LEGO CMF z pohledu investice

Založil LEGOuš, 24.09.2018, 01:18:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

LEGOuš

Dobrý den,
jako malý kluk jsem bral LEGO čistě jako báječnou stavebnici na hraní. Nyní po několika letech jsem začal opět o LEGU uvažovat, avšak již jako o investici. Na mnoha forech a cizojazyčných článcích je doporučováno nakupovat LEGO Star Wars, Harry Potter atd. a to v podobě celých stavebnic v krabici, která se nikdy neotevře. Pro mé sběratelské srdíčko je ale mnohem sympatičtější investovat do CMF ideálně tak, aby jsem zkompletoval vždy celou sérii. Myslíte si, jako zkušení sběratelé, že může jít o lukrativní investici ?
Mnohokrát děkuji, za případné rady, či zkušenosti.

Marty713

Během léta jsem si nahmatal 4 kousky klasickýho policajta. Jednou za ně koupíme dceři svatební šaty. :D 8) >:D

LEGOuš

A myslíte si, že dojde k efektnímu zhodnocení i u otevřených figurek (nechám si i sáčky a prospektíky) ? Zvláště když bych jednou chtěl prodat celou sérii ?
Děkuji za odpověď

Pool

Když nepočítám vzácné figurky o kterých píše Marty, tak podle mě do CMF nemá cenu investovat. Lego jich teď vyrábí nepředstavitelné množství a tak jsou lehce dostupné i mnoho let po prodeji. U prvních sérií které se začaly dělat jich podle mě Lego moc nevyrobilo, ale teď u těch posledních sérií jich vyrábí dle mého mnohem větší množství, že je po nich větší poptávka. Třeba 14. série je stále lehce dostupná, jak možnost koupit jednotlivé figy nebo dokonce i celou sérii za slušnou cenu https://lego.heureka.cz/lego-creator-71010-minifigurky-14-serie-16ks/# a jestli neklame BL, tak tahle série byla Legem vypuštěna v 2015.

Drobuliatko

Citace od: Marty713 kdy 24.09.2018, 08:03:02Jednou za ně koupíme dceři svatební šaty. :D 8) >:D

No - tak to zabudni Marty. :D To by si musel mat tych figurok kapanek viac. ;) Ale na pozicovnu to mozno stacit bude. :P

peki

Citace od: LEGOuš kdy 24.09.2018, 01:18:38
..jako malý kluk jsem bral LEGO čistě jako báječnou stavebnici na hraní. Nyní po několika letech jsem začal opět o LEGU uvažovat, avšak již jako o investici.

Mrkni sem, je to diskuse na podobné ale obecnější téma.

Podle mne je to jako se vším. Vydělat se dá na různých věcech (tedy i Legu), ale nejde to samo. A rozhodně to není bez rizika a bez znalostí, Soudě podle tvého dotazu o tom asi zatím mnoho nevíš.

Pokud jsi se inspirovat tady, tak jednoduché to opravdu není.

LEGOuš

Dobrý dne na myšlenku mě přivedly ceny stavebnic z BRICKPICKERu, které sem měl/mám, ale rozbalené (normálně jsem si s nimi hrával). U CMF bych nedržel figurky 3 roky, ale např. 10 let ... ono to je hezké i jako dekorace pro věčné kluky, jako jsem já :D.

peki

Citace od: LEGOuš kdy 24.09.2018, 10:58:43
Dobrý dne na myšlenku mě přivedly ceny stavebnic z BRICKPICKERu,
Neznám, je tam vidět kromě ceny i nějaká velikost realizovaného prodeje? Jako např. Na bricklinku? Ono to že si např. někdo koupil set XX za YY nemusí znamenat že se to děje běžně. Dále pře 10 lety se s Legem tak "dramaticky" neobchodovalo, dneska si to schovává kde kdo a myslí si že to pak se ziskem prodá. Lego také "trochu" zamíchalo kartami vydáním reedice setu (nějakou dobu nevídaná věc).

Také (a je fér si to tu říci) se utrhl čínský Lepin ze řetězu a chrlí v podstatě 100 identickou produkci Lega, zejména u těch dražších setů. Je otázkou co to udělá s trhem do budoucna. Řada dětí (zase moje domněnka) bude znát Lepin jako běžnou a cenově dostupnou alternativu.  Pokud někomu rodiče koupí Lepin porchce za 1/3 ceny tak asi v budoucnu nebude mít takový absťák, aby si ho kupoval v originále.

Pokud tedy (můj názor) investovat tak do setu, který má už nyní nějakou cenu. V porovnání s figurkou je řádově jinde (10 a 100 násobku).

Setu, který si kupují dospělí protože na to mají a jako děti po tom setu toužili ale rodiče jim ho jako hračku nekoupili. Rodiče nebudou nikdy dětem kupovat předražené sety. 

U těch figurek vidím slabinu v tom, že je jich hodně, Lego začíná dělat sérii "pomalu" každý měsíc. Je jich prostě hodně. Je jich plno i mezi prodejci, protože ti to kupují rovnou po krabicích/možná i paletách.

Já jsme např. loni sháněl pro dceru sety ze série Scooby Do. Celkem mne otrávilo co si za to kdo říká. Tak jsem si řekl že ušetřím a koupím jenom figy. To jsem se tedy divil, bylo to ještě horší. Tak jsem nakonec vzal malý set z USA i s dopravou to bylo levnější než od Lego invetora v ČR.

Matthes_CS

Brickpicker by měla být stránka právě pro investory, takže ty čísla budou něčím podložená. Když sem tam koukal, tak mi to přišlo na burze, jezdili tam sety a u nich šipky a procenta, jestli padá nebo roste cena :D

Já tohle nějak nesleduji, ale už před pár lety se rozkřiklo, že LEGO je lepší investice než zlato a udělal se toho z toho boom a hromada lidí začlo nakupovat s tím, že to nerozbalí a budou jednou prodávat se závratným ziskem. Takže myslím, že teď je na to pozdě, že když něco vyjde, tak jsou toho zásoby po tom co se to začne prodávat a novým setům budou růst ceny pomalu. Ale sběratel nejsem, takže když něco zpětně sháním, tak většinou již rozbalené, abych na tom ušetřil.

peki

Citace od: Matthes_CS kdy 24.09.2018, 19:12:02
Brickpicker by měla být stránka právě pro investory, takže ty čísla budou něčím podložená.
Čím? Odkud berou stat. data? Mimo bricklink mne nic nenapadá.

Matthes_CS

Citace od: peki kdy 24.09.2018, 19:45:40
Citace od: Matthes_CS kdy 24.09.2018, 19:12:02
Brickpicker by měla být stránka právě pro investory, takže ty čísla budou něčím podložená.
Čím? Odkud berou stat. data? Mimo bricklink mne nic nenapadá.

Kouknul sem do FAQ a píšou akorát, že z několika trhů/obchodů. Těžko říct, kde na provoz berou peníze, třeba jim to někdo diktuje ty čísla a zrovna dá na ty sety s nejlepšíma číslama slevu :D

Miketuk

Citace od: peki kdy 24.09.2018, 19:45:40
Čím? Odkud berou stat. data? Mimo bricklink mne nic nenapadá.

Tuším, že Ebay.com

Matthes_CS

Bricklink, ebay, amazon, asi u všeho půjde nějak dohledat historie prodeje, možná i něco jako heuréka.

Teď jsem koukal na jejich video o bradavickém expresu, kde ho recenzuje a taky mluví o tom, jaká je to investice a jaká bude jeho cena. Říká tam, že zabírá moc místa, že jsou lepší sety, který zaberou míň místa a tedy bude se jich moci koupit víc. A pak predikuje jeho cenu podle HP setů z roku 2010-2011 a mluví o tom, že nový filmy budou až do roku 2024 a že LEGO nejspíš udělá další nebo ho vydá znovu. Vypadá, že LEGu rozumí, ale ty predikce se mi moc nezdají.

Pool

Predikce jsou jedna věc, realita úplně jiná. Jestli to je z ebay.com, tak ty čísla jsou pro normálního prodávajícího nereálná  ;D. Když jsem naposled na ebay prodával přebytečné krámy, tak poplatky ebay+paypal vzaly z prodejní ceny okolo 20% a už je to pár let. Tak teď bych se vůbec nedivil, kdyby všechny ty poplatky bylo okolo 30%.

peki

Citace od: Pool kdy 24.09.2018, 20:35:34
Predikce jsou jedna věc, realita úplně jiná. ... poplatky ebay+paypal .......
To jsme měl na mysli. Ty čísla budou zatížena takovou chybou že budou hodně zavádějící. Nezpochybňuji že lze Lego brát jako komoditu, ale není to tak jednoduché jak to na první pohled vypadá (s Legem jsem si hrál, koupím stavebnici, neotevřu jí, za 10 let jí se ziskem prodám).

papluh

#15
Tie poplatky sú dosť známe a odhadnuteľné, rádovo sa oba skryjú do max 15-20% a to tam je dosť veľká rezerva.
Z pohľadu komodít kde sa riešia pomaly jednotky percent a veľké kvantity to je chyba veľká, lenže LEGO nieje klasická komodita.

Títo laici do toho idú s úplne inými číslami pred očami, napríklad také ako sú na titulke tej knihy (tuším 300% zhodnotenie a pod). Takže nejaké poplatky v týchto ružových víziach neriešia. Ono navýšenia kde by tieto poplatky boli "make or break" sú niekde pri 1.5x nákupu. A to nie sú sféry ktoré lákajú dav...

Takže ak je niečo hrubo zavádzajúce, tak je to orientovať sa na minulé zhodnotenia a zisky (viď znova sety ktoré sa dostali na obálku tej knihy) a tváriť sa že to stále funguje.

Ono nejaké +100% navýšenia plošne hneď po skončení predaja sú minulosťou. Teraz sa to týka možno pár zaujímavých setov a zhodou okolností skôr menších, viď uvedený príklad Scooby Doo kde najväčšie zhodnotenie má dodávka, ono je rozdiel v absolútnych číslach preplatiť násobkom nejaký veľký set a niečo menšie. Plus samozrejme sú tu rózne odchýlky a špeciality pre zberateľov či veci dostupné len v niektorých oblastiach (viď napr figúrky z ToysrUs)

Na Brickpickeri treba sledovať okrem čísel aj diskusie a videá, ono tá nálada tam nieje až taká pozitívna. Nieje to o tom nakúpiť hocičo a potom sa válať v ziskoch...


Darth

Hlavně mě tak napadá - bere to ta čísla z uskutečněných prodejů, nebo podle vystavených předmětů? To že je předmět vystaven 10x za sebou za předraženou částku neznamená, že ho někdo za tu částku koupí. Pokud bot jen prolézá nabídku Lega na určitých serverech, bere podle mě aktuální nabízenou cenu, ať se Lego nakonec prodá nebo ne. A procento zhodnocení může být hodně zkreslené.

Jakákoli investice do Lega je podle mě hodně riziková, v momentě, kdy Lego vydá (nebo jen oznámí) novou edici stejného modelu (kolikrát vylepšenou, s lepšími figy), hodnota té původní půjde do háje, ať do té doby byla kdovíjak lákavá. Zkus chtít za původního UCS Falcona třeba jen 30k, když nový se teď prodává za 20. A přitom se kdysi nabízel i za 150k (nabízel - ale koupil ho někdo za tu cenu?). To samé jistě platí i pro figy.

Lego je masová záležitost, žádné limitované série. A ani limitované série (třeba sošek) nezaručují, že hodnota poroste - stačí, když stejný výrobce (nebo i jiný) vydá novou verzi stejné postavy.
Kdysi jsem kupoval limitované sošky a měl představu, že jednou budou mít vyšší hodnotu. Dnes si nejsem jistý, že se vůbec podaří je prodat za kupní cenu (a to hodnota peněz šla kvůli inflaci dolů) - mezitím totiž vyšla nová verze stejné sošky, trochu odlišná, ale v podstatě to samé (Chestburster 1:1, Alien Egg 1:1, Jabba on Throne 1:6, Skeletor, He-Man, Evil-Lyn 1:4). Naštěstí jsem "investoval" jen do věcí, které se mi osobně líbí a proto pro mě není problém si je nechat a dál neuvažovat o prodeji.

otaznik

Jak už jsem tu několikrát psal. Jsou rozhodně lepší investice, než LEGO. A vím, o čem píšu.

Robbed

Ještě jsem si říkal, jak je to vlastně s otevíráním CMF sáčků ? Ztratí pak hodnotu ? nebo naopak získá hodnotu, protože člověk ví, co je uvnitř ? Jak to dělají obchody, kde prodávají konkrétní figurky jako nové ?

Miketuk

Citace od: Robbed kdy 13.10.2018, 15:18:33
Ještě jsem si říkal, jak je to vlastně s otevíráním CMF sáčků ? Ztratí pak hodnotu ? nebo naopak získá hodnotu, protože člověk ví, co je uvnitř ? Jak to dělají obchody, kde prodávají konkrétní figurky jako nové ?

Určí se hmatem. Nejcennější je zabalená určená figurka.

Robbed

Není jednodušší to otevřít a zkontrolovat ?
Náhodně jsem koukal do různých obchodů tady a většina jich píše v popisu "opatrně otevřeno pro ověření obsahu".

Hmatání mi přijde, že může poškodit obsah, stalo se to někdy někomu ? Minimálně na obalu je to pak poznat.

Matthes_CS

Hmatáním se mi zatím nepovedlo nic poškodit, jedině u těch kouzelnických vylomit hůlku z toho moldu nebo jak tomu říkat, to se mi tedy nepodařilo, ale nahmatal jsem je už vylomené.

Otevření řeší problém, že nikdo nemůže napsat, že to otevřel a nebylo to tam.

Pool

Sám jsem měl štěstí a nikdo přede mnou hmatáním nic nepoškodil, ale na FB a netu jsem četl pár případů, kdy to našli po chmatácích polámané  :-[. A sáčky neandrtálsky identifikované hmatem jdou hned vidět, jak je to na nich otlačené ten obsah na obalu, takže pro mě je to víc znehodnocené, než když by to dotyčný nožíkem nařízl zezadu za svarem, nakoukl a zalepil to tenkou izolepou. Sám si tak koupené sáčky nařezávám zezadu pod svarem a když už ho mám, tak jsem zatím neměl problém prodat ho dál prodat nebo vyměnit. Taky jestli to plánuje někdo na nějakou dlouhodobou investici a vytáhne tu sérii po 20 letech a někomu to prodá, tak pak aby se moc nedivil, kdyby tam jeden fig špatně identifikoval a byla tím vlastně celá série nekompletní a tedy "bezcenná"  ;D.

Brickuška

Já mám už nahmatány doslova tisíce figů a rozhodně jsem nikdy neměla žádnou reklamaci, že bych cokoliv poškodila, nebo že bych nějak otlačila vnitřnosti do sáčku (a ani, že bych špatně určila) :)
Lega v domě se mění na Brickušku ;) e-shop a kamenná prodejna na adrese Bolevecká 114, Praha 15, přidejte si nás na Facebooku, ať nezmeškáte žádné informace, soutěže či akce!

Miketuk

Citace od: Robbed kdy 15.10.2018, 21:05:12
Není jednodušší to otevřít a zkontrolovat ?
Náhodně jsem koukal do různých obchodů tady a většina jich píše v popisu "opatrně otevřeno pro ověření obsahu".

Hmatání mi přijde, že může poškodit obsah, stalo se to někdy někomu ? Minimálně na obalu je to pak poznat.

Většinou není, každá figurka má něco specifického a často jde poznat během vteřin. Pokud se sáček neprohmatává hodinu nebo jak tu bylo psáno neandrtálsky, tak není co poškodit a na samotném sáčku to není poznat. Sám prodávám na svém BL figurky v neotevřených sáčcích a zatím jsem neměl jedinou reklamaci na špatně určenou figurku nebo cokoliv poškozeného. Když člověk koupí celou neotevřenou krabici, jde si po sobě práci lehce zkontrolovat, poněvadž všechny krabice mají stejnou distribuci minifigů.

Mr. Cube

#25
Jak psala Lucka a Miketuk, jde to určit i bez nějakého poničení/zmuchlání sáčku nebo dokonce poškození obsahu. Navíc jednu sérii kvůli nafocení vždy rozbaluju, takže pak se splést při identifikaci ostatních je už skoro nemožné. S nulovou reklamací na identifikaci bych se taky rád pochlubil, ale 2 týdny zpět jedna konečně po 3 letech přistála. Ale stejně z té chyby podezřívám víc záměnu štítku se jménem figurky, než záměnu hmatačskou.  >:D

A abych napsal i něco k tématu, jak už bylo zmíněno, jsou na světě lepší investice, než Lego. Navíc hodně záleží, co si kdo představuje pod tím pojmem investice a co od toho očekává. Dovedu si představit ucelenou kolekci všech CMF, kterou ve výsledku koupí nějaký sběratel, ale to by někdo musel sbírat od začátku, protože shánět dnes ty starší už se trošku prodraží.