Dopravní prostředky na mém kolejišti (vlastní)

Založil Ivansliz, 19.07.2010, 21:00:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Tramvaj je skvělá a ta rušná městská křižovatka se opravdu povedla. Myslím, že se nepletu, když řeknu, že takové diorama na Kostkách ještě nebylo.
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Je to moc pěkné (hlavně elektrické vedení), možná chodníky by mohly být výše, než silnice.

Plus se přimlouvám za používání ustálených termínů - tiles, plates apod.

mirek


AdamKo

Pěkně ses rozjel ;)   Dioráma je opravdu živé.  Velká pochvala za spoustu detailů.

Původně jsem si teda myslel, že dioráma uděláš RETRO (30./40. léta minulého stol.), protože by možná bylo fajn využít historičnosti MB a tvé tramvaje.
Muselo by se ale přistoupit k několika změnám:
- tramvaj eventuelně přizpůsobit levostrannému provozu + vyměnit cedulku okružní jízdy* když je to linka č. 7 !! a král. hlavní město;
- auta jedině veterány;
- na ulici by se mohl objevit povoz nebo bryčka s koněm;
- dopravu by místo semaforů řídil polcajt z prostředku křižovatky;
- uzpůsobit oblečené minifigů době.

*Dane, CHYBIČKA V ČÍSLOVÁNÍ LINEK
Pravidelné okružní jízdu Prahou zajišťuje, pokud vím, pouze linka č. 91 vedená historickou soupravou ze Střešovic na Výstaviště. Linka 7 jezdí z Ústředních dílen DP na Radlickou - provoz zajišťují normální soupravy, vybrané spoje jsou nízkopodlažní :P

Citace od: otaznik kdy 30.07.2010, 10:18:49
Je to moc pěkné (hlavně elektrické vedení), možná chodníky by mohly být výše, než silnice.

Taky mě to hned napadlo. Ty domy jsou zbytečně "utopené", podle způsobu provedení se asi nejedná o pěší zónu.

Pokud uvažuješ s diorámatem na delší dobu, zkus ho podložit třeba polystyrénem, ať si zbytečně neblokuješ koleje ;)

Hardegon

Zřejmě nejlépe provedené TOWN/CITY diorama zde na foru. Nevyužil jsi ani jednu silniční Baseplate, ale postavil jsi to celé komplet z dílků. Navíc s mnoha nádhernými detaily. Úžasné.

Cavelon

#35
Musím sa priznať, že po zhliadnutí obrázkov križovatky som dnes zostal v nemom úžase. Takéto niečo sa tu nevidí každý deň. :o Patríš medzi vzácnu menšinu ľudí, ktorí zbytočne nerozprávajú, ale poctivo pracujú. Tvoje krásne dielo mi bude určite inšpiráciou do budúcnosti. :)

Z textu som pochopil, že si šťastný človek, ktorému sa darí plniť si sny a môžeš si byť istý, že "náhody" Ti budú priať aj naďalej, pretože vďaka svojej usilovnosti si to plne zaslúžiš. Držím Ti palce, prajem mnoho chuti do ďalších stavieb a teším sa na ne ako aj na rozširovanie a zveľaďovanie Tvojho mestečka, ktoré by sa mohlo stať výborným oživením niektorej z budúcich výstav. :D

Na záver si dovolím zopár dobre mienených poznámok. Ešte realistickejší vzhľad ciest by bolo možné dosiahnuť použitím tiles 1x1 namiesto 2x2 (imitácia mačacích hláv) a ako už bolo spomínané - zdvihnutím chodníkov. Odporúčam oživenie pohybom električiek, svietiacimi pouličnými lampami a svetlami v oknách domov, prípadne nejakými zvukmi. A taktiež odporúčam používať zaužívanú terminológiu. ;)

PS: Ak máš nedostatok základných kociek a nadbytok koľajníc, určite sa dohodneme na vzájomne výhodnej výmene materiálu. 8) >:D

Ivansliz

Mnohokrát všem děkuji za vaše postřehy a odpovědi. Vše určitě napravím a zlepším ;) Bohužel jsem teď ale na dovolené, proto to nebude hned :-\

Nástin změn do příště: ;)
1) Budu se snažit používat zažité termíny jako tiles, plates apod.

2) Vyvýšení chodníku - Asi před měsícem, když jsem na tom začal pracovat, to bylo v plánu, ale vše co jsem do tohoto dioramatu chtěl udělat, jsem si nezapisoval, když mě přišla nějaká dobrá myšlenka a tak i toto se nedostalo na řadu. Určitě to dodělám. Máte pravdu, že to tak divně s tou silnicí splývá.

3) Adamko: Chápu tedy dobře, že mám číslo tramvaje ze 7 zaměnit za 91? V tomhle se opravdu nevyznám a omlouvám se, jestli tím někoho pohoršuju  :-X Jinak RETRO je také dobrý nápad, ale takto jsem to v plánu opravdu neměl. Co není ale může být ;)

4) S polystyrénem se původně jako s podkladem počítalo. Tu díru pro pracovníky jsem hodlal do polysterénu vydlabat atd. I když mám kousek od sebe Hornbach, tak jako výmluvu zde uvedu to, že jsem v danou chvíli dostal na stavění této scény takovou chuť, že za oběť musely hned padnout kostky a koleje ;D

5) Co se týče fotek, tak se zde snažím dávat fotky dost zmenšené, ale kvalitativně snad dostačující a nezabírající moc místa. Ale abych uspokojil všechny, tak podrobnější a větší fotky umístím na blog až se vrátím ;)

6) Cavelon: Mám to brát jako nabídku na obchod? :D V jakém počtu bych z tvé strany mohl tiles 1x1 očekávat? Jinak chápu dobře, že máš asi zájem o 9V koleje. Nad jejich prodejem bych musel hodně zauvažot, protože teď už jsou nad zlato.
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Ivansliz

#37
Zase malý dodatek: :'(

Neobvyklá použitá technika při stavbě scény:
Nejde o nic převratného, aby si někdo nemyslel, že mi snad pomáhal Android apod. Je to opravdu jen detail, ale při stavbě tohoto díla jsem poprvé MUSEL použít například:

1) Vysokou ocelovou pinzetu, kterou doma používám pouze ke krmení želv syrovým masem (aby mně neukously ruku ;D). "Chytře" jsem totiž všude s radostí natáhl nit a když potom bylo třeba některé věci na dioramatu dodělat, tak přístup byl přece jen obtížnější. Jak jsem již psal, tak s nešikovným strhnutím jednoho sloupu šli dolů další 2.
Mimochodem: Nevím proč, ale fotka níže s použitím pinzety, kdy přidávám občana do města, mi připomíná hru GTA San Andreas. Kdo hrál, tak mohl zaregistrovat, že noví lidé do města někdy spadli jakoby z nebe :D Hlavně v těch okrajových částech.

2) Mámě jsem zebral cosi jako nějakou "lopatku" na nehty z manikúry. Její oblý a neostrý tvar je dobrý v tom, že nijak nepoškrábe kostky a díky tomu, že tato "lopatka" je tenká, tak se snadno dostane pod tiles. Když jsem náhodou udělal chybu a bylo pak třeba vyrýpat pryč 50 a více tiles, tak byla tato lopatka k nezaplacení.

Přikládám proto ještě 3 fotky těchto "udělátek".
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Cavelon


Ivansliz

Cavelon: Ten mě použít vůbec nenapadlo ::) Když tiles nemají study, tak to pro mě byla automatická věc, že to použít nejde. No jak říkám, tohle jsou opravdu jen kuriózní novinky ze zákulisí mého dioramatu :D
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Cavelon

Citace od: Ivansliz kdy 30.07.2010, 21:32:56
Ten mě použít vůbec nenapadlo ::)

Z toho si vôbec nič nerob. Človek sa celý život učí, aby nakoniec umrel hlúpy. ;D

AdamKo

Citace od: Ivansliz kdy 30.07.2010, 20:18:403) Adamko: Chápu tedy dobře, že mám číslo tramvaje ze 7 zaměnit za 91? V tomhle se opravdu nevyznám a omlouvám se, jestli tím někoho pohoršuju  :-X Jinak RETRO je také dobrý nápad, ale takto jsem to v plánu opravdu neměl. Co není ale může být ;)

Jo jo, chápeš to dobře.          Omlouvat se nemusíš. Snad si toho z DPP nikdo nevšimnul >:D          Mně šlo jenom o to, že všechno souvisí se vším.
Pokud se ti ale nechce znovu polepovat dvě kostky nějakým nepodstatným číslem, nemusíš. S oblibou napíšu mou otřepanou frázi, člověk musí jen jedno...

Fakt se divím, že nikdo z vás, Pražáků, tuto chybičku nezaregistroval a musí to za vás dohánět nějakej Olomoučák  ;D

otaznik

Citace od: AdamKo kdy 30.07.2010, 23:36:07
Fakt se divím, že nikdo z vás, Pražáků, tuto chybičku nezaregistroval a musí to za vás dohánět nějakej Olomoučák  ;D
Asi proto, že pro většinu je naprosto nepodstatné, jaké tam to číslo je. Kdyby to byl model části Prahy, asi by to bylo něco jiného.

Ivansliz

otaznik: Souhlasím. Z té černobílé fotografie jsem se opičil pouze s číslem 7. Nápis "Žižkov" jsem tam nedal a zaměnil jsem ho za "Okružní jízdy", protože s Žižkovem to dioráma opravdu nic společného nemá. Alespoň máme novou informaci: Na historickou tramvaj lepit jen č.91. ;)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

betakaroten

S číslem linky to bude ještě jednodušší: okružní jízdy na objednávku jezdí úplně bez čísla ;) linka 91 by měla normální směrovky "Výstaviště" a "Vozovna Střešovice"

AdamKo

Citace od: otaznik kdy 31.07.2010, 00:07:23Asi proto, že pro většinu je naprosto nepodstatné, jaké tam to číslo je. Kdyby to byl model části Prahy, asi by to bylo něco jiného.
Většinou číslo a směr jízdy jsou docela dost podstatné atributy. Zkus nasadit na zítřejší ranní špičku soupravy, které budou mít na displeji napsáno ,,Okružní jízdy" a číslo linky si bude řidič volit třeba podle nálady... Kolik lidí asi dojede tam, kam by chtělo? >:D Kolik lidí bude spokojených? :P

Citace od: Ivansliz kdy 31.07.2010, 13:21:00otaznik: Souhlasím. Z té černobílé fotografie jsem se opičil pouze s číslem 7. Nápis "Žižkov" jsem tam nedal a zaměnil jsem ho za "Okružní jízdy", protože s Žižkovem to dioráma opravdu nic společného nemá.
To, že je na cedulce napsáno ,,Žižkov" přece neznamená, že linka musí jezdit jenom od jednoho konce Žižkova k druhému, vždyť se tramvaj může nacházet na opačné straně Prahy... ::)

Citace od: Ivansliz kdy 31.07.2010, 13:21:00Alespoň máme novou informaci: Na historickou tramvaj lepit jen č.91. ;)
HAHA, to ale nemůžeš napsat takhle, minimálně je to nepřesné  ;D
Krom Prahy nikde žádnou historickou tramvaj s číslem 91 nepotkátš.

Každé město značí svá historická vozidla jinak. Nejobvyklejší je velké písmeno ,,X" místo čísla linky + místo štítku s destinací nápis jako: ,,Zvláštní jízda, Okružní jízda, Služební jízda, Mikulášská jízda..."  Je to třeba i z toho důvodu, že vůz nejezdí podle normálního jízdního řádu a neplatí na něj obyčejný tarif jízdného.

Protože se to tu celou dobu točí kolem pražské historické tramvaje zasazené do současnosti, tak by teda měla mít místo 7 alespoň X.
Pro upřesnění  - linka 91 je nejspíš jediná pravidelná historická linka v ČR, takže má podle pravidla na čele napsaný i směr jízdy.

Adam si ale z tohoto přístupu vzal také ponaučení: >:D
Až bude někdy příště stavět vlastní MOC lokomotivu, třeba ČD 240 ,,LAMINÁTKU", tak ji udělá v barevném provedení charakteristické pouze pro 340 (šak co,ty lokomotivy mají stejný tvar karserie), místo znaku ČD tam dám znak Viamont (šak co, Viamont má ve svém stavu taky elektrické lokomotivy bývalých ČSD) a místo čísla 240 xxx – y stroj  dostane označení 671 991 – A (šak co, číslo jak číslo).
Prostě logika a la Frico Fe...

Ivansliz

AdamKo: Děkujeme za podrobný popis :) Avšak píšeš tu o problému s číslem.
Tvoje citace:
Citace"Protože se to tu celou dobu točí kolem pražské historické tramvaje zasazené do současnosti, tak by teda měla mít místo 7 alespoň X."

Moje tramvaj není pražská a zasazená do současné Prahy. Nevím, že by tu vůbec byl jediný příspěvek odemne nebo od někoho jiného, který by mluvil o Pražské historické tramvaji. Město je zcela fiktivní složené z lego modular buildings a nevím, jestli někde v Praze existuje vůbec nějaká ulice složená přesně z těchto budov a ještě k tomu s tramvajemi.
Omlouvám se, jestli někde odemne zaznělo, že se jedná o nějaký výřez z Prahy či tak něco. ::)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

AdamKo

Citace od: Ivansliz kdy 02.08.2010, 13:01:37
Moje tramvaj není pražská a zasazená do současné Prahy. Nevím, že by tu vůbec byl jediný příspěvek odemne nebo od někoho jiného, který by mluvil o Pražské historické tramvaji. Město je zcela fiktivní složené z lego modular buildings a nevím, jestli někde v Praze existuje vůbec nějaká ulice složená přesně z těchto budov a ještě k tomu s tramvajemi.
Omlouvám se, jestli někde odemne zaznělo, že se jedná o nějaký výřez z Prahy či tak něco. ::)

Když někdo nalepí na tramvaj štítek Elektrické dráhy král. hlav. města Prahy a pak tvrdí že tato tramvaj není z Prahy, tak opravdu nevím co si o něm mám myslet. ::)

Že ulice není z Prahy, to je přece úplně jedno. Ta ulice je univerzální, hodí se kamkoliv. Podstatné na ní je, že je pěkná a dokresluje atmosféru rušné ulice velkého města...

Asi nejsem sám, kdo pochopil, že se má jednat o tramvaj z ulic Prahy:
Citace od: Colonel32 kdy 20.07.2010, 09:17:59
Tyto tramvaje (verze s dělenými okny) vyráběly pro Pražský dopravní podnik nejdříve Ringhofferovy závody na Smíchově, a později také Továrna na vozy Kolín, a.s. v letech 1920-1926, a to ve 3 sériích.
1920: 60 vozů
1923: 30 vozů
1925/26: 100 vozů
Posledních 13 kusů 3. série vydrželo v provozu až do roku 1971.

Ivansliz

AdamKo:  ;D no, to máš pravdu.
CitaceKdyž někdo nalepí na tramvaj štítek Elektrické dráhy král. hlav. města Prahy a pak tvrdí že tato tramvaj není z Prahy, tak opravdu nevím co si o něm mám myslet.
Můžeš si třeba myslet, že píšu z dovolené a podle toho to pak vypadá ;D

Ale snad už jedno pořadové číslo tramvaje nebudeme řešit. Kdybych tento model uvedl někde na republikovém fóru vláčkařů, kde se opravdu klade důraz na každý, i historický detail a řekl, že je ze současnosti, tak bych se nedivil, kdybych dostal pěknou nadílku, ale tady jde snad o to, jak to vypadá a co to vystihuje a to se snad relativně povedlo ::)

We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

AdamKo

Citace od: Ivansliz kdy 02.08.2010, 13:52:17Můžeš si třeba myslet, že píšu z dovolené a podle toho to pak vypadá ;D
To si nemusím myslet, to přece vím. ;)

Citace od: Ivansliz kdy 02.08.2010, 13:52:17Ale snad už jedno pořadové číslo tramvaje nebudeme řešit. Kdybych tento model uvedl někde na republikovém fóru vláčkařů, kde se opravdu klade důraz na každý, i historický detail a řekl, že je ze současnosti, tak bych se nedivil, kdybych dostal pěknou nadílku, ale tady jde snad o to, jak to vypadá a co to vystihuje a to se snad relativně povedlo ::)
Já neříkám, že´s charakter tramvaje nevystihl, já neříkám, že se ti MOC nepovedl. Naopak, mě se ta tramvajka líbí. Co ji ale degraduje, je přehršel zmatků kolem detailů.

Kdybych chtěl být jako opravdový Santa z Želpage, vytknu ti, že tu píšeš cosi o pořadovém čísle, a přitom tvůj model žádné takové číslo nemá. :P    Tuším, že pouze 1. varianta nesla označení 470.

Tím chceš naznačit, že lego fórum a potažmo i celé lego trains jsou něco míň, než třeba železniční modelářství?
Myslíš, že když na vagonek TT nemůžeš nalepit cokoli, abys neporušil epochu, tak že lego kostka snese všechno? :o

Colonel32

Citace od: Ivansliz kdy 02.08.2010, 13:52:17
Ale snad už jedno pořadové číslo tramvaje nebudeme řešit. Kdybych tento model uvedl někde na republikovém fóru vláčkařů, kde se opravdu klade důraz na každý, i historický detail a řekl, že je ze současnosti, tak bych se nedivil, kdybych dostal pěknou nadílku, ale tady jde snad o to, jak to vypadá a co to vystihuje a to se snad relativně povedlo ::)
Směr a úroveň diskuse pod prezentací modelu často určí sám stavitel samotnou úrovní modelu. Tys postavil tak věrný model tramvaje, že o tom všichni ostatní začali přemýšlet a debatovat - kde přesně a pod jakou linkou to jezdí. To by pro tebe mělo být přece mnohem větší ocenění, než kdybys postavil nějakou slátaninu a řešilo se, co to na fóru dělá. Měls zatím nejlepší prezentaci nováčka na fóru co pamatuju, tak si to nekaž fňukáním.

Luky1987

Souhlasím s Colonelem, sice vláčky nestavím a nevyznám se v nich, ale tramvaj a město je naprosto fantasticky zpracované. Občas se prostě diskuze sveze úplně jiným směrem (vím co říkám, u mých vláken se to děje pravidelně, řešit nějakou nálepku v 10ti příspěvcích je opravdu těžké puntíčkářství ;)).

Jinak bych se rád zeptal, zdali plánuješ třeba nějaké rozšíření o vlastní stavby, nebo to celé vzniklo jako jednorázové zátiší?

Ivansliz

Citace od: Luky1987 kdy 02.08.2010, 16:13:14
Souhlasím s Colonelem, sice vláčky nestavím a nevyznám se v nich, ale tramvaj a město je naprosto fantasticky zpracované. Občas se prostě diskuze sveze úplně jiným směrem (vím co říkám, u mých vláken se to děje pravidelně, řešit nějakou nálepku v 10ti příspěvcích je opravdu těžké puntíčkářství ;)).

Jinak bych se rád zeptal, zdali plánuješ třeba nějaké rozšíření o vlastní stavby, nebo to celé vzniklo jako jednorázové zátiší?
Jednorázově určitě ne :) Akorát to nebude hned. Zatím jsem vytvořil jen vstup do Parku, takže právě park se bude v budoucnu rozšiřovat a snad se zmotám i na nějaký domek ;)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Matošo

#53
Dioráma je naprosto perfektní!

Zpracování je ukázkové a atmosféra z toho dýchá až daleko za monitor. Paráda!

Není vůbec podstatné z jakého je to města, jaké označení má tramvaj na boku, nebo nějaké jiné malichernosti...


AdamKo: přestaň řešit ptákoviny...  ::)

ADMIN: xadmin

Colonel32

Citace od: AdamKo kdy 25.07.2010, 00:11:07
Zájem je, a velký! O jakou publikaci se jedná?

Viz. přiložené fotografie

Ivansliz

Protože toto téma se zabývá hlavně mými stroji na kolejišti, tak rozšiřování budov dioramatu jsem přesunul do kategorie Town. ;)

Proto ty, které budou zajímat mé nové stavby v dioramatu a vůbec v celém mém městě, tak běžte sem: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=29624.0
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Ivansliz

Diorama s tramvají - drobná slíbená vylepšení

Krátce se vracím k dioramatu s tramvají s informacemi o změnách. Vzhledem k tomu, že estetické detaily jsme probrali v tomto tématu, tak přikládám 5 fotek se změnami sem. Jinak vše nové k tomuto dioramatu bude již uveřejňováno v "Townu". :)

1) Vyvýšil jsem všechny domy, aby chodníky byly logicky výš než silnice.
2) Konečně jsem vytvořil kanalizaci podle původních plánů a představ. I když je to směšné, myslím, že i toto je podstatné. Ostatně pak můžete srovnat fotku starého kanálku a nového ;)

1.-3. FOTO: Vzhled dioramatu po vyvýšení chodníků.
4.FOTO: Stará kanalizace
5.FOTO: Nová kanalizace

Zároveň zde posílám odkaz na svůj blog na větší fotografie dioramatu pro lepší pokochání, které si tu kdosi přál ;)
http://legomodely.blog.cz/1008/vetsi-fotky-dioramatu-s-tramvaji-na-prani
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

winring


Ivansliz

Zdravím Vás!

Vracím se do tohoto tématu po delší době a tentokrát jsem si vzal na paškál Motorový vůz 810. Zatím se jedná o I.generaci, která ještě nemá vybavený interiér. Ten bude vzhledem k místu uvnitř vozu strohý a dodělám jej, až vychytám všechny nešvary a detaily tohoto díla i po vašich případných radách. ;)

Vůz samozřejmě nemá motorek vzhledem k tomu, že kola podvozku jsou od sebe příliš daleko a jeho zprovoznění nevidím zatím reálně. To by asi vyžádovalo i velký zásah do kostek samotných. Prozatím zůstaneme u ručního pohonu.

Doufám, že se vám vůz bude líbit. Děkuji předem za kritiku a případné rady, jak vůz vylepšit. :)

1.fotka je předloha skutečného vozu a také případně pro ty, kdo nevědí, jak vůz vypadá.
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

mirek