účel fóra a chování jednodlivců na fóru a jazykový koutek

Založil davroman, 18.07.2012, 14:31:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

otaznik

Citace od: Frco kdy 19.07.2012, 17:01:34
S diakritikou nepisem ani emaily profesorom na vysokej skole (a ani oni mne).
Tak to je hodně smutné...

tomas.

Citace od: Colonel32 kdy 19.07.2012, 16:52:39
Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 16:46:29
Rozhodně nereaguji na každou chybu, kterou tady najdu, to musí být každému, kdo se tady na fóru pohybuje, jasné.

Ono dokonce v principu by ideální práce moderátora měla být taková, že není vidět vůbec. Já to ale většinou zkouším brát více z gruntu v domění, že když veřejně vynadám za nějakou věc, tak si to přečte více lidí a podobný nepořádek pak nebude dělat žádný z nich. Navíc tyto výzvy většinou po čase (pár dnech) mažu, aby to neplevelilo diskuse, když se k nim bude někdo vracet za rok nebo za 5, toho už si ale zase většina lidí nevšimne.


Souhlasim. Ale jsem názoru, že když už někoho veřejně opravuju, tak bych sám neměl psát do očí bijící chyby (promiň, ale "domění" je téměř už za hranou  ;D )

Kdo neví, ať využívá tu kontrolu nebo se mrkne na tyhle stránky
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=domn%C4%9Bn%C3%AD&Hledej=Hledej
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=dom%C4%9Bn%C3%AD&Hledej=Hledej

Druhá věc je, že mě víc k vyjadřování na fóru sedí psát např. "souhlasim" místo "souhlasím", "napsaný" místo "napsané" nebo "opravuju" než "opravuji", což je samozřejmě taky špatně, nicméně takhle lidi (tady v Praze  ;D ) mluví (ěj)  :)
Ta správná varianta mi sem přijde moc formální, ale špatně napsaný "mě / mně"  mě prostě praští do očí...  ::)


tomas.

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 16:48:49
Citace od: Colonel32 kdy 19.07.2012, 16:46:08

Viz. výše.

Na toto musím reagovat citací SZ, kterou jsem před časem obdržel, snad se autor nebude zlobit.  ;)

Citace od: tomas. kdy 02.08.2011, 16:24:33
tvar viz (viz Tvůj příspěvek ze 4. 10. 2010), tak za ním nepiš tečku, protože to není zkratka, ale rozkazovací způsob slovesa vidět.


Paráda, aspoň ubudou lidi, kteří to tak píšou...  ;)

Colonel32

#33
Citace od: tomas. kdy 19.07.2012, 17:11:10
Souhlasim. Ale jsem názoru, že když už někoho veřejně opravuju, tak bych sám neměl psát do očí bijící chyby (promiň, ale "domění" je téměř už za hranou  ;D )

A máme k dispozici lingvistického experta, který ví všechno? Nemáme.
Tak holt každý opravuje v tom, co ví. A pak zas bude opraven on někým jiným. Společnými silami k alespoň částečně čitelnému a srozumitelnému fóru.

A nebo že bychom udělali moderátorem tomas.e?

tomas.

Citace od: Colonel32 kdy 19.07.2012, 17:18:54
Tak holt každý opravuje v tom, co ví.
No viz. ti kontrola neopraví, ale domění jo (teď jsem to zkoušel, v tomhle textu mu nesedí holt a domění  8) ) - viz pravidlo č. 3.  ;)

kilhor

#35
Já jsem dyslektik a dysgrafik a jako odkojenec IT z osmdesátých let píšu bez diakritiky. Stížnosti na to zatím nepřišli ani od ministrů a jejich náměstků, ani od diplomatů, ani od těch univerzitních profesorů a docentů (včetně kolegů z ÚFAL MFF UK).

Někdy píšu maily s diakritikou -- vlastně kdykoliv si uvědomím, že by to bylo lepší pro čtenáře. To se mi povede tak v 5-10 procentech případů.

Toto je jediné fórum, kde diakritiku používám. Proč? Protože se to tady tak striktně vyžaduje. Mám LEGO rád a proto rád vyhovím. Nezabije mne to. Jen když mám napsaný příspěvek na 10 řádků a pak si uvědomím, že to je v ASCII, už nemám sílu to přepisovat.

Je hezké, že příspěvky jsou zde psané dobrou češtinou. Přiznejme si, že se nám nikomu nechce číst výkřiky, které nemají hlavu ani patu a které tak dobře známe z jiných diskuzí na netu.

Kdykoliv se zde takový expert objeví, bije nás to do očí. Nebo snad ne?

Co já oceňuji je, že mne po letech od maturity zase někdo kontroluje pravopis a já se něco naučím. A proto se v reakci na příspěvek níže přimlouvám za více červené barvy. Alespoň v mých příspěvcích.

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 16:46:29
...opravím červeně. Ale dost často do příspěvku doplním čárky nebo opravím překlep tak, jak by to udělal samotný autor editací - tedy bez zvýraznění...

Je to pro mne motivující.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek. Nechtěl jsem. Nějak se to zvrtlo.

tomas.

Citace od: Colonel32 kdy 19.07.2012, 17:18:54

A nebo že bychom udělali moderátorem tomas.e?
To už je teď zbytečný; uvidíš sám, jak ti díky tomuhle vláknu ubude práce s opravováním! Lidi si to vezmou k srdci a svý příspěvky budou vždy konzultovat s Zkontrolovat pravopis.  ;D
Mimochodem, jak to je u našich bratří - mají kontrolu svého pravopisu?

Colonel32

Citace od: tomas. kdy 19.07.2012, 17:26:41
No viz. ti kontrola neopraví, ale domění jo (teď jsem to zkoušel, v tomhle textu mu nesedí holt a domění  8) ) - viz pravidlo č. 3.  ;)

Pravda. Moje chyba. Naučil jsem se spoléhat na tu automatickou kontrolu pravopisu angličtiny, kterou má implementovanou přímo prohlížeč a zapomínám, že pro češtinu je nutné ji extra spouštět.

SpCasPi000

Aká kontrola? My na východ od vás sme mali z diktátov výlučne jednotky s *****   ;D
Inak by sme od rodičov nikdy ani jedno Lego nedostali, potom by nás neprestalo baviť a po veľa rokoch by sme sa k nemu doživotne nevrátili a teda by sme ani nemohli objaviť toto fórum  ;)

P4tr1cius

#39
Trocha som premýšlal, či napísať tento príspevok, ale predsa. Napriek tomu, že nielen tento môj, ale aj všetky ostatné v tomto vlákne sú úplne zbytočné, pretože sa absolútne nič nezmení. Absolútne zbytočné ako celé vlákno.
Napriek tomu po poriadku. Riešia sa tu dve témy, pravopis a chovanie (reagovanie) niektorých "starých" harcovníkov tohto fóra. Takže najprv k tomu jednoduchšiemu - pravopisu.

Hlavným protagonistom je v tejto otázke určite otáznik. Priznám sa aj ja som mu napísal SZ, že som rád, že toto fórum udržuje "čisté". Vítam jeho aktivitu a som za ňu vďačný. Rozhodne by som nechcel aby sa toto fórum premenilo na žumpu. Otázkou ale ostáva kde sú hranice "zdravého a nedeptajúceho" upozornenia (opravy gramatiky) pre nováčikov. Tam sa to niekedy preženie, čo úplne nový člen fóra môže zobrať ako "zarezanie pred vyliahnutím" a viac sa tu neobjaví, resp. nenapíše ďalší príspevok. Určite by sa mal voliť dvojaký meter na starších členov a úplných nováčikov.

Druhý, závažnejší problém, je reakcie "staršinov" na príspevky ostatných. Tu je zase v hlavnej úlohe Colonel32. Už sa budem opakovať, že v tomto prípade je akákoľvek námietka, názor, pripomienka, dobre mienená rada, ..., úplne zbytočná. Pretože (sa neuraz C32) ale múdry to pochopí hneď, alebo maximálne po krátkej chvíly, ale hlupákovi to nedôjde nikdy. Rozhodne nechcem nikoho urážať, a viem že máš neodškriepiteľný podiel na rozvoji tohto fóra, ale niektoré tvoje reakcie (a nie je ich málo), vyzerajú akoby si mal 12 rokov a k tomu zodpovedajúcu mentalitu. Ak mám byť úplne úprimný, ešte by si aspoň mal rozlišovať pri svojich "komentároch v slabých chvíľkach", či sa jedná o starého člena alebo nováčika. Pretože nováčik si to prečíta, zdesí sa a už viac sa bude báť sem niečo napísať. My ostatní, ťa už dobre poznáme a iba sa nad tým pousmejeme a myslíme si svoje. Vieš, niekedy je lepšie nič nepovedať.

No, a mám pocit, že za toto bude asi ďalšie moderovanie. Aj keď som iiba vyjadril svoj názor a nikomu som nenadával.

EDIT: A nedá mi nespomenúť prácu ostatných moderátorov ako je Peki, Robbed, Peter, a ostatní, o ktorých my obyčajný užívatelia, ani netušíme že tu sú a napriek tomu sú ich vlákna parádne. Myslím, že presne takto by to malo vyzerať.

otaznik

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59

No, a mám pocit, že za toto bude asi ďalšie moderovanie. Aj keď som iná vyjadril svoj názor a nikomu som nenadával.
Proč bys za tento příspěvek měl být moderován? Nechápu.

Colonel32

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
ale múdry to pochopí hneď, alebo maximálne po krátkej chvíly, ale hlupákovi to nedôjde nikdy.

Zrovna od tebe mě tato hláška vždycky pobaví.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
No, a mám pocit, že za toto bude asi ďalšie moderovanie. Aj keď som iná vyjadril svoj názor a nikomu som nenadával.

Nepřeháníš to trochu s tím, jak ze sebe děláš chudáka? Kdo by tě asi měl za tento příspěvek moderovat?

EDIT: vidím, že nejsem sám.

P4tr1cius

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 18:48:45
Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59

No, a mám pocit, že za toto bude asi ďalšie moderovanie. Aj keď som iná vyjadril svoj názor a nikomu som nenadával.
Proč bys za tento příspěvek měl být moderován? Nechápu.

Neviem, či si čítal môj predposledný príspevok ohľadom Nového múzea LEGA, po ktorom som bol moderovaný, a doteraz neviem prečo. Nebola použitá ani jedná nadávka a ani ďalšie prízemné konštatovania. V každom prípade je to už jedno, nechcem sa k nepodstaným veciam vracať, a opäť úprimne, prežil som to úplne v pohode.

FilipS

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 16:21:49
Navíc si myslím, že kromě této výše zmíněné "funkce", dokážu být prospěšný pro LEGO komunitu i přesto, že jsem (pouze) sběratel (a tedy toto fórum netáhnu, podle tebe). Spousta lidí už se na mě za těch osm let, co jsem tu, obrátila s různými dotazy a myslím, že drtivá většina je spokojená s odpovědí, kterou jsem jim poskytnul.
Máš nepopiratelné zásluhy na tomhle fóru stejně jako C32, ale v dnešní době se tvoje funkce prakticky omezila jen na opravování gramatiky. Já když jsem si pročítal tvoje rané příspěvky, nestačil sem se divit. Za klávesnicí evidentně seděl veselý chlapík, tedy úplně někdo jiný než dnes. Podobně se proměnilo fórum. Ano, je přehledné a čisté, ale to odlehčení a pozitivní nádech se docela vytrácí. Např.: Když sem reagoval na první obrázky Bag End setu pomocí  Meme "Puking Rainbows", bylo smazáno. Sranda tu evidentně podle někoho už není vítána.

otaznik

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:55:20

Neviem, či si čítal môj predposledný príspevok ohľadom Nového múzea LEGA, po ktorom som bol moderovaný, a doteraz neviem prečo. Nebola použitá ani jedná nadávka a ani ďalšie prízemné konštatovania. V každom prípade je to už jedno, nechcem sa k nepodstaným veciam vracať, a opäť úprimne, prežil som to úplne v pohode.
Já tu opravdu nezažil, že by byl někdo moderován nebo měl ban neprávem - včetně mě.

otaznik

Citace od: FilipS kdy 19.07.2012, 19:18:23
Máš nepopiratelné zásluhy na tomhle fóru stejně jako C32, ale v dnešní době se tvoje funkce prakticky omezila jen na opravování gramatiky. Já když jsem si pročítal tvoje rané příspěvky, nestačil sem se divit. Za klávesnicí evidentně seděl veselý chlapík, tedy úplně někdo jiný než dnes. Podobně se proměnilo fórum. Ano, je přehledné a čisté, ale to odlehčení a pozitivní nádech se docela vytrácí. Např.: Když sem reagoval na první obrázky Bag End setu pomocí  Meme "Puking Rainbows", bylo smazáno. Sranda tu evidentně podle někoho už není vítána.
Ano, fórum se nějak vyvinulo, stejně i jeho členové, ale neřekl bych, že mizí pozitivní nádech - spíše naopak. Pocitově se mi to tu líbí více, než před několika lety, kdy si myslím, že šla kvalita fóra trochu dolů.
Myslím, že jsem v jádru stále stejný, však se dostav někdy do hospody a uvidíš (uslyšíš) sám. První roky fóra jsou velmi specifické, bylo nás tu málo, všechno pro nás bylo nové.

Opravování chyb už zde beru jako funkci.

Colonel32

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59A nedá mi nespomenúť prácu ostatných moderátorov ako je ... Peter

Peter je moderátor?

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 19:22:42
Já tu opravdu nezažil, že by byl někdo moderován nebo měl ban neprávem - včetně mě.

Ja som to teda zazil a dovod banu mi dodnes nie je znamy, admin na mail nereagoval...

Matošo

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 19:28:21
Opravování chyb už zde beru jako funkci.

No ono je to spíš postižení, než funkce...  >:D ;D

Nicméně souhlasim s Diidym, někdy mám pocit, že tu pár lidem chybí jakýsi smysl pro humor, nadsázku a bere se kdejaká debilita až moc vážně a vytrácí se humor a veselá atmosféra.

Respektive, jsou tu "Happy hours", kdy na jeden komentář připadne jeden buzerační/opravný/odpálkující...

Ale možná se mi to jenom zdá.

CHodim i na Bike-forum a tam nikdo nikoho nešetří a nedělá si starosti s pravopisem, sprostotama (né, že by si nadávali, ale vy mi rozumíte), atp. ale lidi tam chodí rádi, protože tam je uvolněná atmosféra a chodí si tam POPOVÍDAT a né jenom informovat ostatní a prezentovat svoje kola...

Měch

P4tr1cius: nevím jak to děláš chlape, ale každý tvůj příspěvek ve mně pohne žlučí. Jak se navážíš do ostatních včetně mě, nebo Colonela, nebo se tváříš jako by jsi měl pravdu jen ty a nechceš uznat vlastní chybu.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
Určite by sa mal voliť dvojaký meter na starších členov a úplných nováčikov.
Tohle je IMHO pěkná hloupost. Myslím že je to dokonce nějaké slovní spojení.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
Pretože (sa neuraz C32) ale múdry to pochopí hneď, alebo maximálne po krátkej chvíly, ale hlupákovi to nedôjde nikdy.
Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
...ale niektoré tvoje reakcie (a nie je ich málo), vyzerajú akoby si mal 12 rokov a k tomu zodpovedajúcu mentalitu...
Skoro v každém příspěvku, kdy se pokoušíš do někoho navážet mám pocit že stále mluvíš o sobě.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
No, a mám pocit, že za toto bude asi ďalšie moderovanie. Aj keď som iiba vyjadril svoj názor a nikomu som nenadával.
No, zase ze sebe děláš chudáčka a tvrdíš přitom, že když někoho nazveš 12 letým a hlupákem, tak to není nadávka ???
Jak sám tvrdíš, lepší je někdy mlčet, než tlačit svoje názory.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

P4tr1cius

Citace od: malý Měch kdy 19.07.2012, 19:45:10
P4tr1cius: nevím jak to děláš chlape, ale každý tvůj příspěvek ve mně pohne žlučí. Jak se navážíš do ostatních včetně mě, nebo Colonela, nebo se tváříš jako by jsi měl pravdu jen ty a nechceš uznat vlastní chybu.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
Určite by sa mal voliť dvojaký meter na starších členov a úplných nováčikov.
Tohle je IMHO pěkná hloupost. Myslím že je to dokonce nějaké slovní spojení.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
Pretože (sa neuraz C32) ale múdry to pochopí hneď, alebo maximálne po krátkej chvíly, ale hlupákovi to nedôjde nikdy.
Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
...ale niektoré tvoje reakcie (a nie je ich málo), vyzerajú akoby si mal 12 rokov a k tomu zodpovedajúcu mentalitu...
Skoro v každém příspěvku, kdy se pokoušíš do někoho navážet mám pocit že stále mluvíš o sobě.

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 18:42:59
No, a mám pocit, že za toto bude asi ďalšie moderovanie. Aj keď som iiba vyjadril svoj názor a nikomu som nenadával.
No, zase ze sebe děláš chudáčka a tvrdíš přitom, že když někoho nazveš 12 letým a hlupákem, tak to není nadávka ???
Jak sám tvrdíš, lepší je někdy mlčet, než tlačit svoje názory.

;D

Prosím, nepúšťaj sa so mnou do konverzácie. Ver, že je to úplne zbytočné (v zmysle absolútnej nerovnosti medzi nami dvoma). Už som ti to tuším niekde krátko načrtol. A už je zbytočné nato reagovať znova a znova a znova.

Nech sa ti darí, si veľmi dobrý staviteľ a ja osobne ti držím palce. Pravdou ale je, že niektoré veci o ktorých sa tu zmieňujeme pochopíš až trošku neskôr.

Colonel32

Citace od: P4tr1cius kdy 19.07.2012, 19:53:31
Prosím, nepúšťaj sa so mnou do konverzácie. Ver, že je to úplne zbytočné (v zmysle absolútnej nerovnosti medzi nami dvoma). Už som ti to tuším niekde krátko načrtol. A už je zbytočné nato reagovať znova a znova a znova ... Pravdou ale je, že niektoré veci o ktorých sa tu zmieňujeme pochopíš až trošku neskôr.

Já nevím zda se mám smát nebo brečet.  ::)

tomas.

Já jsem rozhodopádně pro ten "dvojaký meter na starších členov a úplných nováčikov".  ;)

otaznik

Citace od: Matošo kdy 19.07.2012, 19:37:55

No ono je to spíš postižení, než funkce...  >:D ;D

To mi řekni, kdo na LEGO fóru není postiženej.  :P ;)

Cavelon

Jedno východniarske (rozumej východo-slovenské) príslovie hovorí:
Šicke sme šalene, len ne šicke jednako.
V preklade: Všetci sme šibnutí, len každý ináč. ;D
Čo je v skutočnosti veľká ľudová múdrosť, lebo nikto z nás nie je ideálny.

Ojík

Připojím se se svým názorem. Toto téma je pro mě blízké, protože to, co se tu řeší, pozoruji už nějakou dobu a dost mě to mrzí.

Na začátku rovnou řeknu, že mě toto fórum štve. Dřív, než se na mě oboříte, nechte mě to vysvětlit. Na jedné straně stojí staří členové, kteří mnohdy projevují až diktátorské sklony, a na druhé lidé, kteří jsou svým projevem vyloženě křupanští. A prakticky pořád tu jsou nějaké hádky. Začnu tedy od píky.

Celkem často se objeví někdo s dobrým úmyslem, ať už je to nějaká otázka či obyčejný komentář, ale vzápětí je zvalchován některým moderátorem, protože i nevinné slovní spojení utvoří dojem, který na dotyčného působí nějak hloupě. Zkrátka a dobře, to je pořád nějaké poučování, shazování a násilné podsouvání ve stylu "Ano, máš názor, ale já mám prostě pravdu.". A takhle by to podle mě být nemělo. Mělo by se být rádo za každého nového člena, který by dokázal, že je o tento koníček zájem. A podle mě je slušné uvítání prostě přirozená věc. Tady se ale radši preferuje puritánský nafoukaný přístup, který mně osobně ukazuje fórum jako spolek vyvolených, kde jsou milostivě vítáni i ostatní, ale jen když se nebudou plésti do věcí, do kterých jim nic není.

Druhou věcí jsou oni křupanští členové. Bohužel, gramatickými chybami se to tu jen hemží, a to dokonce od lidí, kteří stojí na pomyslné špici hierarchie. Já byl vychován v tom, že pravopis je důležitý, a mé mysli se prostě vzpírá pochopit, proč někdo není schopen respektovat, že tu nějaký pravopis vůbec je. Zákony jsou také pro srandu? Za toto jsem velmi vděčný Otazníkovi, protože očividně máme stejný pohled na věc. V mnoha věcech se s ním neshodnu a on zase se mnou, ale stejně. Jen bych raději opravil každou chybu, kterou vidím, bez zbytečných komentářů, protože to akorát vyvolává hádky. Takhle jsou to jen náhodné výstřely a někteří uživatelé, ač píšou velmi svérázně, jsou tolerováni.

A pak je tu třetí skupina, kde už je to na pováženou. Pomatený komentář bez hlavy a paty, plný nechutných chyb a prostý interpunkčních znamének, navíc situovaný ve špatném tématu a ještě k tomu n00b. Tady by měl moderátor zasáhnout. Zde uvádím drobný příklad:

Citace od: Skytr kdy 14.04.2012, 20:17:47
Ahoj všichni chtěl bych se zeptat na nové lego Pán prstenů jestli někdo nevíte co tam bude nového kdyžtak pošlete foto sem na fórum,ale ne foto z výstav atd. tak to je si všechno píšu sem na fórum poprvé tak se omlouvám za chyby v textu ale neměli by tam být tak kdyžtak napište a předem děkuji mějte se dobře čau

Tak, to je asi vše podstatné, co jsem chtěl říci, i když bych určitě mohl popsat několik stran. Doufám, že budu alespoň někomu stát za přečtení a třeba i reakci na můj delší příspěvek. Snad můj názor nikoho nepobouřil natolik, aby mě považoval za nějakého zrádce, ale ruku na srdce - ideální podmínky tu skutečně nevládnou.
All work and no play make Jack a dull boy.

Zoufalec

To jsou zase slohy ::)

Mimochodem "dvojaký meter" je na prd - ve všem.

otaznik

Citace od: Ojík kdy 19.07.2012, 20:32:04
Za toto jsem velmi vděčný Otazníkovi, protože očividně máme stejný pohled na věc. V mnoha věcech se s ním neshodnu a on zase se mnou, ale stejně.
Souhlas, že máme na spoustu věcí odlišný názor, ale máš můj velký obdiv za svůj projev - v 16 letech! Respekt!

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 19.07.2012, 21:00:45
Souhlas, že máme na spoustu věcí odlišný názor, ale máš můj velký obdiv za svůj projev - v 16 letech! Respekt!

Ojík je KFOL? Hustý. Já to podle toho projevu tipoval na někoho nad 50...

mesje

Toto forum je fajn, ale má dve velké slabiny:
- gramatika (proste pisanie makcenov brutalne zdrzuje, a ked nevadi klientovi ked napisem mail bez makcenov, tak by to nemalo vadit ani v komunite lego)
- trochu prehnané modlárstvo voči TLC - dosť často sú tu ludia podráždení, keď sa kritizuje nejaký set či TLC. Jasné, sme radi že existuje lego, že prichádzajú samé zaujímavé novinky, ale predsa len je to FIRMA, ktorá frčí na zisku, nie charitatívna organizácia, kde má človek byť vdačný že vôbec funguje. Legu nebude vadiť predať celú továreň Číňanom, keď sa tak rozhodne z ekonomických dôvodov, či vydať úplné nezmysly, ak to niekde niekomu predajú... A logicky ludia vždy častejšie sa ozývajú keď kritizujú, ako chvália - lebo to mlčanie väčšinou znamená akceptovanie stavu. Takže preto niekedy to môže vyznieť ako väčšia dávka kritiky ako chvály.
Nedávno sa tu ludia vzrušovali, že vzniklo slovenské fórum Tatralug... nuž jasne že je ovela menej navštevované, ale má dve velké výhody - a to práve tam kde sú nevýhody tohto fóra - nikto sa tam nevzrušuje, ako tam človek píše a či tam dá správne bodku či čiarku, a takisto nikoho netrápi, keď sa nejaké lego skritizuje pod čiernu zem... veď ked s tým niekto nesúhlasí, tak na to môže patrične reagovať. Ale tu sa často reaguje nie štýlom, že "nemáš pravdu, lebo ten set je taký a onaký", ale štýlom "čo zas kritizuješ"...