Půjčovna LEGO setů

Založil Matej, 13.08.2013, 10:30:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Ano, je to smutné, ale podle mě by takovýto podnik mohl fungovat pouze pokud by byl vedený velmi přísně. Opravdu přísně, třeba s povinnou zálohou a povinností vracet set roztříděný do předem připravených přihrádek (nutno předem vyrobit pro každý set, stejně jako kopii návodu), aby se to dalo rychleji zkontrolovat. Samozřejmě s jasně daným pravidlem, že se účtuje a ze zálohy strhává každá chybějící kostka podle BL cen plus pokuta (tj. příspěvek na poštovné a náhrada za to, že set nebude nějakou dobu kompletní).
A samozřejmě pak je otázka na charisma a nadšení provozovatele, jak zároveň tato pravidla lidem předestřít a zároveň je neodradit, ale nadchnout.

Dám k úvaze jednu věc: knihovny jsou instituce fungující mnoho desítek let, mají tedy zkušenosti tomu odpovídající, a přesto drahé knihy, v cenách i menších než běžný větší LEGO set, půjčují pouze prezenčně. Oproti tomu existují půjčovny nářadí a jiných věcí naopak výrazně dražších. Chce to vzít zkušenosti obou, zkombinovat a být připravený všechna pravidla průběžně měnit podle vlastní praxe.

Rozhodně to nepůjde s naivním přístupem "vždyť jsou lidi v zásadě hodní a kdo by ničil stavebnici, vždyť by si ji pak nemohl postavit nikdo po něm".
Pán na Žlutém hradě

Jezevec

Zajímavá diskuze. Knihovny fungují, ale taky je třeba se zamyslet nad tím, v jakém stavu ty knihy jsou. Jsem co chvíle v univerzitních knihovnách - člověk by řekl, že na vysoké jsou inteligentní lidé a tudíž se ke studijní literatuře budou chovat hezky podle hesla "vrátím to v pořádku, aby se pak jiná věc dostala v pořádku zase ke mně" nebo "aby to to někdo po mně měl taky hezké". To je gigantická naivita a svět tak nefunguje. Lidi se chovají v mnoha případech (v drtivé většině) k cizí věci jako k hadru a většina půjčoven není schopná při vrácení věci kontrolovat - záleží na typu půjčovaného produktu. Ale knihy ani lego tam nepatří. Sám pamatuju éru videopůjčoven, taková kazeta se kontroluje jedním okem na pár vteřin a stejně jsem si věčně půjčoval poškrábané, omlácené a jinak poškozené kazety a to i když jsem já svoje vracel vždy v pořádku. Knihovny (zvláště ty vysokoškolské) jsou plné počmáraných a potrhaných knížek i když je všude napsáno, že se to nesmí a že pachatel zaplatí náhradu. Akorát, že to nikdo prostě nekontroluje. Jenom v jedné fakultě se denně půjčí stovky nebo dost možná i tisíce knih a nemají na to lidi prostě, aby každou vrácenou knihu na počkání kontrolovali. Tudíž abych se vrátil k myšlence půjčování drahých lego setů o mnoha tisících součástkách - je to kravina. Kontrolovat by to nešlo a samozřejmě, že by se součástky ztrácely a kradly. Lidi takoví prostě jsou a počítat v podnikání s všeobecným lidským altruismem a dobrotou je tak dobrá cesta k budoucímu krachu. :D

Mimochodem nejsem sběratel, boháč taky ne, ale nějak si nedovedu představit smysl toho půjčit si lego, postavit ho, hrát si s ním a za měsíc ho vrátit, to nějak postrádá logiku. Jak už tu bylo řečeno, smysl lega je v té variaci a přestavování, málokdo postaví produkt podle plánku a konec.

Jsou prostě věci, které reálně půjčovat za peníze lidem fakt nejdou, jen to chce vzít rozum do hrsti a zamyslet se nad fungováním nebo spíš nefungováním takového podniku.  :)
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

Hana129

#32
Tak úplný nesmysl to není, kdysi jsem se nad tím zamýšlela v souvislosti s Lego Mindstroms - a vlastně i je půjčovala dětem známých v okolí, ať si to osahají - bezúplatně. Né každý si jej dovolít jen tak pořídit a používat cca měsíc.

Půjčovat to, ale kdekomu není tak jednoduché a určitě narazíte na mnohé problémy - typu záloha za set nebo jak to kontrolovat(při každé zapůjčce i vrácení), ale vše se dá překonat.

Taky bude velký rozdíl mezi půjčovnou online nebo pokud to půjde jen z ruky do ruky.


Jezevec

#33
Tak ono taky jde dost o to, jestli se tím ten člověk chce živit (pak ten podnik musí fungovat a generovat zisk) nebo to jen provozovat jako hobby (pak musí mít práci a ten podnik dotovat). Videopůjčovny v celé republice zkrachovaly, ale třeba na Vysočině, konkrétně v Jihlavě mám dojem jedna existuje, kde majitel se živí jako ajťák a půjčovnu má jako hobby, takže ji dotuje, protože tam přijde 5 lidí za týden (ve zlaté éře videopůjčoven to bylo 200-300 lidí denně. V případě hobby by taková půjčovna mohla fungovat, ale mít to jako práci - pochybuju.

Drahé lego nejde efektivně a bez rizika půjčit - náročné na kontrolu, velký počet dílků, snadná ztráta nebo krádež. Levné lego si zase nikdo nepůjčí, protože ho lehce koupí. No a pak je tu úzká cílová skupina zákazníku - lidí, kteří si budou chtít lego půjčit jen na chvíli. Vidím v tom jen problémy.
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

klubo

další otázka je chybovost při kontrole, nikdy nebudete 100% a může se stát, že něco přehlédnete, špatně spočítáte a zákazníkovi bude třeba jeden dílek chybět a co teď? budete mu tvrdit, že on je blbej že jste mu poslali vše a on že ne, ať bude pravda na libovolný straně = problémy a náklady navíc

nebo zákazník vrátí set a vy mu naúčtujete 10 chybějících dílků a on nebude souhlasit a bude tvrdit, že je tam určitě dal a že nic platit nebude...

prostě když budu velký optimista tak z 250 tis se vybere tak 1%... a pro vás jen dobře, chápu nadšení, ale todle prostě fungovat nebude

Položte si otázku, kdybyste měla na účtu svých 250 tis., šla byste do toho? Já ne...


Clermont

Myslím si, že kdyby to mohlo mít aspoň sebemenší naději na úspěch, tak to dělají ti, co prodávají na BL a živí se tím nebo se tím chtějí živit a mají už v tom hodně peněz a nemají problém si sehnat ztracený dílek jelikož jich mají desetitisíce už doma.
Ale na druhou stranu, pokud do toho chce slečna / paní jít, tak hurá do toho. Peníze dostane od cizích (nevím přesně jak ten startovač dopodrobna funguje u Vás) a buď nám všem (většině) padne čelist na zem nebo za rok po půjčování setů z Lega ani pes neštěkne a toto vlákno tu zůstane pro budoucí lidi co by do toho chtěli jít  ;)

Ať to dopadne jakkoliv, jsem zvědav na výsledek ať v podobě sbírky za těch 30 dní nebo na informace od majitelky jak se ji daří a jaké má zkušenosti v provozu.

Závěrem - jsem přející člověk a rád bych aby se ji splnil sen i když zde "lehce" pochybuji  ;)

Villa Legina

#36
Citace od: milanv kdy 05.01.2018, 10:22:35
...podle mě by takovýto podnik mohl fungovat pouze pokud by byl vedený velmi přísně. Opravdu přísně, třeba s povinnou zálohou a povinností vracet set roztříděný do předem připravených přihrádek (nutno předem vyrobit pro každý set, stejně jako kopii návodu), aby se to dalo rychleji zkontrolovat. ...

Dám k úvaze jednu věc: knihovny jsou instituce fungující mnoho desítek let, mají tedy zkušenosti tomu odpovídající, a přesto drahé knihy, v cenách i menších než běžný větší LEGO set, půjčují pouze prezenčně. ...

Rozhodně to nepůjde s naivním přístupem "vždyť jsou lidi v zásadě hodní a kdo by ničil stavebnici, vždyť by si ji pak nemohl postavit nikdo po něm".

Ano, ale neskontroluješ to. Diely prasknuté, dented, scratched musíš poobracať viackrát, dokonca niekedy pomocou lupy, zaberie to veľa času. Ďalej, musí byť oko školené a to si dovolím povedať nemá hocikto hneď. Laik to nikdy neskontroluje. Ak niekto vymení identický diel len za inú farbu napr. LG-LBG, alebo white  vymenené za Yellowed white nie je šanca to ani zargumentovať, zákazník môže trvať na tom, že to tak už bolo. Pri niektorých dieloch - všetci dobre vieme - rozhoduje cena farby. Red Doors z 80ych rokov je nakotených XX, nemajú cenu. Ale White Doors boli časy (neviem ako teraz) kde 1 ks išiel aj po 10 eur. A to nehovorím o minifigoch a ich častiach napr. hands, printy na torzách, vlasy, eventuelný kontroleur musí mať perfektnú znalosť setov. 

Ostatne boli časy na BL, keď predajcovia napr. z Nemecka, dneska sa tváriaci ako najväčší špecialisti, v minulosti boli schopní dodávať modified dieliky napr. namiesto objednaného thin ring - poslali thick ring detto clip (thick-thin v O alebo U forme to je tiež rozdiel)a nechceli to uznať ako reklamáciu s tvrdením že funkčnosť je nezmenená (čo čiastočne samozrejme odhliadnuc od hodnoty dielika tiež nie je celkom pravda)

Viem si požičiavanie Lega predstaviť len v okruhu DUPLO, a takisto požičiavanie základných brickov vo väčších množstvách na kg, prípadne base plates, slopes, stromkov, kolajníc etc. Kde decko má niečo doma, okná dvere, minifigy, nejaké trebárs city sety, a chýba mu enormné množstvo brickov aby mohlo postaviť niečo veľké. Ale požičiavať sety - to určite nie, je to stratový podnik na tisíc percent, to s kľudným svedomím môžem povedať dopredu.

Ľudia sú nespoľahliví, každý má inú hranicu vnímania Ordnungu. Čo sa týka knižníc, ano, ale tam ju cena knihy zanedbateľná, kniha je nahraditeľná, a pomer výpožičného a ceny knihy je primeraný. Pri drahých knižných exemplároch knihu ani domov nedajú, človek to musí študovať tam u nich a pod dozorom, tak ako píše milanv. Okrem toho kniha je aj istou zárukou, že si ju nepožičia nejaké úplné prasa, kdežto Lego je produkt ktorý priťahuje každého aj najväčšieho humusáka. 

Aj najlepšej kamarátke môžem požičať knihu a môžem si byť istá (ako aj teraz) že mi ju ad 1 nevráti, ad 2 musím ju pýtať sama naspäť ad3 po polroku opakovaného dopytu mi povie, buď verzia 1: tá kniha vždy patrila jej, a ja sa musím mýliť verzia 2: že ju nevie nájsť, ad 4 ak ju naozaj po roku nájde, vráti mi ju v dezolátnom stave ad 5 nakoniec sa ešte aj urazí. Zásada: Nič nepožičiavať.

Tomik

#37
Já se s půjčováním setů setkal v USA, kde funguje firma Pley už možná 5 let a stále se rozrůstá,  takže jim to musí fungovat. Ve státech je ale jiná mentalita lidí, takže si tam můžou dovolit půjčování bez kauce a pokut za ztracené díly. S tím ovšem souvisí i různá omezení, jako například půjčování setů bez minifigů (vyndavají je ze setů a půjčují je bez nich). Zároveň mají i automatizovaný systém na kontrolu kompletnosti setů a desinfekci kostek.

Edit: Nicméně si stejně myslím, že s českými vychcánky to pravděpodobně fungovat nebude.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

ThomasMorta

Citace od: Tomik kdy 05.01.2018, 17:17:15
Já se s půjčováním setů setkal v USA, kde funguje firma Pley už možná 5 let a stále se rozrůstá,  takže jim to musí fungovat. Ve státech je ale jiná mentalita lidí, takže si tam můžou dovolit půjčování bez kauce a pokut za ztracené díly. S tím ovšem souvisí i různá omezení, jako například půjčování setů bez minifigů (vyndavají je ze setů a půjčují je bez nich). Zároveň mají i automatizovaný systém na kontrolu kompletnosti setů a desinfekci kostek.

Dají se někde zjistit podrobnosti o té automatizaci - pokud by to bylo v možnostostech běžného smrtelníka, docela by se nám to hodilo na robotické sady, protože třídění je peklo a stejně tak čištění.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

skywalker007

Citace od: ThomasMorta kdy 05.01.2018, 17:21:18
Citace od: Tomik kdy 05.01.2018, 17:17:15
Já se s půjčováním setů setkal v USA, kde funguje firma Pley už možná 5 let a stále se rozrůstá,  takže jim to musí fungovat. Ve státech je ale jiná mentalita lidí, takže si tam můžou dovolit půjčování bez kauce a pokut za ztracené díly. S tím ovšem souvisí i různá omezení, jako například půjčování setů bez minifigů (vyndavají je ze setů a půjčují je bez nich). Zároveň mají i automatizovaný systém na kontrolu kompletnosti setů a desinfekci kostek.

Dají se někde zjistit podrobnosti o té automatizaci - pokud by to bylo v možnostostech běžného smrtelníka, docela by se nám to hodilo na robotické sady, protože třídění je peklo a stejně tak čištění.
Koupit si hodně přesnou váhu za cca 7 tisíc,jinak nevím jak by to dělaly,ale asi to musí jít i jinak protože by někdo mohl zaměňovat barvi.

milanv

Tak v USA v prvé řadě dáš té půjčovně číslo své karty... (což mi taky přijde správné)

S tím vracením jsem to psal: udělat na každý set vlastní přihrádky s obrázky, jaké tam patři kostky a v jakém počtu) a zavést povinnost tak sety i vracet. Plus půjčovat jen kopie návodů. To se dá zkontrolovat překvapivě rychle.

Minimálně je to takto možnost, neříkám, že jediná. Říkám jen, že mně fungovala. Cca 6000 lidí, 1500 kostek a 0 ztracených. Ale byl to typ víkendová herna - nepůjčovali si to domů, na místě stavěli a zase kostky vraceli. V Brně to fungovalo podobně pro cca 500 lidí.

Když je necháš vracet na nepřehlednou hromadu, neudrží v tom přehled ani sám Sandokan. Takhle i oni vidí, jestli vrátili všechno.
Pán na Žlutém hradě

pujcovnastavebnic.cz

Díky za vaše připomínky a diskusi!
Nejen v USA funguje půjčovna, ale i třeba na Slovensku, kde myslím lidé mají mentalitu velmi podobnou té naší (legorent.sk). Je pravda, že tam nepůjčují drahé lego sety, ale spíše ty dětské s menším počtem dílků. Mají jednotnou zálohu, kterou člověk zaplatí, ta tam leží a jemu chodí poštou každý měsíc jedna stavebnice. Když chce skončit, záloha se mu vrátí - odečtené případné částky za chybějící dílky. Já bych asi spíš preferovala opsat si údaje z OP pro případ nevrácení stavebnice nebo velké ztráty, což stejně předpokládám u lidí, kteří by si předplatili členství. U lidí, kteří by využili jednorázové půjčovné, to bude buď OP, nebo záloha. Přiznám se, že o výši zálohy ještě pořád přemýšlím a budu ráda, když k tomu někdo bude mít nějaký postřeh. Nejjednodušší by podle mě bylo, mít nějakou jednotnou výši, ale při půjčení stavebnice v hodnotě 2 tisíce je třeba 5tisícová záloha nesmysl a naopak při půjčení stavebnice v hodnotě 20 000 zas malá. Druhou možností je různá výše zálohy podle pořizovací ceny stavebnice. Lidé, kteří by opakovaně něco ztráceli, nebo ničili, by se ocitli na black listu a nic dalšího už by si půjčit nemohli. Celkem to tak funguje i v jiných půjčovnách (např. CD/DVD). Přihrádky na kostky mě nenapadli, ale uvažovala jsem o takových těch igelitových pytlíčcích s uzavíráním - kostky by se do nich třídili např. podle barvy. Analytické váhy máme v práci ;-) takže ty mě taky napadly, ale pak právě by se nemohlo zkontrolovat to, že se třeba jedna kostka nahradí jinou, proto se evidentně přímé kontrole nevyhnu. Návod určitě naskenujeme a půjčovat budeme kopie, které se při pomačkání/ulepení budou tisknout znovu, aby to nebylo odpuzující. Kromě toho budou návody i na našich internetových stránkách u dané stavebnice ke stažení pro všechny případy. Ve slovenské půjčovně mají například jen ty elektronické, ale já osobně mám radši papírové, tak se toho nechci vzdát.
Pro šťourali ohledně rentability a financí vůbec - jsem na rodičovské a kromě toho chodím ještě do práce (na jeden den v týdnu jako duševní očista, ale počítám, že se tam po rodičovské vrátím), manžel má taky práci (je policajt, což by se nám v tomhle případě mohlo i hodit ;-) ). První stavebnice koupíme za finance vybrané na Startovači, když se to podaří. Ty budeme půjčovat. Pokud půjčování vydělá na to, abychom dokoupili případné chybějící dílky a občas i nějakou další stavebnici, zaplatí se webhosting a další nezbytné přímé výdaje, budu spokojená. Odměnou mi bude to, že si sama budu moct občas něco postavit, když to zrovna nebude půjčené. Kdyby se mi podařilo vydělat i něco navíc, bude to příjemný bonus, ne podmínka.
Pokud projekt na Startovači úspěšný nebude, to znamená, že nevybereme celou cílovou částku, všechny peníze se vrací zpět těm, kteří je poslali (kromě sms píspěvků, ty se dají na jiné projekty). Pro nás by to znamenalo, že nebudeme mít nic, tedy nenakoupí se žádné stavebnice a půjčovna nebude. Vím, že to vypadá možná nemožně, ale proč to nezkusit, nikdo nic neztratí.
Kdyby se podařilo vybrat na Startovači cílovou čásku a půjčovna se spustí, bude muset fungovat minimálně ten rok, aby si všichni stihli vybrat odměny. Ráda bych během toho roku všechny peníze, které bychom získali navíc, zase zpět investovala - tedy do propagace a nákupu dalších stavebnic. Po roce si sedneme a zvážíme, co dál. Jestli zavřít, nechat běžet ve stejném provozu, nebo rozšířit - například pronajmout prostor pro výdej stavebnic. Kdyby se to chytlo a rozrůstalo, mám vysněnou hernu, kde by si lidé nemuseli jen půjčovat, ale kam by si mohli přijít i posedět a stavět tam, včetně dětského koutku, kde by si pohrály jejich děti s duplem, stálí zákazníci by tu měli i vlastní skříňku na uskladnění rozestavěných modelů apod. Ale nebude z toho nic, když nevyjde těchhle 30 dní.


pujcovnastavebnic.cz

Jestli je tu někdo, kdo téhle myšlence fandí, pomohlo by mi moc, kdybyste o tom dali vědět dál. Věřím, že nejsem jediný člověk v ČR a na Slovensku, který by půjčovnu ocenil. Třeba mezi svými známými někoho takového máte. A jak už jsem psala, nikdo nic neztratí, protože když se peníze nevyberou, my sice neotevřeme, ale všechno se vrací zpátky. Příspěvky na Startovači nechodí na náš účet, ale na účet Startovače, a teprve v případě úspěšného ukončení projektu se po stržení všech bankovních poplatků a provize Startovače posílají nám. My to pak budeme muset zdanit a pak ten zbytek použijeme na nákup stavebnic.

klubo

co se týče zálohy tak u některých věcí to funguje tak že záloha = cena půjčované věci

jinak nevím jak si to představujete s těmi údaji z OP místo zálohy, to vám bude k čemu? až si tam někdo pošle nějakého "bílého koně" nebo přijde někdo s kradenou občanou...a i kdyby s vlastní, tak co s těmi údaji uděláte? dáte ho na policii, tam se vám vysmějou...

pasin11

Myšlenka pěkná a osobně bych si i nějaké sety klidně za úplatu půjčil. Přijde mi to pohodovější než model koupit a po postavení prodat, což jsem v minulosti několikrát realizoval.

Přijde mi ale, že myšlenka matematicky nevychází. Pokud budu vycházet z částky 250.000,-Kč na startovači tak mi vychází, že za ní nakoupíte cca. 50 setů. Sety které chcete půjčovat stojí cca. 2.500 - 20.000,-Kč.

Na to abyste tuto částku vybrali vám musí přispět řekněme li 83-250 zájemců. Vycházím z toho, že vám lidi budou nejčastěji přispívat 1000,-Kč s vidinou zapůjčení 2 stavebnic a 3000,-Kč za půlroční předplatné.

Jak to rozjedete tak těch 83-250 předplatitelů bude chtít v prvním měsíci si půjčit stavebnici, kterých budete mít cca. 50! Největší zájem budou mít samozřejmě o stavebnice nad nebo okolo 10.000,-Kč a více, kterých budete mít asi poskromnu. Já osobně bych si chtěl třeba postavit Millenium Falcon a zřejmě nebudu sám. Kolik jich budete mít na půjčení? Jednu? Dvě? Pokud si jí bude chtít postavit každý druhý (a to zřejmě chtít bude, protože pokud má možnost si půjčit zdarma dvě stavebnice tak šáhne po těch nejdražších) a bude si jí chtít nechat půjčenou měsíc tak se dostanu na řadu asi za 3-10 let a na to mi půlroční předplatné nebude stačit. A to se bavím pouze o lidech kteří podpoří startup. Pokud přijde někdo nový tak bude sledovat pouze dlouhé pořadníky ze startupu.

pujcovnastavebnic.cz

Citacejinak nevím jak si to představujete s těmi údaji z OP místo zálohy
Půjčovny lyží půjčují vybavení za desetitisíce a také jen na OP, stejně tak se na OP půjčují CD/DVD a například Music World kontroluje i ty OP jen velmi zřídka namátkou (nebo to aspoň dřív tak dělal, teď už jsem tam delší čas nebyla). A ano, kdyby někdo něco nevrátil, půjdu s tím na policii.

CitaceJak to rozjedete tak těch 83-250 předplatitelů bude chtít v prvním měsíci si půjčit stavebnici, kterých budete mít cca. 50! Největší zájem budou mít samozřejmě o stavebnice nad nebo okolo 10.000,-Kč a více, kterých budete mít asi poskromnu. Já osobně bych si chtěl třeba postavit Millenium Falcon a zřejmě nebudu sám. Kolik jich budete mít na půjčení? Jednu? Dvě?
V takovém množství nebudeme nakupovat za maloobchodní ceny.
Představa je taková, že neutratíme vše najednou, něco si necháme stranou. Nejdřív koupíme vše jen jednou, a až uvidíme, o co je největší zájem, ty nejžádanější přikoupíme víckrát, prostě budeme reagovat na nastalou situaci. Když se pak v průběhu fungování objeví další zájemci, za získané prostředky z půjčovného budeme přikupovat další stavebnice.

danyboy

Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 07.01.2018, 01:38:02

Půjčovny lyží půjčují vybavení za desetitisíce a také jen na OP, stejně tak se na OP půjčují CD/DVD a například Music World kontroluje i ty OP jen velmi zřídka namátkou (nebo to aspoň dřív tak dělal, teď už jsem tam delší čas nebyla). A ano, kdyby někdo něco nevrátil, půjdu s tím na policii.

CitaceJak to rozjedete tak těch 83-250 předplatitelů bude chtít v prvním měsíci si půjčit stavebnici, kterých budete mít cca. 50! Největší zájem budou mít samozřejmě o stavebnice nad nebo okolo 10.000,-Kč a více, kterých budete mít asi poskromnu. Já osobně bych si chtěl třeba postavit Millenium Falcon a zřejmě nebudu sám. Kolik jich budete mít na půjčení? Jednu? Dvě?
V takovém množství nebudeme nakupovat za maloobchodní ceny.
Představa je taková, že neutratíme vše najednou, něco si necháme stranou. Nejdřív koupíme vše jen jednou, a až uvidíme, o co je největší zájem, ty nejžádanější přikoupíme víckrát, prostě budeme reagovat na nastalou situaci. Když se pak v průběhu fungování objeví další zájemci, za získané prostředky z půjčovného budeme přikupovat další stavebnice.

A kde se dopítíte jednoduše k ekluzivkám za VOC?

skywalker007

Citace od: danyboy kdy 07.01.2018, 13:13:05
Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 07.01.2018, 01:38:02

Půjčovny lyží půjčují vybavení za desetitisíce a také jen na OP, stejně tak se na OP půjčují CD/DVD a například Music World kontroluje i ty OP jen velmi zřídka namátkou (nebo to aspoň dřív tak dělal, teď už jsem tam delší čas nebyla). A ano, kdyby někdo něco nevrátil, půjdu s tím na policii.

CitaceJak to rozjedete tak těch 83-250 předplatitelů bude chtít v prvním měsíci si půjčit stavebnici, kterých budete mít cca. 50! Největší zájem budou mít samozřejmě o stavebnice nad nebo okolo 10.000,-Kč a více, kterých budete mít asi poskromnu. Já osobně bych si chtěl třeba postavit Millenium Falcon a zřejmě nebudu sám. Kolik jich budete mít na půjčení? Jednu? Dvě?
V takovém množství nebudeme nakupovat za maloobchodní ceny.
Představa je taková, že neutratíme vše najednou, něco si necháme stranou. Nejdřív koupíme vše jen jednou, a až uvidíme, o co je největší zájem, ty nejžádanější přikoupíme víckrát, prostě budeme reagovat na nastalou situaci. Když se pak v průběhu fungování objeví další zájemci, za získané prostředky z půjčovného budeme přikupovat další stavebnice.

A kde se dopítíte jednoduše k ekluzivkám za VOC?

To by mně taky zajímalo, lego vám určitě při takovémhle odběru nic levněji neprodá a určitě ne exkluzivní sety.

Clermont

Nejsem ekonom, ale tipuji, že podnikatelský záměr máte - půjčovat lego, ale co se týká z ekonomického hlediska to asi nemáte moc podchycené.
Ten startovač vypněte ať ti lidé zbytečně nepřicházejí o poplatky.  ;)


pasin11

Pořád mě zajímá odpověď jak se budete chtít vypořádat se situaci, že několik desítek lidí, co vám přispějí přes startovač si bude chtít zapůjčit Millenium Falcon. Pokud bych vám přispěl tak bych to chtěl stihnout v rámci půlročního předplatného + minimálně dalších 5 stavebnic, kdy se v současné době obávám, že zpočátku budete mít nedostatek stavebnic na půjčení a já se budu muset spokojit s tím co vám zbude. Pokud vůbec něco. Osobně si totiž nemyslím, že zakoupíte o mnoho více stavebnic než 50. Na vašich stránkách máte nástřel 11 stavebnic s nákupní cenou cca. 94.000,-Kč.

milanv

Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 06.01.2018, 19:39:01
A jak už jsem psala, nikdo nic neztratí, protože když se peníze nevyberou, my sice neotevřeme, ale všechno se vrací zpátky.
Pardon, ale tenhle často opakovaný omyl musím vyvrátit, i když tuším, že je to boj s větrnými mlýny. Tohle je prostě chybná úvaha, není to pravda. A už se o tom bohužel hodně lidí přesvědčilo, já naštěstí jen těsně ne:

To že se čeká na výběr všech peněz, nikoho z přispívajících nechrání před tím hlavním, tedy že se peníze vyberou a pak za ně nic nebude. To je největší riziko a ochrana před ním neexistuje. Bylo hodně kampaní, kde autor nápadu přecenil své ekonomické a podnikatelské síly a přestože měl třeba i funkční prototyp, byznys nerozjel. A peníze všech byly v trapu. Nebo - v lepších případech - lidi několik ROKŮ čekali aspoň na nějaké základní odměny, byznys se ale nekonal (další výrobky volně na trhu koupit nešlo).

A vy, nezlobte se, nemáte v ruce nic. Jen tu vizi. A ani tady v diskusi jste neprokázala, že ji máte nějak reálně rozmyšlenou, aby to doopravdy mohlo fungovat. Proto nemůžu jít proti svému svědomí a příspěvek na vaší kampaň někomu doporučit.
Pán na Žlutém hradě

Martins

Tady to Milane bylo myšleno tak, že pokud se nevybere těch 250.000, tak se ta částka vrátí...

Dívám se na to jinak. Podnikám 20 let, je to řehole, znám mnoho úspěšných i neúspěšných podnikatelů. Spousta vítězů vzešla z garáží, jejich nápady byly potrhlé a bláznivé, proč by zrovna tenhle neměl vyjít? Já Lence fandím, né proto, že bych byl přesvědčen, že to vyjde, ale proto, že před 20ti lety jsem byl ve stejné situaci. Cítím tu touhu to zkusit i ten strach z rizika - a o tom je Startovač. Je to průzkum, jestli je o takovou věc zájem. Startovač klidně může přivést investora... a všechno může být jinak. A taky to může pohřbít...

Trochu nešťastná je diskuze na toto téma mezi fanoušky Lega. Tady je hodně těch, kteří by si z tohoto koníčka rádi udělali byznys, těch kterým se to ale opravdu daří je málo.

peki

Citace od: Martins kdy 08.01.2018, 09:14:16

Trochu nešťastná je diskuze na toto téma mezi fanoušky Lega. Tady je hodně těch, kteří by si z tohoto koníčka rádi udělali byznys, těch kterým se to ale opravdu daří je málo.

Ta diskuse je nešťastná, podle mne proto, že zde jsou lidé kteří si lego spíše kupují nebo stavějí MOC. Já třeba osobně necítím žádnou potřebu si stavebnici půjčovat, abych si jí pracně postavil. Buď stavebnici chci, pak si jí seženu, nebo jí nechci a nezajímá mne ani ta stavební technika.  Navíc pro většinu zajímavých stavebnic platí, že se časem dají prodat minimálně za nákupní cenu, nebo použít na stavění něčeho jiného. 

I s dětmi si hrajeme úplně jinak. Hromada materiálu a stavění podle fantazie. Tak nějak si neodvedu představit že budu dítěti "půjčovat" hračku = zase mu jí odnesu.

Úplné osypky bych ale dostal z toho, pokud bych musel něco rozebírat, třídit a kontrolovat.

Poznámka k Legu jako firmě (nicméně nejsem zam., takže je to jen můj postřeh).
1) Firmu zajímají velcí odběratelé
2) I ti mají celkem tvrdé podmínky
3) Takovéto "projekty" Firma neřeší. S nějakým nápadem přijde každý den někdo.   


Čili palce držím, ale to je tak vše.

milanv

#53
Citace od: Martins kdy 08.01.2018, 09:14:16
Tady to Milane bylo myšleno tak, že pokud se nevybere těch 250.000, tak se ta částka vrátí...
Myslím, že je zřejmé, že to vím :) Ale právě proto píšu, proti čemu takový mechanismus chrání a proti čemu ne. Ta formulace se tváří jakoby chránila investory proti podnikatelskému riziku toho projektu, a to prostě není pravda. No a podle popisu projektu a reakcí na otázky zde na fóru jsem vyhodnotil toto riziko jako příliš velké, abych přispěl nebo projekt někomu k investici doporučil. To je celé, nic víc v tom není.

Naopak narozdíl od mnoha AFOLů si myslím, že nápad samotný je dobrý a poptávka by byla - viděl jsem hodně lidí, co staví pouze podle návodů. Pro ně to má přesně smysl. Taky jsem viděl hodně rodin, které berou děti do oficiálních LEGO obchodů, aby si tam stavěly z těch volných kostek, i když to tam musejí nechat. Další důkaz. Takže já si myslím, že to nápad zajímavý je.

Proto jsem se také v dobré víře snažil přispět nápady, jak riziko omezit nebo nad čím přemýšlet. Proč asi hotely vyžadují předem kartu a dělají na nich blokaci? Proč lyže a kola z půjčoven jsou běžně ve stavu v jakém jsou - a to přestože obsluha je neustále opravuje? Že narozdíl od lyží musí být LEGO stavebnice v minimálně 100% kompletním stavu, aby měla vůbec smysl (takže veliké riziko - lyže půjčíš i otlučené a poškrabané). Že knihovny dražší knihy půjčují jen prezenčně. Že měsíční výpujční doba je dlouhá a tudíž riziková. Co zvážit raději hernu. Atp. atd.
Pán na Žlutém hradě

pujcovnastavebnic.cz

CitaceCo zvážit raději hernu.
Herna by se mi líbila nejvíc, ale na tu je potřeba mnohem víc počátečních nákladů, kde navíc měsíční výdaje jsou předem jisté, zatímco výdělek značně nejistý.  Proto chci začít od malé půjčovny s pár desítkami kusů, a pokud bude zájem a bude to vydělávat natolik, aby z toho mohla být na konci nejen půjčovna, ale i herna, bude to skvělé. Jestli zůstane jen malá půjčovna pro pár lidí, bude to fajn. Každopádně teď nám běží těch 30 dní na Startovači, takže nezbývá než napnout síly a nervy a snažit se, aby to vyšlo. Je to pro mě jediná šance a možná i pro všechny, kdo by o to stáli.

CitaceTo že se čeká na výběr všech peněz, nikoho z přispívajících nechrání před tím hlavním, tedy že se peníze vyberou a pak za ně nic nebude. To je největší riziko a ochrana před ním neexistuje. Bylo hodně kampaní, kde autor nápadu přecenil své ekonomické a podnikatelské síly a přestože měl třeba i funkční prototyp, byznys nerozjel. A peníze všech byly v trapu. Nebo - v lepších případech - lidi několik ROKŮ čekali aspoň na nějaké základní odměny, byznys se ale nekonal (další výrobky volně na trhu koupit nešlo).
Ano, to máte pravdu. Já vám tu můžu stokrát říkat, že půjčovna opravdu otevře a bude fungovat minimálně rok, ale jestli mi uvěříte, je na vás. Tady snad jen můžu říct, že vybrané finanční prostředky jdou opravdu jen na ty stavebnice. Jediné, co se může v první chvíli ,,podělat" je to, že se mi nepodaří vyjednat dobré nákupní ceny a stavebnic bude méně, než si představuji. Což je i to, o čem mluví pasin11:

Citacejak se budete chtít vypořádat se situaci, že několik desítek lidí, co vám přispějí přes startovač si bude chtít zapůjčit Millenium Falcon
Opravdu nemůžeme zaručit někomu, kdo si chce půjčit přesně jednu konkrétní stavebnici, že bude volná. A je mi jasné, že pro lidi, kteří mají doma takové množství stavebnic jako vy na zdejším fóru, je obtížné sehnat v malé půjčovně něco, co je pro vás zajímavé. Ale předpokládám, že lidé, kteří legem nežijí, si rádi půjčí i něco jiného. Tedy jinými slovy, že se nevrhne 50 lidí na Millenium Falcon s tím, že nic jiného nechtějí. Samozřejmě to může být naivní představa, ale těžko předvídat. A záruku vám žádnou dát nemůžu. Každopádně je to další námět na přemýšlení.


CitaceA kde se dopítíte jednoduše k ekluzivkám za VOC?
Jednoduše určitě ne. Zatím sonduju a rozhazuju sítě, abych byla připravená, kdyby se peníze podařilo vybrat.

CitaceTen startovač vypněte ať ti lidé zbytečně nepřicházejí o poplatky.
I když musím říct, že po některých příspěvcích zde i jinde mám opravdu občas chuť to udělat, tak to ani nejde. Musíte se smířit s tím, že vás tu budu ještě 25 dní otravovat ;-)


peki

Tak jsem si přečetl na startovači popis projektu a reakci v "diskusi". Celkem mne překvapila vaše odpověď:
------------------------
Lenka Wiesnerová
Petr Šimr Primárním cílem není založit rentabilní byznys, ale dát dohromady skupinu lidí, která tuhle možnost ocení a ráda využije. Což evidentně není váš případ.
To se mi líbí · Odpovědět · 1 · 5. leden 2018 14:02
------------------------

Pokud tedy není cílem vytvořit rentabilní byznys tak nerozumím (mimo jiné 2 věcem)

1) Z čeho chcete financovat provoz (pokud již na začátku projektu  nepočítáte s rentabilitou), jenom nadšení opravdu nestačí.
2) Strategii jakou chcete získat případné sponzory/ investory. Obávám se že :"... nezapomeňte na vysoce uměleckou samolepku na auto!" Nebude stačit ::) Mimochodem na ní nic uměleckého nevidím.

Clermont

No hlavně se to nějak zabrzdilo na 1.850,- Kč a kde nic tu nic.
Nákup šampaňského bych zatím odložil teda pokud to nepoužíváte i na opití  :)

Mr. Cube

Mě by zajímalo, jak bude ošetřena ta výše zálohy. Aby se nenašel někdo, komu bude stát za to zaplatit poplatek za výpůjčku, nechat si propadnout zálohu a nahlásit (fingované) odcizení nějakých exkluzivek a ty přitom prodat po bazarech se ziskem.

Kuba

Jelikoz neni cilem zalozit rentabilni byznys, tak jestli to neni jen o tom, za cizi penize se dostat k mnoha ucs setum. A za nedlouho po otevreni to zavrit.

No a co je doma to se pocita, treba i sety za 250 litru...  ;)

Berte to jen jako konspiraci  >:D , kazdopadne projektu neverim, nemuze dlohodobe fungovat...

klubo

Kuba: to mě taky napadlo....