Fotogalerie sbírky Technic

Založil Droxa7, 03.09.2015, 17:21:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Droxa7

Srdečně vás všechny zdravím!

Na rovinu říkám, že jsem se přišel pochlubit, nikoliv však sbírkou jako takovou, ale hlavně pár fotkami.  :)
Než jsem začal fotit, hledal jsem inspiraci mimo jiné i tady na fóru a příliš mnoho jsem jí neobjevil. Fotím totiž zásadně venku na denním světle a snažím se hledat co nejpřirozeněji vypadající prostředí, které by se zároveň neopakovalo. Doufám, že se najdoe alespoň někdo, kdo moji snahu ocení a fotky se mu zalíbí.

Zatím mám nafocené tři sety, přikládám vždy jednu fotku na ukázku a odkaz na celou galerii v plném rozlišení.

8052A Container Truck: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/799871
9395A Pick-Up Tow Truck: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/838966
8069A Backhoe Loader: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/846891

Klaj

Moc pekne, ta posledni se mi libi nejvic.

Muzu se zeptat jakym pristrojem to fotis ?
Draco dormiens nunquam titiliandus

Villa Legina

#2
Citace od: Droxa7 kdy 03.09.2015, 17:21:12
Fotím totiž zásadně venku na denním světle a snažím se hledat co nejpřirozeněji vypadající prostředí, které by se zároveň neopakovalo.

Ahoj. Z môjho pohľadu, pre legové modely bude vždy najprirodzenejšie pozadie UMELÉ. Čiže skutočný svet v pozadí, bežná príroda, to vidím skôr ako prekážku (sú výnimky, ako napr. modely na vode). Ale tým samozrejme nespochybňujem ani nekritizujem Tvoju činnosť, či kvalitu fotiek. Nie som extra fanúšik technic, tak možno sa v tomto mýlim a iní to vidia inak.  Mne ako špecifickému fanúšikovi však príroda v pozadí lego modelov nesedí, nespájam ani myšlienkovo modely s prírodou. Je to umelý svet. Keď už ide o to, dobrý model vynikne oveľa lepšie na obyčajnom bielom pozadí.

Droxa7

Klaj9: Díky, Canon EOS 600D + Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 STM.

Villa Legina: Umělý svět to určitě je, ale mě jako (byť amatérského) fotografa láká zejména sluneční světlo na rozdíl od umělého. Pozadí se snažím co nejvíce rozostřit a jako podklad vybírat jemný materiál, který neruší. Pokud bych měl fotit jen fotky s bílým pozadím, ani bych se neobtěžoval, protože si je můžu najít kdekoliv na internetu. Takhle mám pocit, že vzniká něco aspoň trochu nového, čímž tedy také nechci snižovat kvalitu fotek studiových.

Sihaja

Moc hezké. To pozadí je myslím vybrané velmi dobře.

Villa Legina

#5
Droxa7 neviem, či sme sa dobre rozumeli, kvalita je v poriadku, slnečné svetlo je v poriadku, mne tam nesedí tá živá príroda, reálny svet, keby si fotil v rámci nejakých umelých kulís, to by sa k legu hodilo (nejde výlučne o biele či neutrálne pozadie). Živá príroda a ľudské stavby (domy, tunely, mosty) sa mi tam (ako človeku čo sa koncentruje na lego) nehodia. Nechcem to rozpitvávať, to iba na upresnenie.

Droxa7

Aha, já nejdřív myslel, že máš na mysli především monochromatické pozadí. Tak v tom případě už se jedná asi čistě o osobní preference. Možná by takové umělé pozadí i vypadalo lépe, ale rozhodně by mě to stálo hodně práce jej vytvořit.  :)

Skyrider

fotky jsou nádherné, nejlepší je na nich to, že jsou foceny v přírodě.

otaznik

Citace od: Villa Legina kdy 04.09.2015, 14:54:35
Droxa7 neviem, či sme sa dobre rozumeli, kvalita je v poriadku, slnečné svetlo je v poriadku, mne tam nesedí tá živá príroda, reálny svet, keby si fotil v rámci nejakých umelých kulís, to by sa k legu hodilo (nejde výlučne o biele či neutrálne pozadie). Živá príroda a ľudské stavby (domy, tunely, mosty) sa mi tam (ako človeku čo sa koncentruje na lego) nehodia. Nechcem to rozpitvávať, to iba na upresnenie.
Cítím to naprosto stejně.
Jedna věc je zachytit nějakou situaci, druhá je pak vytvořit "dokumentární" fotku daného setu. To první bych také preferoval ideálně s LEGO kulisami, to druhé s jednotným nerušivým pozadím.
Ale samozřejmě nic proti, ať Droxa7 fotí, jak uzná za vhodné.  :)

Droxa7

Názor na pozadí beru, každopádně fotím dál, jelikož mě baví hledat nová místa a tyhle venkovní fotky se mi prostě líbí.  :)

Tudíž obzlášť pro ty, kteří můj názor sdílí, přihazuju další dva sety včetně perly mojí sbírky - jeřábu:  ;)

42008A Service Truck: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/904560
42009A Mobile Crane MK II: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/918826

Droxa7


otaznik

Fotky jsou pěkné, ale zkus to fotit z větší dálky a více přiblížit, aby ty modely byly ostré celé.

milanv

Jo - ta venkovní pozadí vypadají moc pěkně. Veliká výhoda přirozeného světla oproti všem studiovkám. Jen jsi to s ním přehnal: chce to fotit víc ve stínu - co je dobré pro oči, není dobré pro foťák: ostré temně černé stíny ruší, foťák nezvládá ten rozsah jasů (černé části modelu jsou slité bez kresby, např. maska tahače)...

Ale prosím tě, ber to jen jako tipy na ještě lepší fotky. Samozřejmě už takhle je to pěkné - jen když vidím, kolik si s tím dáváš práce, tak posílám tipy, jak to může dopadnout ještě lépe.

Jo a co je to v pozadí první fotky? Nějaký přehoz přes postel? To není venku?
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 18.01.2016, 22:10:46
Jo a co je to v pozadí první fotky? Nějaký přehoz přes postel? To není venku?
Vypadá to na zeď počmáranou graffiti. A na té třetí fotce jsou v pozadí koleje Mat-fyzu s kouskem mostu Barikádníků v Praze.

Jinak fotky vypadají dobře a líbí se mi, že necháváš pozadí rozmazané, aby lépe vynikl focený model.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Droxa7

Předem díky všem za reakce!

otaznik: Musím s tebou nesouhlasit, větší ohnisková vzdálenost má přesně opačný účinek, tudíž menší hloubku ostrosti. Už takhle fotím obvykle na clonu cca 10 při ohnisku 70 mm a víc a modely nejsou ostré celé, je to však kompromis mezi tím mít celé ostré auto (což pak vypadá reálněji) anebo mít hodně rozmazané pozadí, aby model vyniknul (a taky se rozmaže větší část asfaltu/betonu... což je taky žádoucí). :)

milanv: Jsem rád, že se líbí. Jsem si samozřejmě vědom toho, že snímač nemá tak vysoký expoziční rozsah jako lidské oko a na přímém slunci tak stíny mohou působit rušivě. Opět se ale asi jedná taky o otázku vkusu a mě se prostě víc zamlouvají fotky se Sluncem. Pokud koukneš do alba 42024A, tak tam je první fotka bez mraků a postupně se zatahuje, tudíž fotky na konci alba už vypadají trochu jinak, můžeš porovnat. ;)

Tomik má v obém naprostou pravdu, jedná se o graffiti, místo je velmi fotogenické a nachází se zde https://mapy.cz/s/q6oR.

Martins

Ahoj,
i mě se to moc líbí! Všichni tady fotíme Lego - výtvory, sbírky, výstavy.... Každej to umíme na jiné úrovni, o někom by se dalo říct, že to neumí.... Ty to rozhodně umíš, máš svůj pohled i styl. Někdo tady fotil modulární domy na zahradě se zapadajícím sluncem. Paráda, stejně jako tady.

Hezké pokoukání, navíc to rozpoutalo hezkou diskuzi. Focení lega je další samostatná disciplína. A až tam místo setu ukážeš nějaký MOC, to teprve bude něco! :-)

milanv

Tak samozřejmě, vždycky můžeš říct, že záleží na vkusu... :) Takže si to ve finále dělej jak chceš ty, ale mně to přijde, že zaměňuješ pořadí priorit na fotce:

Např. při výběru techniky focení upřednostnit pozadí oproti vykreslenému celému hlavnímu objektu (modelu). To ne...
Nebo víc vypálený model kvůli celkovému "slunečnému dojmu z fotografie". Taky ne... (Fotím už nějaký rok, takže jsem nečekal žádné překvapení. A také se nekonalo. Ta předposlední fotka v tebou uváděném albu je opravdu o dost lepší.)
Navíc rozmazané pozadí se dělá kvůli tomu, aby bylo méně nápadné (a vynikl hlavní model). V takovém případě ale přeci model nefotím před barevně výraznou graffiti zdí, ale vyberu barevně neutrální pozadí (keře, stromy v dálce, haldy písku a kamení...) - to pomůže mnohonásobně víc než rozostření pozadí za cenu rozostření i cca poloviny modelu. Graffiti zeď, pokud se mi líbí, si můžu vyfotit jindy.

Jsou to jen obecné zásady produktové fotografie. Takže když ses ptal na názory, tak tady máš ten můj: ty fotky nejsou špatné, ale dodržení zásad produktové fotografie by jim ještě víc prospělo.
Pán na Žlutém hradě

Droxa7

Martins: Díky! Co se týče MOC, možná jednou někdy, ale nezaručuju to. Jsem spíš sběratel a na stavění nemám moc času, a když už čas mám tak třeba fotím. :)

milanv: Jsem rád za konstruktivní reakce.
Vypálený model - k čemu se rovnou bez mučení přiznám je fakt, že jsem fotky upravoval v PC už před nějakou dobou a rozhodně ne dobře. Často jsem přidával i sytost na fotkách, kde je červená a žlutá ve vysokých tónech a to dojem vypálenosti ještě umocňuje. Dneska už bych upravoval jinak a za rok nejspíš zas jinak, tady se pořád hodně učím. Pokud říkáš, že zatažené fotky vypadají líp, tak ti asi budu věřit. Teoreticky bych i souhlasil, třeba k tomu názoru taky časem dospěju. V téhle oblasti jsem ochoten experimentovat, takže až půjdu fotit příště, nebudu tak úzkostlivě čekat na jasnou oblohu.
Duhým diskutovaným bodem je pozadí a tady už se budu víc cukat. Rozhodně nehodlám oponovat tvrzení, že neutrální pozadí, které neodtrhává pozornost od hlavního motivu je zásadou produktové fotografie. Ale produktová fotografie není úplně to, co chci dělat. Obzvlášť mě nebaví fotky s nekonečným pozadím a proto vyrážím ven, jezdím po Praze a hledám místa, která by poskytovala aspoň trochu měřítkový podklad (snažím se vyhýbat velkým kamenům, hrubému asfaltu apod.) a zároveň pozadí, které není neutrální, ale naopak něčím specifické a zapamatovatelné. Nikdy nefotím na jednom místě dvakrát a chci, aby každý set měl svoji atmosféru, právě díky prostředí. Samotná graffiti zeď se mi nelíbí, ale jako pozadí mi přijde skvělá. Klidně příště zkusím ještě víc přiclonit, aby se prokreslil model, ale zajímavá místa budu hledat dál. Takže tak jsem to myslel s tím vkusem - ne že bych popíral obecné zásady, ale spíš chci fotit trochu svébytné fotky, přestože třeba nebudou dokonalé. ;)

Droxa7

Nerad nechávám nedokončenou práci, tak abychom to měli kompletní, tu jsou mé poslední tři sety:

8265A Front Loader: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/1927476
9397A Logging Truck: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/2253845
42042A Crawler Crane: https://www.zonerama.com/droxa7/Album/2727883

Díky za pozitivní i konstruktivně-kritické reakce._:)