Soukromé muzeum Lega - Praha, Národní

Založil gt1750, 09.03.2011, 17:33:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

lks00

Vážení AFOLové, za soukromé Muzeum LEGA bych se chtěl omluvit všem kterých, se dotklo, že se o našem muzeu nedozvídáte jako první, je to dáno tím, že jsme byli v obrovské časové tísni a na nějakou velkou propagaci zkrátka nebyl čas. Stejně tak je to i s webovými stránkami a s nimi ruku v ruce jdoucí e-mailovou adresou. Na všem se již pracuje a v nejbližší době by mělo být vše v pořádku.  Dále bych se chtěl omluvit za letáky, na kterých není uvedená adresa muzea, je to dáno tím, že tento leták byl vyvěšen pouze na výloze našeho muzea a na FB profilu, kde adresa uvedená je. Vzhledem k nenávistné kampani, která se zde rozpoutala, pan majitel rozhodl, že veškeré ospravedlňování se zde by přišlo nazmar, a proto pro fanoušky serveru kostky.org bude možná 50% skupinová sleva na vstupném. Samozřejmě po předchozí domluvě na e-mailové adrese praha@muzeumlega.cz.
Za soukromé Muzeum LEGA Lukáš Sejk

Věšák

Tak jsem jel dneska kolem - bohužel nebyl čas zajít dovnitř...ovšem po venkovním dojmu tam pravděpodobně zajdu až budu mít víc volna. 8)
Fotky nejsou nic extra, ale aspoň něco :)

Valentin Dobrotivý

Trochu nechápu ten povyk, co se tady spustil - inu dělají to tak, jak umějí, a zda je to dobře či ne, ukáže zájem návštěvníků.

Za sebe jim přeji hodně štěstí a doufám, že se jim podaří vybudovat důstojný stánek věnovaný Legu.

Myslím, že v návštěvnosti/prodejích by jim docela pomohlo, kdyby měli v nabídce i sety, které nejsou k dostání v běžné prodejní síti, tedy různé limitky a promo sety, ať už klasické krabice či pytlíky. To by k nim dotáhlo řadu lidí, kteří chodí na tenhle web.

vasek

#33
Jak jsem slíbil byl jsem se podívat na Národní do muzea a pořídil pár fotek. Nemyslím si že jsem ten pravý kdo by měl hodnotit, ale o pár postřehů bych se mohl podělit. Muzeum se nachází celkem ve třech patrech v relativně malých prostorách, ale autoři se snažily prostor co nejlépe využít. Sám se zajímám pouze o Technic takže tuto expozici jsem si prohlédl nejlépe ;). Exponátů je vcelku dost avšak některé sety ke kterým mám blízko jsem tu nenašel např. 8653 nebo 8145 a některé další. Takže je možné že se bude expozice dále rozšiřovat pokud je majitelé seženou. V této vitríně jsem uvítal štítky s názvy setů, počtem dílů a datem vydání, což však bohužel neplatí v celé expozici a je to škoda. Všiml jsem si že nikde nejsou vystaveny roboti Bionicle což mě osobně nijak nevadí ale do Lega patří, také Mindstorms není nikde vystaven což považuji za mírný nedostatek protože on a jeho předchůdci by ukázali že Lego není jen kostička jak si mnozí neznalí myslí.
Určitě by se dalo muzeum pojmou i jinak, ale majitelé zvolili svou cestu a je tedy jen na nich jak expozici pojmou, každopádně jim přeji hodně štěstí a spokojené návštěvníky.
U kasy je možné zakoupit pár setů, ale nečekejte žádný ohromující výber  ;).


Anatyt

#34
Pozerám, že tam majú aj MOCy (prvý obr. vpravo dolu) a tá stavba na tom lesklom podklade - to je dosť preplácané, až hraničiace s nechutnosťou. A kombajn na stavbe som ešte nikdy nevidel! :o Prisamfakt!

hayake

Díky za zprávy z daleké Prahy ;)

Přiznejme, že pro fajnšmekry z Kostek epozice zajímavá asi není, ale běžný návštěvník padne zcela jistě na zadek. A to je, tedy aspoň předpokládám, cílem - ukázat, co Lego vyrábělo a vyrábí, nadchnout další spoustu dětí.
Určitě by to ale chtělo popsat všechny sety.

Za sebe jim fandím, a až budu s dětmi v Praze, ráda se zajdu podívat.

Colonel32

To je smutné. Letadla postavené na bílých sloupech, které jsou přímo napojené na mostní konstrukci? WTF?

kryst.off

Letadlo a vrtulník na sloupech, to je fakt hnus, podle mě by to nenapadlo takhle postavit ani desetileté děcko (já jsem si například věšel od stropu nylonová vlákna). Vůbec celé to město je odporné, naplácané na sobě všechno možné i nemožné. Stejně tak stavba a na ní kombajn, jak už tady zaznělo. Hodně Lega pod jednou střechou, ale přidaná hodnota žádná - alespoň se mi to tak jeví z fotek. Za ty dvě stovky radši zajdu k Rudolfinu na svíčkovou a pár vymazlených Plzní  ;)
kryst.off

Anatyt

Podľa mňa to celé bolo robené čiste za účelom biznisu. Robili to ludia, čo o LEGU nemajú ani páru. Nevedeli čo kupujú, pravdepodobne nevedia čo je originál LEGO set a čo je MOC. Vedeli len to, že LEGO je fenomén a že by sa možno na tom dalo zarobiť. Tak si povedali koľko do toho vrazia, hromadne, bez nejakého cielu skupovali za každú cenu všetko na Aukru a zrátali si koľko by na tom mohli zarobiť. Priestory v centre Prahy predpokladám, že tiež nie sú lacné... Či im to vyjde je druhá vec. Každý biznis je riziko.
Každopádne - právne je to asi všetko v poriadku, takže...

votrelec

Tiez som bol zarazeny, co tam su za divne model teamy. A tie najlepsie model teamy ake boli  vydane tam nemaju: Black cat, highway rig a moj najoblubenejsi Whirl N' Wheel Super Truck.
A najviac co sa mi nepaci podla fotiek, tak to su tie sety na seba nahadzane zo CITY stavby.

Anatyt

#40
Tak zas treba sa na to pozerať tak, že bežný človek nevie ani čo to Model Team je. Bežný človek vidí kopec LEGA a to mu stačí. Už preplácaná úroveň narýchlo zorganizovanej prezentacie je druhá vec.
Každopádne názov "MUSEM LEGA" je silné kafe podľa mňa. :-\

rdk

Díky za fota.

Náhodou, kromě té ohyzdnosti se stavbou/kombajnem a zažloutlých kostek sloužících jako opora mi to nepřijde špatné.

Až doladí prezentaci, taxi myslím, že to stojí za návštěvu.

vasek

Ještě druhá sada  ;D.

Darth

Tak prezentace chaotická, seskládání divné - Pharaoh Quest s Adventures dohromady - dobrá. Ale do Paradisy strkat Bellville s rozdílnou velikostí figů, to už je moc. Star Wars, který mě zajímá nejvíc, je také páté přes deváté, Clone Wars vedle DS, starší UCSka se jim moc nedařilo splašit.

Chudáci modular houses, tam se přímo nabízí je secvakat dohromady a přidat pár autíček, vytvořit iluzi ulice, když už se o něco podobného snažili v městečku (i když chaoticky). A ty rozebrané a přes sebe naskládané patra dole...

Každopádně, jak budu v Praze, tak se tam chystám, i ty dvě kila dám, alespoň si sety prohlédnu naživo a vyberu si, co bych si jednou chtěl pořídit - SW znám dobře, ale třeba zrovna starší hrady jsou pro mě zajímavé srovnat co do velikosti.

Jinak díky za fotky, moc pomohly.
Ono se dá říct, že i negativní reklama je pořád reklama.

vasek

Pánové, to muzeum není určeno nám AFOLům, ale veřejnosti. Má to své mouchy, ale já osobně jsem rád že se do toho někdo pustil. Pokud bych mohl majitelům poradit tak to udělám, ale je to jejich projekt za jejich peníze a nebudu na někoho kydat špínu jen proto že to či ono není podle mých představ.
Každý máme na vybranou zda tam jít nebo ne, některé věci jsem jsem "naživo" viděl až tam, takže " u mě dobrý"  :D.

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: vasek kdy 18.03.2011, 13:34:06
... Pokud bych mohl majitelům poradit tak to udělám, ale je to jejich projekt za jejich peníze a nebudu na někoho kydat špínu jen proto že to či ono není podle mých představ...

Ponúknuť pomoc či radu im môže ktokoľvek a kedykoľvek, otázka je či to niekto z fóra urobil... Možno by majitelia takýto support privítali.

GNOSIS

Citace od: Darth kdy 18.03.2011, 13:21:17Ale do Paradisy strkat Bellville s rozdílnou velikostí figů, to už je moc.
Tak těch nelogičností je tam více, zde je dokonce přidán ještě růžový promo set Team Telekom - Tour de France - 1198 . Laik nepozná, že k Bellville nepatří.

Robbed

No prostě pro AFOLa noční můra, pro běžného návštěvníka (dítě) ráj.

Já se k tomu stavím spíš neutrálně, nečekal jsem žádný zázrak a ty kusé informace k tomuto směřovaly. Dokonce bych tam i možná někdy zašel (pokud tedy platí ta sleva pro kostkaře i po této vlně kritiky >:D)

otaznik

Mně osobně na tom vadí jistá nekoncepčnost a (pravděpodobně) naprostá neznalost LEGA vystavujícími. Také si myslím, že pokud chce někdo vystavovat originální set, tak by ten set měl vypadat správně, ne, že některé díly nahradím jinými.
Líbí se mi prostředí, čisté, světlé.

eNTy

Do muzea se samozřejmě dříve či později podívám, ale z fotek je mi jasné, že nadšený nebudu. Je mi upřímně jedno, jestli jsou modely promíchány a některé sestaveny špatně či nekompletní. Co mě zaráží je ten způsob prezentace. Řady skleněných vitrín s modely seřazenými v zástupu mi připomínají sto let stará zaprášená muzea kde se musí šeptat. Čekal bych, že taková "muzea" jsou již dávno passé, tím spíše pro něco tak zábavného a hravého jako Lego.
Několik pokusů o scénky naprosto boří nepřehledná změť modelů na malém prostoru a celkový nedostatek soudnosti a vkusu. Méně je někdy více.
Já bych čekal několik málo (3-5) velkých pestrých scenérií (asi podle měřítek - minifig, technic, mikro apod.) s příběhem, kde se proplétají různé kolekce, styly a potkávají se různé epochy Lega (a umožní přímé srovnání doby nedávné a dnešní).
Tahle vitrínová podoba mi prostě přijde beznadějně zastaralá a nudná. Chybí tomu šmrnc a nápad. Nicméně tleskám odvážnému nápadu a držím majitelům pěsti, ať se uživí na tak drahém místě. Třeba to časem přehodnotí a najdou chuť a čas posunout "muzeum" do našeho století.

marian20

Nedá mi po zhliadnutí fotiek a tiež musím pripojiť pár riadkov.

Múzeum Lega ako nápad zaujímavý, určite mal potenciál, ale jeho terajšia podoba je dosť bieda. Viem že je primárne určené "laickej" verejnosti, ale niektoré veci sú naozaj ako päsť na oko. Už spomenuté mesto, kde nahádzané bricky majú symbolizovať terén, zažltnuté biele bricky 2x4 ako podpery (na jednom stĺpe dokonca s potlačou Police  ???) rovnako aj žlté u SW setov, úplný mix setov, kde jedna téma je na viacerých miestach (napr. Aquanauts) a vrchol nevkusu je vitrína so stavbou a prístavom. Už keď človek investuje tisíce do setov a sám nemá k Legu taký vzťah, aby to zvládol sám vystaviť, je tak zaťažko najať si profesionálneho aranžéra, ktorému stačí ukázať Lego katalóg a povedať mu, že niečo podobné chcem.  ::)

Nevadí mi zmiešanie tématicky podobných setov, ako napr. starých Adventurers s novými Indy setmi a Pharaoh´s quest, ale v takom prípade by som to poňal skôr ako ukážku, ako sa daná téma vyvíjala v priebehu rokov, s malými popismi na boku vitríny ku každej z daných tém, ako rok uvedenia na trh, počet setov z danej témy a pod. a nie jedno cez druhé poukladané bez žiadnej koncepcie. To sa týka celého múzea, nie len tejto témy.

Keďže ide o múzeum, kladúce si za cieľ predstaviť históriu Lega rozhodne tam chýba viac textových materiálov, doprevádzajúcich vystavené exponáty. Zaujímavé by bolo možno porovnanie vývoja balenia setov, od krásnych Legoland krabíc s odklápacou prednou stranou, po dnešné krabice. Takisto mi tam chýbajú klasické Lego sety zo 60.-70. rokov, HO autá a pod.

Celkovo sa mi zdá, že je to robené dosť narýchlo (aby sa stihol termín otvorenia v nájomnej zmluve?) a dúfam, že múzeum prejde ešte zmenami, priestoru na zlepšovanie je dosť.
Držím majiteľom palce a prajem veľa spokojných návštevníkov.
weiter, weiter ins Verderben, wir mussen leben bis wir sterben...

Villa Legina

#51
Marian20 ja s Tebou súhlasím, ono keď už na tých stĺpoch človek nerozozná či ide o zažltnutú white brick alebo normálnu tan brick, to je fakt už zle  :P a kruhový objazd /vyúsťujúci z jednej strany do vody s tou metelicou tam/ urobený z vesmírnej plate v mestečku... decká si nevšimnú, jasné, ale moje srdce krváca  ;D
(Apropo nekomentujem tie 3 vehikly a heli čo na tom objazde sú uplacírované :o)

Zaujímalo by ma, či táto výstavka obnáša aj témy Homemaker, Fabuland, Building Sets w. People a starý Legoland... neviete niekto? Ak áno, prípadne dá niekto nejaké obrázky? Ďakujem.

Igorus

V pátek jsem podnikl návštěvu a tak bych taky k tématu napsal pár řádek.

Muzeum Lega je vskutku zajímavý, ale rozpačitý projekt. Co musím ocenit, je lidský přístup. Už u vstupu se na vás usmívají prodavačky. Po mém dotazu na zlevněné vstupné pro členy Kostek byl pak přivolán pan Sejk. S ním jsem bohužel musel vyřešit nepochopení nabídky umístěné na Kostkách. Tedy mi byla nabídnuta studentská sleva (130,- Kč). Poté se mne ujal a prošel se mnou téměř celou expozici.

Co se expozice týká tak mnoho už je patrné z Vaškových fotek. Přidám k tomu můj komentář. Je pravda, že v muzeu jsou umístěny spousty setů. Některé mají důstojné místo, jsou i opatřeny štítkem s informacemi o setu. Na druhou stranu několik raritních setů se krčí v koutě nebo u stropu.
Co ovšem považuji za průšvih, jsou kolejiště. Jedno hlavní  a jedno vedlejší. Tady platí známé pravidlo Méně je někdy více.  Jako smutný detail mi pak zůstane v paměti set 7740 (bez dveří a šedých oken) skrčený za farmou z roku 2009.

Když to vezmu suma sumárum, tak mi to přijde, jako kdybych přišel do muzea a u vstupu byla cedulka ,,Expozice se upravuje". Když jsem byl panem Sejkem požádán o názor, kritikou jsem nešetřil. Tak snad si to vezmou k srdci a vznikne opravdu důstojné muzeum Lega. Zdroje určitě nejsou problém, takže je to zamyslel se nad tím.

Hardegon

Citace od: Igorus kdy 20.03.2011, 10:00:21
(...)
Když to vezmu suma sumárum, tak mi to přijde, jako kdybych přišel do muzea a u vstupu byla cedulka ,,Expozice se upravuje". Když jsem byl panem Sejkem požádán o názor, kritikou jsem nešetřil. Tak snad si to vezmou k srdci a vznikne opravdu důstojné muzeum Lega. Zdroje určitě nejsou problém, takže je to zamyslel se nad tím.

Díky za zajímavý náhled. Kdyby více lidí počkalo, až se tu objeví takovéhle informace, a pak až nadávalo, třeba by byla ze strany muzea snaha s kostkami komunikovat. Muzeum má rozhodně co ukázat, jen nemají takové zkušenosti jako zdejší AFOLové.

Možná by bylo lepší jim nabídnout radu, než aby tu každý po sérii fotek (za které Vaskovi děkuji) vykřikoval, jak je to strašné...  :-\

kissak75

Byl jsem se podívat v muzeu se synem - 6 let (lego pro něho znamená hračku Nr.1) a z výstavy byl unešený, ohromně se mu to líbilo a viděl některé sety, které zná jen ze starých katalogů. Za sebe musím říct, že vstupné 200.- mně nemile překvapilo (malý zdarma), ale ve výsledku to bylo OK. Sety jsou jsou hodně namačkané na sobě, některé (např hrad 6074) jsou zase nekompletní (chybí vrchní opevnění obou vstupních věží - obyčejné šedé kostky) a vystavený je ve vitríně samostatně... Část, kde je edice star wars je dle mého neznalého názoru dobrá - to že jsou ty sety tak obrovské mně nikdy ani nenapadlo :-) a je jich tam dost. Pro někoho kdo legem žije to může být utrpení a k pláči, ale pro děti a dospěláky jako já - tedy jen fanda lega jako hračky, to bylo dobré. Mindstorms tam bohužel chybí a je to velká škoda, stejně jako bionicle. Prostory které má provozovatel k dispozici jsou hodně malé a tudíž je výsledek asi takový, jaký je. Každopádně snahu hodnotím kladně a do budoucna se doufám expozice vylepší...

peki

#55
Vzhledem k ,,diskusi", vystižněji řečeno plkání o ničem, místy přerůstající v nemístné útoky nehodné tohoto fóra, zejména od uživatelů jejichž nick si vybavuji (BOHUŽEL) téměř výhradně v souvislosti s mazáním/házením jejich příspěvku do koše či  ,,zásadními" příspěvky v sekcích off topic/volná diskuse, jsem se domluvil na takové malé reportáži, přímo v muzeu. 

Okazy

reportáž zde
www zde
facebook zde
mapa

adresa:
Národní 31
110 00 Praha 1
Česká Republika

Odpovědný manager:
Jan Vokolek
Tel.:775 44 66 77

mail: praha@muzeumlega.cz

Jak to všechno začalo (vztah k Legu)
Zde je tedy v kostce ve stylu já se zeptal oni odpověděli. Pan Křeček (Lichle z Aukra), který nebyl během mé návštěvy, bohužel přítomen, je dlouholetým fanouškem s sběratelem LEGa. Postupem času jak se hromadili sety přemýšlel po ,,Nerudovsku" – kam s ním? Napadlo ho udělat takovou výstavu, původně kdesi mimo Prahu někde poblíž chaty. Posléze se stal z myšlenky podnikatelský záměr, vše pak urychlila možnost získání pronájmu na zajímavé lokalitě v Praze.

Vzhledem k termínu otevření bylo potřeba v poměrně krátkém časovém úseku vyřešit jak vybavení interiéru, tak kompletaci velké části setů. Dle vyjádření p. Vokolka (mého průvodce)  jich bylo na začátku sestaveno cca 500 a dalších 1 700 včetně velkých SW setů bylo zapotřebí postavit.

Komu je muzeum určeno
Primárně dětem respektive rodičům s dětmi, dospělým (myšleno i na zahraniční turisty), kteří si chtějí zavzpomínat na svoji oblíbenou hračku z dětství. Za sebe mohu říci že jsem se tam také nenudil. Bylo příjemné si popovídat s průvodce a současně jedním z organizátorů expozice. Diskutovat o společných problémech, které se vyskytují při pořádání Lego výstav (např. vykolejování vlaku ).

Rodiče s dětmi zatím tvoří asi 95 návštěvníků. Dětem jsou pak určena ona ,,přeplácaná " dioramata , zatímco střídměji vyrovnané sety děti tolik neberou.  Při uspořádání/konceptu expozice si autoři kladli otázku jak exponáty uspořádat tak aby to bylo zajímavé. Chronologické řazení jednotlivých setů nebylo příliš atraktivní (stejnou zkušenost jsme učinili ve Svitavách, tuším u setů vývoj Lego benzínové stanice). Přednost tedy dostalo v rámci možností (limitované prostorem) řazení tématické.

Jak je to s logem společností Lego
Před turistickou ,,atrakcí" je klasický Lego obchod – tedy pro označení obchodu je použito klasicky  logo Lego. Použití loga Lego na ,,atrakci"/ muzeu není možné vzhledem k autorským právům jiných subjektů na provozování atrakcí spojených s Legem. V častí, která je muzeum je nachází pouze zapůjčené Lego stolky do dětského koutku

Jak je to s Lego obchodem
Měl by být stálou součástí ,,atrakce". Plány do budoucny co bude a nebude v prodeji jsou budou do jisté míry ovlivněny chováním zákazníků (jejich poptávkou) Zatím to vypadá vhledem k návštěvníkům na sety ninja ( které na první pohled moc Lego nepřipomínají). Vzhledem k limitaci prostor to alespoň zatím nevypadá na nějaký prodej dílků.

Prostory
Expozice je opravdu na třech podlažích, jedno patro je pod úrovní chodníku (s ne Lego překvapením v podobě opravdových trezorových dveří  ) a jedno menší  nad obchůdkem s Legem.  Prostory jsou čisté světlé, působí příjemným svěžím dojmem. V expozici se SW je osvětlení laděno do modra není rušeno denním světlem, takže exponáty SW pěkně vyniknou.

Co si o tom myslí návštěvníci
Osud tomu chtěl že jsem u expozice ,,kombajn na stavbě" narazil na:
Fredrik Petterson
Senior Area Manager
LEGO Sverige AB

viz foto. Troufám si říci že toho už z Lega viděl hodně, přitom atrakci hodnotil kladně. Viz záznam v knize návštěv. Když jistil že jsem AFOL tak se hned ptal na Lugbulk (jestli jsme v něm, že AFOL ve Švédsku poprvé a jsou z toho hodně nadšený). Zkrátka jsem si pěkně popovídali o LEGu a věcí kolem něho.  Dalšími návštěvníky byla skupina Japonců, soudě podle úsměvů se jim tam také líbilo. No a do třetice jsem narazil na rusky hovořící rodinku, které se to také spokojena.

Co muzeum rozhodně není
V rámci vyváženosti reportáže je nutno říci, že pod názvem muzeum si asi většina AFOlů (tedy lidí co o Legu ví více než běžný smrtelník) představí něco jiného. Něco co se bude blížit více výstavě přímo v Billundu ve společnosti Lego (snad ještě někde najdu fotky a napíši i o tom). Tedy řekněme nějaký systém ve vystavených exponátech doplněný (pro ty co už umí číst) i slovním popisem (popisky jsou vyrobené ale špatně takže se musí předělávat).  Některé věci (např. zdokumentování vývoje Lego vlaků) bych udělal jinak.Každopádně expozice jako taková je bude ještě dolaďovat. Příkladem postupného dolaďování může být např. interaktivní kolejišťátko.   ;)

Co říci závěrem
Pokud se mne někdo zeptá, jestli mne něco opravdu zaujalo, tak upřímně řeknu, že je to především množství nashromážděného Lega jedním člověkem žijící v Čechách. Při této konfrontaci jsem se ujistil, že já jsem naprosto normální. A těch pár desítek (možná stovka) setů a krabic s dílky nestojí ani za řeč. AFOLům tedy doporučuji návštěvu s rodinným příslušníkem odpovídající za finance, peníze investované do vstupného se vám v budoucnu určitě vrátí v podobě snadnějšího zdůvodnění nákupu Lega.Troufám si říci že dětem se místo bude líbit a budou se tam chtít vrátit.

Valentin Dobrotivý

Konečně rozumné zhodnocení - díky. Původně jsem to chtěl oželet, ale asi tam s rodinou vyrazím.

P.S. Podle zápisu v návštěvní knize bych soudil, že druhou skupinou nebyli Japonci, ale Korejci ;)

Villa Legina

weetabix castle  :o v najspodnejšej polici !!! a ešte schovaný za setom 376  :P

Sokol

Sú v obchode aj niake staršie Star Wars sety?

jvucka

Navštívili jsme včera i s juniorem, byli jsme spokojeni a můžeme doporučit. Zdejším kritikům bych rád sdělil následující: ano, má to dost drobných chyb. Tu špatný minifig, tam chybějící kostka, aranžmá je občas zmatené, témata jsou čátečně pomíchaná a v některých tématech jsou mezery, kterých si znalec hned všimne. ALE: vy víte o jiném podniku v Praze (nebo v celé ČR), který ukazuje pohromadě tolik setů veřejnosti a nemá žádné tyto chyby??? Ano a kde? A je takových podniků hodně?
Kdyby bylo konkurenčních podniků hodně a bez chybiček, pak by byla kritika oprávněná. Ale tady máte člověka, který je očividně pozitivní blázen a má dost peněz i nadšení, aby udělal velikou sbírku a ukázal ji lidem. Proč se do něj navážíte, když moc podobných nenajdete?
Pokud vám tak moc vadí, že někdo uvidí set s chybějící kostkou, co vám brání napsat mail "ten a ten set postrádá kostku x, nabízím za rozumnou cenu"?
V muzeu jsme potkali majitele (či osobu prohlašující se za majitele) a dotyčný byl milý, ochotně si popovídal, dokonce nás po jednom patře sám provedl s výkladem a tvrdil, že výstavu bude postupně vylepšovat, dodá popisky k setům (zatím jen u menší části) a sety bude postupně vylepšovat. Doufám, že mu vydrží peníze i nadšení dost dlouho, aby projekt dofinalizoval, každopádně pro děti i turisty to již víceméně dostačuje. Nám se to líbilo (juniorovi i dospělým, co o legu něco vědí) a přijdeme zase. Mám podezření, že muzeum asi moc výdělečný podnik nebude, tak raději přijdeme dříve než později.
Zvlášť je třeba pochválit ochotu personálu, což je věc, kterou i po dvaceti letech kapitalizmu leckde postrádám.
P.S. Z povídání našeho průvodce jsem vyrozuměl, že zdejší diskuzi čte.  ;)