Půjčovna LEGO setů

Založil Matej, 13.08.2013, 10:30:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

davroman

Citace od: Kuba kdy 09.01.2018, 12:13:30
Jelikoz neni cilem zalozit rentabilni byznys, tak jestli to neni jen o tom, za cizi penize se dostat k mnoha ucs setum. A za nedlouho po otevreni to zavrit.

Přesně takový mám pocit od začátku, co čtu tuhle diskuzi. A moc bych nedal za to, že vše možná souvisí s touto dřívější diskuzí ... http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=50851.0
PS: Pletu-li se a není Lenka jako Lenka, pak se Vám omlouvám.

Pokud bych měl osobně přispět, pak jedině někomu, kdo už pár setů za třeba 10-20tis.Kč má, sety půjčuje, má to "ošahané" a ví co a jak, ale nemá peníze na rozšíření sortimentu půjčovny.

Nicméně, v tuhle chvíli máte celý projekt naprosto nedomyšlený a nepřipravený, a proto ve mně spíše evokuje výše napsané souvislosti. Proto ani nemůžu nikomu doporučit.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Darth

#61
Přispěji také svojí troškou do mlýna.

Než se člověk pustí do podnikání, je potřeba si udělat jednak průzkum trhu (a to ještě než začne shánět finance) a vlastního nápadu (když už ne firmy) a dát to do jednoduché SWOT tabulky. Na první pohled vidím spoustu slabých stránek (nejsou vlastní prostředky, prostory, zajištěné financování, smluvně ošetřené půjčování, vlastně ani domyšlené, a kopa dalšího). Jediná silná stránka je tak chuť se do toho pustit - ale to nevyváží všechny ty slabé stránky. Na druhou stranu jediná příležitost, že podobná půjčovna u nás není (ale asi to má nějaký důvod - že by se to ekonomicky nevyplatilo, jinak by už tady byla) a spousta hrozeb (nevraceči, lidé co ze setu "ztratí" ten nejcennější díl, třeba trysky UCS ISD nebo mřížku motorů UCS Falcona, půjčování setu na kradenou občanku, karta, na které nebude krytí, pokud už by se skrze ni výpůjčka jistila, nízká koncentrace zájemců v daném místě - pokud bude zasíláno, zkuste něco vymáhat od člověka z druhého konce republiky, který má třeba psané bydliště na obecním úřadě).

Skvělou myšlenkou jsou muzea Lega (a také jich u nás vzniklo povícero), tam máte jen režijní náklady (i když jen je silné slovo, nájem, zaměstnanci, údržba, vitríny, jsou dost nákladné) a nákup setů, které jednou postavíte a vystavíte a lidé je chodí obdivovat (ale nijak se vám neopotřebovávají, neztrácí se kostičky, apod.). Ale zkuste do nějakého muzea zajít a pobavit se s majitelem, nakolik je to rentabilní a jestli dokáže vstupné utáhnout všechny náklady. Až tak růžové to není a vím, že majitelé mají často nejvíc práce, po nocích sety na vystavení staví a už to ani není zábava, ale řehole. A pokud už dají dětem na hraní nějaké kostičky v rámci muzea, zkuste se zeptat, jak často je musí dokupovat, vyměňovat poškozené kostky, apod. Také jsem měl jednu dobu myšlenku do toho jít (v mé oblasti žádné takové muzeum není), ale udělal jsem si SWOTku a bez nějaké dotace bych skončil pod mostem. Takže jsem do toho raději nešel.

Možná zkuste založit skupinu pár desítek lidí, kteří se mezi sebou budete znát, budete si důvěřovat a společně si kupujte sety, které si mezi sebou budete půjčovat. Až nikdo nebude mít o set zájem, tak jej zkuste prodat, nebo si někdo z této skupinky za zbytkovou cenu (odpovídající opotřebení) set odkoupí a jede se dál. Rozhodně bych do toho nešel komerčně a už vůbec ne s lidmi, které neznáte. Další členy bych přijímal jen na základě doporučení někoho ze skupiny, který také za nově příchozího bude dejme tomu půl roku plně ručit.

pujcovnastavebnic.cz

CitacePřesně takový mám pocit od začátku, co čtu tuhle diskuzi. A moc bych nedal za to, že vše možná souvisí s touto dřívější diskuzí ... http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=50851.0
PS: Pletu-li se a není Lenka jako Lenka, pak se Vám omlouvám.

Jmenuji se Lenka a jsem tu nová. Opravdu :-) čili nemá nic společného s tou Lenkou z onoho příspěvku, na který tu odkazujete. Prodávat lego mě nikdy nenapadlo.

pujcovnastavebnic.cz

Citacenejsou vlastní prostředky, prostory, zajištěné financování, smluvně ošetřené půjčování
Prostředky pro start sháníme na Startovači, z vlastních prostředků financujeme web (webhosting, doména), dále samozřejmě notáře na založení firmy a právníka na sepsání smlouvy o výpůjčce pro budoucí zákazníky, případně nějaká ta reklama. Podnikání by mělo probíhat prozatím z domova, proto prostory ani zajišťovat zatím nehodláme a nebudeme je muset ani financovat. Jediné výdaje jsou na nákup stavebnic a jejejich údržbu. Neříkám, že jsou malé, ale já v tom stále nevidím takový problém, jak tu mnozí píší. Dále samozřejmě budu muset odvádět daně, ale pokud nebude podnik kdo ví jak vydělávat, nemusím si s nimi moc dělat hlavu. Po škole jsem nějkou dobu pracovala v rodinné firmě a občas tam vypomáhám v době nemocí a dovolených. Je to sice úplně jiný obor (překlady a tlumočení), ale nejsem v podnikání zase úplný nováček. A co se ohledně půjčovny lega týče, mám za sebou jednání přímo s firmou LEGO, Alltoys a také právníky a účetní. Není to tak, že bych si ze dne na den vzpomněla, že chci rozjet půjčovnu, hodila projekt na Startovač a čekala, jak to dopadne.
A jak už jsem tu psala dřív, nehodlám se tím živit, beru to spíš trochu jako koníček, který když by přinesl nějaký zisk, bylo by to fajn, ale nezávisí na tom moje živobytí. Zisk a perspektivu firmy neví předem nikdo, může si udělat propočtu a sond trhu, kolik chce. I když je jasné, že vrhat se do něčeho úplně bez rozmyslu nejde.

MiP

Další naivist(k)a mezi námi  ;D Když to čtu, tak si říkám, jestli takový "podnikatelský" záměr myslí člověk vážně nebo jestli si jen dělá z lidí prdel. Jestli si někdo myslí, že při nákupu za 250.000,- se dají určovat ceny exkluzivních setů nebo získat nějaké super mega VO ceny, tak dotyčný asi spadl z višně a uhodil se při tom do hlavy. Za čtvrt mega nakoupíte leda velké prd! Exkluzivní sety oficiální cestou v ČR nekoupíte, na tyto sety má výsadu jen pár vyvolených. A ani od nich nelze tyto sety získat a to jsem chtěl u nich udělat objednávku za podstatně vyšší částku s platbou předem. Přímo LEGO Vás pošle do patřičných míst rovnou.
Pokud pominu finanční stránku věci, tak netuším, jak se bude řešit kontrola dílů, ať už při výdeji zákazníkovi nebo při příjmu setu zpět. A to je IMHO největší slabina celého projektu. To jako pokaždé projdete set s několika tisící díly, člověk bude 2 hodiny čekat a Vy mu řeknete ano, je to ok a vystavíte doklad? ;D ;D Stejně tak, když to budete někomu půjčovat, tak by si dotyčný měl projít, jestli set obsahuje všechny díly. Jinak už slyším odpověď "no víte, ten díl tam nebyl, když už jsem si set půjčoval"  >:D >:D A až se Vám v setech začnou častěji a častěji objevovat díly z Lepinu, Cobi apod., tak spláčete nad výdělkem. Být Vámi, tak si vezmu k srdci připomínky, co tu ostatní napsali a na celou půjčovnu zapomenu. Toto nemůže dopadnout dobře a zisk to nepřinese žádný.
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

MLT

Tuto diskuzi sleduji od začátku a přemýšlím, zda se tady nebo přímo na Startovači podělit o zkušenosti s půjčovnou, ale stále to odkládám a sleduji, jak se to zde vyvíjí a jak jste pani Lenko (promiňte mi ten výraz) naivní.
Ale když zde čtu vaše reakce, tak si připadám jako v Jiříkově vidění, nebo někde tak o 20 let zpátky.....

Kdybych jsem se měl podělit o svoje vlastní zkušenosti s půjčovnou lego setů, tak zde napíši takový slogan, že to nikdo ani nebude číst celé a stejně na něco zapomenu. Ale musím zareagovat, tak doufám, že tu nebudu psát svůj komentář hodinu, a nějak to zkrátím.

S půjčovnou jsme to v našem muzeu zkoušeli již před čtyřmi lety a pak ještě párkrát. A bylo to i více směry (pro školy, dětské domovy, a pak přímo pro lidi - to co plánujete Vy). Bylo to i rozděleno kde a jakým způsobem půjčovat. U nás v muzeu (zdarma), na různé školní akce (zdarma), a pak domů lidem (za poplatek)

Teď zde možná překvapím, když zde napíši že to FUNGUJE a že se to VYPLATÍ . Ano, ale přesně obráceně. Funguje a vyplatí se to vypůjčitelům (zákazníkům) nikoliv půjčujícímu !!!
Nebudu zde popisovat to, co již zde a na startovači padlo mnohokrát, a je to skutečně vše pravda.

Po "zaběhnutí" jsme přišli na to, že brát nějakou zálohu je nesmysl. Začala se brát záloha plné ceny setu, která se vracela při vrácení setu a odečetlo se půjčovné. bylo stanoveno vždy procentuálně z celkové hodnoty setu.
Asi ještě zmíním, že jsme půjčovali sety od hodnoty 500 Kč do hodnoty cca 4 000,- Žádné exklusivy atd., o to byl zájem jen ze strany "vyc....nků"

Fyzická kontrola setu - nereálné, neřešitelné, prostě to nelze. Ano, dá se odkontrolovat jeden či dva sety za týden, když neděláte nic jiného tak určitě více, ale u nás se půjčovalo až 100 setů týdně. Prostě to nelze.

životnost setu tak aby se dal půjčovat se pohybovala od cca 3 do 7 vypůjčení. Co se týče vlastní krabice setu, tak již většinou při třetím vypůjčení byla tak zničená, že se nakonec půjčovalo bez krabic, jen v ZIP sáčcích, o návodech ani nemluvím. Že byly pomalované, to se dá ještě přežít, někdy se ale člověk "štítil" je vůbec vzít do ruky.

Obměna a doplňování kostiček - máme vlastní BL obchod kde je cca 250 tisíc dílků a dalších cca 1 mil dílků máme pro vlastní potřeby a stavění, tak by to neměl být problém. Ale to také není pravda, o nereálnosti kontrol jsem již psal, nehledě na to, že právě vždy chybělo něco, co ani u nás nebylo skladem, takže další náklady atd.

Když to shrnu, stavebnice co se vrátili a byly relativně použitelné dílky - vše skončilo v hracím koutku v našem muzeu, kam jsme to vždy nasypali (po likvidaci nepoužitelných dílků). Žádná stavebnice se nikdy, opravdu nikdy vypůjčením nezaplatila, a to jsme půjčovali i sety, které se podařilo koupit ve výprodeji třeba za 50% maloobchodní ceny.

A jak to vůbec vzniklo ??? Každou chvíli přišlo zboží poškozené přepravou - myslím pomačkané boxy atd., což u nás neprodáváme a bylo nám líto v podstatě novou stavebnici vysypat do dětského koutku..... to byla ta první indicie.

Když jsme u těch dětských koutků - to je právě to, co děti (ale i rodiče bere), že si staví co chtěji a z čeho chtějí, vydrží u toho a fakt někdy nevěřím, jakou mají děcka fantazii a co dokáží postavit.

Také to tu někde bylo zmíněno, jak to vypadá s kvalitou kostiček atd. v koutku pro děti. Pominuli to, že se několikráte ročně musí kompletně "vyprat", největší problém je se zcizováním. 3 roky zpět jsem to "hlídal" a za 4 měsíce provozu se z dětského koutku ztratilo téměř 100 kilo kostiček.....neuvěřitelné, ale je to tak. Nojono, jsou to děti, říkáme si, ale..... pak jde maminka něco zaplatit k pokladně, otevře kabelku a tu má nacpanou DUPLO trávou, druhá maminka otevře ba´toh a vypadnou jí figurky...... Tak nevím, zda jsou to děti nebo ty VELKÉ děti. Asi obojí. Takže ročně do dětského koutku několikráte doplňujeme kostičky, již to raději ani neeviduji, ale stále se to pohybuje tak okolo 50 až 70 kg za rok. Ano, ubylo ztrát - když máme objednané školní zájezdy tak je dětský koutek zavřený.

Zkoušeli jsme půjčovat i sestavené Technic sety (9398) což bylo pro vypujčitele ještě zajímavější, také to nefungovalo.

Mám-li to shrnout, pokud chcete půjčovat sety za 250 tisíc, tak si na každý rok připravte dalších 250 tisíc, které do toho budete muset vložit, aby jste měla vůbec co půjčovat. A bohužel, nevyděláte. Pokud se Vám to podaří, určitě by to bylo zajímavé know-how, vím že jsme v té době nebyli jediný, co lego půjčovali.

Vlastně půjčujeme i dál, ale jen pro pár lidí, které známe, kterým se dá jakžtakž věřit a "nebolí" nás to tak finančně.

Mrknul jsem i na Váš web, kde je sice pěkně napsané že "připravujete", ale proč proboha máte funkční ten e-shop na vypůjčení ???? To si to neumíte omezit, aby nešlo nic (nyní) objednat, když vlastně nic neexistuje ???

Osobně je mi to jedno, ale dnes skutečně není "p.de." něco začít dělat, kontroly jsou ze všech stran, pokuty a sankce v desítkách až stovkách tisíc a nikdo se s Vámi opravdu nemazlí..... ještě jste nezačala, možná se Vám to nepodaří ani rozjet, a i přes to Vás to může totálně zlikvidovat a budeme do konce života platit jako mourovatá.

psala jste že máte právníka, notáře..... zeptejte se jich na základní věci co musí třeba takový e-shop mít a splňovat...... nebo si pronajměte e-shop od profesionální firmy, tam máte vše připraveno (myslím právní náležitosti), jste ochráněna... a dokonce jsou i pronajímatelé e-shopů. kde se třeba za 50 položek co nabízíte neplatí žádný nájem, žádná provize, prostě Vám daji free tarif.

Čeho jsem si všiml jen v rychlosti a bez dalšího zkoumání
1/ kde máte obchodní podmínky ???
2/ co UOOU (úřad na ochranu osobních údajů ??? jste tam zaregistrovaná ??? Máte jejich "požehnání" že můžete zpracovávat data třetích osob ??? Nehledě na letošní změnu GDPR.
3/ uvádíte firmu Půjčovna stavebnic, s r.o.   Vždyť tato společnost vůbec neexistuje.... do dnešního dne není ani zapsaná v obchodním rejstříku, a pokud je mi známo, dokud není právnická osoba zapsaná v rejstříku, tak vlastně a ni neexistuje. Někde jste psala, že manžel dělá u policie, tak se ho zeptejte, jak by to bylo kvalifikováno.....

Tedy já Vám osobně nepřeji nic zlého, když se Vám to podaří, budu jen rád a třeba mi zpětně někdy v budoucnu napovíte, jak to dělat, ale myslím si, že by jste to vše rychle (hlavně ten Váš web) měla zastavit, aby jste se vážně nedostala do nějakých problémů.

Vím že jsem Vás asi moc (spíše vůbec) nepotěšil, ale taková je bohužel realita, moje zkušenost a můj názor a doporučení.

PS : moje sestra má kamarádku, co byla na mateřské a také chtěla "půjčovnu" s hračkami všeobecně...... Nešlo to, ale dnes má půjčovnu s dětskými kočárky, různé houpačky, jídelní židle atd. co člověk využívá tak 6-12 měsíců. nedělá už asi 10 let nic jiného, zaměstnává skoro 20 lidí... třeba jen takový TIP pro Vás na závěr.

Mějte se







ogar49

Jediné co mě napadá na kontrolu dílků je vážení celého setu (tedy hodně dobré váhy by to chtělo), druhá věc kolik bude mít vliv na váhu znečištění či jiné vlivy. Váhy využíváte na třídění LUGu, tak nějakou zkušenost máte :) Obávám se taky záměny orig lego dílku za nelego, kupte si poslední dobou nějaký kiloware a kolik z toho vysypete odpadu ...

ogar49

Osobně bych to spíše řešil formu třeba skupiny nadšenců, kdy každý by dal vstupní poplatek do "klubu" stavitelů a za daný poplatek by se nakoupily stavebnice, které by mezi danými lidmi rotovaly. Samozřejmě vstupní poplatek by musel být v hodnotě nejdražšího setu, aby někdo s tím nevyj.. dal malý polatek a stavebnici si nechal a přestal komunikovat, musela by to být ověřená skupina lidí, ale vzhledem k mému povolání mám deformaci, že nikomu nesmíš věřit, každý s tebou muže pěkně zacvičit, kamarád nekamarád ....

skywalker007

Citace od: ogar49 kdy 11.01.2018, 12:57:50
Jediné co mě napadá na kontrolu dílků je vážení celého setu (tedy hodně dobré váhy by to chtělo), druhá věc kolik bude mít vliv na váhu znečištění či jiné vlivy. Váhy využíváte na třídění LUGu, tak nějakou zkušenost máte :) Obávám se taky záměny orig lego dílku za nelego, kupte si poslední dobou nějaký kiloware a kolik z toho vysypete odpadu ...
Jenže ty na třídění LB jsou jen do 3 kg a když koupíš na víc kilo,tak už není tak přesná a stejně by někdo mohl zaměnit barvy.

MiP

Citace od: skywalker007 kdy 11.01.2018, 14:52:41
Jenže ty na třídění LB jsou jen do 3 kg a když koupíš na víc kilo,tak už není tak přesná a stejně by někdo mohl zaměnit barvy.

Přesnost váhy v tomto případě z principu bohužel nic neřeší. I když budeš mít váhu do 10000kg s přesností 0,00001g, tak to NIC nevypovídá o obsahu, který vážíš. Je to jedna rovnice o N neznámých. Pro stejnou váhu máš nekonečně mnoho řešení. Když vážíš LB, je to něco úplně jiného.
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

Numido

Téma už je sice trochu starší, ale stejně bych se chtěla podělit o zkušenost:
Máme kavárnu (v Olomouci), kde půjčujeme Lego... před skoro rokem jsem to psala i sem na diskuzi a většina odpovědí také byla o tom, že se ty stavebnice nebudou vracet kompletní - po 9ti měsících provozu musím říct, že toto NENÍ problém.
Když už něco chybí, tak se to většinou najde s večerním úklidem. Zatím nám někdo odnesl jen dvě printované pizzy a pár dílků z Friends.
Blbý jsou ale revize setů - vrací se u nás rozložené a k jednomu stolu půjčujeme jenom jeden set najednou, ale když přijde rodina s dvěma dětmi, zabere dva stoly, půjčí dva sety, děti si pak hrají společně a už je splácaný dohromady. A opravdu zkontrolovat všechny sety, přestože jich máme celkem jenom kolem 20ti, je na dlouho (děláme tak jednou za dva měsíce, nebo když si hosté postěžují, že set není kompletní - dílky nechybí, jen jsou v zamotané v jiném setu)
Většina lidí ale staví zásadně podle návodu. Vymýšlela jsem stavitelské výzvy a soutěže, ale vydolovat z lidí kreativitu je dost pracné. I proto si myslím, že půjčovna není až tak špatný nápad. Mě osobně by vadila spíš dostupnost - posílání poštou se nevyplatí ani provozovateli ani zákazníkovi.
Startovač jsme také měli a udělali jsme stejnou chybu - vysoká cílová částka. Funguje spíš několik cílových částek, odstupňovaných po nějakých záchytných bodech.

Bard

Zajímavé. A můžu se zeptat, v jaké cenové hladině se pohybují půjčované sety?

Numido

Nejdražší je Creator Corner deli, nejvíc se ale půjčujou sety kolem 500Kč (Minecraft, Friends, Creator a Junior) a Brickheadi. Půjčení je u nás zadarmo k objednávce a spousta dětí prostřídá třeba tři sety za jedno sezení.

Clermont

Všiml jsem si že máte na Youtube pěkné video pro Startovač, ale dál jsem po tom nepátral.
Takže jak čtu, už máte kavárnu a i bez startovače jste to rozjeli - gratuluji.
Mě spíš zajímá, jak vypadají kostky po rozebírání těmi dětmi? Pomáhají rodiče nebo děti to zvládají zubama?
Tenhle nápad s kavárnou se mi zdá stokrát lepší než jak ta paní co chtěla půjčovat velké sety poštou.

PS: máte tam výstavu nějakých moc staveb pro nalákání více lidí? To by nebylo na škodu za vytrinkou. Třeba tu jsou lidé co by to u Vás vystavili zadarmo třeba z důvodu že doma mají málo prostoru na skladování a nechtějí to rozebírat.
PS:v Ostravě existovala (možná to tam stále funguje) hospoda, kde jezdí vláček okolo celé hospody kousek pod stropem. To by taky nebylo špatné  :)
PS: a nebo úzká horská dráha do vytrínky od jednoho šikovného Olomoučáka  ;)

Numido

Stav kostek po rozebírání je zatím úplně bez problémů (když nepočítám dílky, které si na zemi našli pejsci, ty jsou okamžitě na kaši, ale stalo se to zatím dvakrát.) A ještě teda textilní oblečky pro minidolly z Friends a Disney setů moc nevydrží. Ke každému stolu dáváme orange tool ;-)
Myslím ale, že lidi míň pravděpodobně rozdělávají zubama Lego, který před nimi už někdo skládal, než to, který mají doma... už pro ten pocit, že neví kdo to už olizoval :-D.

Máme i dvě výstavní místečka, zhruba 40x60cm - obě hned vedle baru, takže pořád pod dohledem, ale zatím tam vystavujeme jenom moje výtvory :-). Kdyby ale někdo chtěl zapůjčit Lego na výstavku bylo by to super - jenom teda to nemáme za sklem. Většinou měníme cca po měsíci, aktuálně tam mám vystavené letošní vánoční dárky: Old fishery store a Lego Ninjago City  ::)