Dotazy nováčka v Lego světě

Založil Fargotroniac, 30.10.2023, 15:46:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Fargotroniac

Ahoj,

Jsem tu na kostkách nový a v podstatě i nováček v Legu. Sice jsem jako malý nějakou tu stavebnici měl, ale to bych moc nepočítal. No a tak se obracím na zkušené.

Docela se mi zalíbil dlouhodobý projekt vytvoření vlastního města i s vlaky, osvětlením a podobně. Zatím Lego doma žádné nemám, tak jsem si alespoň stáhl program na vytváření návrhů BrickLink. Stáhl jsem si i něco z jejich galerie, abych to použil jako vzor a hned jsem narazil na nějaký ten problém a tak jsem tady.

Třeba pro nákladní vagón bych rád použil 4 nápravy, ale narážím na to jakou délku vagónů použít aby to vypadalo v pohodě. Prostě aby to nebylo moc malé, ale taky moc velké. Tak nějak optimálně k figurkám.

Další dotaz se týká toho, zda použít systém vlaků přímo od Lega či zda existuje nějaký neoficiální systém, ale s Legem kompatibilní. Pokusím se níže trochu popsat čeho bych rád u vlaků dosáhl.

Určitě bych rád měl vlaků více (osobní, nákladní, tramvaj, nadzemku,...). Jak jsou vlaky napájené? Přes kolej asi ne, takže nějaká dobíjecí baterie? Je možné vymyslet něco jako systém bezdrátového dobíjení, když bude vlak stát?
Taky bych rád vytvořil něco jako depo pro všechny vlaky. Tedy prostor, kde budou zaparkované pokud nepojedou a budou se zde třeba i dobíjet.
Jak je řešené spouštění vlaků? Koukal jsem, že přes nějakou aplikaci, ale to mi pro více vlaků přijde dost krkolomné. Raději bych něco jako ovládací panel s mechanickým vypínačem, který by vlak spustil. Ale v případě nouze hold budu muset v aplikaci pokaždé kliknout a vlak spustit.
Jak na výhybky? Dají se nějak programovat, nebo spíše počítat s tím že každý vlak bude muset mít vlastní trať, abych nemusel neustále přehazovat výhybky?

Trochu obecně. Má Lego nějaké motorky, které lze připojit do elektronické sítě (samozřejmě přes trafo) a použít je třeba k roztočení kolotoče?

A teď trochu k domkům. Doporučíte nějaký rozměr základny domu, který bych mohl využít jako výchozí bod pro navrhování domků? Opět aby to nějak odpovídalo k vlakům a figurkám.

Poslední dotaz se vztahuje k nákupu kostek. Máte nějaký ověřený obchod, kde případně shánět samostatné kostičky, případně nějakou neoriginální značku co bude s Legem fungovat? Popřípadě i nějaké bazarové, ale s důvěrou v obchod (prostě aby to nebyly hodně opotřebované kostičky či nějak zničené a tak).

Děkuji všem za trpělivost s přečtením a jejich rady.

Colonel32

Citace od: Fargotroniac kdy 30.10.2023, 15:46:13Poslední dotaz se vztahuje k nákupu kostek. Máte nějaký ověřený obchod, kde případně shánět samostatné kostičky, případně nějakou neoriginální značku co bude s Legem fungovat? Popřípadě i nějaké bazarové, ale s důvěrou v obchod (prostě aby to nebyly hodně opotřebované kostičky či nějak zničené a tak).

Nové kostky samostatně lze nakupovat Legostore OC Westfield Praha Chodov na objem do kelímku. Výběr je minimální, průběžně obměňovaný, ale často se najde věc, která se tam vyplatí mnohem víc než kdekoli jinde. Průběžně aktualizovaná nabídka viz vlákno https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=54079.120 . Pokud nejste z Prahy, není problém domluvit nějakého kostkaře, který je a bude ochotný jednou za čas něco nabrat a poslat.

Dále se dají kostky nakupovat přímo od Lega na jejich webu, v rámci kategorie Pick-a-Brick. Pozor, vyplatí se hlídat si ceny, některé díly jsou nesmyslně drahé.

Poslední možností je Bricklink.com, což je vzájemně prolinkovaná databáze všech dílů a setů a současně celosvětové tržiště. Lze vyhledávat prodejce podle všemožných parametrů (min. x kusů skladem, pouze ČR, pouze evropská unie atd.) a každý prodejce má hodnocení od kupujících za minulé obchody. Tam se dá podívat jak často dostává neutrály nebo negativy za neochotu řešit reklamace, chybějící nebo příliš jeté díly v objednávce. Také je tam k dispozici informace, za jakou cenu se položka poslední půlrok prodávala (min. cena, max. cena a hlavně průměrná cena)

otaznik

Citace od: Fargotroniac kdy 30.10.2023, 15:46:13Ahoj,

Jsem tu na kostkách nový a v podstatě i nováček v Legu.
Ahoj, jako první doporučuji projít zde na kostkách sekci Trains. Ta ti odpoví na některé tvé dotazy. Potom se můžeš zeptat konkrétně již v té správné sekci.