Parní lokomotiva (10194?)

Založil Jonas, 14.02.2009, 16:14:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

pryb

Citace od: bartas kdy 07.04.2010, 00:39:25
Lze fyzicky umístit 8881 do tendru, tzn. vleze se tam?

Ano i ne. Na šířku se vejde, na délku ne. Jde ho tam dát šikmo. Ale vypadá to fakt ohavně.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

peki

Citace od: bartas kdy 07.04.2010, 00:39:25
Z dlouhodobého hlediska nejsem zastáncem speciálních akumulátorů, které se špatně shánějí až skončí podpora výrobce.

Chápu, ale budeš s tím mít problém. Lego je skládačka takže je všechno v podstatě možné = vlak se dá rozšířit/prodloužit. Prakticky ale zjistíš, že u vlaků jsi hodně limitovaný právě těmi rozměry šířka 6 stud, délka 28 studů (moje nejdelší mašinky které jezdí jsou 34 studů). Můžeš si vlaky předělat i na šířku 8 studů, ale každá kostka navíc zvyšuje hmotnost a tím snižuje délku jízdy soupravy.

LEGO počítá do vlaků se speciálním akumulátorem, snažilo se minimalizovat rozměry a optimalizovat výkon (na zdokonalování se dále pracuje). Pokud půjdeš cestou nějakého "bateriboxu" budeš muset asi vždy něco upravit, někdy to půjde dost těžko.

Být tebou

1) podíval bych se na BL po trans base pro IR vlak, které obsahují jak bateri box tak přijímač. Některé vlaky by měli jít lehce přestavět na tuto trains base. Nevýhodou je že je možné ovládat max. 3 vlaky pomocí IR ovladače. Nezkoušel jsem ale předpokládám, že je systém nekompatibilní s novým IR ovládáním.

2)  Pořídil bych si jeden akumulátor na zkoušku. U každé budoucí soupravy pak budeš mít více možností na realizaci napájení.  Umístění bateriboxu ( tak aby nerušil) pak může být takovou malou výzvou  ;)

Citace od: bartas kdy 07.04.2010, 00:39:25
Ještě jeden dotaz:
Kdybyste si zakládali Lego vláčky dnes, šli byste do 9V systému a sháněli koleje po bazarech nebo byste začli s RC a plnou výrobní podporou Lega?

Ve skutečnosti takové dilema mít nemusíš. Na kolejišti můžeš mít vedle sebe jeden okruh 9V a druhý IR. Časem uvidíš co převáží. "starý" 9V motor můžeš napájet z aku/bateriboxu a 9V souprava bude rachotit po plastových kolejích stejně dobře.

Co se kolejí týče, tak cena 9V rovinek na BL je opravdu vysoká ( od nějakých 70 -140 Kč). Dej si na jednu stranu náklady:

IR                      9V
koleje              koleje
motor              motor
napájení         napájení

Připočti k tomu, jak jsou pro tebe dostupné/sehnatelné  "staré" dobré 9V komponenty.  Miska vah se asi přikloní (pro začátečníka) k novému systému. Pokud u vlaků zůstaneš budeš si pak postupně shánět/stavět další soupravy.  A třeba budeš předělávat 9V na IR tak jako já a ostatní předěláváme 12 V na 9V ;) .

Murphy

Zrdavím legovou vláčkovou veřejnost. Potřeboval bych poradit s motorizací 10194. Mám ovladač 8879, přijímač 8884, motor 8882, nemám zdroj 8878, ale jen takový bateriový legový box na 6 AA baterek, který dává 9V a kabelovou redukci 8886. S tímto mi vůbec nefunguje IR ovladač. Když ho vyhodím a připojím motor napevno přes redukci 8886 ke zdroji, tak mi mašina jede. Nevíte co s tím? Je rozdíl v těch zdrojích? Na tom bateriovým boxu jsou 2x 9V ale z redukce jde ven už jen jednou 9V. Nevím jak to má ten zdroj 8878. Nebo jestli není ten přijímač 8884 v háji a nemám to reklamovat. Předem díky za info.
Když už, tak už..

vasek

Problém je v kabelu 8886 a v použitém bateryboxu, ty máš ještě asi ten starší který nemá půlkulatý oranžový vypínač. Potřebuješ právě ten novější baterybox (v současné době vyráběný) a ten napojit přímo na IR receiver, pak ti to bude fungovat (tedy pokud máš ostatní díly v pořádku).

Murphy

Aha, no nějak jsem si to myslel, já mám baterybox na obrázku a ten redukční kabel a prostě to nejde. Tak to budu muset sáhnout do kasy a koupit ten nový baterybox, se nedá nic dělat. Díky za pomoc.
Když už, tak už..

5o

Priatelia, teraz riešim dilemu. Rozmisbovať, zložiť a napchať do lokomotivy RC motor zo 7898, alebo nie? Mám z toho ani nie obavy, ale skôr rešpekt, predsa je to staršia dáma. Vonku to vyzerá na poobedný dážď, tak von ma to už neláka.
Preto lebo Lego...

5o

Tak som sa k tomu konečne odhodlal. Ale kôli technickým možnostiam som zvolil pohon zo setu 7939, nového náklad. vlaku. Batériový box som klasicky dal do tendra, a motor tiež. Mojim zámerom bolo, aby som nemal nejako príliš viditeľné káble a teda príjmač som tiež dal do tendra. A aby to aj nejako vyzeralo, tak po otvorení dvierok je možnosť prepínania kanálov. Len zadnú časť boxu s batériami je vidieť a to je trochu škoda. Celkovo som zvýšil dieliky na bokoch ale predĺženie som zatiaľ vylúčil.
Dnes sa chystám odľahčiť lokomotívu od zbytočných prevodov.
Fotečky som nejaké spravil, ale vôbec sa mi nepáčili, a vybila sa aj baterka, tak som ich sem ani nedal.
Preto lebo Lego...

Glesgi

ja sa asi zbláznim :( tu je napísaná cena za esmeraldu 89,99 Eur, čo je super, idem sa pozrieť do obchodu a čo nevidím! 129 Eur!! to je už vrchol, nie!?

otaznik

Citace od: Glesgi kdy 15.09.2010, 19:50:36
ja sa asi zbláznim :( tu je napísaná cena za esmeraldu 89,99 Eur, čo je super, idem sa pozrieť do obchodu a čo nevidím! 129 Eur!! to je už vrchol, nie!?
Jako první doporučuji koupit učebnici slovenského jazyka a gramatiky.

Glesgi

Takže, vianoce sú za nami a pod stromčekom bola krásna krabička s emerald night. Avšak ja mám iba 9 V vláčik samozrejme aj s koľajivom. Problém je v tom, že ak dám motorček do tendru lokomotíva na zákrute prakticky zastaví, a ak pustím na dráhu ďalšiu súpravu tak sa skoro nepohne. Napadlo ma zabudovať do nej XL motor 8882 a ten napojiť na 9V motorček. Jediné, čoho sa bojím je to že nebude sedieť redukcia s xl motoru a 9V motoru, mohli by ste mi poradiť či to je možné? napojiť takto XL Motor na 9V?

Čo sa týka toho 9V je prakticky nefunkčný, vyberem s neho motor a prevody a nechám v nom iba zberače, to by znamenalo, že motor by slúžil ako priame napájanie na XL Motor, nie som si ale istý tou redukciou.

peki

Citace od: Glesgi kdy 25.12.2010, 15:55:59
Napadlo ma zabudovať do nej XL motor 8882 a ten napojiť na 9V motorček. Jediné, čoho sa bojím je to že nebude sedieť redukcia s xl motoru a 9V motoru, mohli by ste mi poradiť či to je možné? napojiť takto XL Motor na 9V?
Potřebuješ : Electric, Power Functions Extension Wire with one Light Bluish Gray End je to redukční kabel mezi 9V a PF

Citace od: Glesgi kdy 25.12.2010, 15:55:59
Čo sa týka toho 9V je prakticky nefunkčný, vyberem s neho motor a prevody a nechám v nom iba zberače, to by znamenalo, že motor by slúžil ako priame napájanie na XL Motor, nie som si ale istý tou redukciou.

Nebál bych se nechat 9V motor funkční (pokud nemáš vysloveně nějaký porouchaný). Trafo to utáhne v pohodě  :)

Glesgi

O trafe nepochybujem, na motore je jedno kovové koliesko na oske poškodené, a preto ide v motorčeku iba jedna náprava... Takže si musím kúpiť takýto drôtik, tak vďaka za pomoc

Glesgi

A teraz, keď už pohon mám urobený (urobil som to predsa len na tie baterky... čo už :) ) som sa rozhodol urobiť pre esmeraldu depo, jediný problém je  tom, že nemám dvere tak sa pýtam č nemáte niekto skúsenosti či sú tieto dvere 2400 - Door 1 x 5 x 10 with 1/4 Circle Top dostatočne vysoké aby tam ta mašinka vošla, alebo existujú ešte nejaké iné dvierka ? :)

stepan

Ty dveře nejsou ani dost vysoký, ani dost široký.

Anatyt

Citace od: Glesgi kdy 15.09.2010, 19:50:36
ja sa asi zbláznim :( tu je napísaná cena za esmeraldu 89,99 Eur, čo je super, idem sa pozrieť do obchodu a čo nevidím! 129 Eur!! to je už vrchol, nie!?

Dnes to znie už tragikomicky (žial). :)

ejancar

To je pravda, keby sa tak mohol človek vrátiť v čase .... by som kúpil aj 2 :)
Lego = každý den nový model/hračka!