Znatek v číslování kostiček

Založil Mičánek, 12.09.2004, 11:11:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mičánek

Nedávno jsem dostal seznam čísel a tak jsem začal hledat ve stavebnicích, po chvíli jsem zjistil že to nejsou stavebnice ale dílky. Takový nepořádek v číslování  je hrůza. Základní kostka 2x4 má stejné číslo jako stavebnice Technic (3001) nebo základní plotna 1x2 má stejné číslo jako stavebnice Adventure (3023). Vůbec se nepozná, jakou má kostička barvu a jaký má tvar. Toto jsou doplňující informace, které ještě potřebujete k určení dílku. Existuje několik desítek tisíc dílku a základní kombinace jsou 4 čísla a pak se přidávají další čísla, písmena a znaky, zkrátka v tom nemají žádný systém. Vše je nahodilé a zmatečné.  Je vidět, že když začínali projektanti u Lega navrhovat dílky, tak nikdo nedomyslel jejich budoucí množství tvarů a barev. Podle mého názoru by se měli dílky přečíslovat a každý dílek by měl mít aspoň osmimístnou řadu (ab12.cd34), nebo devítimístnou  (abc.123.456) či desetimístnou (ABCDE.12345) s kombinací čísel a písmen aby se ihned na první pohled poznalo, že je to dílek stavebnice, jaké je barvy , jaký má rozměr a tvar. Také si myslíte, že v přidělováním čísel k dílkům zmatek? Hrozně rád bych si o tom popovídal s někým, kdo o tomto přidělování čísel rozhoduje. Fakt by s tím mělo Lego něco udělat.

Jindroush

Už jsem ti to psal, ale proč to nenapsat sem znovu:

a) To číslo, co je dole na kostičce (v lepším případě  ;)) je číslo moldu (formy, raznice).

b) Číslování, které znáš, není číslování LEGO, ale to, které si fanoušci vymysleli sami v rámci LDraw.

c) Že se shoduje číslo moldu a číslo stavebnice, to mi příliš tragické nepříjde  ;D Ostatně se domnívám, že interně stejně nepoužívají číslo setu, ale číslo itemu. Se podívej na krabice, určitě tam někde 'item number' bude a to sedmimístný.

d) LEGO dříve používalo interní číslování NNNNCCC, kde N bylo číslo moldu a C číslo barvy. Dnes používá 7 místné číslo, které nemá žádný vztah k číslu moldu. Každá součástka s potiskem dostává vlastní číslo. Vlastní čísla dostávají i součástky s malými modifikacemi nebo ze speciálních materiálů (pokovené, transparentní)

Abych to shrnul: LEGO má svoji interní číslovací řadu, kterou nezveřejňuje. Jediné, co bylo zveřejněno, jsou čísla barev. Jména součástek jsou rovněž zcela jiná, než je člověk zná z Peeronu/LDraw.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Mičánek

Moje poznatky o číslování vycházejí z toho, co si mohu zjistit z internetu a zde je v číslování zmatek. Pokud má Lego přesný číselný seznam dílků, tak by tuto databázi mělo dát k dispozici jako jedinou přesnou možnost určení dílku podle kódu. Když se podíváš k Legulce na to, jak pracně popisuje jednotlivé dílky, oč jednoduší by bylo napsat jen konkrétní kód než se rozepisovat o barvě a tvaru dílku. Velice by se mi líbilo, mít doma knížku ve které by byly vyobrazeny všechny dílky s příslušným označením dílků. 
Co se týká čísel stavebnic, všude na internetu i v katalogu jsou používána pouze ta čtyřmístná čísla setu do 9999 a novější přes 10000 pro ty specialitky, které nejsou v oficiálním katalogu. Mám před sebou katalog pro obchodníky na tento rok a ani zde nejsou čísla "Item" uvedena. Jsou zde navíc pouze čárkové kódy.
Kde najdu ta čísla barev?

Jindroush

Citace od: Mičánek kdy 12.09.2004, 23:40:52
Moje poznatky o číslování vycházejí z toho, co si mohu zjistit z internetu a zde je v číslování zmatek.

Asi by bylo lepší přesněji specifikovat, co se ti nelíbí. Mě ten systém celkem vyhovuje.

Citace
Pokud má Lego přesný číselný seznam dílků, tak by tuto databázi mělo dát k dispozici jako jedinou přesnou možnost určení dílku podle kódu.

Nemá. Oni mají maximálně současné díly. Je historie nemusí zajímat, pro ně je rozhodující co je teď a v blízké budoucnosti.

Citace
Když se podíváš k Legulce na to, jak pracně popisuje jednotlivé dílky, oč jednoduší by bylo napsat jen konkrétní kód než se rozepisovat o barvě a tvaru dílku.

Pokud někomu, kdo zná Peeron napíšu, že chci 5x 3001 v barvě zelené, tak není třeba více slov. Pokud ovšem ten někdo těmhle kódům nerozumí, tak se mu to stejně musí popsat, nebo vyfotit.

Citace
Velice by se mi líbilo, mít doma knížku ve které by byly vyobrazeny všechny dílky s příslušným označením dílků. 

Myslím, že už tak kolem dílku 300 by ti oči jen přecházely. Jak jsem psal jinde, teď zná Peeron kolem 10 000 dílů (včetně potisků). To je v papírové formě nezorganizovatelný.

Citace
Co se týká čísel stavebnic, všude na internetu i v katalogu jsou používána pouze ta čtyřmístná čísla setu do 9999 a novější přes 10000 pro ty specialitky, které nejsou v oficiálním katalogu. Mám před sebou katalog pro obchodníky na tento rok a ani zde nejsou čísla "Item" uvedena. Jsou zde navíc pouze čárkové kódy.

Proč by to taky dealeři měli mít? Já tvrdím, že firma LEGO interně používá jiné kódy, než pak píše na krabice...

Citace
Kde najdu ta čísla barev?

Internet je anarchie, proto dnes existují 4 různá čísla barev, která se používají zároveň: Peeron, Bricklink, LDraw a LEGO.

Něco je tu:
http://www.peeron.com/inv/colors
http://www.peeron.com/cgi-bin/invcgis/colorguide.cgi (LEGO official)
http://isodomos.com/ColorTree/LegoList
http://isodomos.com/ColorTree/Roots
http://isodomos.com/ColorTree/Tree
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

gruzinec

Já v tom číslování také nevidím žádný problém. Souhlasím s Jindroushem. A stejně pochybuju, že by kdy Lego dalo k dispozici své oficiální číslování.