(vlastní) BATMAN-ův signál

Založil peter, 25.03.2018, 09:00:03

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

Předně, než popíši svůj model se případně chci omluvit, zda-li jsem téma vložil do špatné sekce. Celkem dlouho jsem přemýšlel, kam jej mám vlastně zařadit, jestli space nebo ostatní. Jelikož je však v tématu Space vše směřováno jen na něco točící se kolem vesmíru, tak jsem to nakonec vložil sem.

Batmanův světelný signál je takový menší model na přání. Moji kluci si občas hrají na různé hrdiny a jednoho dne si hráli i na Batmana. Jenže byl tu problém, že nevěděli jak tohoto hrdinu přivolávat. Ve filmech je Batman vždy zavolán rozsvícením velkého reflektoru se symbolem netopýra namířeným na oblohu, aby jej Batman viděl. Chtěl jsem tedy klukům tuto věcičku taky dopřát a tak jsem se pustil do stavby.

Jak už jsem zmínil, jde o menší model, který představuje velký reflektor se symbolem netopýra. Rozměry modelu  byly určeny především díky dvoum klíčovým věcem.

  • velikostí elementu netopýra 30103
  • použitou LED k osvětlení

Největší výzvou bylo, ale samozřejmě zabezpečení uspokojivého promítnutí stínu. Ve skutečnosti je toto zabezpečeno soustavou čoček, které usměrňují světelný tok. LEGO čočky v podstatě nemá a tak jsem se musel spolehnout pouze na samotný zdroj světla. Po delším hledání a testování různých zdrojů světla a LED a to včetně originálních PF LED, které bohužel co získávají na minimální spotřebě, ztrácí na výkonu, jsem musel použít neLEGO LED.

Jak stavba samotná probíhala a co je vše potřeba, vč. popisu jakou LED použít se můžete podívat v následujícím videu.

VIDEO

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jonas

Pěkný nápad a elegantně provedený. Navíc video s detailními instrukcemi.

Co mě překvapilo, jak krásně ti ta 5mm LED vlezla do 4.8mm otvoru kostky. Já jsem většinu 5mm LED musel obrušovat.
Jonas - Můj Brickshelf

peter

To je opravdu zvláštní, protože 5mm LED používám běžně a ještě jsem je nikdy nemusel jakkoliv brousit ???
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

milanv

Krásné - jednoduché, elegantní a přesně taková ta věc, co potěší děcka. Nelego LED bych se vůbec netrápil - udělal jsi ji perfektně, ani jedna kostka není nijak zničená (řezaná atp.), tak proč ne? Je to za pár korun, rychle a výsledek je tak miniaturní, že se krásně schová i bez žádných velikánských konstrukcí. Stačí ti jedna jedná krycí kostka.

Stačí si v datasheetu zkontrolovat, že ta LED má průměr kolem 4,8 mm.
Pán na Žlutém hradě