náhrada (výměna elektromotoru) v 9V train motoru

Založil peki, 24.04.2020, 09:56:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Občas se objeví dotaz jak opravit nahradit 9V train motor. Několik typů je v této části fóra zkusím to nějak utřídit. Na úvod musím říci že Lego train motor vydrží opravdu hodně. Opotřebení které popisuji níže je z výstavních provozů (dlouhodobé výstavy) nebo u některých motorů z bliklinku, které jsem koupil jako USED (mohlo jít také o kusy z výstav) nebo se ke mně dostali jako nefunkční. Nejde jen o moje poznatky, je to kolektivní know how vláčkařů a nejen z kostek.

Pokaždé bude muset 9V train motor otevřít (motor není uzpůsobený na otevírání, proto se to neobejde bez nože) viz postup ZDE


Další postup bude záležet na tom co bude potřeba vyměnit,opravit nebo jenom vyčistit

1) Náhrada elektromotu
elektromotor v 9V train motoru je identický s motorem který je v PF train motoru.
postup je vidět například na tomto videu
Pokud vám tedy nefunguje elektromotorek, je nejjednodušší ho vyměnit. Identický elektromotorek je v PF train motoru. PF train motor je rozebiratelný, což je určitě výhoda.

2) vyčištění uhlíků  9V train elektormotoru (hodně pracné ale funguje to ). Zdadnější si mohou troufnout opravit i elektromotorek. Musíte ho ale rozebrat. Na druhou stranu nic neriskujete, nemůžete rozbít to co je rozbité, čili můžete jenom získat  ;) Ale rozebrání elektromotorku není nic jednoduchého.
postup ZDE


3) vyčištění sběračů
Někdy motor nefunguje, protože je problém se sběrači. Mohou za to nečistoty které mezi kolem a sběračem začnou fungovat jako izolace. Zběrače je možné očistit štětečkem, bez mutnosti rozebírat motor.
postup ZDE


někdy je vlivem opotřebení sběrač ulomený, takže je nutné ho vyměnit nebo se pokusit opravit naletováním plíšku. Postup ZDE


4) vadná/vypadnutá proudová pojistka
postup ZDE


Některé motory mají tyto pojistky i dvě. Kromě té kulaté je tam ještě toto

linhi