruhy a padajícími mosty.

"Jdi dnes ven a ušpiň si ruce, třeba tím zítra zachráníš svět" (citát z videa)
Dost bylo vymývání hlav dětem. Je to velmi nebezpečná ideologie.
Kdyby šlo jen o sázení kytiček, tak tam nepíšou "Mia zakládá zelené hnut" a ".. s Miou ... ekologickou aktivistkou"

Faire

Jako fakt je podle Tebe starost o životní prostředí an sich nebezpečná ideologie? Proč?
Jak s tím podle Tebe souvisí nedostatek bytů a padající mosty?

MiHo

#6
Proto jsem založil tu facebookovou skupinu, protože nám tady za chvíli pravděpodobně smažou.

Starost o životní prostředí je naprosto v pořádku. Ta už tu byla od 70-tých let, Akce Brontosourus, lidé sázeli kytičky na akcích Z.
Ale dnes ekoaktivisté brání jakékoli výstavbě a to i bytů, silnic, železnic, vodních cest. Přečti si něco o tom jak Strana zelených na Pražském magistrátě způsobila bytovou krizi. Jak zabránili výstavbě nového Libeňskou mostu a starý musí být podepřen. To jsou všechno výsledky oné ideologie zavedené do škol v devadesátých letech. A teď nás s tím začíná masírovat i LEGO.

To, že LEGO podporuje, aby kluci chtěli být hasiči, policisty, záchranáři je naprosto v pořádku. To že podporuje, aby holčičky měli rády koně, kytičky a všechny odstíny růžové je taky v pořádku. Ale pokud začíná dívky přesvědčovat, aby se staly ekologickými aktivistkami, je prostě špatně.

papluh


vysvetlite si to ako chcete  >:D
moze to byt skryta reklama na ekologicke tricko v ekologickom baleni ... napriklad

Faire

Hele to chápu, a chápu, že Tě to frustruje. Současně je hloupost vylít s vaničkou  dítě. Je přece možné kritizovat konkrétní věci, které jsou přes míru, a nevyhazovat přes palubu celou ekologii, bez které se dneska fakt neobejdeme, což určitě chápeme oba. Video nemá nic společného ani s tím, že se dlouhodobě neudržovaly mosty, ani se špatnou bytovou situací (která mě taky dost vytáčí). Je jen o tom, že je fajn se starat o životní prostředí.

MiHo

#9
To je právě ten omyl.

Konkrétní kritika:
"Mia zakládá zelené hnutí"
"Seznam se s Miou ... ekologickou aktivistkou"
"Jdi dnes ven a ušpiň si ruce, třeba tím zítra zachráníš svět"

To jasná ideologie.

Citace od: Faire kdy 01.12.2018, 20:01:46
nevyhazovat přes palubu celou ekologii, bez které se dneska fakt neobejdeme, což určitě chápeme oba.

Nechápeme to oba.
Ekologie má mnoho podob a jednou z nich je aktivismus a to je na té Mie špatně.

fanda

Jsem v tomto absolutně na straně mihoa, jen se bojím zde cokoliv napsat, abych se nedostal do kostkového pekla  >:D

STARHAWK

Tak som sa zatial hodil na tu FB skupinu nech mozem pisat tam.

V tom konkretnom videu okrem otravne vypadajuceho hipstera a sadenie do schranky zatia az tak moc ekoterorismus nevidim.

Mne osobne vadi ale to pokrytectvo - lego balime do tony sackov aj ked by sa dalo menej a velkych krabic aj keby sa dali mensie lebo marketing - o kolko ekologickejsie by bolo zmensit objem odpadu z balenia.

Faire

Jestli se neshodneme ani na tom, že je pro industriální společnost ekologie životně důležitá, tak asi nemáme k další diskuzi moc prostoru, no...

Jinak jasně, je to v prvé řadě marketing.

Jezevec

Sázení kytek do poštovní schránky a všude možně kolem baráku planetu nezachrání. To měli radši udělat spot, kde Mia a kamarádky hází odpadky do koše a ne na ulici na zem, to je mnohem větší problém. Nepotřebujeme, aby lidi dělali takovéto blbiny, stačí aby nedělali bordel kolem sebe. Trapná propaganda toto...
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

Faire

Je to stejně přepálené jako to, jak v lego filmečcích policisté chytají zločince, nebo hasiči hasí požáry, nebo archeologové v arktické pustině studují zbytky prazvířat. Patří to k žánru, není to návod, nepopisuje to realitu, jde o myšlenku.

MiHo

#15
Policisté chytají zločince - to je správné. Není tam, že by zločinci zbili policisty.
Hasiči hasí požáry - to je správné. Není tam, že by hasiči zakládali požáry.
Archeologové v arktické pustině studují zbytky prazvířat - to je správná vědecká činnost. Není tam, že by týrali zvířata.
V kritizovaném klipu, respektive zejména v doplňujícím textu "jde o myšlenku", že se stane zelenou aktivistkou, která by měla změnit svět tj. ve jménu zkrášlování svého současného okolí bude ostatním diktovat, že si v jejím okolí nesmí postavit svůj dům, nesmí si tam postavit silnici a jezdit autem. Tam už zdaleka není jednoznačné, zda je to správné. Ale staví se to na roveň výše uvedeným správným činnostem.

Ivansliz

"Zelená je barva islámu," nechal se slyšel doc. Martin Konvička.  >:D

Ono s tím ekoterorismem souvisí i jiná témata - neschopnost mít rád sám sebe a svou rodinu, podporovat rodiny, bránit svou vlast, nálepkování ostatních názorů (radikálové, xenofobové apod.).

I přes ty "ušlechtilé" eko zázraky to nedávno schytala ve volbách strana zelených ve Švédsku, podobně mají nějaké ztráty i v Německu. Ty vypjaté "eko" názory holt souvisí celkově s nenávistnou povahou "tzv. sluníčkářů" a s jejich proti-vlasteneckým zaměřením... ::)

Zdravá míra ekologického myšlení se nám přehoupla do extrémů, které tu zmiňuje miho.
Stačí se podívat na automobilový průmysl (souvisí i s LEGEM) - žádá se, aby měli auta co nejméně zplodin ve výfuku, nebo že auta starší nějakých 10 či 15 let jsou non-eko a to má být důvod koupit nové "ekologické" auto. Přitom stačí selský rozum, aby mi došlo, že je lepší dojezdit i v autě 30 let starým, který úplně dorazím, dokud se "nerozpadne". Je tedy lepší varianta důchodce či svátečního řidiče v (malo)městě i vesnici, co jezdí ve favoritu (dokud ještě jezdit může), než pseudoekologická varianta, co vyšťavuje životní prostředí tím, že si MUSÍME koupit co 10 let nové "ekologičtější" auto...
Mám např. mobilní telefon 10 let starý - kdyby zde platilo totéž eko pravidlo co u automobilů - měl bych si již ihned koupit nový, energeticky úsporný mobil. Měl bych dostat asi pokutu nebo nějakou ekologickou daň za trest.  >:D

Absurdita videa od LEGO - sázení květin do schránek a chodníků? Myslím si, že lze dětem ve videu ukázat lepší příklady - třeba práci na zahradě a kompostování.... Třeba to, že zahrada plná stromů a keřů (třeba ovocných) je lepší než uhlazený trávník s 1 druhem trav. :P Video je směšné...
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Villa Legina

Odporná hnusná pokrytecká banda celé to video.
Že sadiť kytičky, to im už úplne...jak na tom papluhovom tričku.
To je úplne stratené tento svet, hlavne že milujte sa a množte sa a zaplňte túto Zem...No jasne, už je to splnené, Zem je zaplnená a čo ďalej? Musí prísť niečo iné, inak tu pokapeme všetci, nielen slniečkári zasr...
Osoby zo všetkých kontinentov nasúkať do Európy dať im ešte každému universal basic income aby tie poondené koncerny mali ďalších zákaznikov ktori maju z čoho zaplatiť, tie navyrábané haraburdy, že. No a potom sa štáty tvária ako sa zvyšuje hospodársky rast ako stúpajú príjmy z DPH. A už sa ani tajnosti nerobia s tým, že tlačia ďalšie a ďalšie nekryté peniaze. Fuj. A našim deťom vymývať mozgy, že zasaď kytičku...na vracanie.

Anatyt

Najlepšie vyjadríte tento odpor voči LEGU tým, že prestanete kupovaľ ich produkty. Je to jednoduché. Inak je všetko to tliachanie tu len farizejstvo.

fanda

#19
To Ivansliz:
Souhlasím s tebou prakticky ve všem (už dlouho), ale tak jednoduché s těmi auty to není.
Je např. absurdní, aby Němcům někdo (ohniskem jsou zájmové skupiny) zakazoval používat jejich auta, která si před pár lety legálně koupili (viz zákazy vjezdu pro některá auta v některých městech a silnicích v Německu).
Evropské auto by mohlo například po x letech s Evropanem dojezdit do 30 let v nějaké méně rozvinuté zemi. A to mi přijde celkem ekologické. Ale nesmí mi to přece přikazovat někdo jiný - jakým právem?

Podle mě není problém, zda a kdy se zbavovat zastaralých předmětů, ale že nám to nějaký HLOUPÝ A DRZÝ BYROKRAT z EU nebo ČR přikáže.

Mimochodem, musel jsem si pořídit nový telefon (místo CAT S30) po 2-3 letech pouze kvůli Buwizzu. Zpočátku to jakž takž fungovalo, ale postupně jsem se dostal až k nule.

Je čas tohle vlákno zaříznout - toto by mohla být příslovečná poslední kapka (i když Urza není v žádné politické straně a o žádné ve svých přednáškách ani nemluví): Díl první: https://www.youtube.com/watch?v=71EeTJDkQOQ&list=PLmwDL0lIJTxCc0yL4i9M2aNQ4a5wRzjb7

Faire

Citace od: miho kdy 02.12.2018, 14:59:35
Policisté chytají zločince - to je správné. Není tam, že by zločinci zbili policisty.
Hasiči hasí požáry - to je správné. Není tam, že by hasiči zakládali požáry.
Archeologové v arktické pustině studují zbytky prazvířat - to je správná vědecká činnost. Není tam, že by týrali zvířata.
V kritizovaném klipu, respektive zejména v doplňujícím textu "jde o myšlenku", že se stane zelenou aktivistkou, která by měla změnit svět tj. ve jménu zkrášlování svého současného okolí bude ostatním diktovat, že si v jejím okolí nesmí postavit svůj dům, nesmí si tam postavit silnici a jezdit autem. Tam už zdaleka není jednoznačné, zda je to správné. Ale staví se to na roveň výše uvedeným správným činnostem.

Minul jsi smysl - činnosti jsou samozřejmě správně, ale všechny jsou v LEGO filmečcích přepálené a nikdo bychom nechtěli, aby se tak děly ve skutečnosti. Proto je zbytečné se pozastavovat nad sázením květiny do poštovní schránky (trochu cheeky parafráze na guerilla gardening, ale hlavně nadsázka...).

Vidím, že se nám to tady trochu rozflamilo, takže dál pokračovat v diskuzi nebudu.

Jezevec

Já ty reklamy nemám všechny nakoukané, takže následující domněnku jen odhaduju. Ale není to taky trochu v tom, že u těch dalších tématicky zaměřených kampaní (hasiči, policie, průzkumníci) nikdo po dětech nechce, aby šli do ulic, do hořícího domu nebo jinam a vzaly to do vlastních rukou? Kdežto tady jde vyloženě o ten ekologický apel: "Jdi do toho."
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

Villa Legina

Citace od: Anatyt kdy 02.12.2018, 17:44:02
Najlepšie vyjadríte tento odpor voči LEGU tým, že prestanete kupovaľ ich produkty. Je to jednoduché. Inak je všetko to tliachanie tu len farizejstvo.

Presne tak, je to farizejstvo, aj odo mňa. Avšak aspoň morálna útecha pre mňa - za každý kúpený set som priebežne v minulosti zasadila minimálne jeden strom, a nie kytičku. A od nového roka 2019 si dávam záväzok, že budem obzvlášť Lego Friends výrobky bojkotovať a budem sa tiež snažiť nekupovať Lego vyrobené po roku 2018. Čiže už iba to, čo je navyrábané -  a koniec. Možno to nevydržím a poruším, ale budem sa naozaj snažiť.

Práve teraz som v správach začula, že za tento rok 2018 boli zlikvidované dažďové pralesy o celkovej ploche 1 milión futbalových ihrísk a nejaký kretén sa odváži vyfabulovať story o tom, že nejaká malá plastiková puča zachráni svet sadením kytičiek to mestskej dlažby.

Villa Legina

Citace od: fandadolega kdy 02.12.2018, 18:10:34
To Ivansliz:
Souhlasím s tebou prakticky ve všem (už dlouho), ale tak jednoduché s těmi auty to není.
Je např. absurdní, aby Němcům někdo (ohniskem jsou zájmové skupiny) zakazoval používat jejich auta, která si před pár lety legálně koupili (viz zákazy vjezdu pro některá auta v některých městech a silnicích v Německu).
Evropské auto by mohlo například po x letech s Evropanem dojezdit do 30 let v nějaké méně rozvinuté zemi. A to mi přijde celkem ekologické. Ale nesmí mi to přece přikazovat někdo jiný - jakým právem?

Môžu Ti to prikázať takým právom, že jednoducho ten Luft je naozaj znečistený a ľudia majú právo dýchať ho čistý. Nebol by problém, keby tých áut nepribúdalo. Lenže obyvateľstva pribúda, a v najbližších rokoch enormne bude pribúdať, aj vďaka importu migrantov, ktorí budú chcieť mať rovnakú životnú úroveň ako domáci. A koncerny si mädlia ruky pretože vďaka sociálnym systémom v Západnej Európe dostanú "utečenci" príjmy aj bez práce, po roku dovlečú zvyšnú rodinu, a tá dostane tiež príjmy bez práce. A hurá poďme nakupovať. A tá druhá záležitosť - "že auto dojezdí ďalších 30 rokov v nejakej menej rozvinutej zemi" - to je tiež blbý nápad - však sa to aj deje. Veď je to jedna Zemeguľa a znečistenie je globálne.

Všetko spolu súvisí. Že Sahara bola pred 8-10 tisíc rokmi "rozkvitnutá lúka", kto ju vyklčoval? Primitívi, čo nič iné nevedeli, len ničiť a páliť čo prišlo pod ruku. Viesť vojny spôsobom, že nielen všetko povraždiť ale i celú krajinu vypáliť, stromy vyničiť, to bola bežná praktika. Dosiahol sa tak bezpečný dištanc od nepriateľa, nemal šancu sa usadiť v blízkosti ani tam kde predtým. Možno sa dočítať i v Biblii. Až potom v Deuteronómiu, môžme čítať akýsi pokus o ekológiu - že: vyvraždiť, vypáliť, kríky vyničiť áno, ale stromy ktoré dávajú ovocie, tie nechať, ostatné čo nedávajú ovocie ďalej likvidovať. No veľký pokrok teda. A tie Libanonské cédre? Ako dopadli? Ako to  tam vyzerá na blízkom východe? Však to tam celé je už vyklčované, už len pozostatky v horách.

A keby v stredoveku nenastali morové epidémie pri ktorých vyhynula 1/3 obyvateľstva, dneska to môžme zabaliť, nemáme v Európe ani jeden strom. Lesy sa stačili našťastie zregenerovať, za ten čas, čo každý tretí človek vykapal. Človek spätne sa pohoršuje nad tým, aké prísne tresty boli za kradnutie dreva z lesa odpílenie stromu, pytliactvo. V Anglicku trestané smrťou, aj v Nemecku. Nebyť šľachticov, ktorí boli v tom čase jediní ekológovia, ľudia by tú prírodu komplet vyničili. 

Chairudo

Jo to video je divné. Hlavně by mě zajímalo kdo je autorem toho paskvilu a kdo ho schválil. Všude se najdou lidi co se snaží nějak zviditelnit a v tom počtu zaměstnanců lega se taky někdo našel :)

Co se týče ekologických aktivit, i když pro lepší pocit třídím odpad, s tou masivní nepředstavitelnou těžbou, produkcí a logistikou všeho možného z velké části nerecyklovatelného zboží se domnívám, že se lidstvo stejně nevyhnutelně řítí do záhuby.

člověk přemýšlí o znečištění letadly, auty, kamiony, továrnami a stačí si přečíst takovýto 10 let starý článek, a zjistit že vlasně vůbec nic nevím.
https://www.cez-okno.net/clanok/ekopohlad/16-lodi-vyda-stejne-znecisteni-jako-vsechna-auta-na-svete
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

puresis

 Vlakno jsem načet před chvílí, musím se k tomu vyjádřit....
Citace od: miho kdy 01.12.2018, 16:05:31
https://youtu.be/de7abvmPBD4
Proč leze LEGO těm zeleným ekoteroristům do zadku?.......
.......
Jako by nestačila jejich změna výchozích surovin na výrobu stavebnic, kterou zaplatíme my zákazníci Lega.
..... Nejde jen o cenu, kde se bere výchozí "eko suruvina", ...plantaže místo deštného pralesá?
Citace od: miho kdy 01.12.2018, 19:33:50
Zřejmě s tím nemáš osobní zkušenost. Začalo to u mých dětí ekologickou výchovou na základní škole, kdy nám na pokyn eko učitelky třídili doma tajně odpad stylem, že házely nevymyté kelímky od jogurtů do skříně a skončilo .......

"Jdi dnes ven a ušpiň si ruce, třeba tím zítra zachráníš svět" (citát z videa)
Dost bylo vymývání hlav dětem. Je to velmi nebezpečná ideologie.
Kdyby šlo jen o sázení kytiček, tak tam nepíšou "Mia zakládá zelené hnut" a ".. s Miou ... ekologickou aktivistkou"
"Jdi dnes ven a ušpiň si ruce, ......" pokud by bylo myšleno zvedni se od PC a jdi ven OK, ale s Miou ... ekologickou aktivistkou...... to je teda moc.
Citace od: Villa Legina kdy 02.12.2018, 20:00:58
Citace od: fandadolega kdy 02.12.2018, 18:10:34
To Ivansliz:
Souhlasím s tebou prakticky ve všem (už dlouho), ale tak jednoduché s těmi auty to není.
Je např. absurdní, aby Němcům někdo (ohniskem jsou zájmové skupiny) zakazoval používat jejich auta, která si před pár lety legálně koupili (viz zákazy vjezdu pro některá auta v některých městech a silnicích v Německu).
Evropské auto by mohlo například po x letech s Evropanem dojezdit do 30 let v nějaké méně rozvinuté zemi. A to mi přijde celkem ekologické. Ale nesmí mi to přece přikazovat někdo jiný - jakým právem?

Môžu Ti to prikázať takým právom, že jednoducho ten Luft je naozaj znečistený a ľudia majú právo dýchať ho čistý. Nebol by problém, keby tých áut nepribúdalo. Lenže obyvateľstva pribúda, a v najbližších rokoch enormne bude pribúdať, aj vďaka importu migrantov, ktorí budú chcieť mať rovnakú životnú úroveň ako domáci. A koncerny si mädlia ruky pretože vďaka sociálnym systémom v Západnej Európe dostanú "utečenci" príjmy aj bez práce, po roku dovlečú zvyšnú rodinu, a tá dostane tiež príjmy bez práce. A hurá poďme nakupovať. A tá druhá záležitosť - "že auto dojezdí ďalších 30 rokov v nejakej menej rozvinutej zemi" - to je tiež blbý nápad - však sa to aj deje. Veď je to jedna Zemeguľa a znečistenie je globálne.

Všetko spolu súvisí. Že Všetko spolu súvisí.c rokmi "rozkvitnutá lúka", kto ju vyklčoval? Primitívi, čo nič iné nevedeli, len ničiť a páliť čo prišlo pod ruku. Viesť vojny spôsobom, že nielen všetko povraždiť ale i celú krajinu vypáliť, stromy vyničiť, to bola bežná praktika. Dosiahol sa tak bezpečný dištanc od nepriateľa, nemal šancu sa usadiť v blízkosti ani tam kde predtým. Možno sa dočítať i v Biblii. Až potom v Deuteronómiu, môžme čítať akýsi pokus o ekológiu - že: vyvraždiť, vypáliť, kríky vyničiť áno, ale stromy ktoré dávajú ovocie, tie nechať, ostatné čo nedávajú ovocie ďalej likvidovať. No veľký pokrok teda. A tie Libanonské cédre? Ako dopadli? Ako to  tam vyzerá na blízkom východe? Však to tam celé je už vyklčované, už len pozostatky v horách.

A keby v stredoveku nenastali morové epidémie pri ktorých vyhynula 1/3 obyvateľstva, dneska to môžme zabaliť, nemáme v Európe ani jeden strom. Lesy sa stačili našťastie zregenerovať, za ten čas, čo každý tretí človek vykapal. Človek spätne sa pohoršuje nad tým, aké prísne tresty boli za kradnutie dreva z lesa odpílenie stromu, pytliactvo. V Anglicku trestané smrťou, aj v Nemecku. Nebyť šľachticov, ktorí boli v tom čase jediní ekológovia, ľudia by tú prírodu komplet vyničili.
Spostu věcí na několik vláken.... většinou souhlas... vše sovisí se vším...
"Lenže obyvateľstva pribúda" jak kde nekde hodně rychle ubývají....
"Že Sahara bola pred 8-10...  "  ...nevim měl jsem za to že došlo k nějaké změně globanim proděni,a srážek...
keby v stredoveku nenastali morové epidémie pri ktorých vyhynula 1/3 obyvateľstva," ...určitě? výš vůbec jaký byl problém přečkat zimu, jaké byli výnosy, kůň=dopravní prostředek, víš např kolik toho zežere......, nedosttek potravy hladomory.....

Citace od: Chairudo kdy 02.12.2018, 22:33:51
člověk přemýšlí o znečištění letadly, auty, kamiony, továrnami a stačí si přečíst takovýto 10 let starý článek, a zjistit že vlasně vůbec nic nevím.
https://www.cez-okno.net/clanok/ekopohlad/16-lodi-vyda-stejne-znecisteni-jako-vsechna-auta-na-svete
Jasně lodě dělají hodně emisi,  je potřeba rešit,u těcto velkéch ma smysl požít nejmodejnější filtry, ale na druhou stranu lodní doprava=nejmenší emise na 1tunu nákladu,.....  U letecká dopravy na krátkou vzdálenost(do 2000km +možná kousek) je zas stejdě rychlá a ekologičtější  vysokoryclostní železnice.
Ekologisty(fanatiky) nesnášim, umírněnych ekologu co hlejí cestu s +a - si vážim. CO2 povolenky jsou hlavně byznys néž ekologie.

david.zeman

Plastová eko-aktivistika?

No dobře - je načase aby tabákové koncerny začaly produkovat zdravé cigarety s vitamíny a ve výroční zprávě se označily za bojovníky proti rakovině - třeba díky svým četným charitativním projektům nebo velkým daním které odvádí. Automobilové koncerny by se měly vykašlat na emise nebo hybridy nebo elektromobily. Je čas na auta co čistí vzduch a chrání planetu.


Opravte mě pokud se mýlím, ale TLG produkuje špatně zničitelné plasty. To jí řadí spíš někam k ropným koncernům co jim občas vyteče tanker do oceánu než mezi lesní školky a botanické zahrady. Eko-marketing (používání solárních panelů, výroba lego rostlin z třtiny atd.) slouží jen k tomu, že se znečišťovatel snaží konzumenty přesvědčit, že jeho výroba je méně škodlivá a ti mají lepší pocit.

Pokud TLG přejde na rychle degradovatelné plasty, její produkty budou méně zajímavé - např.  sběratelství ztratí smysl - a ekonomicky zanikne.


Možná by jen stačilo to s eko-marketingem nepřehánět.


yoshimaka

Citace od: puresis kdy 03.12.2018, 17:42:26
Citace od: Chairudo kdy 02.12.2018, 22:33:51
člověk přemýšlí o znečištění letadly, auty, kamiony, továrnami a stačí si přečíst takovýto 10 let starý článek, a zjistit že vlasně vůbec nic nevím.
https://www.cez-okno.net/clanok/ekopohlad/16-lodi-vyda-stejne-znecisteni-jako-vsechna-auta-na-svete
Jasně lodě dělají hodně emisi,  je potřeba rešit,u těcto velkéch ma smysl požít nejmodejnější filtry, ale na druhou stranu lodní doprava=nejmenší emise na 1tunu nákladu,.....  U letecká dopravy na krátkou vzdálenost(do 2000km +možná kousek) je zas stejdě rychlá a ekologičtější  vysokoryclostní železnice.
Ekologisty(fanatiky) nesnášim, umírněnych ekologu co hlejí cestu s +a - si vážim. CO2 povolenky jsou hlavně byznys néž ekologie.
Tak - ano, přese všechno je fakt, že tímto pohledem je lodní doprava vlastně "ekologická" - objem vs rychlost vs náklady. Ale všechno toto se řídí jednoduchým zákonem ekonomiky: Chci všechno, chci to levně a co nejdřív. Všechen business je založen na spotřebě a nedělejme si iluze, že TLC je výjimka. Takže ať si tady říkáme o jakékoli dopravě co chceme, tak právě spotřeba je to, co nás na jednu stranu žene vpřed, a na druhou stranu nás to pomalu, ale jistě hubí.. A teď, kde najít tu rovnováhu?

BTW - přímo k tématu: od TLC považuju Friends guerilla gardening za těžké chucpe, na druhou stranu skvělý marketing. Kde chybí zdravý rozum, nastupuje úředník (v případě zákonů), nebo marketingové oddělení (v případě obchodu). Krásným příkladem spojení obou je současná situace v automobilovém průmyslu :-)
Lust och fägring stor

Robbed

Citace od: david.zeman kdy 06.12.2018, 08:17:20
Opravte mě pokud se mýlím, ale TLG produkuje špatně zničitelné plasty. To jí řadí spíš někam k ropným koncernům co jim občas vyteče tanker do oceánu než mezi lesní školky a botanické zahrady. Eko-marketing (používání solárních panelů, výroba lego rostlin z třtiny atd.) slouží jen k tomu, že se znečišťovatel snaží konzumenty přesvědčit, že jeho výroba je méně škodlivá a ti mají lepší pocit.

Pokud TLG přejde na rychle degradovatelné plasty, její produkty budou méně zajímavé - např.  sběratelství ztratí smysl - a ekonomicky zanikne.


To ale nikdo nechce a už vůbec ne TLG.
Nevšiml jsem si, že by se po ulicích a lesech válely odhozené LEGO dílky ( -> těžko zničitelné plasty), takže to asi problém nebude. Co teď TLG řeší, je přechod od ropné výroby na materiály z obnovitelných zdrojů za 100% zachování všech základních požadavků na odolnost, kvalitu a pod. (už nevím přestě ten seznam požadavků, řešilo se to na konferenci v Lego house). Zatím se jim to povedlo jen u cca 5% dílků ale plánují to i na ostatní materiály.

A zmiňovaný objem krabic jde taky dolů, za poslední roky se zmenšil o řádově 10-15%.

MiHo

Vyřeší ekologické problémy ekoaktivistky? Respektive výchova malých dětí k aktivismu?
Plasty se běžně řeší recyklací. Slyšeli jste o nějakém LEGO programu recyklace ?