NXT akumulátor- fotorozborka a krátký popis

Založil MeNadruhou, 14.06.2014, 12:59:26

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MeNadruhou

Ahoj, Na lipně mi byla svěřená do "péče" NXT baterka. Byla nafouklá po nabíjení a majitel ji z bezpečnastních důvodů vyřadil z užívání.
Udělal jsem rozborku...  Byla snýtovaná na 5 místech hliníkovými "hřebíčky" - hlavička měla cca 3,5 mm, a pak je na tělíčku několik jednosměrných osazení.  Během rozborky jsem byl překvapen, jakým tlakem ten nafouknutý článek působil. Oba články byli na sobě a oba měli modrou folii, na tom zdravém jsem tu folii musel zlikvidovat, byla velice dobře přilepena měkkou telponosnou oboustrannou lepící páskou ( 3*6 cm  přilepené plochy, - zřejmě tento článek zachránilo před nafouknutím díky lepšímu odvodu tepla). nafouknutý článek prakticky přilepen nebyl - na dvou místech byl puntík teplonosné pásky ale jeden nebyl přilepen (bílý puntík na fotce) druhý držel o něco lépe.).
Dál je na fotkách vidět nabíjecí elektronika- tištěný spoj s konektorem adaptéru (vlakový adaptér do zdi 10V střídavých) a dva modré kondenzátory sloužící k filtraci napětí (součást vnitřní nabíječky) .
-   na tištěným spoji je patrný můstkový usměrňovač, zelená a modrá signalizační dioda, zenerova stabilizační dioda, pár tranzistorů, odporů, dva malé integrované obvody (možná výkonové zesilovače) a řídící integrovaný obvod. oba články s tajemným označením ATL s napětím 3,7 V jsou připojeny červeným a černým drátem, modrý hádám vede k nějakému vnitřnímu termistoru ( součást měřící) teplotu.
Vnitřní propojení pod černou folií akučkánku je mi prozatím dál záhadou, do jejího rozkrytí se pustím až později.

Nyní budu shánět použitelný LiPo články na repasi.

To je zatím všechno, jestli se zadaří to oživit, určitě sem o tom doplním info.

Marek - MeNaDruhou
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou