(vlastní) autobus - Karosa ŠD11

Založil peter, 19.11.2018, 09:05:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

KAROSA ŠD11

Abych nespadl do kategorie "neoblíbených" tatrováků, kteří staví "jen" další Tatru, snažím se najít i jiná vozidla. Když pominu mé modely pár zahraničních vozidel, tak prvním počinem československých vozů byl osobní vůz Škoda 1000MB-deLuxe. Model škodovky vznikl už skoro před 10-ti lety a za tu dobu absolvoval mnoho výstav a tak jsem už vážně uvažoval o jeho rozebrání, ale furt se mi k tomu nějak nechtělo. Zatím poslední inovací tak bylo doplnění modelu o postavy z velmi oblíbeného seriálu Vyprávěj, kde se tento automobil v hojné míře objevuje.

V roce 2016 jsem však dostal chuť ke škodovce ještě něco přistavět abych ji nemusel zbourat a tak došlo na můj nejoblíbenější a z mého pohledu i nejkrásnější československý autobus Karosa v provedení "D", tedy dálkový. Započal jsem tedy práce na modelu autobusu Karosa ŠD11. Jelikož je nyní mým cílem postupně vytvořit "menší" diorama známých vozidel ze 70-80 let, je model postaven ve stejném měřítku jako výše zmíněná škodovka, tedy 1:13. Tato velikost mi zároveň umožňuje společné vystavení s Ondrejovými Tatrami, které jsou obdobně velké.

Dlouho jsem přemýšlel nad barevnou variantou a mým favoritem se stala barva Medium Azure, kterou nesl i můj reálný vzor. Bohužel ale při návrhu modelu jsem často narážel na nedostatek potřebných elementů a když už to přešlo únosnou mez, musel jsem rezignovat a přejít k běžnější Dark Azure. Většinu elementů jsem tak našel v jediném setu (10252 - Volkswagen Beetle), který jsem si za tímto účelem koupil a hned rozpartoval. Stejně jako u DAFa či Škodovky jsem se i zde snažil do modelu nacpat (zachovat) co nejvíce funkčních/otevíracích či jinak pohyblivých prvků a samozřejmě se co nejvíce pokusit zachovat detailů.

Na modelu ještě stále pracuji, ale nyní je již ve stavu, který umožňuje jeho prezentaci a tak se už objevil na výstavě v dánském Skaerbaeku. Toto by bylo asi tak vše k úvodu a navnadění. Doufám, že Vás model zaujme a již zítra se tak můžete těšit na jeho premiéru, kde uvidíte mnohem více ;)

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Foton

Můj favorit by bylo RTOčko (https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_706_RTO) ale i tak jsem zvědavý co předvedeš.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Stimpi

Super, mě přišlo že na fotkách je ŠDko ... těším se na další foto, video ;)

fanda

Paráááda, dokonalé (promiňte všichni, kterým jsem dosud vaše výtvory nechválil - je vás moc).

Musím se přiznat, že u té malé fotky zde, šířky 246 pix., jsem měl dlouho pocit, že se jedná o opravdový autobus. Až když jsem převzorkoval titulní obr. z videa, na kterém už je vidět, že se jedná o Lego, na stejný rozměr 246, pochopil jsem, jak je tvůj model dokonalý.

Ještě jednou, smekám :-)

fanda

Citace od: peter kdy 19.11.2018, 09:05:12
KAROSA ŠD11

... z mého pohledu i nejkrásnější československý autobus Karosa v provedení "D", tedy dálkový ...



Zde s tebou ale nemohu souhlasit - ŠD11 je až druhý, RTO je ten nejkrásnější  :)

martindavid

Nádhera už se těším na video
Přiznám se že jsem ted nedávno začal stavět pár modelů
a mezi nimi bude ted  TATRA ale jiná než staví všichni a věřím že to bude pecka jako tenhle autobus
protože bude z podobných let výroby

milanv

Autobus vypadá pěkně, na té malé fotce jsem si ho spletl se skutečným. Jestli najdu video či zveřejníš více fotek, bude to prima. Budík si ale řídit nebudu :) Ozvi se až to budeš chtít opravdu ukázat.
Pán na Žlutém hradě

Vasyk

Autobus jsem viděl v Dánsku a měl jsem nutkání si ho vzít domů, je to naprostá pecka naživo, klobouček panu staviteli !!

peter

Citace od: milanv kdy 20.11.2018, 10:41:50Autobus vypadá pěkně, na té malé fotce jsem si ho spletl se skutečným. Jestli najdu video či zveřejníš více fotek, bude to prima. Budík si ale řídit nebudu :) Ozvi se až to budeš chtít opravdu ukázat.
Jak je uvedeno na linku, bude to zveřejněno od dnešní 17-té hodiny ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

martindavid

opravdu nádherný autobus kolik na něj padlo kostek?

otaznik

Fantastická stavba. Je super, jak je to v měřítku a vypadá to modelově z každého pohledu. Jak je u tebe zvykem, tak je tu spousta detailů, nad kterými by možná jiný stavitel mávnul rukou. Paráda!

Rád bych viděl i pár pohledů z průběhu stavby, které ve videu nebyly - podvozek, zatáčení. S čím nejsi aktuálně spokojený - motor(y) řádně takového obra nerozhýbe?

Ondrej

Parádní, těším se na ni naživo. Koukám, že jsi udělal stejnou nelego prasárnu s děrovačkou na blinkr  >:D Pak mě zaujal pěkně schovanej PF receiver na zádi, věrnost podle předlohy a ta spousta funkčních maličkostí.
Máš to vymazlený.

HD

#12
Jedinou chybku má - a to, že jsme si na něj museli od pondělního upozornění počkat, ale vyplatilo se to, vyplatilo.

Přidáš prosím i nějakou fotku společně se zmiňovanou Š-MB1000?

PS: doufám, že ho někdy někde uvidím naživo.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

pitris47


peter

#14
Uff, tak zdejší premiéru mám za sebou a mne se tak alespoň z části uvolnila veliká koule u nohy. Teď bych si ještě rád našel další čas, abych mohl nafotit všechna zákoutí a detaily a to zejména interiéru. Každopádně jsem rád, že se model zatím líbí.

Ohledně společné fotky Škodovky a busu, tak osobně mám zatím jen pár záběrů ze Skaerbaeku, ale věřím, že postupně na tom zapracuji a bude jich více ;)

Prasárnu - no nemyslím, že papírky je taková prasárna. Každopádně to výborně zvýrazní ty transparentní dílky, takže děkuji za inspiraci a doufám, že se někde naše modely sejdou pokupě ;)

Záběry podvozku zatím opravdu nejsou, tedy vyjma zatáčení, které je možné v dřívějších videích z průběhu stavby najít. Podvozku, resp. pohonu se ale budu věnovat podrobněji v dalším videu, jakmile tuto část modelu dořeším a předělám k mé úplné spokojenosti. Zatím mám problémy především s koly, které se pod váhou modelu bortí/svlékají z ráfků a občas mi také přeskakují převody, ale jak jsem i ve videu naznačil, dělám na tom a až to bude v pořádku, bude pokračování ;)

Co se týká obligátní otázky na počet kostek, tak zatím to dělá 3037 speciálů a cca 4260 standardních (brick/plates) kostek, takže dohromady cca 7300 kostek.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Stimpi

Krásná práce!!! Málokdy vydržim u videa na Youtube 8 minut. Těšim se až ho nekde shlédnu in natura.

Bard

Je to skvělé zpracování reálného modelu. Ty detaily a různé "funkční" vychytávky, které jsou z videa patrné, to jen umocňují.

Akorát jsem se musel jedné věci smát. Když jsem četl, jak si někteří o modelu na malé fotce mysleli, že je to skutečný autobus, začal jsem hledat tu fotku. Pak jsem zjistil, že mají na mysli fotku, na které byl podle mě vyfocený skutečný autobus.

Igorus

Taky jsem měl možnost vidět model naživo a jsem rád že se objevil i zde. Je to fakt parádička. Samý detail. Prostě majstrštych! Po RTO je to můj druhý nejoblíbenější autobus  ;D >:D

Izabella08

Petere, úplný reálný návrat do minulosti...smekám, moc se mi model líbí:):)

hawran

Tak tohle kamaráde je umělecký dílo...
Smekám a jen čumím...
Bricks Forever!