Jak je vlastně na tom firma LEGO?

Založil Adamsith, 09.04.2005, 22:52:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Adamsith

Poslední dobou čím dál častěji slýchám, nebo čtu na různých serverech o ekonomických problémech společnosti LEGO. Výsledkem je, že chtějí prodat všechny LEGOLANDY a vrátit se k tradičním stavěcím produktům - dokonce hodlají i opustit sektor PC her.
Zajímalo by mne, zda je to fáma (jako že asi ne), obchodní tah, nebo holá skutečnost, pokud víte něco bližšího...

Jindroush

Je to holá skutečnost, viz tisková zpráva k vydání výroční zprávy (v angličtině na lego.com). Jsou pořád ve ztrátě (a podle toho, na který čísla se kdo podívá, tak v lepší nebo horší než loni  ???)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Police collector

ale dobře jim tak. V minulosti Lego pokonilo co mohlo - viz Galidor (co to mělo kua být ?), clikits, jack stone atd.  V rámci inovací sic udělali hezké město ale autům sebrali dvířka, vyrábí další šitonicly a obr super hnusné Knights kingndoms. Dokud lego vyrábělo staré dobré série tak to bylo ok co začli blbnout tak to jde s nimi z kopce. Kdyby vrátili piráty, kosmonauty, dvířka do aut (i když já legu tenhle rok přispěl dost, páč se mi city venkovcem líbí) a staré dobré klasické hrady + snížili cenu ma US úroveň tak se to bude prodávat líp. Co myslíte ?
Terminated.

Aki

Já myslím, že je ten problém mnohem složitější, než abychom ho takovýmito bleskovými radami bez znalostí mohli vyřešit.  8)

Colonel32

Pokud by sady delane pro AFOLy sly do vsech obchodu, a taky jich bylo vic nez 5% celkove produkce, a taky by nestaly jak krava, treba by se na to lego chytlo i vic lidi... ja s k legu vratil po nejakych peti letech, a to asi pred ctvrt rokem. A celejch tech pet let jsem jednou za cas do hrackarstvi zasel, jen abych zkonstatoval, ze to lego co ted delaj je hnusne.

Pokud rodice, kteri zvazuji, jestli diteti koupit lego nebo ne, vzpominaji na sve vlastni detske lego, tak jim to soucasne muze prijit prilis juniorizovane, a misto toho mu radsi poridej neco jineho

Police collector

Jasně, letisko bych bral. Jenže stojí jak kráva. Kdyby bylo za 2500 jak policajti tak si ho koupím. Jenže stojí 3500... A to je docela dost. ALe je fakt že třeba u města mi ta cenová politika připadá docela good a ani nové hvězdné války nestojí zas tak moc. Akorát by bylo dobré trochu zkorigovat cenu třeba u x-wingu, ten nový six wing je stejně velká bedna, odhadem má aj víc dílů a stojí o celý litr míň.
Terminated.

Micho

Ja tu uvediem jeden príklad v praxi - popradský prior v centre mesta má celkom pekne veľké oddelenie hračiek so slušným výberom. Inak do toho prioru chodí veľké množstvo ľudí, je celkom v Poprade obľúbený ...) a aj ja sa tam celkom rád zastavím, keď som na návšteva rodičov.

Nejaký ten rok dozadu začali ponúkať okrem Lega aj poľské stavebnice Cobi. Ja sám som 2 roky dozadu kúpil postupne nejaké 4 stavebnice Cobi s vojenskou tématikou (vtedy ešte iné Cobi nemalo) - slušná cena, pri tých väčších setoch CD. Prekvapila má aj dobrá kvalita kociek (vtedy som mal s Legom malé skúsenosti len zo Shell setov z akcií na benzínkach ..., a mali sme aj nejaké hrady čínskych Brick).

Keď som sa tam pred mesiacom po dlhšom čase znovu zastavil - v ponuke žiadne Lego a celkom široká ponuka Cobi. Dokonca tam mali postavené aj vzorky - zrejme priamo dodané od výrobcu - niečo podobné ako teraz má Lego pre City. Pýtal som sa, kde majú Lego a oni ma odkázali na Cobi, že Lego nerobia, že im malo išlo a kupujúci začali v oveľa väčšej miere prejavovať záujem o Cobi. Teda Lego dopredali a majú teraz v ponuke len Cobi .... Toto je zatiaľ jediný prípad takého druhu, zatiaľ som sa s takou zásadnou zmenou ponuky inde nestretol. Väčšinou majú košické obchody hračiek v ponuke od Lega, Mega Blocks, sem tam aj Brick. Zatiaľ som dokonca Cobi v Košiciach nevidel.

Nechcem rozoberať komentár okolo toho, snáď len môj postreh, že cenová politika terajšieho Lego City sa mi zdá oveľa priaznivejšia ako staršieho World City. Zrejme aj to je určitý výsledok nejakého takého tlaku ...

Aki

Kromě toho co zmiňuješ Micho (a já jsem setkal s přesně s tím samým), tak bych přidal ještě problém  s velkými obchodními domy, respektive řetězci. Když jsem se dříve stekal se slevou lega, šlo tak o 15 - 25%. Dnes pokud se slevňuje, je to  o 50%. Jenže pokud se slevňuje je to v řetězcích. Předpokládám, že malé obchody si zboží od Lego group musí koupit, tedy nedostanou je do komise. Tudíž leží jim v tom peníze a pokud slevní tak tratí. Pak tedy raději přejdou na zboží podobné, levnější a případně exklusivní a lego raději pustí. Ceny mi popravdě příjdou levnější již několik posledních let, zvláště vezmuli v úvahu inflaci. Nemyslím si tedy, že by rozdíl cen mezi City a WC byl uspůsoben tlakem konkurentů, spíš to bude větší množství různých skutečností. I proto si myslím, že bych toto téma spíše přenechal ekonomům. Pochybuji, že tady něco vyřešíme, nebo že bychom se tady dozvěděli víc například od prodejců.  8)

Micho

Citace od: Aki kdy 10.04.2005, 15:54:29
Předpokládám, že malé obchody si zboží od Lego group musí koupit, tedy nedostanou je do komise. Tudíž leží jim v tom peníze a pokud slevní tak tratí.

Od miestneho Lego obchodníka mám to presne takto potvrdené. Musí to všetko zaplatiť a tie akciové sety sú pre tie menšie obchodíky problém. Naviažu im to na určitý odber aj neakciového tovaru, pričom to musia všetko zaplatiť ... Častokrát sa až odo mňa dozvie, že sú nejaké akcie ...

eskymak

Jen ať se vrátí k výrobě stavebnic. Chtěj toho moc na jednou. PC hry , legolandy...

chadzi

eskymak ty si klasik - na vsechno mas odpoved  ;D nevis nahodou jak sehnat prachy na barak?  ;)

Colonel32


Adamsith

Problém je v děckách - nebýt těch popových idiotů - sámer, aspol. ostatních volů (ano, pop nemám rád!) a vnucování dětem model života dospělých, tak si děti déle hrají a lego nemá problémy... když jsme byl menší ve 14 bylo už lego "pouze pro malá děcka blbečky"... teď se to sune ještě níž... chudák firma..moho use přetrhnout s hezkými modely... třeba naknoec skončí jen u prima,  :'(

muzzo

Za to nemůžou ani děti, ani propaganda. Za to můžou rodiče :P Hraj si s dítětem s Legem a nebudou vědět kdy přestat ( Podívej se na Nás ;D)   

tazzy

Ja mam taky jeden pripad. Muj nejoblibenejsi obchod s Legem mel snad vsechny lega od baby pres Bionicle   >:(  az po Mindstorms  a dnes se tam prodavaji pitome vlacky pro modelare a anglicaky a to je vse v Opave se dnes uz poradny obchod s Legem nesezene :'( (nejvetsi vyber je asi v Tescu a v Pasazi jinak nikde)  :'( :'( :'(

Pedro

#15
Jestli to zde již bylo, tak sorry za duplicitu:

link na výroční zprávu 2005